Gradnja in obnova > Napeljave
Odvod za kuhinjsko napo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odvod za kuhinjsko napo
#1
Iz kuhinje sem potegnil zračno/odvodno cev za kuhinjsko napo in sedaj razmišljam, da je ne bi speljal navzgor na streho pač pa navzdol proti garaži. Garaža je umaknjena nekoliko navznoter, tako da bi napo (in mrežico) namestil v previsni del pred garažo in tako na steni sploh ne bi bila vidna.

Če speljem zračnik na streho bi bila cev dolga cca 2m, če pa navzdol pa 2,7m.

Navzdol se mi zdi, da bi bilo pametneje zaradi odcejanja kondenza in maščob in ker hladen zrak ne bi moral prodirati v napo (ker se spušča in ne dviguje). Pa še strehe mi ne bi bilo potrebno luknjati.

Zračna cev bo speljana po goli steni, čez pa pride izolacija, tako da ne bi bila vidna v nobenem primeru.

Ali je kakšen zadržek ali težava, da bi cev speljal navzdol? Ali lahko vroč zrak kakorkoli škoduje fasadi če je luknja vertikalno navzdol, ali bi bilo pametno na koncu cevi dati 90° koleno da je odvod v stran iz stene in ne navzdol v previs? A je bistveno?
#2
Vzgon nedvomno pomaga napi, ko so cevi napeljane navzgor ali vodoravno. Za speljavo cevi navzdol bi bil verjetno potreben dodatni ventilator, na katerem mestu in kakšnega je vprašanje. Sam se za varianto navzdol ne bi odločil, sem imel že dovolj problemov speljati cevi vodoravno na daljših razdaljah (ploščate, po omaricah)
#3
Motor je 1000W. Napa je od stene oddaljena 1m. Skupno bi bil tako le en kolen. Skupna dolžina cevi torej 3,7m.
Ne razumem kakšen vzgon bi pomagal motorju?
#4
Vzgon: dviganje toplega zraka. Postavi čik, nadenj pa cev, boš videl, da se bo kadilo gor. Potem vzemi čik, daj cev pod čik, pa se ne bo kadilo navzdol.
#5
Zdravo!
Mene pa zanima, kje bi dobil eksterni motor za napo, ki bi ga postavil na podstrešju? Naj grem v razne bau trgovine, obi iskat? Dal bi nekje 150 evrov za motor oz ventilator, če se sploh dobi kaj v tem rangu? Je veliko dela, če bi odstranil motor v sami napi in ga predelal v eksternega, da bi ventilator bil v sami cevi?
#6
Zračnik od zgoraj na vzdol Idea
#7
Druga težava ki jo imam je pač to, da imam ploščato cev 10x25cm za napo in bi takšno pod izolacijo peljal gor/dol. Če bi jo na streho, bi moral potem pod streho dati še spremembo na okroglega in pol speljat ven.

Najboljša varijanta v mojem primeru (kar se tiče nape) bi bilo direktno na fasado, ker je potem cev le dober meter dolga do ven, ampak ne vem kako bi rešil, da se na fasadi ne bi poznalo odcejanje in pa tudi najbrž zaradi vlage, ki bi jo para dala ven...

Podobno težavo glede pare bi imel tudi, če bi peljal cev navzdol. Le nižje bi bilo to. Bi pa izničil težavo odcejanja.

Na streho pa to pomeni, da bi imel luknjo/zračnik res čisto na robu strehe, ker bi šla cev po zunanji strani stene navzgor in skozi streho. Tudi ne vem, če je to ok za samo streho. Pa luknje delat v streho mi res ni najbolj pametna rešitev sedaj, ko je vse fertik in to ni nikoli enako, kot če se to dela skupaj z ostrešjem.

Res ne vem kaj bi naredil, da bi imel kasneje čimmanj težav z vsemi zadevami vred (odcejanje, parna vlaga in vlek)?
#8
peetras Napisal:Zdravo!
Mene pa zanima, kje bi dobil eksterni motor za napo, ki bi ga postavil na podstrešju? Naj grem v razne bau trgovine, obi iskat? Dal bi nekje 150 evrov za motor oz ventilator, če se sploh dobi kaj v tem rangu? Je veliko dela, če bi odstranil motor v sami napi in ga predelal v eksternega, da bi ventilator bil v sami cevi?

Vprašanje kako močan motor bi rad imel in kako bi ga krmilil? Ali bi nema vlekel kabel ali pa bi imel daljinca. Napo ki jo imam jaz ima možnost namestitve motorja na napo ali pa nekje na odvodni cevi. Je pa za to napo možno dokupiti posebej motor z večjo močjo. Povprašaj v Schachermayer v Trzin in sicer v zvezi s stropno napo Falmec Nuvola. Povprašaj koliko stane takšen motor.
#9
Potegnil bi kabel, ker je to samo 2,5 metra od nape do približnega mesta za zunanji motor na podstrešju..imel pa bi motor z vsaj 800 kubiki.Načeloma se da pri vsaki napi narediti zunanji motor..edino ne vem, kako dobiti samo ohišje nape, če tistega motorja, ki je v napi, se pravi, samo škatlo, ne rabiš, da ne bi plačal še tisti motor..

malo kompliciram, vendar moram, ker bo kuhinja v istem prostoru kot jedilnica in dnevna soba in hrup ne pride v poštev..

ps.
gledal sem nekaj takega, da bi zmontiral na cev:
http://www.enaa.com/oddelki/conrad/izd_ ... or__150_mm
#10
Najbolj enostavna varianta je cev skozi zid, pusti vsaj kakih 10 cm ven iz gotove fasade, nekdo naj ti iz RF izdela lep zaključek, a šele po gotovi fasadi. Vgradnja v fasado pa raje ne, ne na dol, ne na gor. Speljava skozi streho pa z reducirkami sicer ni noben problem (stavbni klepar ali original zračnik na opeki). Conradov ventilator se običajno vgrajuje kot pomožni ventilator na daljših ceveh. Zastonj pa ne bo šlo...tudi omejevanje s proračunom ni najboljša rešitev. Treba je narediti prav, potem pa nas stane, kar stane...
#11
litera Napisal:Motor je 1000W. Napa je od stene oddaljena 1m. Skupno bi bil tako le en kolen. Skupna dolžina cevi torej 3,7m.
Ne razumem kakšen vzgon bi pomagal motorju?

@kadotr Se opravičujem. Pisal sem o 1000W ventilatorju, gre pa v bistvu za 850m3/h ventilator. Mislim, da je to kar močna reč saj običajno niso tako močni ventilatorji.
#12
kadotr Napisal:Najbolj enostavna varianta je cev skozi zid, pusti vsaj kakih 10 cm ven iz gotove fasade, nekdo naj ti iz RF izdela lep zaključek, a šele po gotovi fasadi...

Mi lahko pokažeš kakšno sliko, kakšen primer kako naj bi to izgledalo? Ne bi namreč rad, da imam na fasadi bradavice v smislu raznih rešetk in luči in podobnih nepotrebnih navlak, ki običajno kazijo celoto.
#13
Za predstavo sedaj pripenjam še sliko situacije iz katere bo morda tistim, ki se na to bolje spoznate več jasno kako in kaj. Skratka zgoraj skozi streho tik ob frčadi (kar je tudi ena izmed mojih težav), spodaj pri previsu nad garažo ali pa direkt iz fasade ven?

[Slika: aQ2EAZO.png]
#14
Fasada bo 15 cm ali več zato kar na streho. Menda obstaja prehod iz pravokotne cevi na okroglo, strešnik z zračnikom in zadeva je zaključena .
Lahko pa pred fasado sprobaš tvojo varianto ,mogoče se obnese
#15
Nad garažo nima kej delat. Pod napuščem tud ne. Pod tistimi okni na levi ravno tako ne. Jaz na tvojem mestu je niti ne bi speljal takoj skozi steno ven, ampak skozi ploščo in po notranji strani stene v mansardi ter potem pod strešno izolacijo (med špirovci) nekam višje na streho.


Skok na forum:
Zadnje novice

TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
22.09.2023 ob 06:54:30
TOPDOM odprl novo poslovalnico v Brežicah
Podjetje TOPDOM d.o.o. je danes, 21. 9. 2023, ob 10. uri odprl vrata svoje nove, že 36. poslovalnice v Sloveniji. Nova poslovalnica v... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »