Gradnja in obnova > Napeljave
Kako se naredi-izmeri padec odtočne cevi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kako se naredi-izmeri padec odtočne cevi
#1
Pozdravljeni,

recimo da imaš na enem koncu pritličja odtok za kuhinjo, na drugem pa bi šla cev ven iz hiše v jašek in kanalizacijo. Kako se v pritličju (podlaga je podložni beton),
pravilno naredi padec oz. kako se to izmeri? (naj bi bil vsaj 1cm na m al vsaj 0.5cm na m?)
#2
Če je samo za vodo potem točna vrednost padca ni tako pomembna. 1cm /m je dovolj.
Jaz sem na 1m dolgo vodno tehtnico nalepil 1cm kos lesa, in ko sem to položil na cev s padcem, je bil mehurček na sredini.
Najprej sem pa določil najvišjo in nato najnižjo (iztok) točko cevi.
Potem sem točkovno podložil cev na vsak meter, recimo, in nato podbetoniral, tako da je bilo fiksno. Eni cevi tudi samo obsujejo s finim peskom.
Možnosti je več, na koncu je važno da je padec in da cev ni počena.
#3
Vodna tehtnica in meter?

Če pa maš veliko razdaljo potegneš nivo z šlauf-vago, laserjem ali čem podobnim po stenah kjer boš meril in meriš od neke višine...

pač na 1 meter dolžine cevi mora bit 1cm padca...na 5 metrov 5 cm...

LP
#4
Citat:Jaz sem na 1m dolgo vodno tehtnico nalepil 1cm kos lesa, in ko sem to položil na cev s padcem, je bil mehurček na sredini.

Super, to sem rabil. Kaj pa cev za Wc školjo? Potrebuje večji padec?

Kako pa je s padci vertikalno, cev za Wc školko bo šla iz 1 nadstropja direkt dol v pritličje, kjer bo zavila ven iz hiše, to je npr. 90stopinjsko koleno ok? Padec bo močan, cca. 2,5m v globino.
#5
Isto 1-2 cm padca. Dva 45 stopinjska kolena namesto enega 90 sta boljša. Cev ki gre pod/med temelji obvezno kompletno obbetoniraj. Jaz je nisem in jo je na parih mestih tampon malce deformiral. Ni pa počila.
#6
se pravi kjer gre vertikalno ni problema, potem lepo 2x45 koleno in zunaj je cca 1,5m do greznice, tam normalno delam 1-2cm/m padca? Pa verjetno zunaj preden gre v greznico in jašek revizijski?
#7
Padca naj bi bilo od 1 do 2 cm. Tega se držiš. Ostalo je stvar tvoje iznajdljivosti (in razpoložljivega orodja).
#8
Rabiš revizijski jašek, če imaš od vertikale do greznice samo 1,5 m? Na konec vertikale, pred koleno daš čistilni kos (ima odprtino z navojnim pokrovom).
#9
revizijski jašek se največkrat da tam, kjer cev zavije (zunaj hiše recimo)
#10
ja iz mansarde bo šla cev vertikalno v pritličje v zidu ali ob zidu (bom videl kako bo kamen dopuščal rezanje in štemanje tam).

ko cev pride v pritličje do AB plošče bo 2x koleno in naprej do greznice je cca 1,5m horizontale. Tam nekje na tej horizomtali dam rev. jašek če sem prav razumel?

Še nekaj: prijatelj-zidar mi predlaga naj ločim bele vode in črne vode (WC školjka). Je tako v navadi ko se to dela?
#11
Jaz ne bi ločeval...Konec koncev ni slabo če gre iz kopalnic po čim večjem fi.ju..plus da se vsake toliko zadeva pošteno splahne (wc kotliček). Ker če se ti zamaši 50 mm cev na večji razdalji imas lahko probleme. 110, 125 ali 150.ko praktično nikoli ne zamašiš.

Zakaj pa padec 1 do 2%? Zato ker mora drek plavati...in plava ob ravno pravšnji hitosti vode. Če je nagiba premalo se bo drek ustavljal ker bo voda teklamprepočasi, če ga je preveč bo voda odtekla drek pa ostal zadaj...
#12
se pravi tudi kuhinja se lepo na izhodu iz bajtr priključi na 110 cev kki bo šla iz mansarde.
#13
Običajno se je vse priklapljalo na 100.ko vertikalo. Nato ven iz hiše pa na večji premer...vsaj pri nas je tako. V 40ih letih še nismo imeli zamašitve.

Pri pritličnih hišah so za moje pojme najbolj problematični vodi 50.ke ki grejo prek pol hiše do večje cevi oz, izven hiše (vsaj pri tastu...građevinarju je bilo tako...odtekalo seveda nikoli ok..a pameten pa ko sv...)...ne vem pa kako se običajno to rešuje.
A koder gre čim prej preidi na večji premer cevi...naj ti ne bo škoda par fičnikov za večji premer.
#14
Sem v fazi izvedbe hišne ter zunanje kanalizacije. 60m. Razloženo mi je bilo, da je najprimernejša hitrost odpadnih voda v odtoku 3-5 m/s.
To dosežemo s padcem 0,5< cm/m in ne 1 ali celo več.
#15
rajhar Napisal:ko cev pride v pritličje do AB plošče bo 2x koleno in naprej do greznice je cca 1,5m horizontale. Tam nekje na tej horizomtali dam rev. jašek če sem prav razumel?

Jaz ne bi delal revizijskega jaška, za par metrov nima smisla. Kot že povedano, na konec vertikale, pred koleno daš tak čistilni kos http://www.seltron.si/pp-cistilni-kos-fi...D9lcmduO_Q. tako imaš rešen dostop do kolena, povezave do greznice, vertikale in pa smradno zaporo za par €.


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »