Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Prezračevanje z rekuperacijo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prezračevanje z rekuperacijo
(edit) Je že predhodnik povedal enako.

Kot je bilo povedano že večkrat - s prezračevanjem se ne da ohlajati hiše, če vmes ni dodatne pomoči (klima). Tudi pri kanalni klimi, ko enkrat temperature "uidejo", lahko traja dan, dva, tri!... da se zadeva ohladi.

Prednost pa je, da se samo zaradi prezračevanja stanovanje ne bo segrelo - bo veliko večji pribitek skozi okna...

Ni drugega kot ponoči odpreti ali klima...
Ohladilo res nebo, se pa da cist ok zraven svezega zraka, se vzdrzevat T v hisi.. Zadnje dni rekuperator pri nas laufa na polno samo ponoci, seveda ko je zunanja T nizjo od T v hisi.. Kar bo danes ocitno full pozno, ker je se zdaj zunaj 27 stopinj.
Čisto teoretično razmišljam. Jaz bi 3 stopnjo ventilatorja podaljšal za uro ali dve zjutraj saj so temperature takrat še nizke. Oziroma če ste takrat že iz hiše navil še na več (nevem sicer koliko stopen imaš)

Škodilo sigurno ne bo. Najboljše bi bilo da je hitrost višja vse dokler je temperatura zunaj nižja kot v hiši.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Škodi ne, učinek je pa še vedno švoh. Če je realno takrat pretok 300m3/h in zunaj ponoči povprečno 5K hladneje kot notri, je to 500W hladilne moči. Neki je.
Ampak vprašanje če je res toliko pretoka, noči pa so trenutno še nekaj toplejše..
thundercat Napisal:...

Študiram, da bi prezračevanje poleti izklopil, čeprav ni priporočljivo.

Ne izklapljaj. Še vedno ima vpihan zrak preko rekuperatorja (čez dan brez obvoda) nižjo temperaturo od tistega, ki je zunaj, prezračevat pa moraš. Lahko pa malce zmanjšaš pretoke čez dan, ker boš izdatno prezračeval čez noč. Ponoči odpret okna in na prepih prezračevat, kot ljudje počnejo od nekdaj. Seveda s komarniki. In zjutraj pred odhodom v službo vse zasenčit.

Če kljub temu ne bo znosno za vas, potem pač rabite klimo.
No pri nas je jutranja temperatura vecinoma med 13 in 15C. Zvečer ob 10h je bila 18. Ko mi pade temp pod 18 mi rekuperator ne dela več v bypass načinu. Kar me jezi..

Notri pa je cca 24/25C.
Ne omogoča spremeniti nastavitve? Katero napravo imaš? Da vem česa se ogibat Smile Ker potem takem v kombinaciji z zemeljskim zračnim kolektorjem večino časa bypass ne deluje ker je temperatura nižja.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Nižja od 18°C? Se bojim, da imaš prevelika pričakovanja.

Imamo pasivno predhlajenje z zemeljskim vodnim kolektorjem, kar je dovolj podobna zadeva (cev s solnico je vkopana na 1.8m) pa trenutno iz zemlje dobivamo 20.1°C.

V izmenjevalcu se ta hlad prenese na vstopni zrak in s tem se tekočina iz zemlje ogreje na 20.6°C, zrak pa ohladi iz vstopnih 30.8°C na 20.1°C
Zadeva je torej v resnici precej učinkovita, škoda je le, da tekočina ni še bolj hladna.... Potem bi tudi razvlaževali lahko.

Ta zrak se potem vpihuje v hišo skozi rekuperator (v tem trenutku ne vem, ali je obvod vključen ali ne, se bojim da ni). Ko pride skozi rekuperator in cevi do ventilov vpiha, pa ima 23.4°C in 62% vlage.

Mislim, da približno take cifre lahko pričakuješ tudi ti pri zračnem kolektorju.


Priložene datoteke
.jpg   IMGP7451.jpg (Velikost: 72,84 KB / Prenosi: 283)
.jpg   IMGP7450.jpg (Velikost: 134,25 KB / Prenosi: 275)
Ja pričakujem nekaj podobnega. Nisem napisal da bodo temperature ves čas pod 18 stopinj. Bodo pa sigurno še dlje kot pri običajnem vstopu zraka. Večino časa je treba vzeti malo z rezervo oziroma gledano na celo leto. Normalno da bo v poletnih mesecih in temperaturah preko 30 stopinj tudi temperatura preko kolektorja višja.

Imam v planu narediti nekaj podobnega kot ti za kontrolo delovanja kolektorja. Bomo videli drugo leto kakšen bo rezultat.
Imam rekuperato Zehnder 350 enthalpy...
Je kakšna možnost, da se naprava nastavi tako, da bi čim manj vračala vlago nazaj v hišo - da bi čim bolj "izsuševala" notranjost?
Rad bi čim bolj posušil estrihte pred parketi in mi ta visoka zunanja vlažnost ravno ne dela usluge..

Hvala.
(8.7.2019 ob 13:01)Jaco P. Napisal: Imam rekuperato Zehnder 350 enthalpy...
Je kakšna možnost, da se naprava nastavi tako, da bi čim manj vračala vlago nazaj v hišo - da bi čim bolj "izsuševala" notranjost?
Rad bi čim bolj posušil estrihte pred parketi in mi ta visoka zunanja vlažnost ravno ne dela usluge..

Hvala.

HUMIDITY PROTECTION (*2) Poviša pretok samodejno v izogib težavam z vlago.
... iz navodil (rabim tudi jaz, bom v prihodnje sprobal)
Kako se napeljejo cevi za rekuperacijo, če imamo med 1. nadstropjem in podstrešjem AB ploščo in gor 30 cm izolacije, cevi pa pihajo skozi AB ploščo dol v sobe.

Ali je treba cevi zaliti v estrih ali so lahko samo položene po AB plošči in čez njih 30 cm izolacije + gor OSB plošča, da je pohodno? Oz. kaj drugega?
Cevi so položene na AB ploščo v izolacijo. Je pa potrebno paziti, kar se zrakotesnosti tiče, če imaš podstrešje, ki ni v toplotnem ovoju. Zatesniti preboje okoli cevi ter ali vzeti izolirane prezračevalne cevi ali pa prostor ob ceveh med izolacijo res na tesno zatesniti - purpena ali recimo droben eps granulat s cementom.


Skok na forum:
Zadnje novice

V Slovenj Gradcu na ogled individualna hiša Lumar
19.11.2019 ob 12:03:06
V Slovenj Gradcu na ogled individualna hiša Lumar
V podjetju Lumar v soboto 23. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo dan odprtih vrat individualne hiše Lumar, katere... Beri dalje »
V radiatorju šumi
07.11.2019 ob 12:28:59
V radiatorju šumi
Svetujemo, kako pravilno odzračiti radiator in rešiti še ostale nevšečnosti z ogrevanjem.   Okvare... Beri dalje »
Vaša streha pušča?
21.10.2019 ob 07:14:34
Vaša streha pušča?
V določenih primerih vam lahko pri popravilu strehe pomaga vaše zavarovanje doma. Ste ugotovili, da vaša streha... Beri dalje »
Vsestranska delovna oblačila za urejen in profesionalen izgled zaposlenih
23.01.2018 ob 11:35:41
Vsestranska delovna oblačila za urejen in profesionalen izgled zaposlenih
Podjetja s(m)o ljudje, zato je zelo pomembno, da se na delovnem mestu počutimo dobro, saj današnji sodoben in hiter tempo življenja narekuje, da... Beri dalje »