Gradnja in obnova > Napeljave
Mehčanje vode - praktično in ekonomsko ugodna rešitev

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mehčanje vode - praktično in ekonomsko ugodna rešitev
#1
Na tem forumu na to temo sem našel že kar nekaj razlag, ne pa vsega. Predvsem sedaj vem da imao tri osnovne načine mehčanja vode:
ionski mehčalci, kjer kalcij in magnezij nadomesti sol. To naj bi bila najboljša in 100% učinkovita metoda, primerna za celo hišo, žal pa je precej draga in kot ste že tu dejali nepotrebna v kolikor je voda iz vodovoda kvalitetna. Ljubljanska voda naj bi bila po raziskavah in testiranjih med najboljšimi vodami, brez klora, PBC, pesticidov, fekalij, težkih kovin...
magnetni mehčalci, ki molekule kalcija in magnezija namagnetijo tako, da se le ti med seboj odbijajo in se ne vežejo v večje skupine. Ta metoda naj bi bila manj učinkovita, nekateri trdite da po nekaj urah zgubi efekt; recimo voda, ki čez noč ostaja v ceveh in bojlerju, problem naj bi bil tudi na stiku vode z zrakom, recimo tuš kabine, armature...
potem so tu še elktro magnetni mehčalci, katere nekateri zelo hvalite spet drugi pravite, da je stran vržen denar.
in pa nazadnje polifosfatni mehčalci, kjer se polifosfati vežejo na molekule kalcija in magnezija in preprečujejo njihovo usedanje. Problem polifosfatov je da naj bi za uspešno mehčanje potreboval avtomatsko doziranje (spet 400€+), preprosta ohišja s polifosfatnimi vložki pa naj se sploh ne bi nameščala na dovodno cev ampak samo pred bojlerjem. Težava je ravno v doziranju koncentracije polifosfatov v vodo. Visoke koncentracije polifosfatov naj ne bi bile primerne za pitno vodo, te pa se naj bi nabrale med časom ko se voda zadržuje v ohišju takega mehčalca.

Sedaj pa praktični del.
V mojem primeru so kot primerna mesta montaže mehčalca zunanji vodomerni jašek (mehčanje vode za celo hišo) ali pa kotlovnico (mehčanje samo za bojler), cevi hladne vode se namreč razdelijo že pred kotlovnico. Za pripravo tople sanitarne vode pa uporabljamo Daikin toplotno črpalko z integriranim sanitarnim zalogovnikom, voda mislim da se ogreva na 50C in enkrat tedensko v fazi dezinfekcije na 65C.

Ionizatorji (reverzna osmoza) odpadejo, ker je sistem predrag, nepotreben z vidika kvalitete vode in ni primeren za montažo v vodni jašek.

Veliko vas je v eni temi omenjalo Polar filter, ki uporablja magnetno metodo in vsebuje še filter vode. Ta stvar je absolutno predraga saj pride čez 500€. Na trgu je veliko cenejših magnetnih mehčalcev katerih cena je med 60 in 100€. Ali so ti mehčalci tudi v redu ali ne. V tem primeru bi montiral tak mehčalec s čistilnim filtrom v vodomerni jašek.
Recimo tale:
http://www.moja-voda.si/samocistilni-vo ... 82211.html

Polifosfatni mehčalec pa bi dal še pred sam bojler. Ker ta mehčalec potrebuje predhodno mehansko filtracijo vode bi v ta namen služil filter v magnetnem mehčalcu v vodomernem jašku.
Recimo tale:
http://www.moja-voda.si/mehcalci-za-vod ... 82815.html

Dodatna filtracija vode s finejšimi filtri in z aktivnim ogljem (ki odstrani klor, pesticide, težke kovine) mislim, da ni potrebna. Testi namreč pravijo da teh nečistoč v ljubljanskem vodovodu ni v omembe vrednih količinah.
#2
Zakaj sploh to rabiš?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#3
Malo se zamisli, ljubljanska voda pride izpod ljubljanskih tal, nad katerimi je kilometre kanalzicije, cest in druge nesnage. In ja seveda, ljubljančani pijete najboljšo vodo!
#4
SloCop, verjameš ali ne, Ljubljanska voda je dejansko med najkvalitetnejšimi v Sloveniji, zadnja leta se še celo izboljšuje. Je pa v njej dosti kalcija, kar pridoda okusu, je pa to manj hvaležno za vodno mašinerijo in kapljično flekavost.

Brez heca, vse analize imaš objavljene.

http://mojezdravje.dnevnik.si/sl/Prehra ... ostno+vodo
#5
Voda v LJ še zdaleč ni neoporečna - velja za končnega odjemalca, v zajetju, takoj po filtraciji je čista, ko suza, težavne so stare cevi, cevni razvod.
Druga velika težava je kalcifikacija na podpostajah (bloki, stolpnice) - pregrevanje zalogovnikov tople vode na visoko temp.
Pri domači uporabi je manj težav, vendar v praksi še noben el.grelec ali izmenjevalec v LJ, drugod ni bil lep - torej toplo priporočena/obvezna uporaba mehčanja vode (pred bojlerjem, pralni stroj itd.).
Bodo znali povedati serviserji pralnih strojev...

npr. Mehčanje vode - MiniDue + Acquasil (cenovno pod 300,00 €), majhne dimenzije, kvalitetno doziranje.
Filtrni vložki poliposfata so sporni in so res namenjeni samo za izpred, kake naprave, kjer ni željena temp. vode nad 60°C.
#6
Sem serviser svojega, 17 let starega, pralnega stroja Gorenje. V našem kraju je voda zelo trda, kako čista je nimam pojma.
Lani, ko sem menjal ležaj na pralnem stroju, sem pogledal kar se videti da, notranjost bobna, grelec in ostalo. Uporabljamo samo pralni prašek (ali pa še to ne - alternative), po 16-ih letih je stroj znotraj kot nov. Sijoč, čist, brez kančka kamna ali drugih primesi.
Zunaj je seveda že ves potumban, umazan in gnil. Tako da ne vem na kaj namiguješ, kar se tiče PS.

Tudi drugače vodo pijemo normalno, ves čas, v večjih količinah. Plastenk iz štacune se izogibamo kot hudič križa. Tudi ko gremo na morje k hrčkom, pijemo vodo iz pipe brez dodatnih obdelav.

Tako da mi še vedno ni jasno, zakaj to rabite.

Razen za vodni kamen (eno izmed bolj pogostih vprašanj na tem forumu je, kako se to čisti, bilokaj), vendar tu poceni rešitev ni. Se pravi filtrirna oz. dozirna naprava kakega jurja, plus 100 - 200 čukov letno za aditive (odvisno od porabe).
Kakšna je pa ta, kemijsko obdelana voda, je pa spet drugo vprašanje.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#7
Imam več let izkušenj na tem področju, sploh za področje Ljubljane.

Magneti imajo opazen efekt na področjih s srednjo trdoto vode (do cca 15 nemških stopinj), na področjih z zelo trdo vodo (tudi večji del Ljubljane) pa efekta praktično ni. LINK: http://www.vo-ka.si/pogosta-vprasanja/o-trdoti-vode

Polifosfat v kartušah je sporen glede količine fosfatov v vodi, poleg tega opažam, da ljudje pozabijo menjat kartušo in se potem v njih nabirajo alge tudi po več let.

Moj predlog:
1. grobi filter za cel sistem
2. Ionska izmenjava za cel sistem. POZOR: predlagam, da se izhodna trdota vode nastavi na srednje-mehko vodo. To pomeni če je vhodna trdota npr 20 nemških stopinj (cca 356 mg CaCO3/l vode), se izhodna trdota nastavi na cca 8-10 nemških stopinj. To pomeni, da v vodi ostane nekaj kamna (mineralov), voda s tem ne postane agresivna (korozivna), na strojih in armaturah, bo kamna zelo malo, poraba tabletirane soli bo manjša. Naj omenim, da se večina naprav ponavadi nastavlja na 4-6 nemških stopinj, opazil sem ,da jih nekateri nastavljajo tudi do 0, kar sploh nima smisla.
3. Pred bojler se lahko doda mehanski dozator polifosfata, ali magnet, ki bo dodatno zaščitil napeljavo in opremo, saj se kamen hitreje odlaga pri višji temperaturi

Glede kemijskih lastnosti mehčane vode pri ionski izmenjavi. Če mehčamo vodo za 10 nemških stopinj, se količina natrija v vodi poveča za 75 mg/l. Dovoljena količina za pitno vodo je 200 mg/l.
#8
Ok hvala za odgovore, ampak žal nisem nič uporabnega izvedel.
Ionizacija, reverzna osmoza - to dvoje odpade, za to rabiš preko jurja €.
Rabim učinkovit sistem preprečevanja nalaganja vodnega kamna. Voda mimogrede ima 17 nemških stopinj.
V poštev pridejo zgolj polifosfati ali magnetni filter. Predvsem za slednje me zanima ker ne spreminja kemične sestave. Za Polar mi je svetoval inštalater, sporno se mi zdi dat za to zadevo 500€. Atlasov magnetni filter je recimo petino tega, na daleč izgleda enako. Vprašanje je ali ima enak hasko oziroma ali ima magnetni filter kak hasko. Željene praktične izkušnje z enim in drugim v pododbnih okoljih.
#9
Tudi mehčalec z ionsko izmenjavo se dobi že za 500-600 EUR....brez montaže.

Razklika med tlas filtrom in Polar je v magnetu, ki naj bi preoblikoval kamen v manj škodljivo obliko, Atlas je pa samo mehanski filter. Kot sem že pisal se obdelava z magneti območjih s srednjo trdoto pozna, kjer je trda, pa zelo malo...
Če že, bi za poceni rešitev sam zmontiral takole: pred bojler mehanski dozator polifosfata, na izhodu iz bojlerja lahko še magnet, saj je bolj efektiven če voda ne stoji.
#10
Če razmišljate o nabavi črpalke za doziranje polifosfatov
primerjate slovenske cene z Italijanskimi...
http://www.demarstore.eu/catalogsearch/ ... ?q=MiniDue

Pride v treh dneh, poštnina 10€.
#11
Vsaka pitna voda iz javnega omrežja je klorirana. In klor ki je bil v prvi svetovni vojni uporabljen kot bojni strup ne sodi v vodo za pitje. Moramo pa priznati, da bi bili cevovodi brez njega pravo gojišče mikroorganizmov. Zato moramo vodo za pitje filtrirati. Dober filter ki je NSF in WQ certificiran filtrira vodo do boljše kvalitete kot je voda iz plastenk.

Po javno dostopnih podatkih je v naših vodah po nekaj mikrogramov na liter težkih kovin, pesticidov in drugih onesnaževalcev vode.
Stanje vod v Ljubljani najdete na naslednjih povezavah:
http://www.ljubljana.si/si/zivljenje-v-l...olja/voda/
http://www.ljubljana.si/si/zivljenje-v-l...-porocila/

Glede mehčanja:
Magnetni mehčalci vode, tudi elektromagnetni preprečujejo kristalizacijo vodnega kamna v kalcitni obliki, ki je trda in kompaktna oblika vodnega kamna. Količina vodnega kamna ostane po magnetni obdelavi enaka. Vodni kamen po magnetni obdelavi tvori kristale aragonitne strukture (pod mikroskopom vidni kristali so igličaste oblike), ki se zaradi svoje oblike ne morejo zlagati v urejeno trdo in kompaktno strukturo, zato te kristale odnaša vodni tok, s površin kjer se voda osuši, pa ga je lažje odstraniti, saj je tak vodni kamen mehak. Magnetno mehčanje vode je najbolj naraven način mehčanja vode, učinek je nekje 70%, problem je ker magnetna obdelava vode s časom pada in po 30 urah učinka ni več. Učinek ni večji niti pri napravah za 500, 600 ali celo 1000 Eur. Pri testiranju se je celo izkazalo, da je magnetni mehčalec vode s filtrom s ceno z nekaj čez 100 Eur za 10% boljši od tistih dražjih.

Polifosfati v pitno vodo ne sodijo. Pravilnik o pitni vodi dovoljuje v vodi največ 3,5 mg/L polifosfatov. Če naprava za doziranje polifosfata nima črpalke za proporcionalno doziranje se dogaja, da ko voda v filtru nekaj časa stoji raztopi večjo količino polifosfatov in ko odpremo pipo si natočimo visoko koncentracijo polifosfatov.

Ionska mehčalna naprava edina dejansko filtrira iz vode vodni kamen, zato je njena učinkovitost 100%. Napravo se nastavi tako, da mehča vodo na trdoto 5-6 nemških stopinj. Pri tej trdoti vode ni več težav z vodnim kamnom, voda je prijetnega okusa za pitje. Vodni kamen iz naprave se pere v odtok, prav tako slana voda s katero se vrši regeneracija naprave. Tako v vodi ni popolnoma nobene soli. Za regeneracijo se uporablja tabletirana nejodirana sol.
#12
Pozdravljeni.

Zgoraj sem našel kar nekaj zelo uporabnih informacij o ionskih mehčalcih vode, zanimajo pa me vaše izkušnje z njimi oziroma bolje rečeno, katerega proizvajalca priporočate (lahko vključno z izvajalcem). Predvsem tukaj apeliram na uporabnike tovrstnih naprav, pač praksa je neprecenljiva teoretična stran Smile

Sem sicer iz Dolenjske, vendar mi je načeloma vseeno iz kje bi bil izvajalec.

Z ženo bi se namreč rada izognila vodnemu kamnu, zato razmišljam o postavitvi ionskega mehčalca ter potrebnih filtrov pred njim. Tudi tu me zanima, s katerim filtrom imate vi rešene podobne situacije? Je recimo trojni hišni filter EKO-Triplex ok?

Že vnaprej hvala za odgovore in klep pozdrav.
#13
Zdravo. Med filtri bistvene razlike ni, 5 - 10 mikronov je vrh glave za filtracijo vode iz vodovoda za celo hišo. Vsi trojni filtri na trgu to ponujajo in vse je treba menjati ko so umazani. Med ionskimi izmenjevalci tudi ni bistvene razlike, poraba tabletirane soli je tam-tam pri vseh, pazi le na pravilno izbiro velikosti naprave.

Pri izbiri izvajalca glej na to, da ti svetujejo pravo napravo/filter za tvoj objekt. Ter da ne samo prodajo, ampak tudi vse razložijo, primerno nastavijo in hitro poskrbijo, če gre kdaj slučajno kaj narobe.


Skok na forum:
Zadnje novice