Opremljanje doma > Kopalniška oprema
Pomoč pri prenovi kopalnice - postavitev

Ocena teme:
 • Glasov: 0 - Povprečje: 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Pomoč pri prenovi kopalnice - postavitev
#1
Že en čas prebiram poste na tem forumu in vidim, da ste že mnogim izvrstno svetovali pa bi želel še sam vaše nasvete in ideje. Sem pred začetkom prenavljanja nadstropja v hiši in (najprej - je prva na vrsti)
bi potreboval pomoč in nasvete pri postavitvi elementov v kopalnico...

Trenutno postavitev (se vidi iz načrta nadstropja nadstropje_nacrt2.jpg) ni nujno obdržati saj bi istočasno zamenjal obstoječe vodovodne cevi in svinčene odtoke. Mojster/keramičar pravi, da se da še vse prestaviti.
Edina težava bi bila morda povezava cevi v višje nadstropje (zgornja kopalnica).

- Če sem dobro izmeril Big Grin, je tloris kopalnice tak kot na sliki kopalnica_tloris.jpg (desno od radiatorja potekajo vertikale za centralno ogr.)
- kopalnica nima (in ne bo imela) talnega gretja
- Ploščice sem že izbral in naročil:http://www.azulejosbenadresa.com/76250_en/Nairobi/

V novi kopalnici bi želel imeti (obvezna oprema :!: ):
 • tuš (pršna stena s kanaleto, brez kadi cca 90x120)
  umivalnik (morda blok)
  wc školjko s podometnim kotličkom (po možnosti visečo)
  bide (po možnosti viseč)
  pralni stroj + sušilni stroj
  nekaj omaric za potrebščine in ostalo...

kakšen razpored elementov (tuš , wc, umivalnik in ostalo) in kakšno postavitev polaganje ploščic mi predlagate ?
kakšen radiator mi predlagate in kje?
Kakšna svetila in kje?

Glede ploščic sem imel v mislih takole 'postavitev/polaganje':
- talne,
- 2 do 3 vrsti temnejših stenskih (vodoravno polaganje)
- naprej do stropa svetlejše stenske
- v tuš 'kabini' (v bistvu samo steklena stena) pa eno vertikalo 'mozaika'


Priložene datoteke
.jpg   nadstropje_nacrt2.jpg (Velikost: 29,76 KB / Prenosi: 6610)
.jpg   kopalnica_tloris.jpg (Velikost: 44,22 KB / Prenosi: 6610)
.jpg   ploscice.jpg (Velikost: 55,52 KB / Prenosi: 6610)
#2
Pozdravljeni,

keramika na linku proizvajalca mi je mnogo bolj všeč, kot pa na spodnji fotografiji. Je ta fotografija nastala v salonu?

Sama bi dala po stenah in tleh samo svetlo keramiko večjega formata, le v tušu bi dala na celo zadnjo steno peščeni mozaik, vendar brez obrob temnejših ploščic. Na linku proizvajalca mi je všeč droben poudarek v obliki črt. Kopalnica deluje lahkotno in sveže. Upam, da ste naročili keramiko večjega formata, ne majhnih ploščic.

Zidna niša, ki jo imate v kopalnici, bi bila idealna za tuš, vendar za tuš 90 x 120 zmanjka nekaj centimetrov. Kako je s stenami v tem vogalu? Ali so nosilne? Ali lahko premaknete vrata?
#3
Lantari, najprej hvala!

Keramika je bila slikana v trgovini (Ja**r) , ki ni ravno salon in je bila tam položena na eno steno. Po videzu in otipu mi je bila všeč...
Te stene okrog vrat skoraj zagotovo niso nosilne (bom pa preveril pri mojstru), tudi vrata nameravam menjati tako, da za/premikanje vrat ne bi predstavljalo
neke težave. So pa v steni ob daljši stranici bane (glej načrt obstoječega stanja)
pri armaturi vertikalne cevi za vodo v zgornjo kopalnico. Pravtako so vertikalne cevi za vodo v steni za umivalnikom (v zgornjo kopalnico).Pa še to, obstoječi odtok je na sredini kopalnice (ne vem če kaj vpliva).

Naročene imam naslednje ploščice:
- talne, Nairobi brown: 57cm x 57cm (P5757L)
- stenske (svetle), Nairobi Marfil 31,6cm x 63,2cm (W3163L)
- stenske (temne), Nairobi Brown 31,6cm x 63,2cm (W3163L)
- stenske (mozaik), Luxor Nairobi Mix Marfil 31,6cm x 63,2cm (W3163R)

Če prav razumem vaš nasvet mi predlagate, namesto temnih talnih (brown P5757L), raje svetle talne (Marfil P5757L)?
pravtako mi svetujete stene kopalnice do stropa obleči kompletno v stenske (svetle), Nairobi Marfil 31,6cm x 63,2cm (W3163L)?

Mislim, da je keramičar ploščice že naročil (bom preveril, če se še da kaj spremeniti) tako, da ve bolj verjetno da sem omejen s temi modeli/barvami kot sem jih zgoraj navedel :?
#4
Jaz vidim 2 možni razporeditvi:

Opcija A
- namesto banje bi dala tuš; v nišo (83 cm) pa se lahko uredijo kakšne poličke ipd,
- od tuša naprej bi postavila pralni in sušilni stroj en poleg drugega. Čez bi dala "pult," ki bi bil priročen za takojšnje zlaganje opranih cunj,
- nad stroja bi dala niz visečih omaric ali police za pralne praške, brisače itd,
- leva stena bi ostala enaka, pot umivalnik pa bi dala kakšno omarico.

Opcija B
- namesto banje bi dala tuš; v nišo (83 cm) pa se lahko uredijo kakšne poličke ipd,
- od tuša naprej bi postavila WC in bide
- med tušem in WC-jem bi se postavila montažna stena na katero se lahko postavi "lojtrica;" če ne bi bilo lojtrice pa bi pozidala samo do ene 120 cm in naprej gor steklo
- na levo steno bi dala najprej umivalnik, nato pralni stroj in sušilni stroj ter čez pult; mislim, da bi nastale take lepe čiste linije. Zgoraj pa se lahko umesti dodatne omarice.

Upam, da bo kaj pomagalo.
- nad stroja bi dala niz visečih omaric ali police za pralne praške, brisače itd,
- leva stena bi ostala enaka, pot umivalnik pa bi dala kakšno omarico.
#5
V niši sicer lahko naredimo poličke, vendar ker je prostora (83 x 36 cm) skoraj za knjižni regal, je trapasto videti, če imamo na nekaj policah 5 stekleničk. Tudi keramičar bi verjetno skakal od veselja, ko bi oblagal poličke z mozaikom.

Če postavimo police, zraven pa stekleno kabino, ne moremo do njih.

Varianta je, da nišo izkoristite za zidano klop, ki je del tuša, steno + klop pa oblečete v mozaik. Tako se boste lahko med umivanjem, britjem .. udobno usedli. Tudi na stara leta je taka zadeva še kako priročna.

Omaro za vse potrebščine in zraven oba stroja v stolpu bi postavila za vrata. Globina je idealna. Vse skupaj zaprite v omaro (širine 120 cm) z drsnimi vrati. Vrata naj se odpirajo proti omari (sedaj se ravno v nasprotno smer).

Na konec te stene postavite/pustite stranišče. Prestavljanje stranišča je zelo zahteven gradbeni poseg. Na nasprotni strani uredite še večji umivalnik.

V tako majhni kopalnici je nesmiselno imeti en stroj poleg drugega, prostor pa nameniti samo zlaganju perila. Ideja bi bila popolnoma ok, če bi bil prostor namenjen pralnici in sušilnici, tako pa od kopalnice pričakujemo več. V središču je človek in njegovo udobje, ne pa stroji.
#6
Formati ploščic,. ki ste jih navedli, so moderni.

Predpostavljajmo, da boste v tušu uredili klop in steno + klop oblekli v peščeni mozaik.

Ker se višina umivalnika in klopi ne ujemata, do katere višine boste položili temnejše ploščice? Lepo bi bilo, da bi jih do klopi, vendar se vam pri umivalniku ta linija podre.

Če so ploščice že naročene, preverite, ali lahko temnejše stenske ploščice uporabite (ali jih je dovolj) na steni , kjer bi bilo stranišče in omara, drugod pa dajte svetle.

Po tleh položite keramiko tako, da ne bo diagonalnega vzorca.
#7
Obema hvala za pomoč!

Lantari, ta ideja s klopco mi je zelo všeč Big Grin
Sem jo razumel pravilno (slika kopalnica1 in 3d pogled)?
Zmanjka mi pa prostor za bide Cry

V osnovni ideji (ko sem naročal ploščice) sem si predstavljal, da bi po stenah bile spodnje tri vrste temnejših stenskih ploščic, ostalo pa svetlejše stenske ploščice (do stropa). Bega me še kako obrniti tuš v tej niši in kako postaviti tuš ročko/armaturo, če predpostavim zidano klopco globin 20cm, pa da bi bil tuš vsaj približno 90*120 (s klopco vred). Je OK samo steklena stena brez vrat?

Talne ploščice (temne) bi potem položil 'ravno', mozaik pa na tisti steni za klopco :?:


Priložene datoteke
.jpg   kopalnica1-3d.jpg (Velikost: 15,14 KB / Prenosi: 6465)
.jpg   kopalnica1.jpg (Velikost: 46,14 KB / Prenosi: 6465)
#8
pa še na okno sem pozabil opozoriti. :!:
odpira se proti umivalniku na zadnji postavitvi (oz. proti PS na orig. načrtu).
Višina parapeta pa je cca 130cm.
Tudi radiator je bil(bo?) klasični (tip11) viš 90, šir cca 110...
#9
Trenutna postavitev elementov v kopalnici je primerna in racionalna, tako da bistvene spremembe ne bi bile potrebne. Glede na vaše želje, bi predlagala 2 varianti.

varianta 1: smer odpiranja vrat se obrne, ob levo steno se umestita umivalnik in velik tuš (brez standardne kabine, z ustreznim naklonom v tleh in s stekleno steno). Med njima se doda cevni stenski radiator, tako da se lahko nanj obesijo brisače. Za vrati je večja omara, vanjo je skrit pralni stroj, služi pa lahko še kot omarica za brisače, čistila... Wc ostane na istem mestu.

varianta 2: smer odpiranja vrat ostane ista, ob levi steni so tuš, omara s pralnim strojem ter cevni stenski radiator. Ob desni steni ostaneta umivalnik in wc.

Bistveno pri razporeditvi kopalnice je, da se umivalnik umesti tik ob vratih (ne za njimi ali na drugi strani kopalnice), saj se le-ta največkrat uporablja.

Lep dan!


Priložene datoteke
.jpg   kopalnica.jpg (Velikost: 93,6 KB / Prenosi: 6448)
#10
Hvala za predloge vendar pri obeh manjka bide Sad
Se da še njega kako umestiti v ta prostor ?
V sedanji postavitvi (kot na sliki: nadstropje_nacrt2.jpg) imam vse tri osnovne elemente (umivalnik, bide in wc) na desni steni, kad in pralni stroj pa na levi.

Kaj pa če desno stran pustim takšno kot je sedaj, na mesto kjer se trenutno nahaja pralni stroj (levo od okna) postavim tuš (brez standardne kabine, z ustreznim naklonom v tleh in s stekleno steno), v nišo (kjer je bila prej kad) pa pralni in sušilni stroj (enega na drugega)?

Ko predlagate naj postavim cevni radiator na levo ali pa desno steno mislite na električni cevni radiator? Ker cevi za centralno (vertikale) potekajo desno od okna (kamor je priključen sedanji radiator pod oknom)...

Še vedno se mi zelo dopade ideja (lantari) o klopci v tušu.
- kakšne pa so 'normalne/standardne' dimenzije takšne klopce, da je še funkcionalna?
- na katero stran(ico) tuš kabine (brez kabine) se ponavadi montira armatura? Pred (oz. za) klopco ali levo oz. desno (kjer pač ni steklene stene)?
- kako se ponavadi/standardno postavi kanaleta? Tako, kot sem jo jaz narisal na zadnji sliki: kopalnica1.jpg ali 'po dolgem' ?

Hvala vsem za trud in nasvete.
#11
TotiUser, če se boste odločili za klopco v tušu, ne potrebujete bideja.

Naša izkušnja. S tremi otroki vse opravimo v tušu (90 x 120 cm). Ni packanja, špricanja, pozimi je v kabini toplo. Pri babici, ki ima bide, se otroci samo zabavajo. Srednji sin pravi, da je tako, kot bi sedel na čolnu in zaganjal motor. Smile

Če potrebujete bide zaradi pranja, izberite raje večji umivalnik.

Sem šla izmeriti našo klopco oziroma stolček. Višina je 42 cm. Klopco lahko naredite samo kot površino iz letev, npr. iz tikovine, če pa boste naredili zidano, naj bo polna in prekrita z mozaikom. V klop lahko vgradite tudi kakšno lučko.
#12
Meni je všeč drugi načrt Just_me1. V tem primeru ni treba prestavljati vrat, inštalacij za umivalnik, lahko pa imate tudi klopco v tušu. Jaz bi izbrala tuš s stekleno steno in z vrati, ne samo s steno.
#13
Hvala obema Smile

Bom še razmislil glede bideja, nekako mi še ne gre iz glave :?
Se vama zdi takšna kombinacija tudi sprejemljiva?


Priložene datoteke
.jpg   nadstropje_nacrt3.jpg (Velikost: 78,54 KB / Prenosi: 6361)
#14
Tole krasno idejo sem našla na Prostorami:


Priložene datoteke
.jpg   tuskabina1.jpg (Velikost: 109,44 KB / Prenosi: 6355)
#15
Res lepo - hvala za idejo!


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »