Gradnja in obnova > Energijski viri
Talno hlajenje da ali ne

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Talno hlajenje da ali ne
#1
Skoraj povsod, kjer je debata o toplotnih vprašanjih se je razvnela razprava o talnem hlajenju. Ker mislim, da to zanima marsikoga sem odprl novo temo.
Najprej odgovorjam in hkrati vprašujem @Homerja in izzivam tudi @sassapota in @telmosa, da se konkretno izjasnita za svoja nasprotujoča si stališča.

@Homer: Fizikalni zakoni:
1) hladni zrak se ne dviga in ostaja pri tleh. Torej se nekako plasti po višini od hladnega proti toplemu. Če ni prezračevanja bo kroženje zraka minimalno (spomni se samo na odprte hladilne skrinje s sladoledom v marketih)

To seveda deloma drži. Topli zrak je lažji od hladnega, zato se dviga in je temperatura v prostoru pod stropom vedno višja, kot pri tleh. Prezračevanje pa je odvisno od razlike zunanjih in notranjih tlakov. Kar se tiče hladilnih skrinj v marketih pa zadevo zelo dobro poznam in ne boš verjel, ni bil problem ohranjati nizke temperature v skrinjah temveč dovolj visoko temperaturo v prostoru. Vendar so to industrijski objekti, kjer so zakonitosti drugačne kot v stanovanjskih objektih.

2) po nobenem fizikalnem zakonu mraz ne seva, pač pa toplota seva iz toplejšega na hladnejše.

Tudi to deloma drži. Vendar v tem primeru ne gre za mraz (ali lahko definiraš mraz?) temveč za nižje temperature, ki tudi sevajo s svojo energijo. Pri tem je potrebno vedeti, da je izvor toplega zraka v prostoru iz zunanjosti, ki sicer tudi ogreva s prehodom temperature notranje zidove, s sevanjem nižje temperaturnih tal, pa se niža tudi temperatura stropa kjer se posledično ohlaja zrak. Sicer pa teoretično gledano, je sevanje lahko tudi negativno usmerjeno.

3)Temperatura tlaka mora biti vsekakor dovolj visoka, da ne pride do rosenja. To ni problem saj se da urediti z regulacijo

Tu se povsem strinjava.

4)Samo ohlajanje brez razvlaževanja po fizikalnih zakonih povečuje relativno vlažnost. Trditev na forumu je bila, da to ni res, če začneš ohlajati prostore preden se segrejejo. Seveda to ni res, ker prostore moramo zračiti. Zato bomo glede na zunanjo RV vedno prinesli s svežim zrakom v prostor vlago. Velika količina vlage v zraku pa zagotovo ne predstavlja dober občutek.

Forum je pač forum, kjer vsak pove tisto, kar misli da tako je, tisti pa ki to bere pa je prepuščen svoji presoji.
Ko pa govorimo o prezračevanju, pa mi povej koliko stanovanjskih hiš in stanovanj v blokih, stolpnicah itd. pa ima prezračevanje, razen seveda skozi bolj ali manj dobro tesneje oken in vrat.

5) Zaključek: Talno hlajenje se bo najbolje obneslo tam, kjer so visoke zunanje temperature povezane s suhim zrakom. To je sicer v notranjosti pogosto, ne pa vedno. Arabci imajo vedno majhno RV. Ob morju je visoka temperatura vedno povezana z visoko RV

Tvoja trditev, kje se bo talno hlajenje najbolje obneslo verjetno drži, mi pa govorimo o razmerah pri nas.

6) Če želimo zmanjšati notranjo RV moramo razvlaževati. To ne moremo narediti samo s talnim hlajenjem. Torej ga moramo kombinirati z nekim načinom razvlaževanja. Kako je pač odvisno od primera do primera.....

Seveda imamo lahko vedno še nek sistem razvlaževanja. Ampak, če je to res potrebno ( strošek zagotovo ni zanemarljiv) je pa že drugo vprašanje, ki pa tiste, ki se za nasvet obrnejo na forum zelo zanima.

7) Zaradi navedenih razlogov sem vprašal če je izvedeno prezračevanje z rekuperacijo in razvaževanjem, ker se v takem primeru talno hlajenje najbolje obnese. Po eni strani je zagotovljeno mešanje zraka, po drugi pa razvlaževanje.
Sistem postane skoraj idealen, saj ni nadležnega pihanja klasičnih klim.

Bo talno hlajenje hladilo?
Seveda bo, saj ni razloga da nebi!

Tudi jaz sem glede klimatskega udobja v stanovanju laik in prav zaradi tega sem hotel zadevo razčistiti. Upam, da ne zameriš, če sem te izpostavil - se pač pojavljaš kot nevtralni razlagalec.
#2
Pod številko 4:
Res je da prezračevanje v večini objektov ni izvedeno.
To pa ne pomeni, da zračenja in izmenjave zraka z zunanjim ni. Če zračenja ne bi bilo, bi se prej ali slej zadušil, a ne? Torej je notranja RV direktno povezana z zunanjo RV + dodatek vlage zaradi dihanja, kuhanja in ostalih aktivnosti + povečanje RV, ki nastane zaradi ohlajevanja brez razvlaževanja.

Se pa strinjam da je občutenje vlage stvar posameznika.
#3
Seveda deluje in to odlično, ga pa brez kombinacije vsaj ene razvlaževalne enote (konvektor) ne bi upal zagovarjat.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#4
pasivno hlajenje preko talnega ne dela tako ko pricakujes. aktivno pa odlicno.
bi kar koga od vas povabil da si gre k enemu pogledat...nenapovedano, da naute rekli ja to ste sepripravili in shladili na ne vem kaksen nacin...
uglavnem buce govorite nekateri in na veliko zavajate in iz laikov cufate peneze.
#5
Odlično deluje pasivno hlajenje na geosondo in vodo. Na napravah zemlja-voda deluje slabo. Aktivno deluje odlično. Seveda, če je regulacija urejena. Še boljša kombinacija je pasivno- aktivna, če denar ni ovira (na napravah z zemlja voda in geosonda). W/W hlajenje je še posebej primerno za večje objekte, hlajenje je skoraj zastonj in zelo učinkovito.
#6
tocno tako kot si napisal.

jaz pa samo dodajam, da je talno hlajenje (aktivno) bolje kot klima...
..bolj lepa temperatura je....
#7
Se podpišem Big Grin
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#8
Stene in strope sem že nekajkrat videl hlajene, tal pa še ne. Obešala za slike je pa treba že vnaprej pripravit.
#9
no, komaj čakam, da vidim tudi na našem primeru. Ponavadi so mnenja precej odklonilna, ravno zaradi kondenza. Nismo imeli namena investirati nekih denarjev v hladilne rešitve, pa je bila TČ komaj kaj dražja, če ima tudi možnost hlajenja, pa smo rekli: no ajde, tole bomo požrli, če ne bo dobro delalo. Če pa bo, potem je pa to najbolje naložen denar pri bajti - price/permormance.
#10
Razen kopalnic imam parket v hiši. Trenutno spuščam v tlake vodo 22°C in nimam potrebe da dodatno hladim s klimami. Probal sem nižat temperaturo dovodne vode do 18°C in nas je zeblo. Ko se enkrat masa shladi je hladno.
Če bi še enkrat delal instalacije v hiši bi napravil enako, talno hlajenje in klime oz. konvektorji.
Zaradi kondenza naj te ne skrbi, te bo prej zeblo kot bo kaj priteklo.
#11
Trenutne temperature so popolnoma neprimerne za komentiranje česarkoli glede talnega hlajenja. Trenutno pri nas (osrednja Slovenija) ni popolnoma nobenih potreb po kakršnem koli hlajenju, celo zeblo me je danes ponoči.

Še ena od tem, ki bo zavila v oba ekstrema, tabora, kjer bodo padali komentarji o talnem hlajenju pri zunanjih 15 stopinjah in talnih poplavah pri zunanjih 40 stopinjah.
#12
berghaus:+1^2
#13
Mirator, enkrat med vročinskim valom izmeri temperaturo in relativno vlažnost v bajti brez hlajenja. Potem je zelo enostavno izračunati, kakšna bi bila vlažnost, če bi brez razvlaževanja shladil za X stopinj in kako hladna so lahko tla, da še ne bo kondenza na njih.

Sicer pa primerjajmo dve hiši: ena dobro izolirana in senčena, notranja temperatura ne preseže 25 stopinj, zato nima in ne potrebuje hlajenja.

Druga je sicer enaka, vendar slabo izolirana in senčena, zato zleze do 30 stopinj. Letos pa jo hladimo na 25, brez razvlaževanja. Kakšna bo vlažnost? Točno enaka kot v prvi hiši!
#14
Pri meni se je lani dobro obneslo (ni bilo senčil), je pa res, da v naših krajih ni visoke vlage.
Sem pa naredil napako, ko sem med dopustom v vročinskem valu izklopil hlajenje. Hiša je bila segreta na 28C, noči tople 20+ in sem kljub talnemu hlajenju potreboval 2 dni da sem jo spravil na udobnih 25 C. Odzivnost sistema je zelo počasna, zato mora delovat sproti.

Sedaj s senčili bom ga redko potreboval, je pa vedno na razpolago brez dodatne investicije.

Omenim še, da so tla s keramiko neprijetno hladna(22c) za boso nogo pri temp vode 18c, zato sem v dnevnem prostoru zaprl pretoke na 50% in je bilo v redu (24c tla). Na parketu težave, hladi pa seveda slabše.
#15
Pri naju je lani super delovalo, letos pa tako kot je že berghaus povedal, za to še ni bilo potrebe.

Po celi hiši imava parket in tam so hladna tla super. V kopalnicah in predsobi, kjer je keramika, sva ta čas veji talnega zaprla. Je pa res, da to ni sistem, ki ga boš vklopil, ko ti bo prevroče, da te malo shladi. Potrebno je spremljati vreme par dni vnaprej, da imaš tlake že ohlajene, ko pride vročinski val.

Kar se tiče kondenza, temperatura vtoka vode je bila nastavljena tudi na 19°C pa ni bilo problemov.


Skok na forum:
Zadnje novice

Brezskrbno poletje na prostem z letno kuhinjo!
23.02.2024 ob 14:22:34
Brezskrbno poletje na prostem z letno kuhinjo!
Sploh od epidemije dalje veliko bolj cenimo trenutke na prostem, preživite z družino in najbližjimi. Zakaj ne bi torej preobrazili... Beri dalje »
Vabljeni na dan odprtih vrat v Bizovik
23.02.2024 ob 13:21:40
Vabljeni na dan odprtih vrat v Bizovik
Vabimo vas, da nas obiščete na dnevu odprtih vrat, ki bo v petek, 1.3.2024, od 14:00 do 18:00 in v... Beri dalje »
Janja Garnbret na Krasu posadila 1000 dreves
19.02.2024 ob 09:54:42
Janja Garnbret na Krasu posadila 1000 dreves
Janja Garnbret je na Krasu posadila 1000 dreves in s tem dala zgled za ohranjanje narave in izravnavo ogljičnega odtisa  ter... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »