Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Temperature v hiši sedaj ko je vroče - REKUPERACIJA?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Temperature v hiši sedaj ko je vroče - REKUPERACIJA?
#1
Pozdravljeni,

kakšne imate kaj temperature v hiši ob uporabi rekuperacije? naša je na 27 stopinj, imamo PAULA 300F, klime ni.
ali tudi kaj zračite skozi okna?

l.p.
#2
hisa spodaj nekje na 23-24, zgoraj 24, zahodna stran zvecer 26-27. smo se brez zaluzij (upamo, da pridejo pred naslednjim vrocinskim valom), zato so popoldanski soncni dobitki enormni.
rekuperator cez noc na bypass in jutranji prepih skozi odprta okna/vrata.
#3
Klet 21 stopinj, srednji štuk se zaradi ničle žaluzij in celodnevnim sončnim pribitkom dvigne na nekih 26, mansarda zanimivo ne gre preko 25, čeprav v bajti ni še niti enih vrat, hodniki odprti. Prezračevanje vklopljeno 24/7 na obični funkciji prezračevanja, brez klimatiziranja. Zjutraj za eno uro odpremo vsa okna na V, temperature v srednjem štuku in mansardi preko noči in s tem jutranjim zračenjem kolapsnejo na 22 stopinj, potem se zopet preko dneva dvigujejo do 25-26 stopinj.

Dokler je takšen dnevno nočni razmik temperatur klima ni potrebna.
#4
standi79 Napisal:naša je na 27 stopinj

Gretje si le izklopite. Poletje je tu.

(Če imaš rekuperacijo se ne zrači preko oken...zaradi sosedov!)
#5
Na tistih oknih, kjer sije sonce, daš rolete dol in je to dovolj. Rekuperatorji pri nas poleti spijo. :wink:
Tudi v kuhinji, kjer se kuha, je te dni le 25 stopinj.
#6
Nekje med 25 in 29 (kabinet, laufa močnejši računalnik) v prvem nadstropju pod streho. Je pa hiša še "original" iz okoli leta 1965.
#7
"pol" klet in stopnišče 22c srednja etaža 23,5c mansarda 26c - klima pravkar dela na "dry"
#8
Novus 300f skozi na 50%, bypass on. Podnevi nekaj zunanjih senčil (mrežasta na strešnih, rolete na navadnih), temp 25-26. Prijetno. Ponoči seveda zračenje/hlajenje na prepih, 3 okna na polno odprta.

Rekupartor ima veliko premale pretoke da bi lahko karkoli ohladil.
#9
Približno 23°C. V mansardi kakšno stopinjo ali dve več, ker zaradi udobja še vedno uporabljamo sušilni stroj.

Rekuperator je v povprečju na 130m3. Pasivnega hlajenja zraka z zemeljskim kolektorjem zaenkrat še ne uporabljamo, ker še ni prevroče. Direktno sončo sevanje skoraj popolnoma preprečeno z vestnim senčenjem z roletami, oken pa nikoli ne odpiramo zaradi komarjev, ki jih je pri nas veliko, komarnikov pa zaenkrat ne maramo.

Se pa temperatura do konca poletja počasi dvigne na kakšnih 26°C. Vsak teden za par desetink stopinje.
#10
ja opažam, da brez prezračevanja skozi okna ne gre kljub taboljšem rekuperatorju... smo prvič v takšni vročini v hiši...
#11
glej, ce bi se ti malo pogovarjal (oz. dobro poslusal) s clovekom, ki ti je paula prodal, bi vedel, da brez dodatnih ukrepov (pasivno/aktivno hlajenje) ne bo slo Smile

ima tudi na svoji www strani objavljeno.

je pa se fizikalni vidik: poleti cez dan hiso "ohlajas/prezracujes" z toplejsim zrakom, kot je v notranjosti -> toplotni dobitki; ponoci pa so prezracevalni pretoki premajhni, da bi lahko ob tako nizkem dT objekt ohladil.

sicer nas bo pa v naslednjem tednu itak spet "zeblo" Smile
#12
Imam kolega, ki misli v kratkem graditi, vendar ne bo vgradil prezračevanja (imel pa bo centralni sesalec - je ženina prevladala Smile ).

Ali bi bilo smiselno, da bi kljub temu izvedel zajem zunanjega zraka preko zemeljskega zračnega kolektorja? Pozimi pasivno predgretje, poleti ohlajanje...
Koliko bi to bilo učinkovito, so dovolj veliki pretoki, da bi bil efekt?
Lahko bi montiral vsaj vstopni ventilator, ki bi ga krmilil s potenciometrom ali pa celo odprtino pripiral z loputo, če bi bilo moteče. Odvod zraka bi bil preko nape, ki jo bo imel.

Kakšne so izkušnje tistih, ki imate zemeljski zračni kolektor, deluje to? Je kdo meril vstopne temperature iz kolektorja in primerjal z zunanjimi in notranjimi?
#13
daj ti kolega pregovori, naj ilegalno vsaj cevi razpelje (ceprav eni pravijo, da se da tudi s css hiso prezracevati) Smile

ti ze imas prezracevanje v funkciji ane (tudi z zemeljskim kolektorjem)? kako se pri tebi obnese?
#14
Ma, sem mu že predlagal, pa ga ne zanima in nima predvidenih višin za to..
Skozi css pa ne bi ravno prezračeval, ali ne bo polno prahu v tistih ceveh? Pa baje se še zna štopat ta zadeva, meni se zdi to brca v temo.

Nimam se prezračevanja v funkciji, ampak jaz imam tekočinski kolektor. Sprašujem bolj za zračnega, ki se ga da ceneje izvest.
#15
Pozdravljeni,

mogoče se motim ampak kolikor je meni znano je funkcija rekuperatorja to, da prezračuje na tak način, da s pomočjo toplote notranjega "izrabljenega" zraka ogreje svež zrak. Po tej logiki si z rekuperatorjem ni možno ohlajati hiše, saj se v njem do 98% toplote izrabljenega zraka porabi za ogretje svežega. Torej se v rekuperatorju zrak ogreje in namesto hladnega zraka dovaja topel zrak. V kolkor se motim, me popravite. Mi zračimo skozi okna, spodnji del hiše je star in kamnit in v najhujši vročini ne preseže 22 stopinj, v mansardi pa prileze tja do 25. če ga res nekaj dni skupaj žge na polno.

LP
Kapsl


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
03.01.2019 ob 17:17:26
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
Zaradi napihnjenih cen na nepremičninskem in gradbenem trgu že nekaj časa odlašate s prenovo svojega doma? Potem imamo za vas odlično novico –... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
17.11.2018 ob 15:08:18
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
V podjetju Lumar v soboto 24. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bo na ogled šest let vseljena skoraj... Beri dalje »
Inovativnost v službi varčevanja z energijo in nižanja stroškov
26.10.2018 ob 09:59:22
Inovativnost v službi varčevanja z energijo in nižanja stroškov
Gonilna sila industrije ogrevanja, prezračevanja in klimatizacije (HVAC) je razvoj okolju prijaznih izdelkov z izjemnimi zmogljivostmi in uporabniku... Beri dalje »