Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Rezervni sklad bloka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rezervni sklad bloka
#1
Zadnja leta vplačujemo lastniki stanovanj dokaj velika mesečna nakazila v rezervni sklad in posledično se je v njem nabralo kar nekaj denarja (skoraj 60.000eur).
Sicer letos sledi obnova, ki bo stanje v rezervnem skladu znižala za polovico ampak vseeno se mi zdi, da je kar precej denarja v njem, mi pa plačujemo previsoke zneske.

Zanima me ali lahko zahtevam svoj del denarja iz rezervnega sklada v primeru prodaje stanovanja, ker ga tako ali tako preplačujemo (na letni ravni vplačamo po 550eur na stanovanje ki pa se itak ne porabi), kadar pa se upravniku pritožimo, da bi radi kaj popravili pa se najde kup izgovorov. V zadnjih treh letih sem za svoje stanovanje plačal 1700eur v rezervni sklad, iz tega pa sem dobil samo novo leseno ograjo in zamenjano strešno okno ter zamenjanih nekaj žarnic.

Skratka, zanima me ali obstaja kakšna pravna podlaga za izplačilo ali pa vsaj delno izplačilo vplačil v rezervni sklad v primeru, če se odločim stanovanje prodati?
#2
Ne moreš.
Pa zavedaj se, da bo tale "zajeten" kupček 60k€ precej hitro skopnel ko boste prenavljali...
#3
jaz sem pa slišal, da lahko, zato pač sprašujem...se bom pozanimal še drugje.
#4
7. Ali se sredstva, vplačana v rezervni sklad, vrnejo lastniku v primeru, da stanovanje proda?

Stanovanjski zakon določa, da so sredstva, vplačana v rezervni sklad, nepovratna, tako da ostajajo v rezervnem skladu tudi po prodaji stanovanja. Zbrana sredstva pa lahko prodajalec in kupec stanovanja poračunata ob dogovoru o višini kupnine.

http://upravljanje.sz-atrij.si/Pogosta- ... ml#faq3746
#5
Sredstva, vplačana v rezervni sklad, ostanejo na stanovanju in ko ga prodajaš lahko to ob prodaji zgolj poudariš kot dodatno prednost tvoje nepremičnine.
Morda pa tudi namig, da po končani adaptaciji in ob planu bodočih vzdrževalnih del razmislite in znižate znesek vplačil v rezerni sklad. Minimum vplačila je sicer določen (verjetno po Stanovanjskem zakonu) glede na starost nepremičnine.
#6
1. Če zadnja leta "vplačujemo lastniki stanovanj dokaj velika mesečna nakazila v rezervni sklad " ste morali to sprejeti s sklepom malo nad 50% po deležih etažne lastnine na zboru etažnih lastnikov. Na enak način lahko sprejmete sklep o znižanju prispevka po m2 stanovanja. Vendar ne pod zakonsko določeni znesek.

2. Ne, teh vplačanih sredstev ne moreš "zahtevati nazaj".

3. "iz tega pa sem dobil samo novo leseno ograjo in zamenjano strešno okno ter zamenjanih nekaj žarnic."
Ti nisi iz tega sklada dobil nič. Dobili ste vsi etažni lastniki.
Sredstva rezervnega sklada so strogo namenska sredstva in se smejo uporabiti le za investicijsko vzdrževanje in izboljšave na skupnih delih in napravah objekta. Vsaka investicija za katero se bodo uporabila ta sredstva mora biti sprejeta na zboru etažnih lastnikov (ali na način s podpisovanjem listine) in uvrščena v kratkoročni ali dolgoročni investicijski načrt objekta. Žarnic se torej iz tega sklada ne sme kupovati.

4. ne napišeš pa kakšna obnova bo "sledila letos". Če govoriš o celoviti energetski sanaciji objekta bo verjetno 60 000,00€ premalo - če pa boste delali nekaj na pamet in na pol, pa proč vržen denar.

upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd
#7
Tole z rez. skladom zna biti veselo ja - poznamo kar nekaj primerov v SLO ko se držijo lastniki stanovanj min. predpisanega mesečnega zneska ki ga morajo plačati - in se tako nabere premalo denarja - objekti pa so sedaj prešli v svoja srednja/pozna obdobja glede popravil in so na vrsti večje stvari (peči oz. kurilnice, strehe, skupni kanalizacijski vodi,idr..) in pol je zelo premalo kar je tam noter - da fasad sploh ne omenjam.

Lahko pa - če ste tako složni v bloku oz. v večini - sami vodite zadeve z svojim pravilnikom in nadzornim odborom brez upravnika - upoštevati in spoštovati pa vsekakor morate zakonske podlage ter nekdo oz. več ljudi od vas se mora z zadevami aktivno ukvarjati.
#8
Vsak pameten "gospodar" sproti varčuje za čas, ko bo sredstva potreboval. Če bi ugotovila, da je nek normalen časovni cikel za obnovo in sanacijo vitalnih delov objekta 30 let, potem z tempom in višino mesečnih vplačil v 30 letih daš v rezervno sklad 16 jurjev.

Streha, fasada, okna, instalacije, ogrevanje .........

Imeti lastnino, pomeni le to tudi vzdrževati, ne le koristiti.

Imaš recimo hišo ene 120m2. Po 30 letih moraš obnoviti in zamenjati:
- peč za ogrevanje ........ 10 jurjev
- okna in vrata ..........8 jurjev
- streho ............. 10 jurjev
- pa to in ono ..... 5 jurjev Smile

30, 40 jurjev ....... se nabere ....... tik/tak. Pa kdo koga vpraša od kje?

In hvala bogu, da sredstev iz rezervnega sklada NI mogoče ven vlečt in so stvar - nepremičnine, oziroma stanovanja.
#9
+1
#10
ti kar vprašaj še kje drugje, ampak odgovor bo povsod isti - ni načina, da ta denar dobiš ven v smislu, kot ti hočeš.
#11
Lep pozdrav vsem na forumu. Da ne bom odpiral svoje teme bom tukaj v temi vprašal eno vprašanje glede rezervnega sklada. Ali je možno kriti stroške zamenjave dveh oken v mojem stanovanju iz sklada ,smo meni pa bi potem upravnik bloka zaračunaval višji znesek na položnici, ostali stanovalci pa bi še naprej imeli isti znesek kot do sedaj ?
#12
Pozdrav!

Vaša okna so Vaša okna - ne od vseh lastnikov stanovanj - rez. sklad krije samo skupne dele in naprave - tako da to ni mogoče.
#13
Ne.
Sredstva RS so strogo namenska sredstva. Upravnik pa je zadnji, ki bi po neki svoji logiki lahko odločal, kdaj bi ali bo kar koli plačal iz teh sredstev.

Ti v bistvu govoriš o kreditiranju iz naslova RS, ki bi ti ga "odobril" upravnik. No tega ne more storiti, ker to niso njegova sredstva, temveč sredstva etažnih lastnikov. Upravnik jih v vašem imenu in za vaš račun le vodi na določenem fiduciarnem računu.

upravljanje objektov Mag dom,
Gorazd
#14
Gorazd hvala za odgovor. Bi pa se verjetno dalo, če bi bilo večina stanovalcev ZA. Kot je meni razložila pravnica pri stanovanjskem upravniku je zunanji del okna del skupne fasade Big Grin
Bi pa zamenjali tistim stanovanjem, kateri lastniki niso bili finančno sposobni zamenjati v enkratnem znesku.
PROTI pa bi bili tisti, ki so 10 let stara lesena okna, ki jih mimogrede niso niti enkrat premazali z barvo, zamenjali na svoje stroške.( kurčenje pred sosedi, da imajo nova okna)
Za elektronsko odpiranje vhodnih vrat(senzor, ključavnica in pa 108 pvc ključkov ), ki pa je stalo 1.400 evrov pa so bili takoj za to, da se vzame iz rezervnega sklada( plačilo po m2 ) in ne za plačilo po stanovanjski enoti saj bi bilo prelepo, če bi vsi plačali enako.

Lože pa se zapirajo brez soglasij ostalih stanovalcev(ogrevani prostor se poveča, ogrevanje pa plačajo po prejšnji orginal kvadraturi) , klima naprave pa se obešajo na zunanjo stran ograje lože prav tako brez soglasij :roll: Na skupnih sestankih pa se nekateri stanovalci obnašajo kot da so za šankom v gostilni.
Pošiljajo en drugega v 3pm.
Hudič pa taki pametnjakoviči v bloku.

LP
#15
Če je takšno vzdušje kot pišeš, bi se potem hitro kdo "kurčil" v kolikor bi upravnik po svoje razpolagal s sredstvi sklada.


Skok na forum:
Zadnje novice

Janja Garnbret na Krasu posadila 1000 dreves
19.02.2024 ob 09:54:42
Janja Garnbret na Krasu posadila 1000 dreves
Janja Garnbret je na Krasu posadila 1000 dreves in s tem dala zgled za ohranjanje narave in izravnavo ogljičnega odtisa  ter... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »