Splošno > Sam svoj mojster
Epoksi v stanovanju v lastni režiji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Epoksi v stanovanju v lastni režiji
#1
Verjetno vsi ugotavljamo, da je ta forum neprecenljiv vir izkušenj in znanja. Te izkušnje in znanja bi rad obogatil v povezavi z epoksijem v bivalnih prostorih.
Epoksi je namreč relativno nepoznan material in povprečen samograditelj, ki šele začenja z gradbenimi "podvigi" se z njim še ni srečal.

Polaganje ploščic in podobnih talnih oblog v lastni režiji pomeni ceno 20 EUR/m2 (všteta cena povprečno dobrih ploščic, lepila, fugirne mase). Če je format in kakovost polaganja ploščic večja, če je potrebno kupiti malo boljše orodje, je cena polaganj ploščic mimogrede še za 10 EUR/m2 višja. Če ploščice polaga obrtnik je potrebno k tej ceni dodati še ca. 15 EUR/m2. Cena epoksija v bivalnih prostorih, ki ga opravi nek obrtnik (material, delo, ddv) je od 30 EUR do 45 EUR.
Epoksi je torej po ceni primerljiv ceni polaganja ploščic obrtnika. Obstojnost epoksija, lažje čiščenje itd. so vsekakor zadeve, ki govorijo v prid epoksiju. Epoksi nedvomno pridobiva na veljavi tudi v stanovanjski gradnji.

Epoksi je zanimiv tudi za nas samograditelje. Problemi, ki jih srečamo pa so: izbira in nakup orodja, pomanjkanje znanja ter izkušenj, kateri material in kje nabaviti.

Če prav razumem bi morali za orodje nabaviti nek stroj za brušenje in njemu pripadajoč sesalec, podlogo za čevlje, prave valjčke in čopiče, špatole - tudi take za izdelavo zaokrožnic, morda kakšen poceni merilnik vlažnosti...
Najbolj se zaplete pri materialu- samem eposkijo. Vsi SLO proizvajalci navajajo, da so njihovi epoksi primerni za garaže, skladišča...Ali ste naročali kakšen epoksi kje iz tujine (eBay)? Kema npr. omenja sistem, ki bi bil primeren tudi za stopnice.

Po spletu sem videl, da nekateri omenjajo, da so epoksi tudi sami vgrajevali. Od takrat je preteklo zagotovo nekaj časa.
Epoksi so dali v kopalnice, WCje, hodnike, utility, shrambe, kuhinje. Ali je kdo uporabil tudi v dnevni sobi, spalnici in na stopnicah?
Zato prosim vse, ki imajo izkušnje s samovgradnjo epoksija ali bo so bili zdraven ko so jim pravi "mojstri" vrgrajevali epoksi za čim več nasvetov, izkušenj glede vsega kaj je bilo zgoraj omenjeno.
Vnaprej hvala!
#2
:roll:
Epoxy kaj?

Epoksi tlak ( epoksidna malta v debelini 3 ali več milimetrov ) ?

Epoksi premaz ? ( epoxy premaz betonskih površin )

Pa pojdiva naprej.

V stanovanju ali hiši, imamo običajno narejene AB estrihe.
Estrihi - kakršni so - so primerni in prilagojeni neki finalni talni oblogi.

Ali je estrih tak kakršen je - recimo za parket ali keramiko - primeren za epoxy?

Kolikor mi je poznano NE. In če pade odločitev za Epoxy finalne tlake, je to treba vedeti pred izdelavo estrihov.

Pa še - recimo - talno gretje - veliki prostori 25m2 in več ....... takrat so potrebne ustrezne diletacije, katere pa so v delavnici dopustne in se lahko vidijo, v stanovanju pa ........
#3
Pozabil sem omeniti, da se epoksi v stanovanjih (po meni dostopnih info.) nanaša na AB tlak (klasičen estrih). Pod njem je talno ogrevanje, vsaj večinoma... v spalnicah in shrambi ga ni. Kar se tiče talnega gretja in epoksija mi vsi razlagajo, da se razumeta in da nekih pretiranih dilatacij ne potrebujemo. Dilatacije v mojem stanovanju naj ne bi bile problem. Dilatacije bi bile pri prehodu iz enega prostora v drugi (večinoma pod vrati). Tam bi pač uporabil kakšno trajnoelastično maso. Slišal sem, da se da dobiti silikonske kite v želeni barvi.

AB tlak je v isti višini po celem stanovanju. Razlika par mm ali tudi 2 cm (skrajni primer so ploščice) vsaj meni ne bi naredile problem. Vhodnih vrat in notranjih vrat še ni tako, da tudi te niso problem.

Na tak tlak se nanaša samorazlivni epoksi tlak v debelini ca. 3 mm.
Na stopnice (vsaj na vertikale), ki še niso zidarsko obdelane - na njih ni tlaka se pa potem ko so obdelane nanaša samo epoksi premaz v debelini ca. 0,5 mm. Je pa res, da ne vem s kakšnim materialom obdelati čelo stopnic in ali naj na pohodno ploskev dam kakšno letev...

Torej tlaki pri meni niso problem...
#4
Problem nastane pri stiku epoksija s steno. Če imaš klasični estrih, imaš cca 1cm styropor traku za prekinitev stika tlak stena.
Ergo, epoksija - 3mm samorazlivnega - NE smeš izvajati do stene. Kakšen zaključek boš dal tam?

Citat:Kar se tiče talnega gretja in epoksija mi vsi razlagajo, da se razumeta in da nekih pretiranih dilatacij ne potrebujemo. Dilatacije v mojem stanovanju naj ne bi bile problem.

Zanimiva dikcija - naj ne bi bile problem. :wink:

http://www.mapei.com/SI-SL/products-search-results.asp
#5
Ob steni bi v kopalnici in WCju zagotovo naredil zaokrožnico iz epoksija.
V ostalih prostorih bi namesto zaokrožnic dal ploščice, ki bi bile barvno usklajene z barvo epoksija.

Estrih včasih poči, včasih počijo tudi ploščice. To niso osamljeni primeri.
Če so dilatacije prav narejene in na pravih mestih so razpoke kotrolirane - vse to vem. Prostori so velikosti max. 4m*5m naj torej "ne bi bili problem".

Zgornjega linka na Mapei ne dojemam. Tam sem našel samo izdelke za polaganje ploščic mene pa zanima epoksi...
#6
http://www.mapei.com/public/COM/product ... 0sl_gb.pdf

Sory, tale je pravi .............. sem skopiral napačni link.

Sicer pa takole - iz prakse................ko se boš odločil za materijal, od katerega proizvajalca boš vzel, potem kontaktiraj to firmo in se dogovori z njimi, da ti priporočijo tudi "njihovega" preverjenega izvajalca.

To je preverjena varovalka za kvaliteto. Sicer se izvajalec zgovarja na materijal, proizvajalec pa na izvajalca.
#7
Papež46, hvala za link in vsa dobronamerna vprašanja in pripombe.

Vendar mene zanima epoksi, ki bi ga sam nanašal. V eni stari kleti sem ga enkrat že, pa ni izpadlo tako zelo slabo, čeprav je bil tlak v izjemno slabem stanju... Mene zanimajo informacije, izkušnje in znanje od tistih, ki so si to drznili sami narediti v stanovanju.
#8
kaj pa epoksi na terasi? razmišljam tudi o tem... keramika je rizična zunaj, les je drag, kaj pa epoksi?
#9
maksi Napisal:Papež46, hvala za link in vsa dobronamerna vprašanja in pripombe.

Vendar mene zanima epoksi, ki bi ga sam nanašal. V eni stari kleti sem ga enkrat že, pa ni izpadlo tako zelo slabo, čeprav je bil tlak v izjemno slabem stanju... Mene zanimajo informacije, izkušnje in znanje od tistih, ki so si to drznili sami narediti v stanovanju.


Ja, saj te razumem. Sem podobno delal v 2 garažah in eni shrambi, pa tudi NI slabo izpadlo. Za garažo! Smile

V bivalnih prostorih pa .......... tam so okna, je svetloba z vseh možnih koncev in tu mora biti 110% na izvedba. Zdej, da bi se na svojem podnu učil ...... Smile ......., še posebej če veš, da je to 2K zadeva, ki takoj ko si jo zmešal začne postopek vezave in strjevanja .......... če si prepočasen ali če si zamešal preveč ......... :o ne vem no, če je vredno rizika.

Ko enkrat zaje...... :? , je zelo težko in drago ter mukotrpno tale epoxy popravljat.

Sploh še če pogledaš ceno materijala. :roll:
#10
Epoksi na terasi je isto v smislu nanosa isto kot npr. epoksi na hodniku.
Epoksi na terasi običajno nadomešča ploščice. Na terasi ga ravno tako vidijo vsi, edina razlika je ta, da je bolj izpostavljen vremenu, predvsem UV žarkom...
#11
Imam epoksi v hiši že dobra 4 leta. Se odlično obnese, čiščenje je enostavno, edino, kar je treba paziti je to, da je precej občutljiv na vodo. Ne v smislu pomivanja, bolj v smislu tega, da voda ne sme stati predolgo na površini.

Sama izvedba je precej zamudna, poteka v treh fazah. Tlak je treba najprej res dobro izravnat, potem zbrusit. Prvi sloj je prozoren epoksi zmešan s fino kremenčevo mivko (da se zapolni vse mikro reže in luknje v tlaku, ker je epoksi res tekoč kot voda.) Druga faza je brušenje in sloj epoksija končne barve s kremenčevo mivko, potem pa sledi zaključni sloj samo epoksi smole brez dodane mivke. Med nanašanjem zadnjega sloja absolutno ne sme biti prahu , ker se ga silno težko popravi.
Pri sebi sem na koncu nanesel še mat lak, predvsem samo zaradi izgleda, ker se je preveč bleščalo. Cena je pa bila v primerjavi z ostalimi talnimi oblogami res ugodna, manj kot 30€/m2. Za polaganje od orodja potrebuješ zobato gladilko (podobno kot za nanašanje lepila za ploščice, le da ima ostre konice), nekaj v stilu derez za na noge (podplat z žebljički), pa jasno rokavice. Priporočam pa še kombinezon (ličarski), zaradi prahu. HTH.
#12
Pojdimo po vrsti.
Najprej navodila za pripravo AB estriha.
Preden začnemo delati epoksi moramo preveriti vlažnost klasičnega estriha. Ta mora biti manjša od 1,8 %:
Ponekod sicer omenjajo, da je dovoljena višja vlažnost - tudi 5%. Vendar ziher je ziher.
Torej preden začnemo delati epoksi vsekakor zmerimo vlažnost. Potrebujemo merilnik vlažnosti, ki si ga sposodimo ali kupimo. Ceno so tudi 400 EUR+, a poščemo nekaj kitajskega cena npr. 36 EUR, Eb*y varianta poštnine ni...

Estrih očistimo.

Eni pravijo, da ga je potrebno izravnati. Če imamo napake pod 1cm na 2,5m nima smisla uporabljati kakšnih izravnalnih mas. Če so neravnice prevelike rabimo epoksi izravnalno maso. Santracuz, s čim si izranaval, vsaj ime proizvajalca?
Potem brusimo. Obrusiti moramo s kakšnim diamantim brusilnikom. Obstajajo specialni brusilniki estriha. So izjemno dragi $$$$. Santracruz, pa tudi ostali, s čem ste brusili? Kakšen stroj? Kaj ste uporabili za brus v prvi in kaj v drugi fazi brušenja?
#13
Izravnavo so delali z epoksijem pomešanim s kremenovo mivko. Epoksi je bil od TKI-ja. Brušenje z neko mašino za brušenje kamna.
#14
obnavljam lokal. obstoječe ploščice so že dotrajane in poškodovane, vendar zelo kvalitetno položene in trdne. zanima me, če je smiselno prebarvati ploščice z epoksijem? kako je s talnimi ploščicami, predvsem pa s kamnom? kaj je z obrabo in drsnostjo? če imate izkušnje, bom vesel vsakega nasveta.
#15
Predlagam, da na staro keramiko položiš novo keramiko in ne epoksija. Pri tem je potrebno uporabiti dobro lepilo (kemaflex 170). Seveda se lahko zaplete pri kakšnih ALU vratih... končni nivo estriha se dvigne za dober cm.

Mimogrede jaz sem z epoksijem odnehal ko sem videl kako je bil v enem objektu grdo zdrsan in dodatno še potem ko sem videl kakšna je cena v primerjavi s keramiko. Dobro keramiko se da dobiti tudi za 20 EUR. Polaganje (sploh če je v lastni režiji) tudi ni tako drago.


Skok na forum:
Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »