Gradnja in obnova > Napeljave
Filter za odstranjevanje vodnega kamna

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Filter za odstranjevanje vodnega kamna
#1
Lepo pozdravljeni, sem nova članica tega foruma in ker bomo letos obnavljali dotrajano kopalnico, bom imela kar nekaj vprašanj. Vidim, da vas je dosti na kupu, ki zadeve obvladate in bom vesela vsakega nasveta Smile

Ker imamo zelo trdo vodo, razmišljam o nečem, kar bi se dalo namontirat na cevi, da bi bilo manj kamna. Kolikor sem si prebrala, obstajajo 3 vrste teh zadev:

1. (elektro) magnetni razbijalci. Ti naj bi razbili vodni kamen na manjše molekule, katere se ne nalagajo tako hitro. Kamen je še vedno prisoten, vendar v veliko manjši meri. Po določenem času (od nekje mi je ostala informacija 12 ur) se molekule povežejo nazaj v večje enote, kar pomeni, da se ves efekt takšnega filtra izniči, če npr. čez noč nihče ne uporablja vode in stoji v toplotni črpalki.

2. ionska izmenjava. Kalcij in magnezij se nadomesti z natrijem. Pri tem sistemu mi ni jasno nič. Kam gre Ca in Mg? Ali je to isto kot aktivno oglje?

3. polifosfati. Mi še najmanj odgovarja, ker se mi sliši kot nepotrebno in grdo onesnaževanje voda.

Ali imate izkušnje in kakšne? Ena varianta je, da bi zadevo namontirali takoj za števcem, meni osebno bi pa bilo bolj všeč, da bi bila samo na vodu za kopalnico. Da se ne bi tako hitro nabiralo na ploščicah in kabini, ker je res katastrofa.
#2
Citat:da bi bila samo na vodu za kopalnico
a ni bolje da je za celo hišo ? Ker vodni kamen se nabira tudi na grelcih pralnih strojev, grelnikov vode, itd.
#3
Magnetna zadeva bi v bistvu lahko bila za celo bajto. Te neke ionske zadeve pa...kaj vem, ne bi ravno pila tega =)

Malo me skrbi, ker sem brala na tem forumu stare debate na to temo in se je enemu odluščil ves kamen iz cevi notri v bojler, ki je posledično crknil. Mi imamo novo toplotno črpalko za vodo in ne bi ravno rada, da se zgodi kaj podobnega. Ne vem, kakšna je možnost, da bi se sicer to zgodilo, glede na to, da je od števca do TČ nekje 4m cevi in posledično ne more bit ravno nekih strašnih količin tega kamna notri po ceveh, ali?
#4
Piranha, kaj drugega kot ionska mehčalna naprava na vstopu vodovoda v hišo je bolj kot ne pesek v oči. Imamo mi predpripravo za takšno reč ko bodo dopuščale finance :O)
#5
In kaj imate nagledano? V kakšnih finančnih okvirih se to kaj giblje?

Meni vse te spletne strani, ki zadeve prodajajo v Sloveniji, izgledajo kot neke reklame za tablete za hujšanje, hehe Big Grin Polovičarsko prevedeni stavki, pomanjkanje tehničnih informacij, izbor besed v stilu top-shopa, navite cene, grafično iz leta 1998 izdelani "one-pagerji"... Smrdi kot nateg, izgleda kot nateg, verjetno to tudi je Tongue Težko je najt kaj verodostojnega, nekoga, ki ne bi bil šušmar.
#6
Samo ionska mehčalna naprava kalcij in magnezij zares odstrani in odplakne v odtok. Ostale rešitve so bolj ali manjučinkovite, ker kamen vedno ostane v vodi in se nekje spet pojavi.

Pri ionski izmenjavi se izmenja natrij s kalcijem in magnezijem, tako da ima voda potem načeloma toliko natrija kot je imela prej kalcija in magnezija. To ne pomeni, da bo voda sedaj slana, če se pravilno nastavi delovanje naprave in mešanje vode z navadno, bo izhodna trdota med 4 in 6 nemškimi stopinjami trdote (voda v Ljubljani ima okrog 20 stopinj trdote).
#7
Ne vem, vendarle 1001 način je kako od lahkovernih ljudi izvabiti denar. Ampak jaz imam kopalnici na različnih koncih Slovenije, že več kot 10 oz. 30 let pa moram reči, da nimam tako hudih problemov (na področju Ljubljane sploh ne, na obali pa s čiščenjem kamna enkrat letno ali pa po potrebi).
Težave imate verjetno z bojlerjem. Najceneje je vsaj enkrat letno ali pa po potrebi grelce očistiti. Na ionizaijo ne dam kaj dosti in me tudi čudi, da tisti, ki se na kemijo kaj spoznajo, pri teh zadevah molčijo.
Samo moje mnenje, se pa lahko tudi motim.
#8
Če je voda potem slana, je definitivno ne bi želela v kuhinji. Pride v poštev samo za kopalnico. Pa tudi kožo iritira in izsušuje, razen če je soli res neznaten delež.

@mirator
v Mb imamo izrazito trdo vodo.
Z aparati nimamo nekih težav, v pomivalca se itak dodaja sol, v pralnega dajem kis, v kafemašino in grelnik vode pa vlivamo prefiltrirano.
Bolj me jezi, ker se res pozna na ploščicah, tuš kabini in na armaturah. Nočem tega v novi lepi kopalnici :| Drgnjenje kamna mi ni ravno najljubši hobi, raje ta čas bolj koristno uporabim.
#9
Dovoljena količina natrija ("soli") v vodi je 200 mg/l. Če mehčamo dokaj trdo vodo iz 20 na 5 nemških stopinj s tem dodamo v vodo okrog 100 mg/l natrija.
Za primerjavo, morska voda ima raztopljenih soli za okrog 35.000 mg/l.
#10
Magnetni mehčalci vode, tudi elektromagnetni preprečujejo kristalizacijo vodnega kamna v kalcitni obliki, ki je trda in kompaktna oblika vodnega kamna. Količina vodnega kamna ostane po magnetni obdelavi enaka. Vodni kamen po magnetni obdelavi tvori kristale aragonitne strukture (pod mikroskopom vidni kristali so igličaste oblike), ki se zaradi svoje oblike ne morejo zlagati v urejeno trdo in kompaktno strukturo, zato te kristale odnaša vodni tok, s površin kjer se voda osuši, pa ga je lažje odstraniti, saj je tak vodni kamen mehak. Magnetno mehčanje vode je najbolj naraven način mehčanja vode, učinek je nekje 70%, problem je ker magnetna obdelava vode s časom pada in po 30 urah učinka ni več. Učinek ni večji niti pri napravah za 500, 600 ali celo 1000 Eur. Pri testiranju se je celo izkazalo, da je magnetni mehčalec vode s filtrom s ceno z nekaj čez 100 Eur za 10% boljši od tistih dražjih.

Polifosfati v pitno vodo ne sodijo. Pravilnik o pitni vodi dovoljuje v vodi največ 3,5 mg/L polifosfatov. Če naprava za doziranje polifosfata nima črpalke za proporcionalno doziranje se dogaja, da ko voda v filtru nekaj časa stoji raztopi večjo količino polifosfatov in ko odpremo pipo si natočimo visoko koncentracijo polifosfatov.

Ionska mehčalna naprava edina dejansko filtrira iz vode vodni kamen, zato je njena učinkovitost 100%. Napravo se nastavi tako, da mehča vodo na trdoto 5-6 nemških stopinj. Pri tej trdoti vode ni več težav z vodnim kamnom, voda je prijetnega okusa za pitje. Vodni kamen iz naprave se pere v odtok, prav tako slana voda s katero se vrši regeneracija naprave. Tako v vodi ni popolnoma nobene soli. Za regeneracijo se uporablja tabletirana nejodirana sol.


Skok na forum:




Zadnje novice