Gradnja in obnova > Energijski viri
Prvi pregled kurilne in/ali dimnovodne naprave

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prvi pregled kurilne in/ali dimnovodne naprave
#1
Nekaj sem že prebral na tem forumu glede dimnikarjev, koncesij in podobnega, pa vendar sem se odločil da odprem novo temo. Ni pa namen te teme, da zlivamo žolč na trenutno nebulzno ureditev, ampak kako ste vi preživeli ta pregled.

Najprej citat;

"Prvi pregled je potrebno v skladu z Uredbo opraviti na vsaki novo vgrajeni ali rekonstruirani kurilni in/ali dimovodni napravi ter ob vsaki izgradnji nove ali rekonstrukciji obstoječe stavbe."

Zanimajo me pa predvsem vaše izkušnje. Kaj so počeli, koliko ste čakali, morda tudi koliko ste plačali (nekaj o cenah sem že našel), kje ste imeli probleme in kaj ste morali popraviti? No pa če poveste tudi kako obsežna je bila sprememba glede na staro stanje.

Zanima me tudi koliko/kakšne dokumente ste morali priložiti oz. kaj vse so zahtevali.

Hec je v tem, da je bil danes pri nas dimnikar in je očetu skoraj pobegnil iz hiše, ko je videl, da je v kotlovnici vse novo. Takoj je začel, da ne more opravit rutinskega čiščenja in da moramo obvezno naprej naročit prvi pregled saj bo v nasprotnem "nastradal" če nam danes izda njihov rutinski "pildek".

Nikoli nisem na tem forumu zasledil, da je kdorkoli od vas dal skozi ta pregled in vpis naprav v register.

Po pravici povedano sem se sedaj tega pregleda malo ustrašil saj nekih uradnih načrtov/shem kotlovnice in podobnega nimam, ker sem vse dalal sam. Imam samo račune in navodila od opreme in porabljenega material. Pa me zanima kaj vse ste morali priložiti, da ste dobili "blagoslov" lokalnega dimnikarskega šerifa in banana države.... Eh, na pa sem še sam malo zašel iz teme.
#2
Ko sem prešel na kotel na uplinjenje sem moral prijaviti nov kotel in to pomeni tudi ta prvi pregled. Hmm kaj dimnikar naredi. Poslika novo kurlnico,pogleda ce je priklop na dimnik pravilno izveden. Ter kako imas rešeno dovod svežega zraka v kurilnico. Spucal ti ne bo nič. Od mene je se zahtevali pisno potrditev od monterja za priklop od peci do dimnika. Ostalo je štimalo. Racunal je 65 evrov. Po pošti dobiš zapisnik. Če ugotovi kakšne nepravilnosti je mislim da 60 dni časa da jih rešiš.
#3
Ko sem prvo leto imel novo vplinjevalno peč je prišel dimnikar, pogledal dimnik in rekel, da nima kaj čistiti
drugo leto je prišel prebral podatke iz peči, očistil dimnik in cev iz peči, zmeril odprtino za dotok zraka, ni pa zahteval nobenih računov
plačal sem čiščenje dimnika, koliko je bilo pa se ne spomnim, sigurno pa ne 65€
zapisnik je prišel po pošti
#4
Samo za razmislek!
Čemu je namenjen prvi pregled male kurilne naprave?
Dobro prečitajte uredbo, predvsem tam ko govori o evidenci kurilnih naprav in kdo jo vodi , potem se pa vprašajte ali ta evidenca sploh obstaja.
In na koncu boste ugotovili še v ceniku da prvi pregled in vpis MKN v evidenco (ki je še ni) stane 69,60 €. In če vas hočejo prepričati, da evidenca obstaja zahtevajte izpisek iz nje. Pa ne izpisek iz evidenc področnega dimnikarja ampak izpisek iz evidence malih kurilnih naprav, ki jih po uredbi vodi ministrstvo za kmetijstvo, okolje in prostor.
#5
če bi še enkrat imel možnost nebi izvedel prijave.

prišel, poslikal, zahteval dokumentacijo, opozoril na morebitne napake. Cena cca 70 (ne spomnim se)

Po pošti prišel zapisnik, v njej opisane napake in rok za odpravo 60 dni. Od takrat naprej ni noben se več vtaknil v to, kurilnica je(in bo) ostala v stanju kot je bila pri pregledu.

Nesmiselen strošek.
#6
prišel je iz dimnikarskega servisa, očistil dimnik in pregledal dokumentacijo kotla. naredil zapisnik vpisa v evidenco, in zasitnaril ker kotel dela brez hranilnika. povedal da moramo uredit, sicer bo prišla ureditvena odločba. jaz nisem imel izbire glede tega ali prijaviti kotel ali ne. je imel dimnikar vse zapisano, tudi kateri je bil prejšnji kotel. dec je natančen, pa tudi korekten.
rekel je da bo vpis treba plačat ene 60€, pa ni nikoli prišlo za plačat. samo pregled/čiščenje dimovodne naprave in letni zapisnik, enako kot vsako leto. ko bo spet naslednjo pomlad pregled bo zihr še bolj siten, še vedno namreč nimam hranilnika toplote in finančno kaže za naslednje leto še manj možnosti kot letos.
#7
boskec veš da sem ravno o tem razmišljal. Ali ta evidenca dejansko obstaja in ali lahko dobim izpisek iz nje? Glede na prebrano na tem forumu se mi zdi, da je ta register zelo pomankljiv, glede na to, da do nekaterih dimnikarska služba sploh ne pride, nekateri pa tega pregleda nikoli ne izvedejo.

Je pa na gorenjskem tako, da je koncesionar precej "srborit" in da mi ni potrebno dimnikarja nikoli prosit, da pride na obisk. Dejansko jih moraš prosit, da naj ne hodi vsak mesec, ker če bi bilo po njegovo, bi najraje vsak teden omedel dimnik. Po drugi strani, bi pa želel imeti vse urejeno, da ni potem kakšnih komplikacij okoli zavarovanja.
#8
Sicer ni ravno na temo, ampak je vseeno oderuško....
Kupim toplovodni kamin in papirji zahtevajo pooblaščen prvi zagon in nastavitev kamina....
Pogledam, kdo je pooblaščen za to delo in najbližji je od mene oddaljen 65 km. Torej, mi ne preostane drugega, da ga pokličem in se zmeniva za prvi zagon. V pogovoru iz moje strani ni bilo nobene zahteve po določenim dnevu, datumu, itd...Pač, ko bo kje v moji bližini, se naj oglasi....
Tip enega dneva pokliče in reče, da bo za dobro uro pri meni...Ok, ni problema....
On pride, opravi nastavitve in prvi zagon.....
Razumem, da je prvi zagon in nastavitev pač plačljiv....ne razumem pa tega, da mi je posebej računal potne stroške, ki so bili 60 eur !
Povdarjam, da nisem bil jaz tisti, ki bi karkoli zahteval, potem bi še to bilo opravičljivo....
Drugo leto mora priti na prvi pregled kamina po sezonski uporabi....tako zahtevajo papirji zaradi garancije....In kaj zdaj ? Še predno se bo vsedel v avto, bo že od mene dobil vsaj 60 eur potnih stroškov, kje je še pa delo, ki bi ga naj opravil po enoletni uporabi kamina !!
Bom videl, kako se bo zadeva razpletla poleti 2014. Pač naj pride, ko bo v moji bližini komu delal več EUR vreden projekt. Od mene noben serviser, monter, itd....nikoli ne dobi zahteve po določenim datumu....Pač pridi, ko boš kje blizu.....
#9
[quote="Scremer"]boskec veš da sem ravno o tem razmišljal. Ali ta evidenca dejansko obstaja in ali lahko dobim izpisek iz nje? Glede na prebrano na tem forumu se mi zdi, da je ta register zelo pomankljiv, glede na to, da do nekaterih dimnikarska služba sploh ne pride, nekateri pa tega pregleda nikoli ne izvedejo.


Ja,tako je to, Prvi pregled MKV se opravi zaradi vpisa v evidenco kurilnih naprav, ki jo vodi pristojno ministrstvo. Izpisek iz evidence KN mora koncesionar na željo stranke uporabniku dimnikarskih storitev tudi dostaviti. In sedaj, če evidenco KN vodi pristojno ministrstvo sem zahteval, da je na izpisku žig in podpis pooblaščene osebe z ministrstva. Moj koncesionar je dejal, da mi takega izpiska ne more dostaviti in ponudili izpisek iz njihove evidenca ki sem ga zavrnil prav tako pa plačilo prvega pregleda. Na vprašanje kakšne evidence vodijo o meni nisem dobil odgovora. Namreč v uredbi je točno določeno katere podatke lahko kot koncesionar vodi in evidence KN ni med njimi. Tu sem zgodbo z njimi zaključil, na z njihove strani določen termin ni bilo dimnikarja, po telefonskem pogovoru z dimnikarjem pa sem dobil odgovor, da mu je šef prepovedal obisk pri meni dokler ne plačam vpisa v evidenco. Po informacijah z ministrstva se EKN šele uzpovstavlja.
Leto sem dimnik očistil sam, peč in priključek na dimnik pa je očistil serviser pri rednem letnem servisu. Za čiščenja dimnika sem potreboval 5 minut, pridelek iz dimnika pa je bil en mali ¨fandl˝ saj.
#10
torej ne moreš sam kupiti kaminskega vložka, ga obzidati in postaviti ter priklopit dimnika? za vse to potrebuješ neke stručkote ki ti cukajo mastne denarce? in če vse to narediš sam, in k sebi ne spustiš dimnikarja bo problem v čem? da zavarovalnica ne bo povrnila stroškov, če bo kaj zagorelo, ali je še kaj "hujšega"?
#11
Inšpekcija ti lahko prepove uporabo kurilne naprave Smile . Sicer pa sodeč po izkušnjah drugih ni povsod tako komplicirano. Nekje ne težijo toliko. Lahko pa potrdim za gorenjsko, da je dimnikarska služba nasilna. Tudi kar nekaj tožb imajo odprtih, saj se več kot očitno vrtijo dobri denarci v koncesiji in finance za pravdanje niso problem.

Jaz sem si kompletno kotlovnico zamislil in postavil sam. Z nekaj truda in sreče lahko rečem da funkcionira tako kot sem si zamislil in je zagotovo bolj prijazna do okolja in varnejša kot je bila prejšna. Če jim to ni dovolj naj me kušnejo na rit. Zaenkrat prenove kotlovnice ne bom prijavil. Ob naslednjem obisku dimnikarja pa zaprem vrata kotlovnice saj je dostop do dimniških vratc narejen izven kurilnice.

Sicer mi ni problem dati 70€ za pregled in da me opozorijo na pomanjkljivosti. Moti me odnos in dejstvo, da mi kotlovnico pregleduje "dimnikar". Danes so kurilne naprave lahko že tako sufisticirane, da ni šans, da se dimnikar spozna na najnovejši uplinjevalni kotel od kakšnega frolinga. Distributerji pošiljajo svoje zaposlene na izobraževanja, da lahko nastavljajo, pregledujejo in vzdržujejo en, dva, tri modele kotlov iz njihove ponudbe, potem bo pa dimnikar dovolj usposobljen za pregled vseh kotlov, ki se prodajajo na trgu. Da ne govorim o tem da diminikar niti slučajno ni dovolj usposobljen za oceno ali je vsa oprema pravilno vpeta v sistem, kaj šele ali je elektronika pravilno izbrana, montirana ter nastavljena. Na koncu pa dobiš dopis, da ti manjka kakšen zračnik za dovod zraka v prostor s kotlom, da luč ni pravilno umeščena v prostor, da je grebljica za razbrskavanje oglja preblizu njegovim zobem.

Moti me tudi, da mi po dveh tednih prebiranja zakonodaje, razno raznih člankov in podobnega še vedno ni jasno, kaj je tisto kar se smatra kot minimum, da lahko kotlovnica začne obratovati. Kaj je tista nujna oprema, ki mora biti v kotlovnici, kakšne so zahteve okoli postavitev določenih elementov,... Ni nobene oporne točke na podlagi katere bi lahko sam ugotovil pomankljivosti, poskrbel za njih in naročil pregled.

Na spletni strani civilne iniciative http://www.dci-malecnik.si/ si lahko preberete marsikaj zanimivega. Med drugim tudi cene, koliko lahko dimnikar za posamezno storitev zaračuna in koliko časa naj bi to delal. Če porabi manj časa od predvidenega, lahko zaračuna tudi manj.

Zanimiva je tudi analiza zakonodaje prof. dr. Ciril Ribičiča, ki ugotavlja kar nekaj neustavnosti v zakonu. Skratka veliko za prebrat če malo pogledate stolpec na desni strani in če je še kdo podobnega mnenja naj se pridruži podpisnikom.

Skratka zakonodaja je slaba. Je pa dejstvo, da enkrat se bo moral nek red narediti tudi na tem področju. Najprej popravit zakonodajo, omogočiti zdravo konkurenčnost, ponuditi možnost izbire, dejansko naredit živ register kurilnih naprav, potem pa začet delat na tem, da se kotlovnice posodobijo in naredijo prijaznejše do okolja, do ljudi in pa da postanejo varne. Že samo na tem forumu sem videl kar nekaj kotlovnic, ki so po mojem nestrokovnem mnenju precej sporne. Da ne govorim o tem, da marsikaj tlačimo v prostor kjer domuje pečka in marsikaj od tega ni najbolje imeti v istem prostoru z ognjem.
#12
Še nekaj... Takole v VCP Dimnik, DCI Malečnik in Združenju za pravičnost, napredek in nadzor iz Radovljice (Zakon o dimnikarski dejavnosti je kriminal, 22. 7. 2013) opisujejo sankcioniranje nezadovoljnih uporabnikov: »... V kolikor se temu upreš, sledi prijava inšpektorju za okolje, da onemogočaš izvajanje dela, onesnažuješ okolje in ogrožaš zdravje. Sledi inšpektorjeva prijava sodišču za prekrške, čeprav inšpektor objekta nikoli ni videl in sodišče izda sklep v imenu ljudstva o kazni, ki je: denarna 200 evrov ali 30 dni uklonilnega zapora...«
#13
scremer: naka, tudi v nemčiji odobri zagon novega kotla lokalni "becirk" dimnikar, ne glede na tip kotla. a moti me nekaj drugega: zakaj ti toliko zaračunajo? jaz za letni pregled 2 tuljav, čiščenje 1 tuljave, pregled kotla/kurilnice nisem dal nikoli več ko 32 €. pa kakšne mate to premere tuljav gromozanske, da zgolj letni pregled stane 70€?

sicer je mene strašil s stroškom 60 in nekaj € za vpis novega kotla v evidenco lansko leto, a položnice s tem zneskom ni bilo ... in letos je tud že bil in pregledal, ne jaz ne on nisva nič omenjala onih 60 in nekaj €. sicer je sitnarija, ker sem brez hranilnika, a jaz pač tega denarja ne znam načarat in to sem tudi omenil.
#14
a pol ti ne gine, da te "včlanijo" in vpišejo v register ter pocolajo svoej evre? čemu sploh ta register, da bodo spet kak davek pocukal, ker onesnažuješ okolico in ker se "ugodno" greješ... da boš ja čimprej na kej druzga prešaltal...
Dimnik bi moral bit kot periskop, da ga dvigneš samo ponoči, ko dimnikarji ne hodijo okol Wink
#15
Zakon je pač kakšen je, treba ga je spoštovati, upam, da ga čimprej popravijo. Nekaj se že kaže.
Meni je sporno samo to zaračunavanje prvega pregleda kurilne naprave in vpisa v evidenco (cca 70€), ki še danes ne obstaja. Z mojim koncesionarjem sva na tej točki končala, ko mi lahko uredi izpisek iz evidence dobi plačan prvi pregled in vpis. Zaradi nestrinjanja z plačilom mi je koncesionar odrekel tudi nadaljnje čiščenje in preglede. Tudi prav!


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »