Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Izračun toplotnih izgub objekta

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izračun toplotnih izgub objekta
#1
V priponki je izračun toplotnih izgub objekta v excel tabeli (stisnjeni), s katerim si lahko pomagate določiti izgube.

V zadnjem zavihku so navodila za izpolnjevanje.

Vse skupaj je mišljeno kot pomoč, ne kot neizpodbitno dejstvo (da me ne bo kdo napadal, če kaj ni tako kot pravijo svete bukvice). A vseeno - da vas ne bo vsak peljal žejnega čez vodo na tem področju.

Vem da je že bila tema, a sem se odločil da odprem novo, da se prej najde (kdor bo pač rabil), plus malo sem korigiral tabelo z vidika razumljivosti in uporabnosti.


Uživajte in raziskujte svet toplotnih izgub! :wink:

[attachment=o12059]

.


Priložene datoteke
.zip   Preracun toplotnih izgub objekta-updated -by Vincent.zip (Velikost: 23,93 KB / Prenosi: 2584)
#2
Še starejša .xls verzija...


Priložene datoteke
.zip   Preracun toplotnih izgub objekta -by Vincent1.zip (Velikost: 15,71 KB / Prenosi: 448)
#3
Izračunala le za zunanje stene, brez cokla:
21 - 0,14
22 - 0,16
12 - 0,02 (ne vem, kaj pomeni plemenit fasadni omet).
Skupaj: 0,269 W/m2K.
Ali je prav?
#4
karmen, po podanih podatkih (14cm lesena konstrukcija in 16cm TI), bi morala imeti U=0,19W/m2K
#5
Ali si izračunal v tabeli? Dobro, potem pa je še boljše Big Grin . Imam pasivno hišo?
#6
ja, izracun je iz tabele (zaokrozeno na dve decimalki). Ok izolacija - sploh za vase tople kraje Smile
#7
Plemeniti fasadni omet je za stare kočure z fasado pa brez izolacije (tega vrzi ven v novih hiškah).

Če imaš ti les + izolacijo...vpišeš številki
21 za les (ne vem 10 cm) 0,1
27 za izolacijo (za npr. 15 cm) 0,15
(ostale debeline daš na 0)


Tu pade ven 0,21.

Pasivnost hiše boš ugotovila ko boš imela vse U-je, ter določila vse kvadrature...(prvi zavihek)..ti bo desno zgoraj vrglo ven U za celotno hišo.
Zdaj pa kake morajo biti vrednosti za pasivno hišo pa žal ne vem (nekje v glavi imam da celotni U pod 0,2 ?)
#8
KARMEN1 Napisal:Ali si izračunal v tabeli? Dobro, potem pa je še boljše Big Grin . Imam pasivno hišo?
Menda nihče ne ve, kaj je to "pasivna hiša".
Poizkušam: Pojem »pasivna hiša« je določen s smernicami Passivhaus-Institute iz Darmstadta (PH-I). Načela pasivne arhitekture so sicer stara (ohranjena so Sokratova navodila za gradnjo pasivne hiše iz V. stoletja pred našim štetjem), razni avtorji navajajo različne definicije pasivne hiše (recimo B. Jerman v knjigi Greje naj sonce, B. Lalović v knjigi Nasušno sunce...).

PH-I definira lastnosti stavbe in posameznih gradbenih elementov pasivne hiše: bivalna površina do 35 m2/osebo, energijsko število pod 15 kWh/m2a, prezračevanje z visoko stopnjo izrabe odpadne toplote, toplotna prehodnost neprosojnih delov ovoja stavbe za prostostoječe enodružinske hiše U<0.10 W/m2K, izvedba brez toplotnih mostov, okna U<0.80 W/m2K in g>50%, obvezna senčila, zrakotesnost izmerjeno n50P ≤ 0.6 h-1, letna dovoljena poraba toplote za ogrevanje qOPH ≤15 kWh/m2...

PH mora kljub nizki rabi energije zagotoviti visoko stopnjo bivalnega ugodja, hkrati pa mora biti prijazna do uporabnika in ga s svojimi strogimi zahtevami ne sme omejevati.

Ne, Karmen1, nimaš pasivne hiše. Morda je tako še boljše.
#9
Oval, se strinjam.
V bistvu je izraz pasivna hisa v Sloveniji precej zlorabljen. Vecji delez nasih "pasivnih" his bi se pravzaprav "moralo" klasificirati kot "zelo dobre NEH" ali nekaj temu podobnega.

Ko si ze omenil literaturo, bi priporocal se knjigo/monografijo PASIVNA HIŠA avtorice doc.dr. Martine
Zbašnik-Senegačnik.
#10
A vseeno če odmislimo to da 'moraš' biti srečen, ker živiš v pasivni hiši (ker to vpliva na njeno pasivnost :lol: ) je nekje smernica (ali bolje rečeno pribljižek)koliko mora biti (naj bi bil) U objekta, da zadostiš vsem tem pogojem.

Ker mene ta letna poraba energije na m2 malček moti (za lastne namene) ker nikoli ne veš kako se tretira zimo...koliko časa traja, ter kaka je zunanja temperatura (računska zima seveda).

Ker v teoriji bi dejansko pasivnost lahko ugotovil šele po prvem letu bivanja v hiši, kjer bi lahko dejansko izmeril koliko energije si porabil in kam v resnici spadaš.
#11
Vincent, osnovne podatke je zapisal o-val. Celovit izračun, ki na koncu potrdi ali je hiša pasivna v skladu z zahtevami PH inštituta pa upošteva klimatske podatke za celo leto.
#12
Meritve dejanske "pasivnosti" pasivnih his dejansko opravljajo v tujini (govorim za Nemcijo). Nekje imam spravljen clanek o analizi teh meritev, kjer so zasledili, da ca. 10-20% izmerjenih his odstopa od meje za pasivno hiso. V tem sicer ni nobene tragedije/problema, se vedno so to super izolirane hise z nadpovprecnim udobjem.
Je pa ena zadeva: Pasivne hise po definiciji naj ne bi imele klasicnih ogrevalnih teles. Tam je problem, ce projektiranje spodleti in pasivni viri ne zadoscajo realnim potrebam. Za pasivne hise, kot jih pri nas podpira ekosklad -torej z klasicnimi ogrevali (talno) to ni problem, ker pac ni problem malo bolj zakurit - cetudi so letne porabe nad letnimi "omejitvami".
#13
Ali si izračunal v tabeli? Dobro, potem pa je še boljše Big Grin . Imam pasivno hišo?

uf...
sicer pa ne preseneča tak razmislek, ko se tako preveč pavšalno ukvarja samo z izolacijami in nekimi lokalnimi preračuni.
#14
Mislim, da je bilo tisto vprašanje bolj v hecu postavljeno Big Grin

Je pa fino, da se lahko nekdo malce pozabava in dobi občutek, kaj pomenijo posamezne postavke. Seveda pa ob tem upoštevati, da je za podrobno odločanje o izbiri fasade in sistema ogrevanja dobro k problemu pristopiti celovito.
#15
Tako je, saj je bil na koncu vprašaj Big Grin ! Sedaj imam tukaj tri izračune :oops: .


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
03.01.2019 ob 17:17:26
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
Zaradi napihnjenih cen na nepremičninskem in gradbenem trgu že nekaj časa odlašate s prenovo svojega doma? Potem imamo za vas odlično novico –... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
17.11.2018 ob 15:08:18
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
V podjetju Lumar v soboto 24. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bo na ogled šest let vseljena skoraj... Beri dalje »
Inovativnost v službi varčevanja z energijo in nižanja stroškov
26.10.2018 ob 09:59:22
Inovativnost v službi varčevanja z energijo in nižanja stroškov
Gonilna sila industrije ogrevanja, prezračevanja in klimatizacije (HVAC) je razvoj okolju prijaznih izdelkov z izjemnimi zmogljivostmi in uporabniku... Beri dalje »