Gradnja in obnova > Energijski viri
Ali že kurite, kdaj ste začeli?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ali že kurite, kdaj ste začeli?
Danes zjutraj 4,2°C. TČ je spet delala. Kar naj, termostat bo že izklopil, ko bo potreba.
Ne vem, koliko je bilo stopinj ampak sonce je nabijal ze zjutraj. Termometer pokazal 24,5 (seveda je postavljen v senco), žaluzije sem samo malo nagnila, da ni direktno notri nabijalo. Zdaj 24,7. Notranji dobitki nikakvi, ker smo prišli po podaljšanem vikendu včeraj zvečer domov. Sonce dela, če ima človek šipe.
Kako pa spite pri 24,7? Pri nas je 23 zgornja meja, zato jo tudi imamo nastavljeno...tudi poleti ne prileze na 24c v spalne prostore.
Zdele nobeden ne spi, pa za vikend tudi ni, kot rečeno. To nas je pričakalo. Pač zdaj so žaluzije dol, pa se stresna se bo zasenčilo, pa se bo vneslo kmalu, če je res zunaj manj kot 5 stopinj. Se kako okno se odpre, pa je.

Pa tudi sicer ni problem, poleti je cilj sicer manjši od 25, ampak tudi če je, nič hudega.
JaBK:
"jaz nikdar nisem merila, lahko pa rečem, da ko sem imela mizarje pri sebi februarja, so 5 minut postavali pa stene šlatali in potem vendarle probali z žensko pri bajti. Če kaj vem, a imamo stensko gretje in kje, ker ne upajo vrtati v steno, da ne bodo kaj predrli. Iz tega povzamem, da so oblečene zunanje stene bistveno toplejše kot nage. in hočeš nočeš, človek ni imun na to, če je blizu nje pozimi, ne glede na temperaturo zraka, ki jo pokaže termostat sredi prostora."

Si predstavljam, da si jih šokirala, ko si jim stresla info iz rokava  Smile

Jaz sem meril velikokrat z IR termometom pa tudi z FLIR kamero.
Izolirana stena ima skoraj enako temperaturo kot notranji zrak (recimo 22 pri notranjih zraka 23), zato se je mizarjem zdelo, da imate stensko gretje.. To je tisto, ko govorimo o udobju bivanja v izolirani hiši, kjer nimaš nikjer občutka prepiha ker je vse enakomerno toplo.
Edino vhodna vrata so pri nas bolj švoh, na njih je FLIR pokazal okoli 18-20°C (odvisno kje) pri notranjih 23.
Jah, sonce ornk greje, če imate toliko steklenih površin.

Kot sem že enkrat omenil, naši napušči in balkon so narejeni tako, da od nekje 1. maja skoraj nič ne posije skozi okna, razen kako uro dopoldne.
Tako da dobitkov ni praktično nič pri nas v tem času.
Potem pa ker ni rekuperatorja se zrači čez okna in mora zato TČ oddelat kakkšno kWh, še vedno pa je to praktično zastonj. Dejansko je fajn občutek, svež hladen zrak skozi par oken, pa topla tla.
Če bi imel klimo, bi še poleti delal tako, hladil na 22 pa grel tla Big Grin
Se strinjam z večino opisov.
Tudi mene je ''zbodel'' Sašov
Citat:za udobje je fasada in okna, ki tesnijo....kaj ti koristi 28c v hiši, uhe maš rdeče, čutiš pa da ni to to IR na zunanjem zidu pokaze 15c.....
Itak...
Kdor ima vsaj kak cm izo. , ter ne lih okna 25, 30+ tole ne vem , če lih vzdrži?!
Me  prav zanima koliko bi mi pokazal ta IR? Na zun. Z steni dnevne sobe je termostat, ki ''narekuje'' ogrevanje (22.5) objekta. Prot kurilcu prej = milina!  Ne zgolj cenovno, temveč počutja.
 Pri 23+ znotraj, mene boli glava= prevroče ( zun. terenski delavec; sreča tud žena in otroc niso zmrznjeni), luftamo.... 
Mi je en model ob ogledu TČ , mimogrede od zunaj pregledal objekt, s profi kamero (menda?). Se je prav čudil, da ima relativno majhne izgube glede na starost, ter slabo izolacijo.  Cool
Sem pa bil v par super objektih izo. , talno...ni da ni..., seveda tudi z rekuperatorji, da je svež zrak...  Očitno smo si različni..., meni žal to ne sede. Zelo neprijeten občutek ''pihanja''..., menda na min. ?! Podobno je  poleti s klimami, če so slabo pozicionrane ali preveč ''šopajo''...
Skratka... a ni fajn, k vsak lohk zbere kaj sebi primernega...  Wink  Saj ne, da ne bi več in bolje.   Pogosto je pri mnogih problem finančnega vidika, ter drugih prioritet... . Koliko je že povp. plača v Sloveniji?! Koliko zaposlenih je ne dosega...! Oz. mnogi so bolj  tam okol, kot kadotr s pokojnino...

Kako že gre tista .... s polno .itjo je lohk .rat. 
   
Se naježi koža......., ko se svetuje super duper izo., novo stavbno pohištvo... itd.  
Grejemo še ,  luftamo tud... http://www.bohinj.eu/template/indexDesktop.php


Skok na forum:
Zadnje novice

Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
02.06.2021 ob 13:07:02
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »