Gradnja in obnova > Energijski viri
Ali že kurite, kdaj ste začeli?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ali že kurite, kdaj ste začeli?
Danes zjutraj 4,2°C. TČ je spet delala. Kar naj, termostat bo že izklopil, ko bo potreba.
Ne vem, koliko je bilo stopinj ampak sonce je nabijal ze zjutraj. Termometer pokazal 24,5 (seveda je postavljen v senco), žaluzije sem samo malo nagnila, da ni direktno notri nabijalo. Zdaj 24,7. Notranji dobitki nikakvi, ker smo prišli po podaljšanem vikendu včeraj zvečer domov. Sonce dela, če ima človek šipe.
Kako pa spite pri 24,7? Pri nas je 23 zgornja meja, zato jo tudi imamo nastavljeno...tudi poleti ne prileze na 24c v spalne prostore.
Zdele nobeden ne spi, pa za vikend tudi ni, kot rečeno. To nas je pričakalo. Pač zdaj so žaluzije dol, pa se stresna se bo zasenčilo, pa se bo vneslo kmalu, če je res zunaj manj kot 5 stopinj. Se kako okno se odpre, pa je.

Pa tudi sicer ni problem, poleti je cilj sicer manjši od 25, ampak tudi če je, nič hudega.
JaBK:
"jaz nikdar nisem merila, lahko pa rečem, da ko sem imela mizarje pri sebi februarja, so 5 minut postavali pa stene šlatali in potem vendarle probali z žensko pri bajti. Če kaj vem, a imamo stensko gretje in kje, ker ne upajo vrtati v steno, da ne bodo kaj predrli. Iz tega povzamem, da so oblečene zunanje stene bistveno toplejše kot nage. in hočeš nočeš, človek ni imun na to, če je blizu nje pozimi, ne glede na temperaturo zraka, ki jo pokaže termostat sredi prostora."

Si predstavljam, da si jih šokirala, ko si jim stresla info iz rokava  Smile

Jaz sem meril velikokrat z IR termometom pa tudi z FLIR kamero.
Izolirana stena ima skoraj enako temperaturo kot notranji zrak (recimo 22 pri notranjih zraka 23), zato se je mizarjem zdelo, da imate stensko gretje.. To je tisto, ko govorimo o udobju bivanja v izolirani hiši, kjer nimaš nikjer občutka prepiha ker je vse enakomerno toplo.
Edino vhodna vrata so pri nas bolj švoh, na njih je FLIR pokazal okoli 18-20°C (odvisno kje) pri notranjih 23.
Jah, sonce ornk greje, če imate toliko steklenih površin.

Kot sem že enkrat omenil, naši napušči in balkon so narejeni tako, da od nekje 1. maja skoraj nič ne posije skozi okna, razen kako uro dopoldne.
Tako da dobitkov ni praktično nič pri nas v tem času.
Potem pa ker ni rekuperatorja se zrači čez okna in mora zato TČ oddelat kakkšno kWh, še vedno pa je to praktično zastonj. Dejansko je fajn občutek, svež hladen zrak skozi par oken, pa topla tla.
Če bi imel klimo, bi še poleti delal tako, hladil na 22 pa grel tla Big Grin
Se strinjam z večino opisov.
Tudi mene je ''zbodel'' Sašov
Citat:za udobje je fasada in okna, ki tesnijo....kaj ti koristi 28c v hiši, uhe maš rdeče, čutiš pa da ni to to IR na zunanjem zidu pokaze 15c.....
Itak...
Kdor ima vsaj kak cm izo. , ter ne lih okna 25, 30+ tole ne vem , če lih vzdrži?!
Me  prav zanima koliko bi mi pokazal ta IR? Na zun. Z steni dnevne sobe je termostat, ki ''narekuje'' ogrevanje (22.5) objekta. Prot kurilcu prej = milina!  Ne zgolj cenovno, temveč počutja.
 Pri 23+ znotraj, mene boli glava= prevroče ( zun. terenski delavec; sreča tud žena in otroc niso zmrznjeni), luftamo.... 
Mi je en model ob ogledu TČ , mimogrede od zunaj pregledal objekt, s profi kamero (menda?). Se je prav čudil, da ima relativno majhne izgube glede na starost, ter slabo izolacijo.  Cool
Sem pa bil v par super objektih izo. , talno...ni da ni..., seveda tudi z rekuperatorji, da je svež zrak...  Očitno smo si različni..., meni žal to ne sede. Zelo neprijeten občutek ''pihanja''..., menda na min. ?! Podobno je  poleti s klimami, če so slabo pozicionrane ali preveč ''šopajo''...
Skratka... a ni fajn, k vsak lohk zbere kaj sebi primernega...  Wink  Saj ne, da ne bi več in bolje.   Pogosto je pri mnogih problem finančnega vidika, ter drugih prioritet... . Koliko je že povp. plača v Sloveniji?! Koliko zaposlenih je ne dosega...! Oz. mnogi so bolj  tam okol, kot kadotr s pokojnino...

Kako že gre tista .... s polno .itjo je lohk .rat. 
   
Se naježi koža......., ko se svetuje super duper izo., novo stavbno pohištvo... itd.  
Grejemo še ,  luftamo tud... http://www.bohinj.eu/template/indexDesktop.php
Temp. v dnevni sobi padla na 21,1 C, včeraj zjutraj zakuril. Ob dejstvu, da se je kurilna sezona praktično končala v začetku junija, ta traja po novem skoraj 10 mesecev. Vmes pa prisilno ohlajevanje.
Naša toplotna se je tudi prižgala. Mačka terja svoj davek oz. svoj denar. Cel dan odprta drsna hladijo bajto uspešno. Tako da me samo ogrevanje mačke pride kakih 100 evrov letno.
Hladiti pa ni bilo treba. Čez 25 stopinj ni nikoli prišla. Kot pozimi, ravno prav.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
Za uno na 4 nogah je veliko, za macko na 2 nogah pa prepoceni ... Wink
prišli z dopusta (zelo južnih krajev), mati rekla da je preluftala zgornji štuk, celi teden okna na kip, notri prijetnih 21C, ženski del vztrajno zahteva ogrevanje, bomo vidl...  Big Grin
Popoldne bi bilo najbolje da bi se klimo laufal. Tako da zaenkrat se ne ogrevam nič, kolektorji so se kar pod mrezo senceni. Bo pa treba pocasi zadevo odstraniti, mansarda se bo preko noci ob takih temperatirah zacela ohlajat in takrat bo pasalo za kako uro spustiti toplo vodo v radiatorje (tisto katero bo sonce segrel). Avgusta se nisem kuril, tudi prva polovica septembra marsikdaj ne..
Enkrat mislim da sem sele zadnji teden oktobra. Je pa res da mi prej sonce malo preko kolektorjev lahko pogreje hiso.
Sonce naj sveti vsak dan!
Citat:Avgusta se nisem kuril, tudi prva polovica septembra marsikdaj ne..
Precej podobno . 
 Danes v dnevni padlo na 20 in ni več prijetno... zgolj zaradi datuma ne štartam  TČ nocoj Big Grin  Ob enakih ali slabših pogojih jutri zagotovo.  
Povp. dnevna t.:  http://www.bohinj.eu/template/indexDesktop.php
Na klimi premaknu iz snežinke na sonček Smile.
TĆ še počiva
Bohinc
Jah ocitno gorenjska klima dela svoje. Mogoce tudi izolacija objekta in "sencna" lega.
Jaz imam se kar okoli 24C. Wink In spum v gatah odkrit. Popoldne se odpiram.okna v primeru sonca, sicer mi cez zahodna okna nabije vrocina v dnevno in jedilnico in bi moral klimo laufat. 100km nixje ob SaviWink
Sonce naj sveti vsak dan!


Skok na forum:
Zadnje novice

NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »