Gradnja in obnova > Energijski viri
Izgradnja kurilnice na drva + zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izgradnja kurilnice na drva + zalogovnik
#1
Zdravo,

Na novo bi postavil kurilnico, ogrevala bi hišo katera ima dve etaži (vsaka po 90 m2). Kupil sem litoželezno peč FER WFL 4 (max. 4 bare) in zalogovnik Lentherminvest ZGIS 850 l (se pravi triconski zalogovnik v katerem je emajliran bojler 200 litrov, v spodjem delu solarni izmenjevalec ).
V spodnji etaži je 6 radiatorjev,..zgoraj moram še kuputi (načrt je 6 radiatorjev ventilskih).
Aha,..višinska razlika med etažama je 3 metre.


Sedaj me zanima sledeče...
Kakše mešalne sete priporočate, obtočno črpalko, ventile, nepovratno loputo, kotlovski razdelilnik, ekspanzijska posoda (100 litrov ??),..cevi iz alumplasta ?

Se da kje dobiti shemo za vezavo ? Smile

Seveda mi bo vse skupaj montiral nek strokovnjak, saj nisem iz te stroke vendar mi omenjeni strokovnjak katerega imam deluje zelo zelo zmedeno...

Še eno vprašanje...kje kuputi cenejše dele ? Trgovina Smile

Ok, hvala za pomoč ...
#2
ti kot posameznik težko v trgovini prideš do zelo velikih rabatov torej ugodne cene.

Zato je boljše prepustiti nabavo materiala tistemu, ki ti bo delal, ker bo kupil točno to kar rabi (in ne česar ne, pa tudi falenih zadev ne bo)...suma sumarum boš s ceno na enakem.

...moje mnenje.

Seveda pa tudi kredibilnega izvajalca...to je največ vredno. Pri velikih investicijah in dolghoročnih ciljih na koncu ne sme igrat vloge vsak cent, ker ga znaš drago plačat... Dobro narejeno, z dobrimi materiali za normalen denar :!:
#3
Sem ravno v fazi obnove kotlovnice in se srečujem s podobnim problemom. Imam peč na drva, zalogovnik in hranilnik sanitarne v obliki toplotne črpalke.

Zadeve se ta petek lotim bolj ali manj sam. Situacija dokaj podobna tvoji. Pri tebi je pač namesto ločenega bojlerja, le-ta vgrajen v zalogovnik, kar je po info., ki sem jih dobil bolj praktično. Jaz sem se odločil, da mi bo kompleten sistem poganjala seltronova elektronika in če me spomin ne vara ima ta elektronika tudi eno shemo, ki bi ti pomojem morala ustrezati. Žal ne vem napamet št. sheme, ti pa svetujem, da pogledaš njihovo dokumentacijo. Če se boš odločil za njihovo elektroniko, potem imaš osnovno shemo že v tem dokumentu. Ostalo je pa potem stvar mojstrov da ti stvari izračunajo.

Glede materiala se mi zdi pa da je med bolj ugodnimi ena spletna stran, katero ne vem če jo lahko promoviram. So pa iz dolenjskega konca. Sam imam srečo, da kolega dobi dober rabat v lokalni trgovini s kotlovniškim materialom, tisto, kar ostane pa lahko vrneva, tako, da težko povem kje/kaj se bolj splača. Probaj preverit pri trgovci koliko popusta ti dajo in ali lahko material, ki ostane vrneš.

Glede izvajalcev/montažerjev kotlovnic je pa tako, da mi je en mojster naračunal material, brez regulacije in delo skorajda 3x tega kar bom dal sam. Sicer je res najdražji primer, vendar so tudi ostali vsaj za 1000€ dražji od tega kjer sem sedaj. Vzamem pa v zakup, da sem naredil kje kako napako, ki me bo stala dodatnih €. Riziko, ki sem ga pač sprejel. Sicer pa mojstri tudi delajo napake. Pa smo spet tam.
#4
Scremer,
korajža velja!!
Za drugi primer: Če nisi trgovec/komercialist pa le napiši kje se da dobiti po primernih cenah.

Zase vem , da ne delam , reklamo/promocijo (Tema o litih estrihih -"korenje"), a to so poudniki storitev :? in sem jih napisal.
Lep pozdrav
#5
No morda to ne spada v to temo toda vseeno bom vprašal tole:
Mi lahko kdo pojasni, opiše DELOVANJE tegale seta? SELTRON 3-potni mešalni set M3 MIX3 Rp 1 + AVC 05 (5 Nm, 2min, 230V) s črpalko in prestrujnim ventilom.
Delovanje presujnega ventila?
Hvala za odgovor.
Lp.
#6
Prestrujni ventil deluje kot varnostni ventil.Pri tlaku,ki je večji od nastavljenega na njem spusti vodo nazaj v povratek-to se zgodi takrat,ko se zaprejo termostatski ventili na radiatorjih-če so vgrajeni (lahko imaš tudi ročne,ki jih zapreš sam). Ta ventil odpravlja piskanje v radiatorjih.Na njem je skala in gumb s katerim se nastavlja tlak,pri katerem začne odpirati in spuščati vodo nazaj v povratek.
#7
Scremer Napisal:Pri tebi je pač namesto ločenega bojlerja, le-ta vgrajen v zalogovnik, kar je po info., ki sem jih dobil bolj praktično.

Nekaj stvari je pri bojlerjih, vgrajenih v zalogovnike, res praktičnih. A ima ta pristop tudi svoje resne slabosti. Imaš en kompleksnejši element, kjer je več možnosti, da bo pri njem s kakšno od malenkosti šlo kaj narobe. In potem ti ostane samo komplicirana menjava celega zalogovnika.

Dalje, sanitarno vodo redko segrevamo nad 55 °C, čez 60 °C pa praktično nikoli ne. V boljlerju, potopljenem v zalogonik, ima sanitarna voda enako temperaturo, kot jo ima ogrevalna voda v zalogovniku, ki obdaja bojler. Ta lahko redno presega 80 °C, marsikdaj lahko pride tudi preko 90 °C. Ob teh temperaturah se bo v bojlerju izločalo ogromno vodnega kamna. Tja pač nenehno doteka sveža voda, ki s seboj nosi vedno nove zaloge vodnega kamna. Za ogrevalno vodo v zaprtem sistemu visoke temperature niso problem, ker se tam vodni kamen v začetku enkrat pač izloči, nakar je mir.

Sicer je to odvisno od konkretne izvedbe potopljenega bojlerja, ampak ob večjem odjemu tople sanitarne vode, zna to kar premešati obdajajočo ogrevalno vodo v zalogovniku. Tudi toplotni tok iz ogrevalne vode skozi stene bojlerja do sanitarne vode bi v takšni situaciji znal biti preslaboten, kar bi znalo voditi do ne dovolj ogrete sanitarne vode.

Aleš
#8
Še moje vprašanje oz. prošnja za nasvet:
drugo leto sicer začnem z izgradnjo hiše. Vem da se bom ogreval z pečjo na trda goriva (ventilacijsko) (drv je doma dovolj), za poleti pa bi rad še vključil solarne celice za toplo vodo. na začetku sicer ne bo verjetno dovolj denarja za izgradnjo, bi pa rad vse pripravil za kasnejšo vgradnjo.
hiša bo velika cca 200m2 v dveh etažah, talno gretje,klasična zidava, fasada z 15-20cm izolacije, sončna lega , štajerska.
kurilnica:
peč za podpih (verjetno kakšna cenejša napr,sigma brez lambda sonde)
zalogovnik
bojler
elektronika

kakšen set na grobo priporočate (tudi velikosti),predvsem kakšen zalogovnik, kje bojler (v zalogovniku ali posebaj), predvsem imejte v mislih to da bodo tudi solarne celice priključene na sistem!
#9
sem napisla premalo podatkov, saj ne potrebujem projekta stojnih instalacij, samo nasvet, kakšen zalogovnik, kašen bojler, kaj uporabiti da bo najbolje funkcioniralo ob uporabi peči na drva in solarne celice (ki bodo verjetno kasneje proključene).

ali moram odpreti novo temo?
#10
Faker..zdaj lai ločen zalogovnik za ogrevanje + SV ali skupaj jaz težkokmentiram kaj jebolje..lahko samo napišem kaj imam sam - jaz imam potopljen bojler in zadeva OK funkcionira (imam 1.000 litrov).

Če boš prvenstveno kuril na drva bi na tvojem mestu vzel malo večji zalogovnik - 1.500 litrov, mora biti pa v štartu tak, da omogoča priklop kolektorjev (dodatna špirala). a na ta volumen vode, če želiš kaj efekta pa je dobro imeli na strehi 4 kolektorje oz. cca. 10 m2 površine - bo zadeva super špilala.

Glede ločenih zadev bo pa kak drug napisal, ki ima pri sebi montirano in kako mu špila (ter kako krmili).

A takole čez palec...nekaj hudo ne rabiš komplicirat če zdaj zapelješ zadevo zgolj z zalogovnik + peč....tistemu, ki ti bo della omeni,d aboš kasneje dodal še kolektorje - da ti zrihta pravi zalogovnik.
#11
Hvala lepa vincet.
Ravno to me je zanimalo kako deluje potopljen bojler v zalogovniku.
Očitno je to problem če imaš prevelik zalogovnik potem s kolektorji če jih imaš premalo ne zagreješ dovolj, edino z viški nimaš problema.
moram pa imeti zalogovnik kar velik za talno gretje, ker bom kuril na drva in niskotemperaturno ogreval.
Mogoče še kakšna izkušnja kdo ima ločen bojler in zalogovnik.

Hvala lepa.
#12
Pri večjih volumnih (razmišljam na glas..vem ne) je po moje boljše imeti dva manjša zalogovnika...in polniš enega do vrha (s toploto), če je višek polniš drugega. Če je osnovni prevelik je lahko to problem ja...v kolikor ni dovolj toplote (sonca ali drv) je vse skupaj premalo in prepočasi odzivno...primer..sonce se pojavi za 2 uri..zdaj če bi imel 4 kolektorje in 300 litrov zalogovnik za SV bi bilo že dovolj da ga bi segrelo na 50 stopinj...prr kubiku (potopljen bojler) ali kubiku in pol pa zadeva niti dobro ne bo trznila (mogoče 2 stopinji navzgor).

a na pslošno pri drvih...čim večjo (Močnejšo) peč, ter soliden zalogovnik zadaj..zakaj evliko peč? Da lahko z enim polnjenjem naložiš čim več drv - torej bo daljša avtonomija. Viški itak grejo v zalogovniik, takoda lahko ori tako kot je dimenzionirana z maks. izkoristkom ob optimalnem gorenju.
#13
Jaz imam ločen zalogovnik in bojler za SV; če je prostor, priporočam, naredi tako.
Zalogovnik imam 1500 l, in se mi zdi, da bi lahko bil kakih 300 l večji, da ' popapa' komplet nalago drv, ko ni odjema v stanovanje ( kurim tudi poleti na drva za SV ).
Pozimi je čisto dovolj za polno nalago peči in ogrevanje stanovanja.
Zdaj tako: koliko je sistemov, toliko je lahko rešitev ...
#14
Franci, tako imamo mi sedaj pri mami, 1600l zalogovnik in 300l bojler in tudi poleti smo kurili na drva. Mislim da smo kurili dvakrat na teden.
Zanima me samo kako funkcionira če imaš ločen zalogovnik in bojler in da imaš na bojler 300, priključene solarne celice.Če se ta napolni do konca, se viške da shranit v zalogovnik ali ne?
#15
da se shranit, zaenkrat imam jaz tako narejeno.

Sicer dela šele dober teden, v tem času dela "zadovoljivo" (termosifonsko gre v "obe smeri" če je dovolj razlike T, zvečer še malo radiatorje pogrejem, edino zjutraj znam imeti v bojlerju samo mlačno vodo (30C)) se pa da tudi elegantno rešit z elektroniko(mogočenekoč). v teh dneh ko ni sonca, sem moral pa včeraj itak peč zakuriti, pa sem jo bolj malo. Upam da bo jutri kaj sonca, sicer bo treba še enkrat.

ker nimam izmenjevalca v zalogovniku razmišljam o kakšnem rotodivertu in ploščatem izmenjevalcu (če slućajno ne bom zadovoljen z izplenom)

http://www.ebay.de/itm/HRALE-Plattenwar ... c#shpCntId
2000 l zalogovnik 300 bojler, dobrih 10m2 ploščatih.


Skok na forum:
Zadnje novice

Etex z zaključkom prevzema podjetja URSA - podjetja za proizvodnjo izolacijskih materialov, nadaljuje s preusmeritvijo svojega portfelja v smeri lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev
03.06.2022 ob 08:23:40
Etex z zaključkom prevzema podjetja URSA -  podjetja za proizvodnjo izolacijskih materialov, nadaljuje s preusmeritvijo svojega portfelja v smeri lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev
1. junij 2022 predstavlja pomemben mejnik za skupino Etex, saj mu pri strategiji rasti poslovanja zagotavlja peto vrsto tehnologije. S... Beri dalje »