Splošno > Sam svoj mojster
Kateri list za krožno žago naj kupim?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kateri list za krožno žago naj kupim?
#1
Lep pozdrav,

Rabil bi pomoč pri nakupu lista za krožno žago— elektro maschinen PSEM 2510.
Rad bi list s katerim bi dosegel čim bolj fin (gladek) rez pri vzdolžnem rezanju lesa ( žagal bi predvsem smrekov les).
List, ki sem ga dobil zraven žage je tako grob, da
dobesedno trga les, kupil sem tudi neke zelo poceni liste v Lidlu, ki pa so še slabši.

Nekje sem slišal, da več kot ima list zob bolj gladek je rez, ali je to res? In če je res, ali je potem bolje, da kupim list za prečni rez, ker imajo ti več zob, in ga uporabljam tudi za vzdolžni rez? Vem, da je žaganje z listom Iz več zobmi počasnejše, vendar mi to ni pomembno.

Gledal sem liste na Lestroj.si kjer imajo Freudove in CMTjeve liste, in pa Merkur.si kjer imajo Boscheve liste.

Ali mi lahko kdo, ki se spozna na te stvari, kar direktno priporoči kateri list bi najbolj ustrezal mojim zahtevam iz zgoraj omenjenih trgovin , da ne bom kupil napačnega?
Še enkrat zanima čim lepši rez ostalo ni tako pomembno.

Mere lista pa so 250mmx30mm cena pa bi bila največ 60€.

Hvala za pomoč
#2
CMT je vredu cena je 27e
#3
Jaz sem nabavil na ebay.de. Malo preiščeš glede na število zobov. Imajo bolj normalne cene.
#4
List za vzdolžno rezanje ne sme imeti veliko zob in mora imeti izmetače. Če je kvaliteten in dobro nabrušen, bo tudi gladko rezal. Odvisno pa je še od stabilnosti prislona in same žage in obratov.
Ko sem sam potreboval gladke letvice, sem zraven k listu pritrdil še okrogli brusni papir ustrezne velikosti, pa so letvice gladke kot da so shoblane. Idea
Taki brusni papirji so se včasih dobili in se uporabljali skupaj z nekakšno gumijasto ploščo in sicer za kotno brusilko. Če se to še dobi v trgovinah, pa ne vem.
#5
jaz sem vzel list pri leitz. malo dražje, a stabilen kot vrag, res se mi zdi dober. tudi lahko daš svoj stari list nabrusit in zamenjat morebitne polomljene zobčke. pri leitz to niti ni strašno drago.

za trganje sicer ni nujno da je krivo sam brušenje lista. upoštevati še:
- iztekavanje/paralelnost prislona (tukaj sta dve šoli, eni pravijo prislon popolnoma paralelno z listom, eni iztekavanje prislona na +0,10 ali 0,15 mm)
- stabilnost mizne plošče (če se upogiblje se med rezom lahko spreminja kot obdelovanec/list)
- centriranost osovine in pravokotnost ter planarnost prirobnice (itak, če to ni v redu imamo t.i. "wobble" lista)
- centriranost cepilnega klina (nepravilno nastavljen lahko vpliva na kot med listom in obdelovancem, načeloma pa ne bi smel)

list za prečni rez ne bo najbolj primeren za vzdolžno rezanje, sploh če so letve daljše. priznam sicer, da sam ne menjam lista za vsako lajštico ... in da tudi kak vzdolžni rez naredim z listom za prečni rez, a z majčkeno nadmere. tak rez nato vedno spustim čez debelinko. nisem pa poznal trika z brusnim papirjem na listu ... enkrat bom za hec probal.
#6
Hvala za odgovore, zdaj sem nastavil prislon tako, da je vzporedno z žago (zadevo sem moral celo malo predelati), zdi se mi tudi da sem obdelovance malo prehitro potiskal naprej in je bil tudi to razlog za slab rez, še en problem je v tem, da list ni fiksen, ampak se nekoliko premika levo/desno. Ampak tukaj najbrž ne morem nič. vsekakor pa je zdaj precej bolje. Bom pa vseeno kupil še tisto žago od CWM, saj ni tako draga.

Zelo dober forum mimogrede.
#7
Lp
Žagin list mora biti fiksen. Mogoče pa imaš skrivljen žagin list? Finost reza pa je res veliko odvisna od hitrosti pomika, bolj počasi-bolj fini rez, vendar ne toliko počasi da začne smoditi.
#8
Pozdravljeni,

odločam se za nakup ročne krožne žage. To mi je nekako logično, da s počasnejšim rezom in oziroma z žago z večjimi obrati dobiš bolj gladek rez.

Ali premer lista kaj vpliva na kvaliteto reza? Načeloma je pomembno tudi število zob; več zob, bolj gladek rez?

Rabil bi predvsem za smreko in iveral. Je potrebno uporabljat ločen list? Odločam pa se med temi:

https://www.ideo.si/elektricne_krozne_za...560_DeWALT
https://www.ideo.si/elektricne_krozne_za...5mm_MAKITA
https://www.ideo.si/elektricne_krozne_za...9020_BOSCH

Katero mašino in list predlagate?
#9
Naj ne bi delal reklame, a vseeno je bil Leitz že tolikokrat omenjen, da se nanje brez skrbi obrneš po nasvet. Kupi originalno velikost žage. Pogonski motor je trenutno vsak dober, četudi je z Alu navitjem. S pametjo zna dolgo trajati. Pri izbiri je prva globina reza, nato teža stroja.


Skok na forum:
Zadnje novice

NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »