Opremljanje doma > Kopalniška oprema
Armal termostatska pipa

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Armal termostatska pipa
#1
Pozdravljeni.

Lastim si termostatsko armaturo Armal. Do sedaj (4 leta) je delala brez težav, sedaj pa so se pojavili problemi.

Pri prebiranju foruma sem delno že našel odgovor: kriv je najbrž termostat. Občasno imam v bojlerju vodo ogreto na 45°, iz tuša pa teče skromnih 25 (sosednja pipa pri umivalniku, ki ni termostatska, deluje OK, torej vroča voda pride od bojlerja do kopalnice).
Spet drugič imam v bojlerju recimo 60°, iz termostatske pipe pa teče le vroča voda, 50°, tako da se sploh ne da normalno tuširati.

Klical sem že pooblaščen Armalov servis, kjer so v desetih sekundah, še preden sem uspel dodobra razložiti problem, ocenili, da ni problema, da jo popravijo za 80€.

Ker imam dve desni roki, me zanima vaše mnenje. Naj za začetek pipo odmontiram, namočim v kis (vodni kamen?), je lahko krivo še kaj razen termostata?
Naj iščem (morda predlogi? lokacija: Kranj s širšo okolico ali LJ) kakšnega popoldanca, ki bo pipo pogledal in po potrebi menjal termostat za bolj razumno ceno, kot je 80€?
#2
Živijo!

Tudi pri nas imamo termostatsko pipo armal, za tuš, kot je ta na sliki in nam dela ravno tako že 4 leta.
Nisem čisto ziher glede delovanja, ampak vem, da je pri tej armaturi tudi nekaj odvisno od količine pretoka vode.
Ne me spraševat, kako je to lahko, ampak ker imamo ful visok pritisk v ceveh, imam priprte ventile in vem da je pri isti nastavitvi temperature dejanska temperatura vode različna pri različno odprtih dotočnih ventilih. Sej pravim, ni mi čisto logično, ampak je res. Mogoče pa je le sledenje pipe nastavitvi zelo upočasnjeno...
No, da ne dolgovezim, enkrat sem termostat že vzel narazen in ni bilo videti nič vodnega kamna, pipa je bila videti super od znotraj, tako da nisem potem tudi nič mrdal dalje (narazen sem jo vzel z razlogom preventivnega vzdrževanja, odstranitve vodnega kamna ipd.).
Ko jo boš jemal narazen, en pomemben nasvet: PREDEN boš odvil tisti vijak pod termostatom: OBVEZNO zapri vodo. Jaz je namreč nisem in o poplavi v kopalnici ne rabim posebej razlagat...(dobro da imam hitro dosegljive glavne ventile Big Grin ).

Moje ugibanje bi bilo, da je mogoče zamašena mrežica ob dovodu, če imate bolj slabo kvaliteto vode in je vroče vode preprosto premali dotok. Poskusi različne nastavitve pretoka in temperature, recimo kako se odziva pipa pri manjših/večjih pretokih, spremembah temperature (ali so zvezne ali diskretne) in ali se recimo temperatura vode spremeni, če nekdo na wcju potegne vodo, pa da vidimo, mogoče se komu kaj posveti :wink:

Pa lep dan!
#3
Imam enaki problem. Teparatura se ne da več nastaviti natačno ,sedaj je še začela spuščat.Stara je 4 leta,tako da zgleda da je to življeska doba pipe.Je ne mislim popravljat jo bom samo zamenjal
#4
Tudi sam imam takšno pipo, pa je temeperatura vode pri različnih pretokih različna. :roll: (ob seveda enako nastavljeni).

Hkrati bi pa čestital projektantu pipe, ker se da z namiljeno roko čisto enostavno odpirati in zapirati. :evil:
#5
Mene pa zanima kakšna je sploh prednost termostatskih pip?!?!?

Na izhod bojlerja daš avtomatski termostatski ventil, nastaviš željeno temperaturo in imaš toplo vodo na vseh pipah enako toplo in ne prevročo. Strošek zanemarljiv. 50 - 80€.

Jaz imam tako rešeno vodo iz vodovoda še en tak ventil pa imam na bojlerju kjer se greje voda - deževnica, predvsem poleti za bazen.
#6
Aha, še pozabil, tu se tudi nekaj privarčuje, prvič ne rabiš drage termostaske pipe. Drugič pa ne vlečeš vroče vode do pipe in jo tam mešaš z mrzlo, ampak primerno temperaturo vode že pripelješ do pipe.
#7
SloCop Napisal:Na izhod bojlerja daš avtomatski termostatski ventil, nastaviš željeno temperaturo in imaš toplo vodo na vseh pipah enako toplo in ne prevročo. Strošek zanemarljiv. 50 - 80€.

Jaz imam tako rešeno vodo iz vodovoda še en tak ventil pa imam na bojlerju kjer se greje voda - deževnica, predvsem poleti za bazen.
Pri nas to ne bi prišlo v poštev, ker žena želi vročo vodo, kadar ročno opere posodo (kljub pomivalnemu stroju). Zato ogrevam vodo na 48, čeprav berem, da drugi ogrevajo na 43. Se strinjam, da za tuširanje in kopanje zadostuje 38.
Spet je pa od človeka odvisno, eni se radi tuširajo z bolj mlačno, drugi z vročo, da je potem v kopalnici kot v savni. :?
#8
Daš pač na toliko kot jo želi največji porabnik, ostali pa si jo na armaturki dodatno z mrzlo zmešajo.

Namen teh pip niti ni konstantna temperatura ampak zaščita da se kdo ne opeče.
#9
In kaj ima to veze s termostatsko pipo?

Pa še podvprašanje?
Če se rad namakaš v banji, kako z vodo, ki ima 43 stopinj, dogreješ 200 l vode, ko se ta ohladi?
Saj odgovor je čisto enostaven. Stočiš (zamenjaš) v banjo naslednjih 150 l, pa si spet dober za par minut. In tako dalje...
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#10
Bom obudil kar tole temo, da ne odpiram nove.

Tudi mi imamo Armalovo termostasko pipo za kad. Pipa je stara približno sedem let. Že kar nekaj časa se ročaj za izbiranje temperature premika zelo na trdo. Kartušo sem že namakal v kisu, vendar nič ne pomaga. Se da to kako drugače popraviti? Ampak ok, smo se nekako navadili in za tuširanje uporabljamo približno isto temperaturo, tako da te ročice ne primikamo dosti. Pipa temperaturo vode drugače regulira še kar vredu, da ne priteče ledena voda, ko kdo kje drugje odpre pipo.

Sedaj pa se je še pojavil problem, da pipa med tuširanjem močno brni, da se sliši po celi hiši, in je potrebno kar natančno naciljati levo ročko da brnenje preneha.
Občasno tudi preklopimo vodo na hišni hidrofor. Kadar prtisk v sistemu (preden se hidrofor vklopi) pade, začne pipa samodejno brneti in spuščati vodo. Tudi to kartušo sem že vzel ven in jo namakal v kisu, vendar spet ni nič pomagalo. Tako da ne preostane drugega, kot da zamenjam obe kartuši. Domnevam, da bo to strošek okrog 80€?
Sem razmišljal tudi, da bi z ebaya naročil Grohe/Hanasa/Hansgrohe termostatsko pipo, če bi le vedel, da bo bolj vzdržljiva od Armalove. Sedaj pa res ne vem, ali se mi bolj splača zamenjati obe kartuši ali kupiti novo, kvalitetnejšo(?) pipo od zgoraj omenjenih proizvajalcev.
#11
Kupite katerokoli enoročajno (naj ima vsaj certifikat o zdravstveni neoporečnosti), samo ne termostatsko.
Zgoraj omenjeni proizvajalci izdelujejo "svoje" armature v PRC.
Namakanje v kislih raztopinah samo poslabša obstoječe stanje.
#12
Lentus Napisal:... se ročaj za izbiranje temperature premika zelo na trdo...
... pipa med tuširanjem močno brni, da se sliši po celi hiši...
Tudi moje izkušnje s termostatko armaturo Armal so slabe. Sicer je bila narejena v sodelovanju s finsko firmo Oras, ampak...
Ja, kmalu se je začela težko odpirati in kmalu je začelo brneti po celi hiši. Na težko odpiranje smo se navadili, brnenje pa nas je motilo. Brnelo je zato, ker so bili slabi nepovratni ventili na topli in hladni vodi.
Kmalu smo jo reciklirali.
#13
Moje izkušne do danes so zelo dobre. Termostatsko armaturo za tuš uporabljamo v štiričlanski družini neprekinjeno 20 let, pa nismo imeli nobenih težav razen nekajkratnega čiščenja mrežice pred vstopom vode v pipo. Trenutno se ne da zapreti - rahljo kaplaja a vseeno upam da bom napako s pomočjo Armalovega servisa lahko odpravil.
LP
#14
Mogoče bo kdo vedel tole uganko....
Mojster mi je prišel popravit kotliček in sem ga prosil za pregled armalove termostatske pipe ker sprošča brnenje med točenjem vode.
Pipo je snel in ven potegnil dva "mala ventilčka" ki blokirata vodo ko zapreš pipo in tako posledično ustavita kapljanje iz tuš cevi. Po odstranitvi, brnenja več ni in pipa dela bp. Vzrok naj bi bil v slabšem pritisku in ta ventilčka posledično nista optimalno funkcionirala.

Pred tem posegom smo na vseh pipah (kopalnica, kuhinja) čakali dolgo da je pritekla vroča voda (mansardno stanovanje-slab pritisk) pod tušom sem si umil zobe da sem lažje dočakal toplo vodo Smile
Od posega na pipi, takoj ko odpremo vročo vodo na katerikoli pipi takoj teče vroča, kako je to mogoče. Termostatska pipa je nonstop vroča, zjutraj ko pridem pod tuš je cela pipa vroča, kot da je že nekdo točil vročo vodo, kako je to možno :?: :?: :?: :?:
#15
Očitno topla voda počasi kroži v sistemu napeljave...


Skok na forum:
Zadnje novice

Lumar Zero Emission Tour - na ogled hiša Lumar Terra-R 131
16.09.2020 ob 05:57:01
Lumar Zero Emission Tour - na ogled hiša Lumar Terra-R 131
V Lumarju v soboto 19. septembra 2020, med 10. in 15. uro, v Murski Soboti pripravljajo predstavitev njihove izjemno priljubljene in... Beri dalje »
Tiki z novo globalno vizijo še močneje na tradicionalne trge
15.09.2020 ob 10:26:54
Tiki z novo globalno vizijo še močneje na tradicionalne trge
Spoznajte novo generacijo toplotnih črpalk Tiki. Odlikuje jih energetska varčnost, prijaznost do okolja in najsodobnejši... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »