Opremljanje doma > Kopalniška oprema
Pralni in sušilni stroj oblečena v keramiko - pult

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pralni in sušilni stroj oblečena v keramiko - pult
#1
Sem kar precej iskal ampak nažalost nisem našel odgovora na forumu. V kopalnici imamo enega poleg drugega, sušilec in pralni stroj. Kopalnica je oblečena v kombinacijo malih 10x10cm in večjih 20x20cm ploščic.

Rad bi naredil pult čez stroja v keramiki, in sicer sem si zamislil da bi naredil stranici iz siporeksa ne vem pa kater material naj uporabim za pult. Namen je vse skupaj obleči v enake ploščice kot je preostala kopalnica. Zaradi estetike in uporabnosti (višine pulta) bi rad naredil obrobo debelo 10cm , se pravi da bi bil rob obložen s ploščicmi 10x10cm, na vrhu plošče-pulta pa bi naredil obrobo iz malih ploščic, v sredino pa bi položil velike. Problem nastane ker potrebujem dovolj debel pult da bo skupna debelina prišla 10cm in ne vem kaj naj uporabim za osnovo za keramiko. Globina pulta mora biti vsaj 70cm, ker bo pult služil tudi kot previjalna mizaSmile

Takole nekako naj bi zgledalo od strani (na hitro in nesimetrično nakracano):
[Slika: pult-kopalnica.jpg]

Takole pa zgleda kopalnica sedaj:
[Slika: stroji-kopalnica.jpg]

Nasveti dobrodošli.

hvala in lp
#2
Jaz imam tako in priporočam, da pult armirate in zabetonirate. Midva imava neko sendvič varianto (spodaj in zgoraj cm debelo namensko ploščo, vmes za debelino pa siporeks) in je kar mal popokalo vse skupaj.
Več glav, več ve ...
#3
Imaš dve možnosti. Plinobeton (Siporex) in beton.

Če boš delal zgornji el iz "Siporex-a) moraš na levi in desni zid (ki ju boš šele naredil) položiti opore za zgornji del. Opore morajo biti kovinske in pravilno pozicionirane s stališča nosilnosti. Bolj po domače povedano, moraš narediti nosilno armaturo za zgornji del in šele nato nanjo položiti bloke "Siporex-a". Vendar ta varianta ni najbolj zanesljiva (@Anja zgoraj)

Druga možnost pa je predlagano ulitje betonske plošče....ki ga bolj podpiram. S tem lahko reguliraš debelino, da ti ostane prostora še za keramično oblogo, pa še s stališča trdnosti in kasnejših obremenitev je primernejša.
Za lažjo predstavo ti prilagam sliko - kako naj bi to izgledalo. Levo je beton že ulit, desno pa še bo. ker pa gre v tem primeru za roštilj - desno namreč pride ulito pomivalno korito - je slikca zgolj zaradi boljše predstave.

[attachment=o11018]


Priložene datoteke
.jpg   r2.jpg (Velikost: 229,74 KB / Prenosi: 2966)
#4
Morda ti bodo pomagale slike, kako sem jaz to naredil.
Načrtovano je bilo tako, kot je opisal @popravila na domu.

V steno sem zabil železne palice, na enem koncu je podprto s siporexom.
[Slika: 260220111014.jpg]

Potem sem pripravil opaž in mrežo.
[Slika: 260220111014.jpg]

Po končanem betoniranju pulta in položitvi keramike je pult dobil svoj končni izgled.
[Slika: 190420111154.jpg]
[Slika: 190420111156.jpg]

LP
#5
čisto pred kratkim je bila na forumu tale tema:

viewtopic.php?f=11&t=52325

mogoče vam pride prav...

Lp,M
#6
Hvala za predloge, izgleda da je res armiran beton se najboljsa moznost. Edino eno stvar bi rad spremenil od prvotnega nacrta, in sicer da bi pult slonel na eni strani na nosilcu- nogi iz siporeksa, na drugi strani, ob steni pa bi nekako fiksiral pult na steno, pa ne vem kako. Ali bi bila dva kovinska kotna nosilca dovolj mocna za betonski pult, ali je v vsakem primeru potrebna nosilna noga? Tako kot je naredil Kremencek tudi zgleda zelo dobra varianta, kako pa se izvede zabijanje zeleznih palic v zid, ali je potrebno prej zid navrtati in koliksna mora biti priblizno globina? Jaz bi kar navrtal cez obstojece ploscice, pa zabil palice notri.
#7
Poštemaj v steno, spodnji rob čimbolj pravokotno na steno, armaturo sidraj v vse stene katere se stikajo z pultom, sidraj tudi v nogo in zabetoniraj. Jaz sem dodal tudi vlakna. Mojih 80 kil je testno skakalo po takšnem pultu z dvema velikima luknjama za umivalnik brez posledic.

lp

Jes
#8
Problem je samo, ker se bojim da bodo ploscice dol padle ce bom stemal v steno. Ploscice na steni kjer so vrata so votle ce potrkam gor, tko da se bojim da se bo cela stena ploscic odlepila, ampak bo pa vsaj potem treba dobro narest. Koliko casa se mora beton susiti preden se da lahko gor keramiko?

Aja pa se to, ali ste ostali, ki ste na podoben nacin vgradili stroje pustili zadaj kaksno luknjo za prezracevanje?

Lp
#9
Mislim, da si varianto, ko bi tak pult "betoniral" - zamudil.
Imel boš preveč dela in svinjarije.

Oba stroja skupaj sta široka 120cm. To ni kak velik razpon.

Sam bi stopil do prvega mizarja, ki bi mi naredil takole konstrukcijo iz mediapana in jo lepo fino polakiral.

Za previjalno mizico bo dovolj močno, pravzaprav pa, če imaš oba stroja dobro "znivelirana" se ob delovanju naj ne bi premikala ( vsaj pri meni sta čisto mirna ) tako da je zgornji pult lahko praktično naslonjen na oba aparata.

Za vsak slučaj in vsak primer ( saj veš, vinkl in višine so tko/tko ) pa bi na obe končni steni, daj spodaj regulacijske nogice. :wink:
#10
Sem se pozanimal za cene pultov in je tam tam v primerjavi s samogradnjo in ploscicami sploh ker mi je vec kot polovica potrebnih ploscic se ostala, tam kjer smo jih pred osmimi leti kupili pa se dajo narociti. Malo sem se razmisljal in sem prisel na idejo da bi dal siporeks poleg stranske noge se pri vzdolzni povrsini ob steni, ker itak nameravam narediti vsaj 75cm globok pult. Ali mislite da bi bilo dovolj stabilno ce bi dal siporeks po dveh stranicah pravokotnika, se pravi ob steni in proti banji, ali je potrebno se zabiti dve palici na stranici kjer so vrata? Tega bi se rad izognil, ker se bojim, da ce bom vrtal in zabijal v to steno kjer so vrata, da bodo ploscice dol padle, ker je stena ko potrkam po njej kar votla. Se pravi ali je dovolj ce naredim na dveh stranicah iz 7,5cm siporeksa nosilca, pri steni kjer so vrata pa nic? Debelina betonske plosce bo cca 6cm. Za betoniranje mislim uporabiti gotovo mesanico betona, ki ga potem doma samo zmesam z vodo in je. Ali kdo ve koliko kg te mesanice potrebujem za 0.06m3 (1.35 x 0.75x 0.06)?

Hvala in lp
#11
Na vašem mestu ne bi betonirala pulta, ker je rešitev tako več ali manj dokončna-v primeru, da bi se ga radi kasneje rešili, boste imeli kar precej dela in svinjarije...
Mislim tudi, da bi morali tako pralemu kot sušilnemu stroju zagotoviti kroženje zraka, kar je v vaši zamisli gotovo onemogočeno. Pult debeline 10cm da na koncu preveliko višino delovne površine. Paziti morate tudi, da bo dovolj manipulativnega prostora za premikanje strojev v primeru popravila/zamenjave...
Predlaga bi, da razmišljate o mizarski izvedbi pulta, ki bi ležal na eni strani na kotnem profilu pritjenem na steno, na drugi strani pa bi imel kot oporo polno steno (lahko je zidana, čeprav "pobere" prostor v kopalnici, lahko pa je lesena). Vsekakor pa bi pult malo odmaknila od stene ali pa mu vsaj naredila nekaj lukenj za zračenje. Pult nja bi bil narej tako, da se bi po potrebi lahko odstranil in s tem omogočil popoln dostop do strojev. Keramične ploščice pa bi imela za rezervo ali pa jih uporabila drugje.... Če kaj ne maram so zapacane fuge med ploščicami. In na pultu, ki je bolj obremenjen kot strene bodo gotovo zelo kmalu umazane....
#12
Hvala za vase mnenje. Se strinjam da gre za dokoncno resitev, ampak to je ze odlocenoSmile. Za zracenje imam namen na vgraditi alu resetke, kot so v uporabi v kuhinji nad vgradnimi hladilniki ali pecicami, plus se dodatna luknja za vodo in el. kable. Visina pulta bo okrog 100cm, kar je ob moji velikosti in velikosti moje drage velik plus. Fuge na pultu so resda bolj obremenjene kot na steni, ampak se bolj so pa na tleh, tako da to pomojem ne bi smel biti problem.

Ker se se vedno najbolj nagibam k zidani varijanti me zanima ce je s stalisca trdote in statike dovolj ce je pult podprt na dveh stranicah, ce je debelina pulta 6cm?

Lp
#13
Keramika, ki je položena je gladka - glazura.
Siporex "nogi" boš moral nekako zalepiti - tako na tla, kot na steno. Če boš vzel 10cm debeline, bi ti priporočal, da si predhodno točno označiš pozicijo obeh "nog". Ta del keramike označi z ličarskim trakom in ji "pošmirglaj glazuro". Tako na tleh, kot na steni. Premaži z prajmerjem za nevpojne podlage in na to pozidaj sioprex "nogi". Nogi naj bosta visoki (višina strojev + 2 do 3cm ), da bo med pultom in stroji še nekaj prostora.
Med tako postavljeni nogi "zafršolaj" dno plošče in naredi tudi obod. Že sedaj vgradi vse "cevi" in okvirje za rešetke, da kasneje ne boš štemal.

Ja 6cm debeline je čisto dovolj ( za tale razpon 120cm ), je pozoren bodi, da bo armatura vsaj 1,5cm dvignjena nad opažem. Poleg mreže, bi dal sam še 4 ali 5 palic - rebrastih, ki naj nalegajo na siporex nogi.

Pri betoniranju bodi pozoren na zmes peska - frakcije - ki glede na to, da je debelina le 6cm, ne smejo presegati največje frakcije peska 18mm. Pa cement tudi ne šparaj in naredi fin masten in "tekoč" beton, oziroma cementno malto.
#14
Papez46 tole so zelo koristni nasveti. Nisem pomislil na brušenje, primer in lepljenje sioreksa na ploščice. Če se bo dalo bi najraje uporabil 7,5cm siporeks, tako da skupna debelina z oblečenimi ploščicami nebo presegla 10cm širine. Če se bo dalo bom vseeno še dve palici zabil v steno kjer so vrata, ostali dve stranici pa s siporeksom. Ali je v tem primeru tudi potrebno lepljenje siporeksa na ploščice? S čim je to najbolje narediti, kar z lepilom za ploščice ali mogoče purpen?
lp
#15
za lepljenje siporexa na ploščice ne uporabljaj puropena ker sčasoma izgubi svojo funkcijo,zato obvezno uporabi lepilo,pa ne preveč debel nanos(0,5 cm)


Skok na forum:
Zadnje novice

Lumar Zero Emission Living Tour – v Dragomlju na ogled edina slovenska hiša s certifikatom Active House
05.06.2020 ob 11:42:06
Lumar Zero Emission Living Tour – v Dragomlju na ogled edina slovenska hiša s certifikatom Active House
Po uspešno izpeljanih obiskih iz naslonjača pri Marko Potrču, Mitji Petkovšku in Jakovo Faku, vas v podjetju Lumar v okviru... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »