Objave: 77
Teme: 18
Ocena:
0
Pozdravljeni,
prebiram teme in nikjer ne najdem priporočila oz. izkušnje tistih, ki imate asfalt na dvorišču. Zanima me namreč ali imate enoslojnega ali dvoslojnega in seveda v kakšnem razmerju, koliko cm enega in kolik cm drugega, granulacijo ipd.
pri meni so večinoma ponujali (ker je dvorišče samo za vožnjo avtomobila) enoslojnega in sicer 5 oz. večina 6 cm, dve redki izjemi pa da mora biti obvezno 5+3 cm, kajti če ni položeni grobi asfalt naj nebi bilo nosilno ipd.
če ti mojstri svetujejo različno se je težko odločati, zato me zanima praksa tistih, ki imate položen asfalt, kako in kaj so priporočali vam in seveda ali je pri komu slučajno kakšna negativna posledica v primeru izbora samo finega asfalta?
hvala za odgovore
Objave: 109
Teme: 1
Ocena:
0
utrditev terena (40cm), robniki in 5+3
Objave: 267
Teme: 2
Ocena:
4
Vsakega ki ti bo ponujal enoslojnega po kratkem postopku nagoni iz dvorišča.
Bodi pazljiv na vrste asfaltnih zmesi, ki ti jih vgrajujejo
- 5 cm "groba" oz. nosilna plast 0-22 mm (AC 22 base B50/70 A4)
- 3 cm "fina" oz. obrabna plast 0-8 (AC 8 surf B70/100 A4)
Objave: 34
Ocena:
0
Poznam primer, ko so na zemljo in pesek (star dvoz) položili kakšnih 5 cm asfalta. Stvar dobro deluje že več kot 30 let. Preko se pa vozi tudi traktor s priklopniki.
Objave: 245
Teme: 1
Ocena:
0
Kaj pa umesna varjanta recimo granulacija ali 8-22 za dovoz- klanec v vzponu, v glavnem grobi za boljši oprijem obstaja
Ocena:
4
@cebelica:
Za klanec, če pričakuješ težave z drsnimi lastnostmi, ti priporočam obrabno plast iz asfaltne zmesi 0-11mm iz silikatnih kamenin (črn, zelen, tisti ki ga vidiš na voznem in prehitevalnem pasu AC, za razliko od odstavnega, ki je obledel siv, ker je iz apnenca). Ker gre za bolj grobo granulacijo, je najmanjša debelina za vgradnjo 4cm, oznaka take zmesi bi bila AC 11 surf B50/70 A3.
Objave: 8406
Teme: 30
Ocena:
1
Za domače dvorišče in za avto ( tudi kak kamion zdrži ) je enoslojni 5 ali 6cm vrh glave.
Je pa priporočljivo dobro utrditi in uvaljati podlago in seveda urediti odvodnjavanje, da voda ne izpodjeda asfalta.
Objave: 77
Teme: 18
Ocena:
0
Ja težava je, ker ti različni ljudje različno predlagajo......doma imamo približno 10 let samo plast 5cm in ni nobenih težav s tem, da je včasih tudi kakšen kamion pripeljal....zato sprašujem, kako imate drugje.....so pa tudi cene med izvajalci zelo različne, še posebej pri dvoslojnem
Objave: 603
Teme: 5
Ocena:
1
Jaz imam 5 cm. Podlago smo sami pripravili. Kakih 40 cm je že bilo nasutja dobrih 10 let, na to pa smo še dali vsaj 10 cm. En mi je posodil valjar med njegovim dopustom in dvakrat me je prišel napizdit, kaj nisem prav naredil (nagibi). No, potem sem naredil prav in stvar je videti po nekaj letih v redu. Po mojem je vse v podlagi. noben asfalt ne bo vzdržal, če se bo pod njim kaj podalo.
Objave: 67
Teme: 16
Ocena:
0
Pozdravljeni,
..da izkoristim debato..
kam lahko pokličem oz. koga priporočate v teh časih za asfaltiranje oz pridobitev predračuna za cc 80 m2. Po prebiranju postov bi najraje dal 5+3 cm. Podlaga groba je že. Potrebno valjanje + fino nasutje in asfaltiranje. Okolica ljubljane - Domžale.
Zanima pa me kako se oz s čim se zapolni diletacija med asfaltom in pločnikom ob hiši - granit g 603. Padec je od bajte na cesto. se pravi voda bo šla od pločnika na asfalt in dalje, zato me zanima kaj dati vmes da ne bo zamakalo.
Hvala za odgovore.
lp
Ocena:
4
Pri izbiri izvajalca vso srečo... V današnjih časih je z dobrim in korektnim izvajalcem asfalterskih del tako kot s treznim Dolenjcem - baje da obstaja, nihče pa ga še ni videl.
Pred izvedbo zaključnega asfaltnega sloja naj na granit nalepijo "fugenband". Pravi asfalter bo že vedel, kaj je to (drugače pa je to bitumenska zalivna masa, oblikovana v trak prereza cca 3×1 cm, malo se pogreje z brenerjem in pritisne bočno na stik). Opcija je tudi premaz stika pred vgradnjo finega asfalta z bitumensko tesnilno pasto (npr. Dilaplast od Sike, Starplast od Vianove ali Masflex od Tahtinga).
OBVEZNO in KOMPLETNO zaščiti granit preden pridejo asfalterji na teren. Ko ti bodo s čevlji, emulzijo in nafto vse posvinjali, ne boš očistil z ničemer več.
Objave: 1738
Teme: 14
Ocena:
1
....del tako kot s treznim Dolenjcem - baje da obstaja, nihče pa ga še ni videl :roll: :?:
Sem (trezen) dolenjec
Ocena:
4
Čestitam.
No, pa vstavi namesto treznega Dolenjca npr. Sneguljčico ali pa poštenega gradbenega tajkuna.