Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Lahko upravnik bloka od vseh izvajalcev zahteva provizijo?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lahko upravnik bloka od vseh izvajalcev zahteva provizijo?
#76
Ko sem kupil stanovanje v bloku so me po določenem času začeli bosti v oči zelo pogosti večji računi za različne nujne posege.
Ko sem za takrat zadnjega od teh posegov od upravnika zahteval podatke in račune, sem se prijel za glavo - razlika v ceni pri alternativnem ponudniku je bila dramatično nižja (cca 50 %), s tem da je alternativni ponudnik namesto popravila ponudil zamenjavo z novim (bolj konkreten ne bom, gre pa za trivialne stvari, katerih cena/kvaliteta je znana in ne more biti predmet umetniških vtisov in drugih specifik).
Soočen z dejstvi nam je upravnik vrnil del denarja. Od takrat se je pogostost nujnih posegov dramatično zmanjšala.
Zakonska obveza, da mora imeti večstanovanjska stavba z več kot tremi stanovanji (ali več kot dvema?) obvezno upravnika, se mi zdi svinjarija (je pa to predvidljiv mesečni finančni tok). Na koncu se morajo za vsako večjo investicijo etažni lastniki odločiti sami. Ne vem zakaj mora med izvajalcem in lastniki ždeti en xyz d.o.o.? Za zadnjo veliko investicijo lastniki nismo izbrali nobenega izvajalca, ki ga je pripeljal upravnik ampak smo ga poiskali sami.
#77
http://www.celje.info/kronika/zaradi-ko ... n-v-zalcu/
#78
In če tole povežeš z drugim tirom pri nas in z nekaterimi, ki so hoteli vtakniti milijone v žep... Ampak ne, to je pri nas v SLO čisto običajen pojav. Najbolj boleče od vsega tega pa je, da nihče, res nihče ne odgovarja za kriminalna dejanja, razen kurjih tatov.
Se bo zgodila Turčija tudi pri nas?
#79
Pozdravljeni na žalost če je pogodbeno določeno lahko če pa ni pa ne sme.
#80
Kako tipično slovensko, vsi bi nekaj kasirali, brez da bi kaj naredili.
#81
ženasabina Napisal:Pozdravljeni na žalost če je pogodbeno določeno lahko če pa ni pa ne sme.
torej je pogodba nad zakonom?
Opasna neka pogodba...
#82
Žalec: kliče ženska iz javne ustanove in od nas zahteva ponudbo za dela, za katera že imajo izbranega ponudnika, a rabijo več ponudb. Ne, ni nam treba pridet nič pogledat, kaj je za narediti, nič izmeriti, vi samo napišite na ponudbo znesek xx. Tako se pri nas dela. In če nisi povezan s kom, ne prideš zraven niti s ponudbo. Pa si lahko najbližji ( in najboljši ) v kraju, ampak nimaš pravega zaveznika.
#83
Če si dal ponudbo, si sam kriv za tako stanje! :roll:
#84
Seveda nismo dali ponudbe.
#85
A ti povem zgodbo naprej - kako to gre?
Saj verjetno veš, pa vseeno. Smile

Taka ista gospodična - ker ni dobila ponudb, kliče spet čez par dni. Rabi ponudbe, ker sicer ne more oddati del. Če seveda ne zapadejo pod "javna naročila".

In pade dill. Dej mi ponudbo, za ta posel je izvajalec že "izbran" TI boš pa naslednjič delal.

In tako se ustvarijo "grozdi", 3 ali 4 izvajalcev, ki veselo cirkulirajo pri enem in istem naročniku. :mrgreen:
#86
Ja, ker se tako dela, pa hudič požre ves prihranek :twisted:
#87
S temi prihranki ste že dolgočasni.
#88
Bi kar pod to temo postavil vprašanje.
Večstanovanjska stavba. Upravnika smo si izbrali leta 2002. Leta 2003 je bila z njim podpisana Pogodba o urejanju medsebojnih razmerji v zvezi z upravljanjem stanovanjske hiše. Leta 2008 pa Pogodba o medsebojnih razmerjih.
Ko sem prebral odgovor g. Gorazda, (njegove odgovore zelo cenim, predvsem pa njegovo poštenost in strokovnost) katere so zadolžitve upravnika, sem se vprašal ali naša pogodba iz leta 2003 sploh še velja. V naši pogodbi je cena storitve upravnika letno na stanovanje lastnika 0,3%, trenutno 0,15% od vrednosti stanovanja. V nadaljevanju piše: cene se usklajujejo z vrednostjo točke za izračun najemnine. K ceni se prišteje 20% DDV.
Naslednji člen pogodbe govoriti o nalogah upravnika:
- zavaroval vsa stanovanja za temeljne nevarnosti (požar,strela,vihar,toča,eksplozija) in odgovornost za izliv vode
-plačeval stroške deratizacije in kontrole RGA aparatov
-tokovino za razsvetljavo skupnih prostorov
-naročal vzdrževalna dela po površini stanovanja
-plačeval stroške dimnikarskih uslug po številu stanovanj
-drugo po odločitvi lastnikov.
Eden izmed členov pravi:
Ta pogodba se lahko spremeni ali dopolni le s pismeno privolitvijo vseh lastnikov.

Nekateri lastniki bi radi vedeli ali lahko zahtevamo od upravnika novo pogodbo, kjer bi bile opredeljene naloge kot jih je zapisal g. Gorazd in ali lahko zahtevamo spremembo cene upravnika na fiksno ceno, glede na to,da se že sedaj ve,da nebi dosegli 100% glasov etažnih lastnikov.
Najlepša hvala za odgovor
#89
Če je bila leta 2003 z upravnikom podpisana Pogodba o upravljanju z več kot 50% po deležih etažne lastnine je ta veljavna.
Glede na arhaičen opis »del in nalog« upravnika pa toplo svetujem sklenitev nove.

Upravnik nima niti najmanjšega realnega razloga, da bi sklenitvi nove pogodbe nasprotoval. Če bi slučajno nasprotoval, mu enostavno podajte odpoved in naj vam odda ponudbo tako kot ostali konkurenti - ko boste izbirali novega.

Kar se tiče cene upravljanja, ti prav dosti ne morem svetovati. Če je upravnik pošten in z lahkoto podpiše »Izjavo o etičnem ravnanju poslovnega subjekta – upravnika vrednega zaupanja« je realna cena upravljanja nekje med 12,00 – 20,00€ po enoti - odvisno od velikosti in zahtevnosti stavbe.
Če te izjave ne more podpisati pač ne posluje etično, ali pa celo ni zaupanja vreden. Od tu dalje pa o sodelovanju z njim odločate le še vi kot NAROČNIKI in PLAČNIKI njegovih storitev.

Pogodba o medsebojnih razmerjih se sklepa le med etažnimi lastniki. Razen z opozarjanjem na uskladitev členov, ki več ne ustrezajo veljavni zakonodaji in spoštovanja posebnosti v zvezi s stavbo ter upoštevanjem s pogodbo drugače določeno delitvijo tiste vrste stroškov, ki jih ne predpisuje Pravilnik o upravljanju, upravnik z njo nima kaj dosti opraviti.

Če me spomin ne vara, je leta 2008 še veljalo, da je za takšno Pogodbo o medsebojnih razmerjih (pogodba med lastniki) potrebno 100% soglasje etažnih lastnikov skladno z določili SPZ. Šele Pravilnik iz leta 2009 je predpisal, da bo 75%+ soglasje za sklenitev te pogodbe dovolj.

upravnik stavb Mag dom,
Gorazd


Skok na forum:
Zadnje novice