Gradnja in obnova > Energijski viri
Padec tlaka vode v centralni

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Padec tlaka vode v centralni
#1
Pozdravljeni,

Prejšnje leto spomladi smo obnavljali in vgradili nekaj novih radiatorjev.Sistem sem odzračil, kljub temu pa opažam da mi pada tlak vode v peči oz. radiatorjih. Ko napolnim sistem na 2 bara je po cca. 1 tednu tlak spet manjši od 1 bara, zato se peč ustavi.Sistem sem napolnil že vsaj 5x pa je vedno enako. Najprej sem sumil na zrak v sistemu (imam ventilčke na radiatorjih ki se sami odzračujejo), ampak sedaj že nekaj časa ni več nobenega "klokotanja" v radiatorjih , tlak pa še vedno pada. Ekspanzijska posoda ima 2 bara.
Nikjer ni videt da bi kje kaj puščalo.

Kaj bi bil lahko vzrok?
#2
Citat:Ko napolnim sistem na 2 bara je po cca. 1 tednu tlak spet manjši od 1 bara,
- Koliko etaž pa ogrevaš oziroma kako visoko iznad ekspanzijske je najvišja točka ogrevalnega sistema?
- Še enkrat izmeri tlak plina v ekspanzijski takrat, ko ti pritisk vode pade na 1 bar. Prepričaj se, da ob ventilčku ni slučajno voda.
Nimam časa - sem v penziji!
#3
če pri hladni peči nafilaš na 2 bara in zakuriš, gre tlak malo gor. "Malo" ni neka merska enota, ampak recimo več kot 3 ne bi smelo biti, drugače je raztezna posoda za preverit.
Mogoče bi pri hladni peči, ko je tlak 1 bar, nafilal raztezno posodo z zrakom (ali dušikom ali s čem se pač polni) na toliko kot piše na nalepki.
Lahko pušča tudi kakšen krogelni ventil, ki je dobro zavit v izolacijo, zato voda ostane med cevjo in izolacijo in počasi hlapi.
Je stena kje mokra ? Mogoče pušča cev med nadstropji.
#4
Meni je peč nekje v notranjosti puščala kake dve leti, tako pomalo, da se ni opazilo , jo je izgorevanje posušilo. Ves šas sem "krivil" tiste kaplijice pri kakih ventilih. Potem je pa spustila zares in od takrat tlak ne pada več.
#5
Nekje pušča, samo nisi še ugotovil kje. Smile
#6
Naredi najprej, kot je napisal Žerjavar. Če je ekspanzijska fuč, gre voda ven iz sistema tam, kjer gre najlaže. To je navadno varnostni ventil. Ker voda ni stisljiva, lahko v togem sistemu kapljica pomeni veliko barov.
Mi o avionu, pilot iz gozda....
#7
Problem je da tlak pade na 0. Sicer sem našel en ventil ki je malo puščal, z veseljem sem ga pritegnil da je nehal puščati, ampak tlak še vedno pada.Včeraj nafilal vodo na 1,5 bara, danes tlak spet 0 Sad
Peč je v kleti, ogrevam klet , pritličje in 1 radiator v mansardi.
Če pri hladni peči napolnim na 1,5 bara se pri segrevanju peči dvigne na kakšnih2,5 bara.
Pušča vedno hitreje.
Preveril sem že vse priklope na radiatorje, razdelilno omarico......
Vse kar sem našel je moker "senzor" tlaka v peči.Ampak sem ga obrisal in danes ni več moker, tako da sem ga izločil kot vzrok.Bom danes napolnil sistem na 3 bare in potem pri ugasnjeni peči gledal če kje pušča da izločim izhlapevanje na vročih zadevah.

Še kakšne ideje ?
#8
Glede na to, kako hitro spušča, bi rekel, da je stestova razlaga še najbolj realna. Konec koncev že dejstvo, da pade na 0 pove svoje. Nafilaj vodo, NE zakuri in spremljaj kaj se bo zgodilov kurišči. Mogoče ne bi bilo slabo, da "slečeš" plašč in preveriš, če je izolacija mokra. A glede na to, da praviš, da zmanjkajo velike količine vode, bi rekel, da spušča znotraj kurišča in voda izpari.
#9
Noben ti ne zavida... upam da najdeš napako na kakšenm vidnem mestu da ne boš rabil kaj štemat.
#10
Iz 1,5 bar se ti po segrevanju peči dvigne na 2,5 bar.
To kaže, da najbrž ekspanzijska ne dela (brez tlaka ali predrta mebrana).

Če ekspanzijska ne dela, bo tudi pri relativno majhnem puščanju tlak hitro padel.
Ker nikjer ne opažaš puščanja, je verjetno pravilna ugotovitev, da pušča v peči.
#11
Citat:.Bom danes napolnil sistem na 3 bare in potem pri ugasnjeni peči gledal če kje pušča
Ali nimaš tlačnega varnostnega ventila na 2,5 bar?
Citat:Še enkrat izmeri tlak plina v ekspanzijski takrat, ko ti pritisk vode pade na 1 bar. Prepričaj se, da ob ventilčku ni slučajno voda.
Tega pa nisi naredil. Velika verjetnost je, da ti je crknila raztezna (ob ventilčku je voda). Morda nimaš ustreznega pritiska plina v raztezni - ne verjeti temu, kar na posodi piše.
Nimam časa - sem v penziji!
#12
Takrat ko je sistem hladen tlak 0 preveri raztezno.
Če kotel spušča, ga vgasneš, narediš tlak 2,5bara in zapreš ventile od ogrevanja.
In čakaš, recimo 6ur. Če je manometer pri kotlu in tlak ni padel spušča sistem.
Drugače pa je odvisno od kotla je plin ali olje in starosti.
Najbolj črni scenarij nov kotel.
#13
Vidim luč na koncu tunela - samo upam da ni vlak Smile

Preveril ekspanzijsko pri tlaku v sistemu 0 bar. Ekspanzijska je imela kakšnih 0,2 bara.Sem jo odklopil, zlil vodo ven in napumpal na 1,2 bara. Pustil sem jo kakšno uro pa ni nič spustila.
Sedaj sem jo montiral nazaj ,napolnil sistem in tlak je stabilen.
Mislim da je zaradi slabe ekspanzijske odpiralo varnostni ventil ,ki pa je tak da ko ga odpre ostane kar odprt nekaj časa, tudi ko tlak pade pod 1 bar.
Sem testiral var. ventil in začne "puščat" pri okoli 2,5 bara, spusti pa pri okoli 3 bare.Na njem tudi piše 3 bar.Sedaj ko je sistem napolnjen na 1,5 bara iz ventila vsake toliko časa kapne kapljica vode.
Torej moram investirati v nov var. ventil (ker kaplja) in novo ekspanzijsko?
#14
Za ekspanzijo se da dobit "dušica", ni potrebno menjavat cele.
#15
Citat:Sem jo odklopil, zlil vodo ven in napumpal na 1,2 bara.

- Nisi povedal, če je bila pri ventilčku voda! Ta voda je znak, da je dušica spustila.
- Možno je tudi, da je dušica dobra, spustil je ventilček.
- Če bi prej povedal izmerjeni tlak plina, pa nebi rabil odvijačiti raztezne posode. Pri nizkem (pod 0,5 bar) tlaku vode se raztezno napumpa z zrakom. Če med pumpanjem tlak vode naraste preko 0,9 bar, spustiš nekaj vode ven - dokler ne dosežeš ustreznega tlaka zraka in je tlak vode manjši od tlaka zraka.
- Imaš sistem višine 3 etaže = 9 m. Zadošča tlak zraka 0,9 bar. Sedaj si napumpal na 1,2 bar, lahko pustiš.
- Tlak vode pri hladnem sistemu polniš na 0,2 bar več kot je tlak zraka. Nikdar ne sme pasti izpod tlaka zraka - je treba vodo dopolniti.

Če ti bo tlak vode padel izpod 0,9 bar, spusti ven še nekaj vode, da pade tlak vode na 0,5 bar in izmeri tlak zraka. Če je tlak zraka še vedno enak kot je bil napumpan, ti spušča voda, sicer pa zrak.
Nimam časa - sem v penziji!


Skok na forum:
Zadnje novice

Revolucija v decentralnem prezračevanju
04.01.2023 ob 13:32:42
Revolucija v decentralnem prezračevanju
Pametna prezračevalna enota i-Vent kot novost v decentralnem prezračevanju. Izjemno enostavna za vgradnjo, primerna za... Beri dalje »