Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Nadzor energije v stanovanju

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nadzor energije v stanovanju
#1
Spoštovani

Glede na čas v katerem živimo moramo vedno bolj gledati kaj lahko privarčujemo oz. kaj porabimo po nepotrebnem.
Že dalj časa zadevo tudi sam spremljam v svojem domu od tega, da mesečno oddajam električno energijo in vodo pa do tega, da sem sedaj s kolegi, ki sem jih našel na tem forumu uspel postaviti začetek nadzora energije za ogrevanje moje hiše. V lanskem letu sem dogradil sistem s solarnim ogrevanjem sanitarne vode, potem pa sem ga nadgradil še z solarnim dogrevanjem stanovanja in 1650 l zalogovnikom. Moram pa povedati, da sem danes postal tudi lastnik novega uplinjevalnega Kotla Attack DPX 30 Profi, ki smo ga uspeli pripeljati s Slovaške. Torej ogrevalni sistem razen radiatorskega dela sem popolnoma posodobil. Po duši sem energetik in mi ni vseeno, koliko porabim energije, čeprav imam naprimer drv v izobilju, le da si jih moram pripravljati v svojem gozdu. Vem mogoče se bo to nekomu zdelo nesmiselno, vendar vsi vemo, da ni dobro tako mišlenje.
V prvem delu bi vam želel predstaviti mojo hidravlično shemo ogrevanja hiše, ki sem jo že predstavil tudi v dejanskih izkušnjah solarnih sistemov.
Trenutno na Cosmu spremljam 9 temperatur iz katerih je lepo razvidno tudi delovanje solarnega sistema. Trenutna težava, ki jo vidim je merjenje pretoka preko tega sistema. Seveda ne želim drage zadeve. Vse iščem v poceni variantah.
No toliko za danes pa si poglejmo nadzor temperatur v živo. Vedno si jih lahko pogledate na tej povezavi kjer je trenutno stanje v moji kotlovnici.
https://cosm.com/feeds/84280
tipala v Cosmu imajo svoje številčne oznake drugače pa imajo številke sledeči pomen:

1- T kotla
2-T vakum. paneli
3-T DV vakum p.
4 T PV vakum p.
5 T zalogovnik sp
6 T zalogovnik 1/4
7 T zalogvnik 2/4
8 T zalogovnik zg.
9 T ploščati kolektor - ni aktiven priključim ko odide sneg.
10 T zunaj

črpalke
1 ogrevanje
2- solar vakum kolektor
3 solar pl. panel ni aktiven

izhoda zaenkrat še nista aktivna.
Kje so tipala pa je razvidno iz hidravlične sheme. In končno stanje je da na mojem pametnem telefonu pogledam kaj se dogaja na domu.
Seveda temo sem odprl zato da združimo izkušnje, kaj imate vi kaj je dobrega pri sosedu in ...
lp


Priložene datoteke
.jpg   shema_001WEB.jpg (Velikost: 108,99 KB / Prenosi: 4831)
#2
Zelo zanimivo! Jaz sem po duši avtomatik in me podobne zadeve zelo zanimajo na platformo Cosm še nisem naletel. Ali lahko o tem poveš kaj več?
#3
Dobra tema Big Grin
#4
Če koga zanima si lahko sistem pride pogledat tudi na objektu. Cenovno je zadeva sprejemljiva če malo pobrskaš po netu, sem pa že oemnil, da ne nejdem niskocenovne naprave za merjenja pretoka. Sicer v nadaljevanju bom s poizkusi pretok izračunal na podlagi razlik temperatur in dobljene toplotne enrgije v zalogovniku ker nimam zveznih črpalk.
Kdor želi lahko pogleda kaj se dogaja v kolektorjih. Sicer je sedaj tipalo samo na vakumskih vendar vse imam pripravljeno, da povežem tudi ploščate v Pokeys. Tudi kota sta različna vakumski na 60°in ploščati na 40°. Kup odgovorov lahko najdete na zgoraj omenjeni povezavi. Sem pa pripravljen odgovoriti na vprašanja v zameno, da mi boste tudi vi kaj svetovali.
Prav tako je vidna natančna anliza temperatur v zalogovniku. Tipala so postavljena na višini 10, 60, 120, 180cm. Iz grafov se lahko razbere polnenje zalogovnika in praznenje zalogovnika. Torej mnogo je zadev, ki se jih lahko spremlja in nenazadnje na njih tudi od daleč vpliva.
Mislim da bi bilo dobro še razmisliti po nadzoru elektrike in vode pa bi dobili že eno super zadevo za analizo porabe vsake družine. če ima kdo idejo z njo na plano.
Danes je enrgija bogastvo, ki nam največkrat po nepotrebnem polzi ne znano kam.
#5
Sam čakam, da bo tale Pokeys lahko postal tudi regulator, ki se ga bo dalo programirati, potem pa bo kar dosti idej, kajti zadeva bo uporabna za marsikaj.
Sam ga trenutno uporabljam samo za nadzor temperatur in vlage, v marcu, ko bo zadeva posodobljena pa ga mislim uporabit za krmiljenje žaluzij, prižiganje raznih zadev na daljavo preko neta, alarm, regulacijo za zalivanje...

link od mojega Pokeysa samo za info:
https://cosm.com/feeds/100318
#6
jozel Napisal:Če koga zanima si lahko sistem pride pogledat tudi na objektu. Cenovno je zadeva sprejemljiva če malo pobrskaš po netu, sem pa že oemnil, da ne nejdem niskocenovne naprave za merjenja pretoka. Sicer v nadaljevanju bom s poizkusi pretok izračunal na podlagi razlik temperatur in dobljene toplotne enrgije v zalogovniku ker nimam zveznih črpalk.
Kdor želi lahko pogleda kaj se dogaja v kolektorjih. Sicer je sedaj tipalo samo na vakumskih vendar vse imam pripravljeno, da povežem tudi ploščate v Pokeys. Tudi kota sta različna vakumski na 60°in ploščati na 40°. Kup odgovorov lahko najdete na zgoraj omenjeni povezavi. Sem pa pripravljen odgovoriti na vprašanja v zameno, da mi boste tudi vi kaj svetovali.
Prav tako je vidna natančna anliza temperatur v zalogovniku. Tipala so postavljena na višini 10, 60, 120, 180cm. Iz grafov se lahko razbere polnenje zalogovnika in praznenje zalogovnika. Torej mnogo je zadev, ki se jih lahko spremlja in nenazadnje na njih tudi od daleč vpliva.
Mislim da bi bilo dobro še razmisliti po nadzoru elektrike in vode pa bi dobili že eno super zadevo za analizo porabe vsake družine. če ima kdo idejo z njo na plano.
Danes je enrgija bogastvo, ki nam največkrat po nepotrebnem polzi ne znano kam.


Kakšen merilec pretoka potrebuješ, ker če je dovolj 1/2" ali 3/4" je še sprejemljiva cena vse kar je več je drago, nisem pa prepričan če lahko na Pokeys vežeš klasični kalorimeter, ki ti kaže pretok, temperature in na podlagi tega dobljeno energijo.
#7
Imam 3/4 ˝ cevi in bi potreboval takšna dva merilaca in enega 1/2˝.
Če imate kaj informacij so dobrodošle.
#8
Citat:sem pa že oemnil, da ne nejdem niskocenovne naprave za merjenja pretoka
impulzni vodomer 3/4" na strani http://www.cmc-ekocon.si/ je 47€ , ne vem pa, do kam je "nizkocenovno".
Je na Ebay nekaj pod "Digitaler Wasserzähler" za 10-23€, vendar ne vidim, da bi imel impulzni izhod. Mogoče ga zna kdo predelati, kar pa spet ni zastonj.
#9
Svetli Napisal:Zelo zanimivo! Jaz sem po duši avtomatik in me podobne zadeve zelo zanimajo na platformo Cosm še nisem naletel. Ali lahko o tem poveš kaj več?

Na Cosm si zelo verjetno že naletel, samo pozoren nisi bil nanj Smile Se namreč povsod reklamira, na vseh (tudi slovenskih) spletnih straneh, na youtube,... Povsod ga je dosti Smile

Gre se pa za neko tujo platformo (storitev v oblaku), ki razvijalcem s celega sveta ponuja brezplačno shranjevanje podatkov na internetu & prikaz v obliki grafov z zgodovino do treh mesecev. Seveda vse deluje "v živo".

Cosm je postal svetovno znan po cunamiju na Japonskem, po jedrski nesreči so namreč podatke o trenutnem sevanju preusmerili kar na cosm.

Za nas je cosm zanimiv, ker lahko gor pošlje podatke vsak posameznik, brezplačno, z aplikacije ki jo pač imamo doma. Vrednosti temperatur, vlage, stanja črpalk, mešalnih ventilov, svetlobe, sončnega obsevanja,... vse to je lahko prikazano na cosmu.

Seveda pa za prikaz potrebuješ nek hardware, ki temperaturo, vlago,... meri.
- Pokeys je najcenejši tak hardware, ki vse to omogoča, saj se ga dobi že za 50€+DDV. No ... res je, da potem potrebuješ še neko osnovno (nosilno) poščico za Pokeys, ampak kljub temu je to v najnižjem rangu za to zmogljivost in ta denar.
- Za malce več denarja se pa dobi že krmilnik CyBro. Tudi on lahko pošilja podatke na cosm, hkrati pa lahko služi kot "srce" low cost pametne hiše.

Tako Pokeys kot CyBro je možno tudi upravljati preko interneta. CyBro se lahko upravlja direktno iz cosm-a nazaj, tako Pokeys kot CyBro pa bo možno daljinsko upravljati preko web scade, ki bo vsak čas na voljo slehernemu posamezniku.
Če koga zanima, lahko tudi to web scado predstavim...
#10
simonkar Napisal:nisem pa prepričan če lahko na Pokeys vežeš klasični kalorimeter, ki ti kaže pretok, temperature in na podlagi tega dobljeno energijo.

Kalorimeter z MBus komunikacijo se bo lahko priklopilo na Pokeys ... Pokeys bo njegove podatke (temperature, moč, pretok, energijo,...) posredoval na cosm.
Moramo pa počakati še en mesec, da pride ven ta težko pričakovana nadgradnja... Smile
#11
Citat:Kalorimeter z MBus komunikacijo se bo lahko priklopilo na Pokeys
a to kje piše ? Na http://www.poscope.com/ ne najdem.
#12
pozdravljeni

Na zgornjem linku, ki sem ga podal v predstavitvi, se sedaj lepo vidi delovanje solarnega sistema.
Črpalka 2 je vklopljena, tipala po prikazujejo kaj je s temperaturami.
Tipalo 2 prikazuje temperaturo v cevnih kolektorjih. Tipalo je postavljeno na predzadnjem vkolektorju izhoda iz kolektorjev.
Tipalo 3 je postavljeno na kači pred vhodom v zalogovnik
Tipalo 4 meri temperaturo na kači iz zalogovnika.
Tipalo 5 je spodaj v zalogovniku
Tipalo 6 je 60cm nad višino zalogovnik oz. v višini vstopne kače.
Iz tipala 6 je razvidno, da se je temperatura v uri in pol na tem nivoju dvignila za 9°C.
zadeva je odlična in upam, da mi uspe postaviti sistem na vseh točkah. Kmalu bom lahko spremljal v živo tudi delovanje uplinjevalnega kotla Attack DPX30 profi. montaža je načrtovana za konec tedna. Tidi iz Kitajske so mi sporočili da je naslednjih dvajset tipal že na poti.
Upam, da mi jutri uspe priklopite nadzor delovanja črpalke še druge veje od ploščatih kolektorjev. Tipalo pa priključim takoj ko pridem do kabla ki je pod opeko strehe na kateri je pol metra snega.
Glede na prve izkušnje sistema bo takšen nadzor nepogrešlijiv skoraj na vsakem sistemu.
#13
Zanimivo
midva bova letos začela z novogradnjo. Bo Pasivna tako da bo poraba energije za ogrevanje res minimalno. Imela bova prezrečevalni sistem z rekuperatorjem in talno v dnevni sobi ter v otroških sobah in kopalnici. V dnevni bo še kamin, za vikende.
Najprej sva bila prepričana da bova imela TČ za ogrevanje in sentarno vodo zamlja/voda. Sedaj pa imam malo pomislekov. Ali je sploh smiselno vlagati v TČ ali bi bilo bolje v fotovotaiko in električno ogrevanje. Senitarna voda bi bila v tem primeru ogrevana s sončnimi kolektorji. Višek elektrike bi prodajali v omrežje seveda ko naše ''elektrarna'' nebi proizvajala dovolj bi manjko kupovali.
Kaj predlagate morda kakšno drugo opcijo? Niti ne vem koliko bi nas stala takšen sistem.
Kako pa se pri vas obnese sistem sedaj ko je sneg? Kako ga čistite ali boste pustili kakšen mesec na strehi?
#14
javr Napisal:
Citat:Kalorimeter z MBus komunikacijo se bo lahko priklopilo na Pokeys
a to kje piše ? Na http://www.poscope.com/ ne najdem.

To je neuradna informacija, ampak iz zelo preverjenega vira Smile

V bistvu je tako, da bo Pokeys vsebino, ki jo bo dobil na RS-232 port lahko posredoval naprej (že z naslednjim mesecem). MBus/RS-232 pretvornik je potem naprava, ki se v tem primeru še potrebuje.

Da pa se malce potegnem nazaj: Cenejše je vgraditi klasičen vodomer z impulznim izhodom, ter dati na vsako cev po 1 temperaturno tipalo ... Pokeys v tem primeru moč izračuna, glede na podatke vodomera ter obeh temp. senzorjev.

Skratka, oboje bo možno in to že konec marca.
#15
jozel:
Koliko stane taka postavitev merjenja temperatur?
Namen imam narediti nekaj podobnega kot ti, pa me okvirno zanima taka igračka.
Cena s postavitvijo, ker nisem elektronik.


Skok na forum:
Zadnje novice

Revolucija v decentralnem prezračevanju
04.01.2023 ob 13:32:42
Revolucija v decentralnem prezračevanju
Pametna prezračevalna enota i-Vent kot novost v decentralnem prezračevanju. Izjemno enostavna za vgradnjo, primerna za... Beri dalje »