Gradnja in obnova > Energijski viri
Laddomat

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Laddomat
#31
https://en.wikipedia.org/wiki/Thermostat
#32
Mislis, napeljal ter posvasal / polotal / press-nil si cevi po hisi, jih priklopil na ogrevalne naprave, bojlerje .. skratka sestavil si kocke sistema - to mislis ne? Ja bravo... takih majstrov (cenejsih, hitrejsih pa se kaj najbrz) je kokr ces. Ko bos razvil kako napravo, ne samo montiral drugih, potem bos pa car. Tako si pa samo zlatar... ceprav po drugi strani pa: ce ti ratuje, zakaj ne... Vsaj lepo pustis za sabo, to je treba priznat.
Pusti čenče, preveri sam!
FWS HP Live
#33
Ne bi rad bil pameten ker že vidim zametke prepira. Kurim na drva in imam zalogovnik, ladomat oziroma kar tisti ventil in črpalka je, mi skrbi da se v peč vrača voda cca 60 stopinj in je vezana n termostat na peči, vklopi se pri določeni temperaturi peči. Da ne bi mešalo vode ko je v peči nehalo goreti in s tem v bistvu ohlajalo sistem imam na dimniku termostat dimnih plinov in ko peč pogori se tudi izklopi črpalka v ladomatu. Sistem mi deluje in do sedaj se še ni zgodilo da i se peč pregrela. Regulator podpiha imam nastavljen nekje na 85 stopinj in peč doseže do 90 stopinj. Pri nadtlaku 1,5 atm je vrelišče vode tako ali takop nekje pri 115 do 120 stopinj. Peč v rešetki spodaj nima cevi z vodo, pri pečeh z vodo v rešetki je morda res možno da jo ostanek žerjavice pregreje.
#34
glej jaz rešim svoj problem in grem naprej , več ne rabim lp
#35
Bi z menjavo vložka v laddomatu iz. 60 na 50°C kaj pridobil na izkoristku peči ali ne.
Ima kdo kakega doma in ga ne potrebuje.
#36
Pri navadnem kotlu ni razlike v izkoristku, bi pa bila razlika glede zivljenske dobe kotla. 
Pri nekaterih uplinjevalnih se nekaj malega pozna glede izkoriska (50 ali 60), posledicno je kotel na visji temp.

Z kolegom sva preiskusala glede dviga povratka na uplinjevalnih zakljucek je bil enak. Nizji kot je bil povratek manj drvi porabila, visji kot je bil povratek vec drvi porabila. Preizkusila na ta nacin da sva drva prej stehtala, nato ogrevala samo zalogovnik brez hise ali sanitarne vode. Zalogovnik na zacetku je vedno imel enako temp vode.  Vsako drugo je bil povratek 60 brez modulacije hitrosti pumpe drugaci, pa 30 z modulacijo hitrosti pumpe. Modulacija pa je bila v tem smislu da se je hitros pumpe vecala z narastkom temp povratka, s tem je kotel imel delovno temp na zacetku kurjenja 60.
Ena stehtana naklada z povratkom 60 je segrela 3/4 2000l na 80temp, brez dviga pa celih 2000l 80temp. 
Brez dviga so bile sledi kondezacije na kotlu. 
Lp
#37
Če so bile brez dviga povratka sledi kondenzacije že pri testnem kurjenju, razumem tvoj post, da je torej dvig povratka potreben. V tej energetsko cenovni situaciji bom poleg TČ verjetno moral menjati tudi kotel na polena. Kateri dvig povratka najbolj obrajtaš, kateri poceni kotel gledam... Hudih novitet ne najdem, malo čakam, kako bodo proizvajalci rešili problem delcev MP v skladu z vse večjimi EU zahtevami.


Skok na forum:
Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »