Gradnja in obnova > Energijski viri
Laddomat

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Laddomat
Ravno v soboto montiral zalogovnik z bojlerjem 750/150 in tukaj sta dve sliki kako je zmontirano.Tipalo je približno na sredini zalogovnika.Sem pa malo stestiral pred kurilno sezono,sedaj ogrevam samo za sanitarno vodo.Peč se je prižigala približno vsakih 90 minut (seveda ko je bil zalogovnik že segret malo čez 60 st),vendar ne zaradi komande tipala ampak ker se je ohladila za 10 st.Gorilec (Ferolli)imam na 65 stC in ko ugasne naraste na caa 88 stC.Ta višek gre v zalogovnik brez pomoči črpalke,tako da sem stestiral da raje ugasnem gorilec in ga vsak dan prižgem za 1 uro (brez pomoči črpalke) in imam še vedno dovolj sanitarne vode.Pozimi bo pa imel seveda glavno vlogo tipalo.
Lep pozdrav!
Glede termostata dimnih plinov za regulacijo črpalke laddomata me zanima ali je takale zadeva dovolj kvalitetna in zanesljiva ali je bolje kupiti nekaj v rangu cca 80,100...eur?
http://www.conrad.si/UNIVERZALNI-TERMOS ... 1=tablink2

Hvala in lep pozdrav!
Pri meni tak termostat dela OK
zamot1 Napisal:
janez.servis Napisal:V primeru da ni mešalnega ventila, ki bi zdrževal konstntno temp. povratka, je to najbolša varianta.
Tipalo dimnih plinov zato, ko se zakuri, da signal črpalki za obratovanje in ko se vgasne se črpalka vgasne. Naležni termostati so malo prepozni. Večina jih deva zaradi cene. Za cene se javi.
Kapilarni termostat za pečico ( 350C°, če se ne motim) pri menilepo tipa dimne pline, kapilara je z zunanje strani pritisnjena na inox cev dimnika, ni realna slika temperature- sistemska napaka, za regulacijo pa je OK

Pozdravljen naredil sem enako kot vi ( termostat pečice so deklarirani za 320°C)
, zanima pa me kako ste izvedli kontakt med kapilaro in dimnikom ?

1.)Jaz sem poskusil najprej kot je prikazano na strani 2
http://www.tilia.si/userfiles/termostat%...plinov.pdf
Aluminijasto cevko (SBS ) sem stisnil
in jo objel s inox objemko , cevko sem postavil pod kot kot je prikazano na sliki .
Problem : kapilara je na koncu stisnjena in zgleda da reagira s precejšno zakasnitvijo za vklop (izklop ni problem) . Tipalo tudi zdrži temperature. Da bi nekoliko dvignil temperature sem jo postavil s strani ne od spodaj.
Cu dovolj tanke cevčice žal ne najdem.

2.)Ker so kapilarni termostati precej natančni sploh za pečice sem kot ste predlagali sem postavil aluminijasto cevko ob dimnik s strani - po dveh dneh mi je kapilaro v termostatu odprlo.

Hec je da ko sem nastavljal temperature vklopa in potem ko je bila peč zelo vroča (oziroma dimnik) sem iskal trenutno temperature z izklopom z regulatorjem sem prišel nekje do sredine kar bi pomenilo cca 150°C , pa je termostat vseno odprlo?!
Zaradi tega termostatom po novem ne zaupam najbolj . Profi verzije ...
http://www.fordsolar.si/izdelek/2803/.... Všeč mi je le to da za regulacijo ne potrebujejo dodatnega napajanja sicer tipalo s PTC členom sploh ni vprašanje.

3.)V aluminijasti čep cca 2r=25mm in višine cca 25mm od tega ima spodaj zmanjšan premer za 2r= 10mm in višino 5mm sem zvrtal luknjo in vanjo vstavil aluminijasto cevčico ( ta cevčica je premera 6mm (notranji cca 4mm))- ideja je da aluminijasti čep enakomernejše ogreje cevčico ,ki je odmaknjena od dimnika
hkrati pa odpira in zapira natančno. Cevčica je srednje trdo vpeta in jo lahko nastavim v čepu (začetek/sredina) kateri del kapilare ogreva ne da bi jo pregrel.

Imate kakšno sliko postavitve ?

thermostat :
http://jurcokd.com/trgovina/termostat-za...-metalflex

temu se zelo enostavno prilota kontakt NO ( normaly open ) - stikalo je odprto dokler ne doseže temperature in se sklene ko jo . Ko pa temp spet pade se kontakt razklene.

LPS
jaz sem ga kupil tle:
https://www.ebay.de/itm/Rauchgas-Thermo ... 1438.l2649
začasna rešitev

Priložene datoteke
.jpg   IMG_20171121_190123.jpg (Velikost: 227,3 KB / Prenosi: 454)
.jpg   IMG_20171121_190157.jpg (Velikost: 194,79 KB / Prenosi: 453)
Citat:Za vklop OČ naj bo edini pogoj temperatura kotlovske vode.

In na koliko npr. naj bo nastavljena?
Citat:Za vklop OČ naj bo edini pogoj temperatura kotlovske vode

aja a od 2000l zalogovnika :lol:

peč ima po defaultu neko maso in skladišči toploto (železo+izolacija+voda )
energija skladiščena je Q=m*cp*dT za posamezno komponento

dimna cev ima minimalno maso in ne more skladiščit toplote ter je v tem primeru najbolj odzivna. ( + tega da je hlajena s vlekom ko ugasne)
Ika prodaja namenske dimniške ladomat termostate v solidnem ohišju in skalo za nastavitev temperature za okoli 60€. Mislim da se ne izplača improvizirat
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
Kdo bo pa potem izklopil OČ? Jaz hranilnik segrejem ~90°C po celotni višini.

No, jaz sicer uporabljam wdc20, ampak mi ta zdeva z enim termostatom ne gre skupaj.
@lucca brassi
viewtopic.php?f=7&t=63414&p=697179#p697179
hvala stepski!

samo še to ..razjasnili smo sikanje - ni počena kapilara.

V glavi sem imel ON-OFF preklop , v resnici pa je lezenje temperature relativno precej počasno , zato se tudi preklopna reža med kontaktoma zvezno zelo počasi spreminja -manjša . Zaradi prebojne trdnosti zraka pride do elektroerozije ali po domače iskrenja. Življenska doba je odvisna od materiala kontaktov (uparjanje materiala - glede na deklariranih 16A (uporovnih ; induktivnih ne vem ) in dejanskih 0,26A , bi stikalo moralo še kar zdržati)
M|ha Napisal:Kdo bo pa potem izklopil OČ? Jaz hranilnik segrejem ~90°C po celotni višini.

No, jaz sicer uporabljam wdc20, ampak mi ta zdeva z enim termostatom ne gre skupaj.
Je najbrz.bolj pametno.imeti diferencni termostat z nastavitvijo najnizje tdmperature kjer se.vklopi.
Sem tako updejtal attacka.
zdravapamet Napisal:
M|ha Napisal:In na koliko npr. naj bo nastavljena?
Na klasičnih kotlih z varovanjem povratka 63 stc naj bo vklop OČ pri temperaturi kotla (vode v kotlu) 65 stc. Ta vklop naredi klasičen delovni termostat.
Termostat dimnih plinov vrzi stran. Pri klasiki povzroča samo probleme.

lucca brassi Napisal:aja a od 2000l zalogovnika
Ti očitno nimaš pojma zakaj se gre. Ne bom izgubljal besed.
Se pa znaš smejati. To pa.

Klasični delovni thermostat preprečuje , da se črpalka izklopi pri prenizki temperature dimnih plinov , vezan pa je v NO (normaly open ), ki pride v primerih da :

- ostane žerjavica , dimnega pretoka je premalo pumpa se izkopi in kotel zavre .
- thermostat lopute pripre loputo , zaduši ogenj , ni pretoka plinov (tudi
nevarnost monoksida CO) , thermostat dimn.plinov izklopi črpalko in kotel zavre.

thermostat dimnih plinov in klasični delovni thermostat sta vezana paralelno (OR)
tako da varujeta drug drugega pred obema skrajnostima.

vse to piše v pdf v prvem postu , nič nisem na novo izumil , vendar to ni bilo vprašanje ki sem ga postavil.

PS:
[quote]Kot vidiš je možnosti več kot jih ti poznaš. Vsakemu kotlu in sistemu svoje. Kaj paše kam pa vemo mi monterji. Zato smo na svetu.[/quote]

no ja kot zdravniki , če ne pa zemlja skrije ... ja itak.

Nisem monter , sem elektroinženir (delam pa na reklamacijah naših proizvodov , raziskavah materialov...) Sem gledal mojstra ko sta delala ( res pridna in natančna , delala sta pa tudi napake . Ko sem ju opozoril da mislim da nekaj mogoče ni vredu sta mi razložila , lahko pa sta sledila tudi kar sem jima rekel.
Citat:Nisem monter , sem elektroinženir...

potem bi pa lahko vedel da je termostat in ne thermostat Big Grin

Skok na forum:

Zadnje novice

NLB Stanovanjski krediti z jamstvom države
26.05.2023 ob 13:26:45
NLB Stanovanjski krediti z jamstvom države
Mladi do 38 let lahko ob prvem reševanju stanovanjskega vprašanja pridobite stanovanjski kredit po pogojih Zakona o... Beri dalje »
Pohištvo za popolno spalnico
22.05.2023 ob 12:09:13
Pohištvo za popolno spalnico
Spalnica je najintimnejši prostor vsakega doma. Nudi naj prijetno zatočišče pred zunanjim svetom. Zato bodite pri... Beri dalje »
Kako izbrati pravo kombinacijo senčil?
19.05.2023 ob 08:49:06
Kako izbrati pravo kombinacijo senčil?
S kombiniranjem notranjih in zunanjih senčil lahko ustvarimo prijetno in udobno vzdušje v svojem domu. Tudi ob poletni vročini.... Beri dalje »
Odkrijte prednosti bivanja v mansardi
17.05.2023 ob 12:20:44
Odkrijte prednosti bivanja v mansardi
Tondach rešitve za šarmanten dom Ko izbiramo nepremičnino, je zdravo in kakovostno stanovanje, v današnjem času... Beri dalje »