Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Zvočna izolacija/višina tlaka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zvočna izolacija/višina tlaka
#1
Pozdravljeni,

preveril bi rad našo sestavo tlaka z vidika višine in zvočne izolativnosti. Predvidena sestava od AB plošče (18 cm) navzgor je:
- Stiroestrih (elastificiran) 20/23 mm (v ta sloj skrijem električne instalacije)
- zvočno izolativna folija (Termosilent) 5 mm
- sistemska plošča za talno, zvočno izolativna (na spodnji strani ima "strešičasto" površino) ca. 53 mm
- strojni cementni estrih 47 mm (nad čepki sistemske, čepki so visoki 18 mm)
- finalna obloga 15 mm
Skupaj 140 mm

Dejanska višina prostora za tlak je od 130 do 150 mm. Skrbi me, da bo estriha na najtanjših delih premalo (37 mm nad čepki). Zato razmišljam, da bi tam izločil zvočno izolativno folijo.

Vprašanji:
1. Koliko mi sploh prinese z vidika zvočne izolativnosti ta folija v sestavi z zvočno-izolativnim podložnim stiroporjem in zvočno izolativno sistemsko ploščo?
2. Kaj je še sprejemljiva debelina estriha nad čepki (pri čemer so čepi visoki 18 mm)?

Hvala Dušan
#2
Pri tebi glavnino naredi teh 18 cm betona. Zato je vsakršno kompliciranje nepotrebno.

Za moje pojme naredi takole:
- 2 x 3 cm stiroporja križno (prva 2 cm v katere skriješ inštalacije, naslednje 3 cm prekrivaš (oz. kjer se sekajo inštalcije, da je še dovolj višine)
- plošče talnega brez izolacije - 2 cm
- 5 cm estriha nad čepki
- 2 cm finanalna obloga
------------------------------
skupaj 14 cm.

[Slika: SDC14277.JPG]

[Slika: SDC14362.JPG]

[Slika: SDC14375.JPG]

(pa pri estrihu se ne govori o mm...ko bojo uleteli delat estrih, ti bo takoj jasno zakaj ne :wink: )

[Slika: SDC14593.JPG]
#3
Vincent, pri meni so sistemske plošče že v hiši. Sedaj imam samo naslednje možnosti:
a) da sprejmem, da bo estrih na najtanjšem mestu debel 37 mm (estriharji nimajo pomislekov)
b) odvzamem folijo iz penjenega PE in pridobim 4-5 mm (magari samo na kritičnih mestih)
c) na kritičnih mestih odstranim podložni stiropor 20 mm (mi sicer ne diši najbolj, ker se bom potem tam precej bolj matral z elektroinstalacijami, pa tudi potrebno se mi ne zdi - 57 mm nad čepi načeloma velja v vsakem primeru za prej preveč kot ne)
d) stanjšam finalno oblogo na 10 mm, vendar pa je to že stvar problematike "parket", tako da te možnosti tu niti ne bi upošteval.

Tako da v bistvu ostajam na možnostih a) in b); pri tem pa me zanima, koliko folija iz penjenega PE pravzaprav sploh prispeva, če je med dvema slojema zvično izolativnega stiroporja. In pa seveda, ali je debelina estriha na najtanjših mestih 37 mm še brez pomislekov.

Dušan
#4
Vincent, še eno vprašanje: zdi se mi, da si enkrat nekje pisal, da si ti dal še eno PE ali PVC folijo - imam prav? A to si dal tudi pod sistemske plošče in potem zavihal ob steni navzgor? Pred trakom ali za trakom?

Lp Dušan
#5
Pri sistemskih ploščah folije ne rabiš, ker nima fuknkcije.

HJa. če že imaš potem je to druga..na vsak način kjer je kriza daj brez one dušilne folije 5 mm.. se pozna. Estriharjem je itak vseeno..samo ti se boš stalno po malo tresel ali bo počil tam ali ne :wink:

Meni so tudi rekli da pogosto delajo 3 cm nad čepki a osebno mi je to premalo (sem imel pa tudi jaz na enem delu krizo, kjer nisem dal niti talnega in samo 1 cm izolacije (seveda inštalacij tam nisem vozil po tleh)...pa gor je prišlo 3 cm estriha...a to je kvečjemu pol metra pas.Zakaj si pa tako omejen z višino? A ni opcije da daš enostavno povsod 1 cm estriha več?

Zmeni se za pol cm več pa na delu kjer je kriza (hodnik? oz. stopnice) naj ti speljejo te pol cm navzdol (meni so tako pri balkonskih vratih).

Tako da...sem siguren da se da poiskat pametno rešitev.
#6
No, saj hude krize pravzaprav ni - kot rečeno, če dam stran folijo, sem že na dobrih 4 cm na kritičnih mestih (to je seveda manjši del) - drugje se vrtim okoli 5 cm. Po mnenju estriharjev (Burger) problema sploh ni (prvotna njihova ideja je bila še nekaj tanjša), vendar imam tudi sam raje nekaj več mase.

Šušmarjenje s končno višino estriha bi pa bilo res samo rešitev v skrajni sili - v kopalnicah so stvari na svojem končnem mestu, vhodna vrata so na svojem mestu, nosilna konstrukcija za stopnice ravno tako...

Ključno vprašanje torej je, kaj (koliko) mi prinaša folija iz penjenega PE med dvema slojema elastificiranega EPS - če je odgovor bolj malo, jo bom brez slabe vesti izločil povsod, kjer je prostor za talno konstrukcijo manjši od 14 cm, če pa je odgovor sploh nič, bo pa v celoti letela ven (v pritličju/polkleti sem jo tako in tako izločil).

Dušan
#7
4 cm nad čepki si na varni strani (tam lovi s folijo). Tako da uberi to opcijo. Meni so tudi delali oni (dobro naredijo).
#8
OK, se pravi lahko tudi to odkljukam Big Grin

Še eno vprašanje - si imel tudi ti robni trak višine 100 mm - ti je bil zadosti? Pritrdil si ga pa - če sem prav videl - z lepilnim trakom?

Dušan
#9
ja robni trak ima 10 cm kar je malo malo...ga je najbolje dat po položeni izolaciji, ker drugače ga zmanjka po višini. Vmes sem štukal tudi z eno silent folijo 6 mm (roza barve)...
#10
Ker me hudič vedno matra, sem tudi tokrat šel preverjati, kaj pravi o tej problematiki stroka na nemškem govornem področju. Ugotovitve: standard DIN 4108-10 pravi, da
1. zvočna izolacija pod estrihom ne sme biti sestavljena iz več kot 2 plasti
2. skupna stisljivost vseh izolativnih plasti pri estrihu s talnim ogrevanjem ne sme biti večja od 5 mm

Moja sistemska plošča ima stisljivost 2 mm, Fragmatov stiroestrih T pa 3 mm, skupaj torej 5 mm. To pomeni, da sem s tema dvema slojema dosegel po obeh merilih zgornjo dopustno mejo in dodatna zvočnoizolativna folija samodejno odpade. Povedano drugače: več v tem primeru ni bolje.

Dušan
#11
Bolj berem forum bolj sem zbeganSmile.

Uglavnem. V mansardi bom delal estrih doma že imam knauf kameno volno tps 4cm. Torej to položim na ab ploščo. Kameno volno sem dal tudi zaradi zvočne izolacije. Sedaj na to izolacijo pride folije. Na to položeno volno pride PVC folija ali bi bilo smotrno dati raje termosilent folijo? Rad bi da je dobra zvočna izolacija (hrup bo čisto običajen) nebi pa rad pretiraval.

V kopalnici kjer bo pa stiropor bi bilo pa verjetno dobro dati termosilent folijo, ker stiropor je slabši pri zvočnem udaro kot kamena volna?

Potem na folji pride mreža talno gretje in pa 4-5 cm estriha.

Bo to vredu, vsak nasvet je dobrodošel.

LP
#12
jaz sem dal na kameno volno še 2 sloja folije za dušitev zvoka..pa ker jeplata monta ni kaj dosti pomagalo :wink: . Največ pomaga debela betonska plata...torej bo OK če daš še silent folijo, bo pa tudi Ok če je ne daš Smile.

Med volno in stiroprojem..ko sta obapod pritiskom zamoejpojme ni kaj dosti razlike v dušenju (beri: tudi stiropor je dober).
#13
Potem lahko tudi jaz pričakujem enako ker je tudi pri nas monta upam, da ne bo prehudo. Kaj pa če bi tole protihrupno folijo položil na ploščo in nato kameno volno nato pa pvc folijo. Koliko je cenovno tale protihrupna folija nikjer ne najdem cene.

LP
#14
načeloma naj bi si sledili sloji od manj tršega k bolj tršem navzgor..torej po tej logiki naj bi bila islent folija na vrhu (a takole čez palec z dušenaj zvoka je vseeno kje je).

Jaz sem dal za Geficel TDZ 6.0/5.0 za 100 m2, cca. 130 EUR. A dvomimd a se jo sploh še dobi. Takod a ni nek presežek v ceni (naj bi pa dušila 19 db v eni plasti ter 26 db v dveh plasteh - sam sem dal 2 plasti). a žal zate..monta je pač monta :twisted: ...na vsak način pa poskusi naredi kaj je pač možno, ker popravka za naja ni...če pa pretiravaš, pa vseeno ni efekta...vsaj slabe vesti nimaš (kar največ šteje).


Še komentar gelde posedkov izolacije...bran gor više....ja res je, celotna debelina sloja naj se ne bi posedla več kot za 5 mm...a je treba upoštevati, da so te stisljivosti, ki jih navaja proizvajalec, delani pod določenimi pritiski (Obtežitvijo), ki pa jih ti na estrihu, nikoli ne dosegaš..torej se (kljub večji debelini) npr. stiropor posede za kak mm ali dva....pa še to ob izdelavi estriha.
#15
Zanima me katera od teh na spodnji bi bila primerna za pod estrih. Ali so to folije samo za pod laminat ker ni nikjer drugače razbrati. Njraje bi dal to folijo kar pod kameno volno gor pa še pvc. Bom jutri verjetn poklico ta ki mi bo estrihe delo kaj bo povedo, ker mu bom sam pripravo podlago.

http://www.merkur.si/gradnja/termoizolacije/folije

LP


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »