pisti Napisal:Tudi mene zanima kako to deluje pri vas. Jaz imam problem, da se mi spodaj zalogovnik ne segreje na isto temperaturo kot zgoraj. Zgoraj na 80 spodaj na 50 ali 60 *C.
To je zato, ker ne veste, zakaj zalogovniki sploh so, tam kjer so.
Zalogovnik je namenjen shranjevanju viškov in ne temu, da ga vi grejete.
Po domače povedano, peč mora zaradi izkoristka in emisij, ves čas goreti na ful. Ker ste vzeli 20 kW peč, odvzem hiše pa je 10 kW ali manj, mora peč energijo nekam odlagati. Kolikor jo je viška, toliko se jo shrani. Od vrha zalogovnika navzdol, temperatura zgoraj je odvisna od temperature vtoka (ne temperature peči!!!! - to namreč regulirajo ladomati in je ponavadi višja, kot temperatura v obtoku), spodaj pa od tega, kako dolgo ta vtok traja.
Pumpe na ladomatih lahko date na full, v tem primeru dobite malo bolj odziven sistem, več "prebega" vode mimo ladomata in več polnjenja v zalogovnik. Zadeve se seveda ne spreminjajo drastično, ampak malenkostno, tako da je bolj ali manj vseeno.
Važno je samo nekaj. Če je zvezano prav, se zalogovnik praktično ne ogreje dokler se temperatura v bajti ne začne približevati željeni. Prej vam vso toplo vodo požrejo pumpe ogrevalnih krogov in bojlerja. Ker, ponovno poudarjam, temperatura v obtoku ni enaka temperaturi v peči in kar nekaj časa traja, da ladomat odpre na polno in spušča dovolj vode v sistem.
Razen, če ste močno predimenzionirali peč. To je pa že drugi problem.