PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Delovanje gorilca Eragon

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

pred slabim mesecem so mi montirali peč Schmitt z gorilcem Eragon vendar sem skrajno skeptičen glede pravilnega delovanja saj se pojavlja ogromno pepela (čiščenje obvezno na najmanj 4 dni ker sicer začne zabijati gorilec), ogromna poraba peletov (profiles, Razdrto, 1 tona v manj kot mesecu!), nastajanje črnega oglenega ostanka v izgorevalni komori gorilca. Sumim na nepravilno izgorevanje, vendar kaj dosti več od nastavljanja pavze med doziranjem peletov uporabniku ni omogočeno. Ogrevalna površina je dobrih 100 m2, slaba izolacija hiše. Vem da je veliko odvisno od izolacije in ostalih parametrov hiše vendar bi rad odpravil oglene ostanke v izgorevalni komori, količino pepela in posledično po vsej verjetnosti tudi zmanjšal porabo.

Med preletavanjem po temah sem opazil da je bilo postavljenih že nekaj vprašanj glede delovanja Eragona vendar nobenega konkretnega odgovora. Obrnil sem se že na monterja vendar ga trenutno še nisem uspel priklicati na dom da pregleda zadevo.

Prosim za kakršnokoli koristno informacijo kako ste rešili težave.
1 tona v manj kot mesecu je res dosti.. še sploh za tako površino..

jaz sem sicer tudi pokuril, malenkost več kot tono, ampak segrevam ~250 kvadratov neizolirane bajte z starim okni ter vrati.. "črni ogleni ostanek" je žlindra. Tu ne moreš kaj dosti, slabi peleti pač, pri taki porabi je pa sicer normalno da je dosti pepela..
pozdravljen,

ne vem če se lahko strinjam "s slabimi peleti" saj naj bi bili profiles-ovi peleti eni kvalitetnejših v Sloveniji. Poleg tega kolega kuri pelete iz iste Profilesove serije (sicer na pelsonu x3) pa ni ne duha ne sluha o žlindri ali pepelu. Pepel čisti na 10 dni in še to minimalno količino, seveda ima tudi občutno manjšo porabo peletov. Prepričan sem da se da kaj ukreniti glede samega izgorevanja.
nevem no, ne bom nič trdil ker sam še profilesovih nisem preizkusil, je pa na forumu ogromno ljudi, med katerimi eni pravijo da so dobri, drugi da slabi, itd..

Bo verjetno res bolje ta odgovori kdo ki ima dejansko izkušnje z dotičnim gorilcem.
paskvale Napisal:Pozdravljeni

pred slabim mesecem so mi montirali peč Schmitt z gorilcem Eragon vendar sem skrajno skeptičen glede pravilnega delovanja saj se pojavlja ogromno pepela (čiščenje obvezno na najmanj 4 dni ker sicer začne zabijati gorilec), ogromna poraba peletov (profiles, Razdrto, 1 tona v manj kot mesecu!), nastajanje črnega oglenega ostanka v izgorevalni komori gorilca. Sumim na nepravilno izgorevanje, vendar kaj dosti več od nastavljanja pavze med doziranjem peletov uporabniku ni omogočeno. Ogrevalna površina je dobrih 100 m2, slaba izolacija hiše. Vem da je veliko odvisno od izolacije in ostalih parametrov hiše vendar bi rad odpravil oglene ostanke v izgorevalni komori, količino pepela in posledično po vsej verjetnosti tudi zmanjšal porabo.

Med preletavanjem po temah sem opazil da je bilo postavljenih že nekaj vprašanj glede delovanja Eragona vendar nobenega konkretnega odgovora. Obrnil sem se že na monterja vendar ga trenutno še nisem uspel priklicati na dom da pregleda zadevo.

Prosim za kakršnokoli koristno informacijo kako ste rešili težave.

Pokliči monterja nazaj. Glede nastavitev, kot si opisal v prispevku ti ne verjamem (glede dodatnih navodil - parametrov).

Vendar moraš vedeti kaj delaš.

Gorilec te ne bo razočaral verjemi, razen če ni to zopet ena "forumska".

lp
Pozdravljen!!
Imam eragonov gorilec že tretjo sezono,dela brezhibno ne glede na kvaliteto pelet.
kar se tiče nastavitev,nastaviš lahko vse kar si želiš ,ne samo pavzo,mislim,da je problem v nastavitvah.Če imaš možnost,se pravi še ena vratca nad gorilcem,jih med nastavljanjem parametrov odpri,da vidiš kakšen je ogenj,ne sme biti rdeč ampak oranžen,nastavljaš hitrost-moč ventilatorja,lahko pa mi še sporočiš svoje parametre.
Tudi jaz ti lahko pomagam glede "servisnih nastavitev omenjenega gorilca", se mi pa zdi čudno, da nimaš servisnih parametrov (sam sem jih brez problema dobil od proizvajalca), poglej mogoče je poleg navodil noter še kakšen posebej list z parametri (v exelovi obliki).

Sam primarni in sekundarni zrak pa nastavljaš ročno (ne z pomočjo elektronike - no deloma že ko nastaviš moč ventilatorja, vendar to ni vse).

In res, ta gorilec požre marsikaj, kot trdi predhodnik.

Nisem pa monter ali distributer gorilcev.

lp
Pozdrav,
moje trenutne nastavitve v fazi gorjenja:
doziranje 3s, pavza 16s,ventilator 10. Kurim avstrijske EN plus pelete, žlindre ni.
Paskvale, količina pepela in žlindra v izgorevalni komori sta predvsem rezultat kvalitete peletov, (če nimaš zoglenelih ostankov med pepelom, katere odpihne pri prepihovanju).

lp
Pozdravljeni vsi skupaj,

najprej hvala vsem za odziv! Monter, serviser je bil včeraj na obisku ob moji odsotnosti in premaknil loputo primarnega zraka na max in to je bilo vse ter dodal da je optimalna poraba 50 kg peletov dnevno ?! Torej 1,5 tone na mesec. Kakšna trditev?!
Glede nastavitev pa takole: uradno če gledaš navodila za uporabo lahko pri peletih nastavljaš temperaturo vode v kotlu ki jo načeloma nastavi serviser ob zagonu in ne vidim razloga zakaj bi jo kasneje prenastavljal. Drugi parameter program da/ne (časovnik za vklop/izklop gorilca), tretji čas doziranja polža in četrti parameter pavza med doziranjem polža. Torej če upoštevam dejstvo da naj bi pustil 3s za doziranje pri miru mi ne preostane drugega kot nastavljanje zgolj pavze med doziranji polža.
Pridobil sem tudi papir za vstop v servisni meni, vendar se mi zdi "neumno" zakaj bi dodatno moral sam posegati v parametre če je to serviserjevo delo, poleg tega se ob kakršnikoli težavi lahko začne izgovarjati na moje poseganje v nastavitve in mi odreče garancijsko popravilo.

Mislim da za mojo preveliko porabo, zogleneli kupček v izgorevalni komori in veliko količino pepela niso krivi nekakovostni peleti. Kot sem že zapisal v prvem sporočilu ima namreč kolega z istimi peleti sicer druga peč in gorilec občutno manjšo porabo in praktično nič pepela.
Ker ne vem ali se bom lahko zanesel na dodeljenega serviserja se bom po vsej verjetnosti zares moral sam poigrati z nastavitvami.
Moja opažanja so naslednja: plamen je oranžen vendar me moti samo nihanje v dolžini, enkrat je na sredini kurišča drugič ga praktično ne vidim. V fazi gorenja je ventilator na 100%, doziranje polža 3s, pavza med doziranjem 15,5 sekund (z igranjem +, - 1 sekunda daljnoročno ni bilo opazne razlike) imam občutek kot da bi bilo doziranje polža 3s predolgo in da duši zadevo, da peleti nimajo niti možnosti dogoreti do konca. Je kdo poskusil z krajšim časom doziranja polža? Primarni zrak je s serviserjeve strani na novo nastavljen od včeraj. Čemu služi oziroma kako vpliva na delovanje loputa za sekundarni zrak?

Katere podatke naj vam še podam da mi boste lažje pomagali?
- če serviser ni naredil nič drugega, kot dvignil pokrov gorilca malo odvil matico in povečal dotok zraka, to zna vsak, jaz bi ga poklical nazaj in bodi poleg njega,

- v kolikor spreminjaš parametre za pavzo doziranja, jih po navodilih za kupca spreminjaš le za fazo MAX gorenja. V fazi MIN gorenja mora biti ta parameter +3 sekunde glede na MAX (naprimer če imaš nastavljeno faza gorenja MAX 15.5 sek, mora biti faza gorenje MIN 18,5 sek, to pa nastaviš v servisnih nastavitvah),

- če se serviserju zdi optimalna poraba 50 kil dnevno v redu, naj se mu to naj zdi normalno pri svoji/njegovi hiši.
To je absolutno preveč. V nahujšem času lani pri nekje -18 stopinj povprečno je gorilec porabil max dve vreči na dan (30 kil), ogrevam pa 250 kvadratov in 300 litrov sanitarne,
od 12.10.2012 do danes pokurjeno 2 toni pelet.

- glede nihanja ognja te naj ne skrbi, to je normalno in pravilno delovanje,

Kakšna je pa kaj temperatura dimnih plinov?

lp
50kg dnevno?!

Ali tip nima pojma kaj govori, ali te pa načrtno j**e v glavo..
Če ne drugo mu zagrozi z zvezo za varstvo potrošnikov, z takim odnosom ti povzroča direktno škodo, kar pa čist sigurno zna bit po kakem zakonu kaznivo..

Naj mi monter reče da je to normalna poraba, majkemi da ga ustrelim in zakurim na licu mesta Big Grin
Pozdravljeni
Tudi sam imam dobra dva meseca eragona. Do danes sem pokuril malo manj kot eno tono peletov cugmajster. Pepela je bilo skupaj kaksnih pet kil, zlindre skoraj ni. Nastavitve pa so: ventilator 95 %, temperatura 60©, doza 3 sek., pavza 20 sek., prva loputa spuscena za debelino dveh matic od vrha vijaka, druga na tov. Nastavitvi, vijak za zrak na vsipniku na polovico odprt ( temp. Vsipnika 70- 80© ),plamen oranzen, z ostrimi konicami, zivahen, brez dima, dolzina niha. Temp. V cevi gorilca 400- 450©, temp. Dimnih plinov cca 80©. Priklop na kompresor, izpih na 50 minut skupnega delovanja polza, sesanje peci na cca en mesec.
Upam, da sem komu pomagal, je pa res, da je vse skupaj malo odvisno od peci, dimnika, oblike kurisca, peletov itd.
Lp atom
Atom, točno tako je tudi pri meni (z kompresorskim čiščenjem vred). In zadeva dela tako kot mora!

Povej še podatek koliko povprečno je temperatura hladilne vode ki poteka preko komore gorilca. Pri meni je ta vseskozi večja nekje za 5 do 10 stopinj od trenutne temp. kotlovske vode, tako da se tukaj v sistemu da dejansko pridobiti kakšen kilovat kot se obljublja.

In pa kakšno peč imaš?

lp
pozdravljeni,

malo sem se poigral glede na to da sem že omenil da se mi zdi da se zadeva duši, da je prevelika količina peletov in ne morejo dogoret. Torej povečal sem čas med doziranjem na 18s, upošteval tudi okvals-ov nasvet in fazo minimalnega gorenja 3s+ glede na max, nastavil na 21s. Vse skupaj je rezultiralo tako da se je temperatura kurišča v povprečju dvignila za 50 stopinj. Prej je nihala med 370 in 420 sedaj ne pade pod 420 in doseže 470 v povprečju pa nekih 440 do 450 stopinj. Vse skupaj se odraža na krajšem času doseganja želene temperature vode v peči (65 stopinj).
Anubis: tisto prvo bo, že ob zagonu nisem dobil dobrega občutka o usposobljenosti monterja, zadeve so z zadnjimi njegovimi dejanji in trditvami samo še bolj jasne.

Torej po zadnjih "posegih" čakam kakšen dan kakšna bo situacija z "ostanki" v izgorevalni komori, kakšna bo poraba peletov in količina pepela. Mislim da sem z vašo pomočjo na dobri poti da stvar optimiziram! Hvala fantje! Vam sporočim stanje v naslednjih dneh...
Ja, tocno tukaj se skrivajo tisti dodatni kw. Ta razlika v temperaturi je tudi pri meni in je normalna.
Sem pa v prejsnjem postu pozabil... Pri kompresorskem izpihovanju se med pepelom opazi nekaj napol izgorelih pelet.to ni nic narobe z nastavitvami. Ko pretece tistih 50 min. Skupnega delovanja polza, gre gorilec takoj ko ugasne v izpihovanje. Pred tem se se hladi na 200© z lastnim ventilatorjem in pri tem peleti, ki so ob ustavitvi v kuriscu, ne morejo popolnoma izgoreti, ker temperatura prej pade na omenjenih 200© in pride do izpiha. Sedaj jih kompresor odnese v pec.
Moja pec pa je skoraj 30 let stara ribnicanka ittp.

Lp atom
1 2 3 4 5 ... 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi