Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Vlaga na steni. Kako se je znebiti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vlaga na steni. Kako se je znebiti
#1
Po skoraj enem letu bivanja v novem stanovanju, se nama je zgodilo to, česar sva se bala: vlaga na steni. Ob drsnih vratih na balkon/teraso se nama je pojavilo nekaj plesnivih flekov. Glej pripeto sliko spodaj.
Kako se temu ogniti v prihodnje? Ali se sploh lahko?
Namen imam prebarvati, ampak se bojim, da bom s tem samo zakril problem. Ali ga lahko kakorkoli omejim?[Slika: IMG_20121228_190259%20(600x800).jpg?psid=1]
#2
Vlažen topel notranji zrak se ohladi na hladni površini in odda vlago. Ko je vlage več, nastane vlažen madež, počasi začne odstopati belež. Po približno pol leta se pojavi plesen.
Nasveti, kako ta problem trajno odpraviti, so teoretično enostavni: zvišati temperaturo obodnih ploskev in znižati vlago v zraku. Znižanje vlage v zraku je možno s spremembo bivalnih navad (prezračevanje vsaki dve uri na prepih po 5 do 10 minut, vsaj 8 krat dnevno) ali vgradnjo mehanskega prezračevanja, zvišanje temeperature obodnih sten pa je malo zahtevnejše. Po stanovanju razpostavi nekaj vlagomerov in termometrov, da boš spoznal mikroklimo: vlaga naj bo pod 60%, temperatura pa pod 22°C.
#3
Ker sem zgoraj nekaj zamočil pri povezavi do slike sedja še enkrat. Zaenkrat je plesen samo v kotu spodaj.
[Slika: IMG_20121228_190259%20(600x800).jpg?psid=1]
#4
Izmeri temperaturo in vlago zraka ter temperaturo stene pod oknom. Vriši podatke v diagram http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... -x-Dia.jpg. Je sedaj razumljivo?
#5
sanirat se da z fungicidom in potem še z barvo citro, ki je za plesen. Midva sva imela lani spalnico in kopalnico v plesni tako da se ni dalo več skor živet, potem sva z tem premazala in sčistila, zdaj luftava in pa v spalnici imava razvlaževalnik in od takrat še ni bilo problemov. Ne obupavat...
#6
Mojsa Napisal:sanirat se da z fungicidom in potem še z barvo citro, ki je za plesen. Midva sva imela lani spalnico in kopalnico v plesni tako da se ni dalo več skor živet, potem sva z tem premazala in sčistila, zdaj luftava in pa v spalnici imava razvlaževalnik in od takrat še ni bilo problemov. Ne obupavat...
Fungicid je sestavljen iz besede fungi in besede cid. Vsaka kemikalija, ki se konča s besedico cid, je strup. Fungicid je strup, zato z njim previdno v bivalnih prostorih. Namesto barve citro pa lahko uporabiš tudi apneni belež. Enako dobro in manj strupeno.
Če spalnico pravilno ogrevaš in prezračuješ, je razvlaževalnik odveč. Koliko vode pobere v 24 urah? Kolikšna pa je vlaga in temperatura spalnice, kolikšno je temperatura stene?
Pravilno zračenje je zamenjava notranjega zraka z zunanjim, intenzivno, kratkotrajno in pogosto.
#7
Pogoji žal niso vedno idealni. Če si večino dneva od doma, zračenje ni mogoče včekrat na dan, kvečjemu 2x. Razvlaževalnik tale škatla potegne na teden ven 1 deci vode recimo. Pri nas je tudi zelo slaba izolacija, dve zunanji sten itd....
#8
se jst bi nekaj vprasal, ko je tema ze odprta, pa upam da @avion ne bo uzaljen Smile

Imam podoben problem z vlago ki pa se je pojavila sele letos. Hisa je stara ze cca 35 let. Lansko jesen sem montiral inverter, vendar ba uporabil sele poleti za hladit in sedaj za malenkost dogret, ker imam pac majhnega otroka in za kopanje rabi visjo temperaturo. Drugace imam centralno ogrevanje. Plesen se je pojaila v kuhinji (kuham ze nekaj let brez problema), potem na balkonskih vratih ki locijo hodnik kjer je montirana klima in balkon ker je zunanja enota. Ali je problem v klimi (nihanju vlage v prostoru) ??
Lahko prilimam tudi kako sliko, za bolso predstavo

lp.
A.
#9
slabo izoliran balkon, balkonska plata je mrzla, znotraj toplo, na stiku ponavadi pod oknom se dela vlaga- plesen. oziroma kjerkoli je slab trmični prehod- most. ti prostor segreješ, stene pa ne, in če je vlaga je plesen. dandanes je to sploh problem ker vse delajo na diht--- okna in vrata. nobene cirkulacije zraka ni, pa objekt ni dovolj suh. in potem plesni, morš zračit. mi smo v stari bajti eni sobi okno menjali, nkol ni plesnelo, po menjavi pa katastrofa. slaba izolacija starih sten , novo okno in plesen po vseh kotih.
----probaj izolirat cel balkonč če še ni. vodoodporno fasadno barvo spodaj nanes al pa kr stiropor, sam da preprečiš vdor vlage v beton.
--- to je moje mnenje. upam da ti kaj pomagam. lp pa srečno novo leto Smile
#10
"Razvlaževalnik tale škatla potegne na teden ven 1 deci vode recimo."

no ja, razvlaževalnik brez problema potegne 1l na dan... električni razvlaževalnik seveda...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#11
ja vem ja, razmišljamo o nabavi, enkrat v prihodnosti.A ve kdo za kakega za solidno ceno pa da je dober?
#12
firefly Napisal:"Razvlaževalnik tale škatla potegne na teden ven 1 deci vode recimo."

no ja, razvlaževalnik brez problema potegne 1l na dan... električni razvlaževalnik seveda...
Štiričlanska družina sprosti v stanovanju 10 do 15 l vlage dnevno. Nekaj z dihanjem, pa s kuhanjem, umivanjem, pranjem, pomivanjem, zalivanjem rož, sušenjem perila... V stanovanjih, kjer je vlaga previsoka, je najprej potrebno zmanjšati vire vlage: prenehaj sušiti perilo v stanovanju, uporabljaj pokrovke še bolje pa ekonom lonce, zmanjšaj število sobnih rastlin ali pa uporabi tiste, ki potrebujejo manj vode... Takoj, ko vlaga v delu stanovanja naraste, ga je potrebno prezračiti (kopalnico po tuširanju, kuhinjo po kuhi, spalnico navsezgodaj ko vstaneš...).
Naprave, ki izločijo 1 deci vode dnevno, so nepotreben strošek. Enako električni razvlažilniki, ki so koristni zlasti po poplavah, ko je potrebno odstraniti veliko količino vlage. Pri običajni rabi zadošča ustrezno prezračevanje in ogrevanje.
Namesto električnega razvlažilnika raje vgradi mehansko prezračevalno napravo. Za 1.000 € imaš problem vlage v stanovanju trajno rešen 8) , kakovost zraka je pomebna za udobno bivanje.
Začni novo leto v suhem stanovanju.
#13
katero napravo predlagaš ali je potrebno vgraditi v vsak prostor posebej,hiša je 30let stara z novo streho in novimi okni pvc 3stekla in 5cm siporex izolacije imam problem samo v eni sobi,stropi so knauf in veluks strešna okna iz katere zjutraj lije po steni nimam pa radijatorja pod veluksu prav tako imam na hodniku tako okno in prav tudi ni radijatorja tam pa tudi okno ni vlažno kaj storiti?
#14
Vremensko "postajo" da vidiš če je previsoka vlažnost zraka ali pa je problem drugje...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#15
ok to ja mislil sem na rekuperator če bi pomagal samo ne vem kateri


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »