Splošno > Sam svoj mojster
Pritrditev stebričkov za ograjo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pritrditev stebričkov za ograjo
#1
Na stopnišču moram pritrditi stebričke za ograjo. Pritrjeni bodo bočno v betonske stopnice. Najbolj se nagibam k temu, da bi uporabil plastične vložke. Zato me zanima od katerega proizvajalca so kvalitetni oz. katere mi priporočate?
Druga možnost pa je da bi uporabil 2K maso za kemično fiksiranje. S tem nimam izkušenj.
Zanima me kaj mi predlagate, da bodo stebriči čim močneje pritrjeni?

lp, prom
#2
Jaz sem pri sebi uporabil 2k maso.Zvrtaš luknjo malo večjo od navojne palice ,nafilaš z maso in noter porineš navojno palico ko se strdi zategneš okrasne matice.Drži kot pribito.
#3
dobri čepi so od MEA rumena škatlica 8 ali10mm . če pa so obremenitve večje pa uporabi maso, najboljša je hilti ampak moraš imeti tudi posebno pištolo... tudi merkurjove niso švoh gre v navadno silikon pištolo ampak priporočam profi pištolo za silikon ker je masa svinjsko trda in ponavadi hobi pištolo zlomiš....
ima pa hilti tudi posebne čepe-vijake v katerih je masa že pripravljena zvrtaš luknjo vtakneš tole bombico z vijakom, zasučeš se masa zmeša in je to to... verjetno bi ti tole zadnje se najbolj ustrezalo glede na to da ne potrebuješ nobene pištole za lepilo....

sam večinoma delam z hilti masami ker imajo certifikat nisem pa prodajalec le teh...verjetno imajo tudi katere druge podobno zadevo....

lp
#4
Sika® AnchorFix® najceneje in naenostavneje

LP
#5
sem ugotovil, da ne morem uporabit mase. Ker imam zvarjen steber, ki je oblikovno "precej razgiban". Če bi mi iz lukenj ven gledale navojne palice ne bi mogel stebra gor nataknit oz. ga kasneje staknit.
Bom moral plastične vložke uporabit. A je moogče pa kdo poizkusil plastični vložek zalepit v luknjo z 2K maso, da se ne bi obrnil?
Cardinal, ke pa nabavljaš vložke MEA?

lp, prom
#6
od kod si ? kolko rabiš tega ? 8 ali 10mm
#7
Čepi Wurth.

Enkrat sem preveč pritegnil in odtrgal 8mm vijak, čep v betonu je pa še vedno držal.
#8
Bom kar vložke 12 uporabil in vijak premera 8 mm. Vijake bom pa nabavil tiste, ki imajo šest robo glavo na ključ. Grem jutri v Bauhaus ali pa Obi in nabavim.
Mi je sodelavec predlagal te vijake, ker baje najbolje držijo. Problematični naj bi bili knipingi, ker preveč zarežejo v vložek in ga oslabijo.
A luknje za vložek vi kaj izpihujete preden zabijete vložek?

lp, prom
#9
promehanik,
daj sliko, da vidimo kako bo izgledalo? Kakšejn je ta tvoj steber?
Sem popravljal plastične vložke fi12 in vijake. Confusedhock: Ni držalo, ko so se otroci obesili za steber , med igro! :evil:
Sledil je fi 12 RA in varjenje! Big Grin
Lep pozdrav
#10
Uporabi betonska sidra...hmmm....sidra za beton.
http://www.google.si/imgres?um=1&hl=en& ... ,s:0,i:119
Skozi luknje v pritrdilnih ploščicah stebričkov zvrtaš luknje direktno v beton. Nato skozi ploščice zabiješ sidrni vijak tudi direktno v beton, ga zategneš, odviješ matice in nato zaradi lepote priviješ z okrasnimi (zaprtimi) maticami.
Če se boš odločil za to varianto prej tule vprašaj za navodila!
Druga možnost pa so tako imenovani Triglav vložki. Ampak če zadeve ne poznaš se dela z njimi raje ne loti.

Plastični vložki so za otroke. Stebrički z njimi pritrjeni pa takšni, "da dol padeš" :lol:
#11
Sem prilepil sliko mojega stebra. Mislim, da z 2K maso ne bo šlo, ker fizično ne bom mogel natakniti stebra na navojne palice. Pogojno bi šlo s sidrnimi vijaki, ampak stebra ne bi kasneje več mogel odstraniti.
Verjetno bo edino možno plastični vložki ali pa triglav vložki.
"Popravila na domu" na kaj si mislil, da moram paziti pri uporabi triglav vložkov in jeklenih sider?

lp, prom


Priložene datoteke
.jpg   steber.jpg (Velikost: 44,21 KB / Prenosi: 2523)
#12
OK, slike tvojega stebra še vedno ne vidim.

Edit: slika se je pojavila.

Pri "Triglav" vložkih je potrebna izredna natančnost, če želiš, da bo zadeva dobro namontirana. Se pravi, najprej izvrtina točno na mestu kjer mora biti in ustrezna točna dolžina luknje.
Mnogi pa naprimer ne vedo niti tega, da je potrebno notranji štift v vložku z jeklenim "bolcnom" kar se da močno zabiti, ko je vložek že v betonu. Zato je dolžina luknje zelo pomembna.

Pri jeklenih sidrih pa je pomembno, da jih zabiješ čim globje v beton (kot distančnik ti služi nastavljena matica tik pod konusom), najmanj pa do oznake, ki je na vijaku. Tudi tu mora biti izvrtina, ker se tiče premera čimbolj natančna in enakomerna. Če je le mogoče, se vrta skozi pritrdila točno na mestu, kjer bo nameščen npr. stebriček. Se pravi, za sidro fi 10 so na pritrdilih narejene izvrtine fi 11,5mm. Skoznje v beton izvtaš najprej eno luknjo (fi 10), zabiješ sidro in ga "sidraš z zatezno matico), stebriček zniveliraš in izvrtaš drugo luknjo, zabiješ vijak.....
#13
Hvala za natančno razlago.
Pa še nekaj me zanima glede plastičnih vložkov: a mora biti vijak dalši kot je vložek? Torej, če konica vijaka pogleda ven iz vložka, ko je vijak privijačen?
A luknje kaj izpihuješ za plastične vložke?

lp, prom
#14
Vijak mora biti daljši od vložka v primeru, da izvajaš montažo z vložki ki so narejeni tako, da imajo na spodnjem delu luknjo. Vijak priviješ skozi to luknjo, zagrabi plastiko in jo stisne...reciva temu zakajla. Ti vložki imajo dvojni oprijem. Prvi se zgodi na osnovi širjenja vložka ob vijačenju, drugi pa, ko vijak začne vložek "skupaj vlečt". (oprosti, zanalašč uporabljam bolj preprosto razlago. Sploh odkar sem v Bau-bavu doživel, da prodajalec ni imel pojma o pritrdilnih materialih, ki jih je suvereno ponujal strankam).

Ker vrtam luknje zelo natančno, jih moram seveda nujno izpihati. Prazaprav jih ne izpihujem, ampak sem si naredil posebno reč za posesanje - (cevka na sesalec in adapter - preprosto) Zlasti pri sidrnih vijakih in Triglav je to zelo pomembno.

Če boš luknje izpihoval si NUJNO natakni zaščitna očala.
#15
Daj mi prosim še nekaj povek, ker vidim da imaš dosti izkušenj na tem področju.
Kako bi fiksiral navojno šibko (če bi uporabil 2K maso), da ne bi "zlezla" dol v luknji? To mislim v primeru, če je luknja vodoravna?

lp, prom


Skok na forum:
Zadnje novice

Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
04.05.2020 ob 12:34:06
Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
Lep, varčen in pameten dom Podjetje Lumar je v Dragomlju, ki leži le nekaj kilometrov oddaljen od Ljubljane, postavilo hišo Lumar... Beri dalje »
Redno vzdrževanje doma je nujno
20.01.2020 ob 12:59:50
Redno vzdrževanje doma je nujno
S tem boste poskrbeli za svojo varnost in manj zapletov pri zavarovanju. Izognite se slabi volji, ko vam denimo poči cev in voda... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »