Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Predkupna pravica -prodaja kmetijske parcele

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predkupna pravica -prodaja kmetijske parcele
#1
Lep pozdrav.
Imam sledec problem, na katerega upam da mi boste znalči pomagati. Prodajam namrec manjso parcelo, za katero sem ze oddala ponudbno na oglasno desko obcine z določeno ceno. Prijavil se je nekdo, ki nima predkupne pravice, ampak ker ni pred njim nobenega, ima pravico nakupa parcele. Za njim pa se je zelel prijavit se nekdo, ki pa je pripravljen ponuditi višjo ceno. Kaj lahko naredim v tem primeru, ali sem dolzna prodati parcelo tistemu, ki je pripravljen dati nižjo ceno?

hvala in LP

ajsa
#2
zdravo

ce je bil vse po pravilih ste morali dopisati tudi ceno po kateri parc. prodajate. ce je temu tako ste dolzni prodati cloveku ki se je javil prvi po objavljeni ceni (v primeru da clovek, kateremu ste zeleli prvotno prodati nima predkupne pravice). skoraj sigurno lahko prekinete postopek prodaje, a verjetno bo potrebno placati kaksno takso, odskodnino. Skoda da clovek s katerim ste bili dogovorjeni, ni ze prvi dan poslal ponudbe oz. se prijavil kot kupec. ker imas ljudji, ki cakajo na podobne ponudbe (dostikrat so kmetje, ki imajo predkupno pravico), ki nato zelijo na tem se nekaj zasluziti oz. postavijo pogoj da ponudbo umaknejo ce bodo imeli kaj od tega (odskodnina). na UE pa vam morajo podati vse odgovore glede prekinitve ponudbe. lp
#3
Ne razumem, v čem je problem.

Nikjer v zakonu ne piše, da se ponudba sklene s prvim, ki poda ponudbo.
V primeru, da se javi oseba, ki ima predkupno pravico, se mora prodati njej po ceni, ki jo je določil prodajalec, ne pa tistemu, ki je kasneje v vrsti, četudi ponudi višjo ceno.

Med ostalimi pa, kolikor mi je znano, ni omejitev oz. ne velja redosled dospetja ponudb.
#4
ravno v tem je problem. Oba sta prez predkupne pravice, oba "zunanja" s tem da tisti ki se je prvi prijavil se je prijavil na objavljeno ceno. Drugi, pa mi je ponudil višjo ceno. Lahko prodam slednjemu ali moram tistemu, ki se je "prvi" prijavil?
#5
Najbolj točne informacije bodo povedali na UE.
Po mojem mnenju pa ni vrstni red oddaje ponudb pri 'zunanjih' ni merilo.
#6
Sodna praksa pravi nekako takole - če se da ponudbo in jo nekdo sprejme, nastane pogodba pod odložnim pogojem odobritve UE. Razlaga se skozi OZ v kombinaciji z ZKZ in sicer bi se samo ob uporabi OZ štelo, da je ponudba dana nedoločenemu krogu oseb zgolj vabilo, da se potencialni kupci dajo ponudbo za nakup, kar pa ZKZ korigira tako, da tako vabilo šteje kot ponudbo in se torej šteje, da s sprejemom ponudbe nastane pogodba.
#7
Urs,
kako pa gre, kadar je več potencialnih kupcev brez predkupne pravice?
Kaj se upošteva takrat?
#8
petea: to tudi mene zanima, pa mi nihce ne zna povedat.
#9
V tem primeru lahko ponudnik izbere, s kom bo sklenil pogodbo. Vendar le med tistimi, ki so sprejeli ponudbo.

Zakon:

Citat:Če nihče od predkupnih upravičencev ne uveljavlja predkupne pravice, lahko prodajalec proda kmetijsko zemljišče vsakomur, ki je sprejel ponudbo pravočasno in na način, predpisan s tem zakonom, če sklenjeno pogodbo odobri upravna enota v skladu z 22. členom tega zakona.

Sodna praksa:

Citat:Glede na to, da sta kot stranki v postopku prometa s kmetijskih zemljiščem ostali samo tožnica in ona in ni nobena uveljavlja prednostne pravice statusa kmeta in s tem prednostnega vrstnega reda, je prodajalka lahko po svoji izbiri odločila s kom bo sklenila pravni posel, kot to določa drugi odstavek 23. člena ZKZ.

Vir:
http://www.sodisce.si/usrs/odlocitve/2010040815254804/
#10
Urs: hvala


Skok na forum:
Zadnje novice

Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »