Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Adaptacija starejše hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Adaptacija starejše hiše
#1
Živjo,

namen imam obnoviti starejšo hišo, saj zaradi uvedenega OPPNja nimam druge izbire. Hiša je kar kvalitetna in za svoja leta kar ohranjena.

Zanima me ali lahko brez dovoljenj del stene (cca 4m), ki za pol metra sega na ven porušim in pozidam novo steno, da bo hiša imela ravno linijo brez izboklin. Kaj storiti pri adaptacijah starejših hiš, je dovoljeno, da se stari zidaki odstarnijo in pozidajo novi zidovi na obstoječih temeljih z enakimi gabariti in seveda enako streho?


Hvala
#2
Če je le možno podri staro in začni vse na novo.

Adaptacije so ponavadi dražje in ponavadi nikoli tako dobro kot novogradnja.

Pravim iz lastnih izkušenj.

lp,
#3
..., razlog obnove stare hiše je OPPN, kar pomeni da gradbenega dovoljena ni mogoče dobiti zato nimam druge izbire kot pa obnova. Najhuje je to, da OPPN nima nikakršne povezave z mojo parcelo, je uveden na celo območje in bo rešen leta ?????
#4
OPPN je samo dokument, ki določa pravila igre. A v OPPN prav izrecno piše da ne smeš delat nadomestne gradnje oz. novogradnje?
#5
Če je na določeno zemljišče ali območje izdan OPPN potem gradnja ni mogoča dokler se zadeve OPPNja ne rešijo, mogoča je le obnova. Skratka vse kar se da delati brez gradbenega dovoljenja, ker izdaja gradbenga dovoljenja ni mogoča.
#6
Kolikor vem, vsak poseg v nosilno konstrukcijo hiše, torej podiranje zidu, spreminjanje odprtin za stavbno pohištvo, menjava strešne konstrukcije itn, zahteva gradbeno dovoljenje. Menjava kritine, zamenjava oken, fasada itn, ne zahtevajo gradbenega dovoljenja.
Če torej UE ne izdaja GD za tvoje področje, ti preostane le obnova, vsaj z zunanje strani mora biti tako videti.
#7
Če te prav razumem je OPPN predviden? Ni še sprejet?
#8
Je že sprejet in se dela samo birokracija pri nas traja leta in leta.
#9
Zdej pa res ne razumem. Če je OPPN sprejet in veljaven, potem se ga uporablja skladno z njegovimi določili. Potem mora za tvojo parcelo izrecno pisat, da ni dovoljena novogradnja ampak samo obnova. Najboljš da daš link tega OPPN ali pa št. Uradnega lista v katerem je bil objavljen.
#10
Ugibam, da je OPN sprejet in za obravnavano območje predvideva OPPN, ki pa še ni narejen oz. sprejet. Če pa je oppn sprejet potem pa res ne vem, kje bi bila ovira, vkolikor oppn specifično ne določa samo možnosti rekonstrukcije.
#11
Mogoče sem se malo narobe izrazil. Bil je predlagan in je sedaj sprejet za izdelavo. Torej ni dokončnega odloka kaj in kako se lahko gardi na tem območju. Ni problem v moji parceli, ker ni sporna, sporna so zemljišča v sredini tega območja in se mora urediti namembnost, poti,...

LP
#12
Ok, torej kot kaže oppn še ni sprejet. Zdej pa k prvi objavi in tvojem vprašanju o tem kaj lahko delaš.

Brez gradbenega dovoljenja lahko na objektu izvajaš investicijsko vzdrževalna dela v skladu z 22. členom uredbe o vrstah objektov glede na zahtevnost:

1. Investicijska vzdrževalna dela so dela na objektu ali za potrebe objekta in vključujejo izvedbo popravil, gradbenih, inštalacijskih in obrtniških del ter izboljšav, ki sledijo napredku tehnike, z njimi pa se ne posega v konstrukcijo objekta in tudi ne spreminja njegova zmogljivost, velikost, namembnost in zunanji videz.

2. člen navaja primere teh posegov.

To po črki zakona pomeni, da zunanje stene ne smeš podreti in jo prestavljati ne navznoter ne navzven. Hišo lahko adaptiraš v okviru obstoječih gabaritov, namena uporabe, izgleda in same konstrukcije. Žal je to to.

Na občini se pozanimaj ali imajo namen oni speljati postopek priprave oppn in ga tudi plačati ter kdaj. V kolikor tega namena nimajo (kar me ne bi čudilo) se mogoče poišče nekaj zainteresiranih strank in se skupno financira izdelavo oppn.

Vse to velja v primeru, da opn do sprejetja oppn ne dovoljuje drugih posegov. Za bolj točen nasvet pa bi bilo potrebno prebrati lokacijsko informacijo ali pa opn.
#13
Težava je v tem, da je to območje veliko in ker so okoli mene skoraj vse nove hiše, ostane plačilo na meni, kar bi po izračunih za 8 hA zemljišča prišlo skoraj toliko denarja, da bi lahko novo hišo spravil pod streho, torej to odpade. Plačilo je občina prevzela nase ampak bo to pokril tisti, ki bo plačal komunalni prispevek.

Ostale stene so zelo dobre, res je da ni hidroizolacije pa vseeno ni neke velike vlage, gre pa se mi tudi, da obdržim stare stene, ker so izolativno zelo dobre. V toplem odbodbju, ko je znaj 30° je v hiši za 5 do 7° hladneje pa nima hiša nobene izoalcije, enako je tudi v zimskem času.

Vse kar bom naredil dodatno je, da bom vrh sten povezal z betonskim vezom in utrdil podlogo za novo streho. Betonske plošče itak ne bo, bom dal poveznike in tako dobil tla za zgornje nadstropje. Vhod, vrata in okna pa ostanejo nespremenjeni, seveda pride komplet nova fasad in vse napeljave. Z notranjih sten bom odstranil ves star omet, nanesel izolativno podlagao in položil stirodur, da bo stena dokaj trdna.
#14
Hja glej za vse to kar pišeš bi po reglcih potreboval gradbeno dovoljenje. Sedaj je vse odvisno od tega kaj piše v veljavnem prostorskem odloku. V kolikor se dopuščajo rekonstrukcije gre to tebi na roko. Za rekonstrukcijo potrebuješ gradbeno dovoljenje, ki pa dopušča povečanje volumna za do 10%. V okviru tega bi bile možne kakšne prestavitve sten. V kolikor pa odlok ne dopušča niti rekonstrukcij in samo investicijska vzdrževalna dela potem pa našteto v tvoji objavi po zakonu ni možno. Kot pravim, za bolj točen nasvet bi bilo potrebno prebrati lokacijsko informacijo.
#15
Lahko se izvede rekonstrukcija objekta ter se dovoli povečava za 10% od obstoječega objekta, tako piše v LI. Sedaj pa ne vem, ali pri taki obnovi potrebuješ dovoljenje ali ne, zdi se mi logično da ne, ker se površina ne poveča za več kot 10%???


Skok na forum:
Zadnje novice

Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »