Objave: 9
Teme: 3
Ocena:
0
zdravo
Imamo peč na trda goriva, ter zalogovnik s potopljenim bojlerjem za sanitarno vodo in dva ogrevalna kroga z mešalnimi ventili na motorni pogon in zunanjo temperaturo (vezalna shema 423e). Regulator je WDC20, v etažah pa dva termostata DD2+.
Imamo pa problem, da pri nastavljeni (željeni) temperaturi 22°C v sobah dosegamo 23 °C, ter da pumpi še vedno delujeta.
Torej kateri parameter spremeniti, da ne bo prevelikih razlik med željenimi in dejanskimi vrednostmi, ter, da bi se pumpe po dosegu željene temperature v "doglednem" času izklopile.
Če prav zastopim je parameter P2.1 in P3.1 namenjen le za "nastavljanje" mešalnih ventilov
Kaj pa naredimo s parametri P2.2 in P3.2?
Hvala...
Objave: 315
Teme: 39
Ocena:
0
@stan1
preveri nastavitev S2.1..čimmanjša vrednost je nastavljena (privzeta 1), tem manj vpliva na odstopanje sobne temperature.
lp
Jolly
Objave: 8664
Teme: 6
Ocena:
9
Malo se boš moral poigrati s parametri:
Če ti sobni termostat ne uspe zregukirati temperature, potem je zagotovo strmina ogrevalne krivulje prevelika (parametri P2.1 in P3.1
v navodilih so ti dane okvirne vrednosti:
- talno 0,2 ......0,8
- radiatorji 0,8 ....1,4
( jaz imam talno 0,7 in radiatorji 1,5)
S parametri P2.2 in P3.2 uravnavaš premik krivulje. Če ti npr pri nižjih znanjih temperaturah preveč greje in pri nižjih premalo, nekoliko zmanjšaš krivuljo in jo premakneš navzgor. S tem boš bolj prilagodil ogrevanje tvoji hiši. Seveda za nasprotni učinek greš v drugo smer.
Parameter S2.1 in S3.1 zmanjšaš ali povečaš vpliv regulacije sobnega termostata. (pri meni je 1,5)
Za pravilno delovanje morajo vsi ti parametri biti nekako "uravnovešeni" s tvojo hišo in ogrevanjem. Z malo eksperimentiranja v daljšem časovnem obdobju boš dosegel optimum.
Recepta to nastavi tako in ono tako, pa bo delalo perfektno pa ni. No ja, tisti ki se profesionalno ukvarjajo s tem že imajo nek občutek, kakšni parametri so približno optimalni.
Objave: 9
Teme: 3
Ocena:
0
Parametre sem spremenil...Me pa moti, zakaj črpalki tudi po doseženi oziroma preseženi nastavljeni sobni temperaturi še vedno delujeta...
Ocena:
9
Črpalka nima nobene zveze s preseženo temperaturo v prostorih. Vso regulacijo opravijo mešalni ventili. Črpalke bi lahko delovale v nedogled, temperatura pa bi morala ostati taka kot je nastavljena (+/-).
Ne glede na to, pa bi se morale črpalke zaustaviti po preteku časa ki je nastavljen s parametri S2.16 in S3.16
Preveri še parametre S2.4 in S3.4 ki morata biti 1 (Standardno delovanje)
PS: Črpalke se bodo zaustavile le če bo mešalni ventil zaprlo popolnoma. To je komanda za izklop črpalk. Dokler pa je mešalni ventil priprt, bodo le te delovale, ker voda mora krožiti.
Objave: 80
Teme: 0
Ocena:
0
Homer....men se črpalka za dvižni vod talnega gretje npr. ugasne ko se doseže željena temperatura, pa imam tudi mešalni ventil....
Ocena:
9
Če imaš regulacijo pravilno nastavljeno , bo mešalni ventil zvezno reguliral nekje vmes med odprtim in zaprtim stanjem, voda pa bo cirkulirala s tako temperaturo, da bo vzdrževala nastavljeno sobno temperaturo. Če se sistem obnaša kot ON-OFF in ti preseže nastavljeno temperaturo, bo res črpalko izklopilo. To pa ni pravilno delovanje.
Ob pravilno nastavljenem regulatorju, bo regulator izklopil črpalke zaradi prehoda v nočni režim, dodatnega ogrevanja prostora zaradi sonca ki posije v prostor ali "drugih grelcev" (kuhanje, TV, veliko ljudi, ......).
Talno ogrevanje je sploh "poseben primer", ker ima zelo veliko vztrajnost. Zato regulacija ob takem relativno hitrem povišanju temperature v prostoru ne zmore ohladiti prostora, ker je tlak še vedno segret in še ure oddaja toploto. Regulacija to zazna, kot da ni potrebe po ogrevanju in izklopi črpalko.
V stabilnih okoliščinah kadar ni teh vplivov tudi talno deluje samo z regulacijo mešalnih ventilov
Npr trenutno pri meni:
ZT (zunanja temperatura) = 12 stopinj (relativno toplo)
LWT (izhodna temperatura iz toplotne črpalke) = 31 stopinj (odvisna od zunaje temperature)
ST (sobna temperatura) = 22 stopinj (nastavljeno 21,5)
TD (temperatura dvižnega voda) = 25 stopinj
Mešalni ventil je nekje na polovici in seveda črpalka dela.
Regulacija ugotavlja rahli presežek in mi vsakih nekaj minut pošilja rahli popravek za zapiranje ventila.
Objave: 1023
Teme: 7
Ocena:
0
No potem je bolje pri radiatorskem gretju da črpalka deluje ves čas.
Ko pa je nočni režim pa se ugasne ali ne.
Dnevna tem. = 24,5 sc
Nočna tem. = 22,5sc
Potem se črpalka ne ugasne zapre se samo mešalni ventil. Tako je prav?
Ko kurimo s peletami nam ni treba še polnit zalogovnika - ali je bolje?
Ocena:
9
V bistvu se bo črpalka ugasnila takrat ko bo zaradi zunanjih razlogov presežena nastavljena sobna temperatura.Tako ti bo po preklopu na nočni režim zagotovo zaprlo mešani ventil in nato izklopilo črpalko. Ko se bo sobna temperatura spustila na ali pod 22,5 stopinje bo črpalka spet vklopila in mešalni ventil bo vzdrževal nastavljeno nočno temperaturo.
Glede peči na pelete ne morem komentirati, ker nimam izkušenj......
Ocena:
0
Nočna tem. = 22,5sc se zvečer ugasne črpalka, ponoči mi temperatura pade pod 22,5sc in vklop.
Sedaj bi morala regulacija držati to temperaturo, po logiki.
Zakaj pa mi temperatura naraste na 23,5 tu nekje.
Ocena:
9
Zato ker:
- nimaš ogrevalno krivuljo pravo
- nimaš temperaturni zamik pravi
- nimaš pravilno izbran vpliv sobnega termostata
Torej parametri ki sem jih opisal že v prejšnjih postih.
"Filozofija" ogrevanj kot je WDC20 je:
1) tipam zunanjo temperaturo
2) izračunam temperaturo dvižnega voda, ki se giblje po neki krivulji (glej navodila)
3) ta krivulja mora biti čimbolj naravnana na potrebe hiše
4) Če sobna temperatura ni prava WDC naredi popravek temperature dvižnega voda.
Ker so popravki, ki jih dela sobni termostat majhni, mora biti za pravilno delovanje izbrana pravilna krivulja (navodila stran 34)
Sklepam da meriš temperaturo s Seltronovim sobnim tipalom DD2+
Če meriš temperaturo s kakšnim drugim bolj natančnim termometrom, lahko gre za odstopanje pokazovanja.
(glej navodila za kalibracijo DD2+)
Ocena:
0
Imam seltonovo WDC20
Ogrevalna krivulja za radiatorsko 1
nimaš temperaturni zamik pravi to imam
nimaš pravilno izbran vpliv sobnega termostata sem imel na 1 sedaj sem dal na 2
samo ne najdem parametra na S.4 OOF na DD2+
Ocena:
0
Kaj piše
nimaš pravilno izbran vpliv sobnega termostata
S2.3 Vpliv sobnega tipala DD2+
2. Vpliv ima prva sobna enota DD2+(kodirno stikalo na sobni enoti S.4= OOF)
To sem mislil.
Hvala.