Gradnja in obnova > Energijski viri
TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TČ Termotehnika ZV - uporabniška izkušnja
#1
To temo odpiram za vsakega, ki se odloča za ogrevanje s TČ in tehta med različnimi modeli, znamkami. Tehnični podatki so pogosto na voljo, o marsikateri napravi je tudi obilica informacij od tehničnih do čisto uporabniških (recimo kakšna je dobavljena regulacija in kako deluje, ali ima lepe ikonice in špila tvojo najljubšo pesmico ko s eji približaš in podbne zadeve) o nekaterih napravah pa se ne najde kaj dosti podatkov da bi si človek lažje ustvaril nek ožji izbor.
Sam sem bil lani v podobni situaciji zato pa tu podajam svojo izkušnjo z nabavljenim.


Izbiro moči TČ za svoj objekt sem prepustil ugibanju ljudi, ki se na to bolj spoznajo. Ugibanju zato, ker toplotnih izgub nismo meril s kakimi IR kamerami, ali kakršnimi koli inštrumenti. (opis objekta prilagam pri koncu posta)
Nabava in instalacija so obsegali:
- Odstranitev oljnega kotla in bojlerja (oboje + gorilec sem prodal za cca 400 €)
- Odstranitev nepotrebnih bakrenih vijugavih cevi (prodal baker na Dinos za dobrih 90 €) iz kurilnice
- Preboj stropne plošče (na tem delu zaradi je izravnave v vaservago ta debela 40 cm)
- Oprema kotlovnice:
(raztezni posodi, bojler HR 400 (400l), zalogovnik WPPS 300 (300l), tripotni ventil, obtočna črpalka grundfos alpha2 25-60, obt. čr. grundfos ups 25-60)
- TČ ZV 13 EVT s kontrolno enoto http://www.termotehnika.com/download.ph ... _ZVEVT.pdf
- kovinski podstavek za TČ (dvignjena je od tal za meter in pol)
- vleka treh faz iz omarice do kurilnice - 10 m)
- ostala drobna dela (povrnitev vseh lukenj in podobnega v prvotno stanje)
Cena: okroglih 10.000 € zaokroženo navzgor(-1.500 € subvencije = 8.500€)

Z monterjem sem bil kar zadovoljen, mogoče je rabil malo preveč časa za vse skupaj, ampak pogoji za inštalacijo vsega skupaj so bili tudi težki (že dostava vsega je bila muka) in lahko ga pohvalim. Zelo ustrežljiv, priden in snažen mojster, prišel vedno, ko se je najavil itd.

TČ je na zunaj videti solidno in robustno izdelana.
Od prvega oktobra segreva sanitarno vodo (na 42C), od 7. pa tudi hišo. Kako se bo obnesla, bom še videl; za zdaj kaže dobro, prostor prijetno segreva na 22.5C s stalnim pretokom po radiatorjih in temperaturo povratnega voda (odčitano iz kontrolne enote) okoli 33C pri zunanji t. 10C. Znotraj je prijetneje kot prej pri oljnem kotlu, kjer je termostat vklapljal pumpo, ko je zaznal padec temperature. Krivulja je nastavljena na temperaturo povratka 55C pri -20C zunanje temperature. Bom videl, mogoče je znižam.

Deluje zelo tiho, le vibracije se po plošči malenkost prenašajo in to na nasprotnem koncu hiše, ker je monter pozabil podložiti gumice pod črpalko. Te vibracije slišim v hiši le jaz (tako da dopuščam tudi možnost svoje lažje blaznosti).

Kontrolna enota Termotronic 3000 omogča nastavitve vseh važnejših parametrov delovanja črpalke in omogoča vremensko vodenje temperature ogrevalne vode. Izgleda kot nek sovjetski avtomobil na hitro oblikovno prenovljen v sredini '90. 4 vrstični zaslon in 4 tipke niso ravno nek višek uporabniške izkušnje. Fino bi bilo tudi spucati uporabniški vmesnik in omejiti prikaze na uporabniške in na servisne, dati mogoče večji ekran (ti ekrančki so svinjsko poceni) in se posvetiti splošni uporabniški izkušnji z njihovim uporabniškim vmesnikom. Mogoče ne bi bilo nič narobe, če bi se TT povezala s kakim uveljavljenim proizvajalcem naprav za krmiljenje, ki ima z user interfacei in user experienceom že več izkušenj (Seltron recimo?), da napravijo za njih prilagojeno enoto.
Pri Termotehniki se vidi da tam vladajo inženirji - ampak ti ne znajo zapakirati končnega produkta (tega uporabniškega vmesnika), ki bi dajal potrošniku nek občutek, da je kupil dober in kvaliteten izdelek.

Zunanji izgled TČ je OK, tehnicističen, ampak brez nekih robov ki strižejo itd, soliden, racionalen izgled za moje pojme.

Zaslon kontrolne enote Termotronic 3000 prikazuje glavni meni in trenutno stanje kompaktne enote TČ.
Prvih 5 vrstic kaže: 1. ali črpalka miruje/ogreva/ogreva SV/je prenizek tlak in kakšno napako; 2. temperaturo nastavljenega povratka glede na vremensko avtomatiko (slednja je opisana z "ogrevanje" pa si ti potem misli, na kaj so inženirji mislili s tem - je to temp- dvižnega voda ali povratka? Priročnik ne pomaga kaj dosti pri tem ampak nekako z dedukcijo zaključiš da je to povratek); 3. trenutno temperaturo povratka; 4. temperaturo bojlerja; 5. zunanjo temperaturo.
Po prvih petih vrsticah pa zaslon prikazuje nek meni absolutno nerazumljiv šoder.
Po pritiskanju na knof za navigacijo po meniju in spuščanju skozi ta šoder prideš končno do koristne informacije o tem kaj dela črpalka:
postavke kažejo, če je v črpalki pri kaki komponenti sprožena kaka blokada iz kakršnega koli vzroka (omejitev vklopa kompresorja na 4x na uro recimo), koliko sekund je blokada še aktualna, ali se preverja temperatura v obtoku ... morebitne napake itd.
Dalje je spet kar nekaj pritiskanja in nobene razumljive stvari. Pomisliš, da kaj piše v priročniku pa ne najdeš nič več kot opisov tistih prvih 5 vrstic. Če ni mišljeno, da to gledam bi bilo bolje to skriti v nek ločen vnos v meniju z imenom "servisne informacije" ali kaj podobnega.
Glavni meni vsebuje poglavja za:
Ogrevanje (kjer se nastavi krivulja - vendar le končna temperatura povratka; odstop od krivulje za 4 enote + ali -; določi stalno temperaturo povratka, če je vremensko vodenje izključeno; čase delovanja črpalke; znižano temperaturo in čase, toleranca padca temperature povratka ...); Nastavitve ogrevanja sanitarne vode (po času in določitev temperature, toleranca padca temperature,varovala...), Nastavitve ogrevalnih krogov (za direktni: čas delovanja črpalke posameznega ogr. korga); krmiljenje dodatnega vira (nastavitve in pravila vklopa dodatnega vira oz. vgrajenih el. grelcev); Poletni ali zimski režim delovanja; Pregled tempreaturnih senzorjev.
Prav slednji, me malo begajo, priročnik pa tudi ne ponuja kake razlage. S pritiskom na ta menijski vnos dobimo vse tmeperature ki jih črpalka zaznava (in so navedene tudi na osnovnem prikazu preden karkoli pritiskamo na enoti) plus dodatno še izmerjeno temperaturo dvižnega voda (in ostale temperature: kompresrja uparjevalnika, itd itd.). Cifri temperature povratka in dvižnega voda se ne skladata s temperaturama, ki ju odčitam iz analognega termometra s kazalčkom na ceveh obeh vodov. Dvižni je še enak med tistim iz kontrolne enote in analognim na cevi, povratni pa ne - povratek je velikokrat odčitan s kontrolne enote skoraj enak kot dvižni vod medtem, ko je na analognem cevnem termometru kazalček na cca. 5 stopinj manj. Tako, da ne vem, kaj te cifre potem dejansko pomenijo Smile
Kontrolna enota, kolikor sem razumel, tudi nima možnosti korekcije krivulje z merjenjem temperature v prostoru in z nastavitvijo željene notranje temp.
Ima možnost priklopa notranjega termostata, ki verjetno vklaplja in izklaplja obtočno črpalko (tako si predstavljam, ker delovanje v priročniku ni opisano), ampak to ni isto. Kakorkoli meni je za to malo mar, notranjo temperaturo navzgor (recimo za primere ko greje sonce skozi okna iz zahoda) omejujem s termostatskimi ventili. Ampak s perspektive uporabniške izkušnje bi bila pa ta opcija fina, bolj nobl.


Ko je enkrat vse naštimano se tako ali tako nastavitve ni kaj vtikati, če je temperatura v stanovanju zadovoljiva in stabilna, če ni se korigira. Set and forget.

Da povzamem:

KAJ MI JE VŠEČ:
- Da dela po pričakovanjih! Ogreje (vsaj v teh trenutnih oktobrskih razmerah povprečne 24 urne zunanje temperature izmerjene s senzorjem okoli 11C) stanovanje na 22.5 in ga drži.
- Je zelo tiha (v mojih razmerah kjer je stalno nek zvok v ozadju).
- Toplotna Črpalka izgleda solidno izdelana (tudi drobovje je videti lepo sestavljeno).
- Za porabo elektrike bom še sproti kaj dopolnil, ker jo lahko le sproti za kratko obdobje odčitam iz skupnega števca, imel sem pa od priklopa do danes izjemno netipično visoko porabo zaradi uporabe razne mašinerije od raznega orodja do večkratnega večurnega vklapljanja razvlaževalca za sušenje perila v stari kurilnici ...) ampak po prvih odčitkih in odračunavanju po občutku drugih porabnikov je poraba bila ugodna. Ne bom še nič napisal, ker še ne morejo biti to relevantni rezultati.

KAJ MI NI VŠEČ:
Na kratko = uporabniška izkušnja s priročnikom in krmilno enoto:
- Priročnik je napisal nek inženir in tak je bil natisnjen. Sem razmišljal, da bi ga uredil: pokomentiral, dopisal par vprašanj ali boljših razlag in poslal nazaj s predlogom, da naj ga po mojih in nasvetih koga, ki je za to usposobljen (zna pisati in je hkrati za to tehniko laik) napišejo znova. Tudi organizacija vsebine bi bila lahko boljša in bolj do novega uporabnika prijazna. Monter mi je večino relevantnih zadev sicer razložil ampak če obstaja priročnik naj bo dober.
- Izgled in uporabniška izkušnja kontrolne enote Termotronic 3000. Cenovna razlika med 4 vrstičnim zaslonom in čem večjim in univerzalnejšim je zanemarljiva. Menije je pa tako ali tako dobro od časa do časa malo revidirati in ni opravičila za tako skromen izgled in način upravljanja. Verjamem, da je pogled nekega inženirja na to drugačen in da misli, da je vse to in tudi spodaj in zgoraj našteto nepotrebno, ampak s stališča kupcev in potrošnikov so pa take stvari lahko pomemebne. Tudi če niso strogo racionalne.
Evo primer kako ima to pošlihtano Thermia (vem, da je drug cenovni razred ampak narediti kaj podobnega s ČB ekranom in malo manj funkcionalnosti, kot jo ima ta v osnovi Danfossova enota pa ni TAKO drago, daje pa veliko dodano vrednost):
http://www.thermia.com/products/thermia ... id3810.pdf
Ta enota lahko poleg upravljanja TČ, upravlja tudi digitalne termostatske ventile od Danfossa!!! Meni je to odličen selling point!
- Fino bi bilo, da se bi dala pametneje nastaviti strmina krivulje, oziroma, da se določi tudi najmanjšo, štartno temperaturo povratka od tam dalje pa prevzame krivulja do maksimalne temperature. Meni po osnovni krivulji sicer lepo ogreva (ok, naštiman imam odklon navzgor za 1K), ne predstavljam pa si, da je povsod tako.
- Sploh bi bilo fino, da bi ta regulacija bila sposobna upoštevati tudi kak senzor temperature v prostoru (prostorih) in bi avtomatsko korigirala krivuljo glede na željeno notranjo temperaturo.

Izgleda veliko minusov v bistvu pa so vsi del enega minusa.

Pod črto (zaenkrat):
SEM ZADOVOLJEN


OPIS OBJEKTA:
- Lokacija: Kranj, mesto
- Leto izgradnje: 1927
- Opis objekta: Objekt meri 150 m2 stanovanjske površine.
Od tega enoten prostor 75 m2 (etaža -1)+tri pregrajene sobice (špajza, kurilnica in sobica) 25 m2, dve obodni steni popolnoma pod nivojem ulice in sosednjih hiš, tretja stena 3/4 pod nivojem z gozdom poraščenega brega. Stene so debele okoli 45 cm, polni zidaki, plošča/streha 15cm. Streha nad tem delom je "ravna" plošča z naklonom nekaj stopinj, v funkciji terase. Na tej plošči v lopi stoji črpalka, z izpuhom na brežino.
Zgornji prostor (P) meri 50 m2: veža, stopnišče, hodnik z omarami in spalnica (vrata samo v spalnici). Streha alu.
Povsod radiatorsko gretje.
- Naprava: Termotehnika TČ ZV 13 EVT
- Izolacija fasada: povsod kjer je stena nad nivojem terena: 10 cm stiropor (cokli 10 cm stirodur)
- Izolacija streha:
v pritlični etaži 50 m2: steklena volna najmanj 35 cm;
v etaži -1 pod ploščo 100 m2 le spuščen lesen strop in dodatno spuščen s knaufom za 5-15 cm (razlika zaradi kompenzacije naklona spuščenega lesenega stropa). Do naslednje sezone imam v planu vpih celuloze ali podobne izloacije v ta medprostor.
- izoalcija tal: betonirana plošča na skalovje, gramoz, debele deske, preko njih ladijski pod.
- Vlaga v prostoru: niha med 40-80%
- Ogrevanih m2 / notranja T:
P: 50m2, 3 radiatorji +1 lojtra v WC, 20-21°C
-I: 100m2, 7 radiatorjev (večinoma 140x60) + 1 lojtra v WC, 22,5°C
- Drugi namenski viri ogrevanja: jih ni.
#2
uff, nisem vsega prebral, koliko je bila prej poraba olja, če je že bila izolacija? Koliko časa imaš zdej že TČ?
#3
Poraba olja je bila od konca 2007 do zaključka kurilne sezone 2012 v povprečju 2400l na sezono. (prej sem imel občutek da več, ampak sem od nekod izbrskal vse račune od 2007 in izračunal povprečje na sezono). Izolacija zunanjih sten je bila narejena 2009 kolikor se spomnim. Kakorkoli, nisem takrat zaznal kaj dosti manjše porabe (verjetno je neizoliran strop kriv), je pa res da sem bil tečen itak vsakič, ko sem moral odpirat tošl za tankanje, tako da realnega občutka nisem imel.

Na dolgo sem razpisal zato, ker tisti, ki je pred nakupom in morda tehta kaj vzeti dobi čim širšo sliko. Itak boi moral upoštevati še marsikaj, če je pa obširno in če nekoga interesira, si pa prebere. So pa to moja prva opažanja.

TČ laufa zaenkrat zelo kratko: od začetka meseca.
#4
Pozdravljeni,

zelo sem vesel, da se je odprla debata tudi o tej toplotni črpalki, sam sem dva meseca lastnik toplotne črpalke TČ ZV 9 EVT za zunanjo postavitev, ogrevanje z radiatorji in se že veselim izmenjave mnenj z ostalimi lastniki, ki jo že imate, zato me zanimajo najprej izkušnje iz pretekle ogrevalne sezone, kar se tiče samih optimalnih nastavitev regulacije, poraba, protizmrzovalne tekočine v sistemu....

Zaenkrat sem sam še zadovoljen, naprej pa bomo še videli

Prosim za vaša mnenja in izkušnje s to črpalkoSmile
#5
Uporabnika bohinca kontaktirajte, on ima TT na radiatorjih in je zelo zadovoljen z samo TČ.

Ali imate v sistemu kakor pravite glikol oz. antifriz? Torej ste ga dobili serijsko zraven? Če ni skrivnost,.. koliko vas je prišla TČ na ključ z celo kurilnico všteto,.. Koliko imate varovalke na hiši?
LP
#6
V sistemu imamo protizmrzovalno tekočino, ni zraven serijsko žal. TČ na ključ je prišla cca. 10.000 eur - 1.500 eur subvencija. Varovalke v hiši imamo 3 x 20A!

Prosim za izkušnje s to črpalkoSmile
#7
rentgenx Napisal:Koliko imate varovalke na hiši?
LP

Enako tukaj: 3x20A. Za enkrat ni težav.
#8
V sistemu imamo protizmrzovalno tekočino, ni zraven serijsko žal. TČ na ključ je prišla cca. 10.000 eur - 1.500 eur subvencija. Varovalk

TČ stane nekaj čez 5k€, vse ostalo je kurilnica, (kar malce predrago) katero potrebujemo za prav vsak ogrevalni vir.
Je pa omenjena mašina za ta denar odlična izbira.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#9
Čemu pa služi antifriz v ogrevalnem sistemu?
#10
Po oklevanju, da se oglasim, lep pozdrav obema novima uporabnikoma.
Upam, da bo naprava zadovoljila vaša pričakovanja, osebno sem zelo zadovoljen- dve zimi ogrevanja za nami, prihaja nova... Vsem, ki boste spremljali dnevno porabo el. za TČ ob hujšem mrazu, npr.-12stC -ne se ustrašt, preprosto si to pretvorte v porabo kurilca v istih pogojih, pa ne bo izraza strahu, ampak vas bo bolj prevzel nasmeh. Kar je bilo diskusij o neki visoki porabi (če to sploh je) ob sočasni potrebi ( meni je blo rečen ,da je dobro z vidika življenske dobe..., tko da sploh nisem sprobaval neuporabe) elektro grelcev- ne naraste tolko, kot hočjo nekateri prikazat. Oz. kar sem vlekel neke vzporednice s kom, je to zelo zanemarljivo. Drugač pa je v zimi to približno 2-3 tedne, al pa še to ne.
Vklop grelcev mam naštiman na -8stC, z zamikom 40 min.. Tko da se redko vklopijo pod -10stC (al pa še takret ne), kar pa je odvisno od vlage.
Moji podatki o potebah temperature in porabe na str. 3 lastniki TČ zrak-voda poraba el..
Nimam protizmrzovalne tekočine-zaenkrat ne razmišljam o njej.

Da ne bom preveč utrujal kogar zanima naj poišče stran termotehnike- cenik, prebere uvod, pa vidi še cene (tko da brat- tisti ki vas zanima, onim k bojo... ni treba...- tko k se jest ogibam...,ter držim besedo).
Se pa pridružujem madhatter-ju, da bi lohk kej izbolšal, ažuriral..., to sem jim že sam predočil (mene bolj kot elektonski del. npr moti, da ni vrhnji del narejen z malo več naklona,če ne še "nastreška"-zato moja varianta), pravijo da potem za sabo povleče višjo ceno...., tko da ne bi o tem..., kot ni treba...
Me je zdej en dan klical možak, k je bil na ogledu pr nas- da se mu zdi visoka poraba (TČ ZV 18 EVT- ista kot naša- le da ogreva 250m2). Nisem zasliševal kdo je delal -sam mu ni nastavil krivulje, nastavitev pa ne vremensko, ampak konstantno na 55stC- bravo monter kerkol je že bil... Zakaj? Tako temper. v sistemu rabmo ob 200m2 "na radiatorjih" ob -13stC (hiša letnik1959 izol. 3.5cm). Pa še prašal če je normalno da se vlikokrat dnevno vklaplja (nastavljeno je mel da se pri padcu za 2stC razlike vklopi). Pri teh temp. res velika potreba po tem....
Ja kar sem še zapazil in me je motilo- brezvezno odtaljevanje- nastavljeno previsoko. Tko da sem ga prek servisnega dela TT tel. prenastavil, v ta del menija (servisni) se skor ne morš zmotit da prideš, in kej zbrkaš-ni bojazni.
Vsem ne glede na vrsto ogrevalnih naprav, dobro delovanje le teh, s čimmanj stroški !
Lp vsem
#11
madhatter
Zdej se bo komu posmejalo...
Lej, da ti ob izpadu elektrike ne bi zmrznlo..., zdej, se pa zamisl kolkret si npr. cel dan-dva brez el. in se odloč. Sicer sam sem šel v to zavestno, za ostale ne vem...; ko pa ste šele šli v investicijo- dobijo se tud ločene enote...(da vejo še uni z nasmeškom)!
LP
#12
bohinc Napisal:. Vsem, ki boste spremljali dnevno porabo el. za TČ ob hujšem mrazu, npr.-12stC -ne se ustrašt, preprosto si to pretvorte v porabo kurilca v
Vsem ne glede na vrsto ogrevalnih naprav, dobro delovanje le teh, s čimmanj stroški !
Lp pikniku

Aja..tako to gre?

Pri minus dvanajst enakovredno zastareli predpotopni peči na kurilca?

Pri minus dvajset stopinj je pa kaj? Dvakratnik predpotopni peči na krilca?

lp
piknik
#13
:?: :!: Confusedhock: pik. pik. (ni ti pomoči )
Vidm da nis dojel Cry :oops: (aja, oprost maš sekance, sej ne morš...)
Mel pa smo namensko oljno peč- ne predpotopno....
Pa lahko noč, ker s tabo..., aja pa jutr mam šiht-- delam na terenu,večkrat brez tel. signala, tko da pridem do računalnika šele pop. ,če ne le zvečer (k si razmišljal, da spim pol dneva...)
Lp
#14
bohinc Napisal:madhatter
Zdej se bo komu posmejalo...
Lej, da ti ob izpadu elektrike ne bi zmrznlo..., zdej, se pa zamisl kolkret si npr. cel dan-dva brez el. in se odloč. Sicer sam sem šel v to zavestno, za ostale ne vem...; ko pa ste šele šli v investicijo- dobijo se tud ločene enote...(da vejo še uni z nasmeškom)!
LP

Mah verjamem, naj se komurkoli smeji, mene ni nč sram vprašat. Jaz po moje tega nimam, ker na nobenem računu tega ni bilo, pa tudi v spremni literaturi (o kateri pa sem itak pisal, da bi bla lahgko bolj informativna) to ni nič omenjeno.

Zdaj - mal nerodno sem vprašal, priznam. Mene je zanimalo v bistvu kam gre ta antifriz (v radiatorje ali med črpalko in zalogovniki), pa mi je vmes itak užagalo, da je to brezvezno vprašanje ...
Morm mal žilam dat počitnice, da bojo možgane lažje prekrvavljale...
#15
bohinc Napisal:madhatter
Zdej se bo komu posmejalo...
Lej, da ti ob izpadu elektrike ne bi zmrznlo..., zdej, se pa zamisl kolkret si npr. cel dan-dva brez el. in se odloč. Sicer sam sem šel v to zavestno, za ostale ne vem...; ko pa ste šele šli v investicijo- dobijo se tud ločene enote...(da vejo še uni z nasmeškom)!
LP

Aja - a ta antifriz kaj spremeni karakteristike ogrevanja/porabe? A je kakšen down side poleg verjetno cene?
Kakšna je ta cena memgrede?
In a je dajanje antifriza v radiatorje pri uporabi TČ standard in splošna praksa, ki je meni ni nihče omenu al je to neka opcija ekstra ?


Skok na forum:




Zadnje novice