Splošno > Sam svoj mojster
Cirkular "vleče"

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cirkular "vleče"
#1
Situacija je naslednja:
- mizni cirkular metabo TS 250
- list še original metabo
- prislon naštelan po priporočilu proizvajalca ("odprt" +0,15 mm na zadnji strani lista)
in se zaklene spredaj in zadaj na mizi
- list paralelen vzdolžnemu utoru mize (0,025 mm+/- variacije, zmerjeno s komparatorjem)
- dela isto sranje če je cepilni klin gor, ali če ga ni (zadnjega se ogibljem, ker ck nosi tudi zaščitno kapo, ampak sem probal, če morda klin vleče kose stran od prislona
- pravokotnost lista na mizno ploščo prevejena s ključavničarskim vinklom in digitalnim kotomerom, ne švica več kot 0,2° pri nastavitvi 90°na klescu.
Težava:
ko imam prislon na desni, mi žaga obdelovanec (če je daljši recimo od 35 cm) opazno vleče od prislona stran, v levo. Poskušam s pritiskom obdelovanca na prislon (v desno) izravnat vleko, vendar žaga "poje", in če sem zelo siten, tudi rahlo smodi.

Preden menjam list za CMT-ja ali Freuda, je lahko kaj drugega?
#2
Bo kak "tišlar" več vedel, ampak če imaš prislon odprt v eno smer, potem ni vseeno ali ga daš na levo ali na desno. Na izhodu mora biti vedno bolj odprt kot na vhodni strani, koliko je pa stvar debate - za žaganje plohov običajno naštimam na kak milimeter.

Druga možnost je pa zanič list - po eni strani je uničen od kakega žeblja ali kaj podobnega.
LP,
Samojed
#3
prislon imam vedno na desni, ker imam levi paralelni utor za prečno vodilo za zajere itd. plus tega se miza podaljša na desno in je tam možnost odreza širšega obdelovanca kot če bi bimel prislon na levi polovici mize.
#4
Mogoce precka na katero je pritrjena odmicna letev ni pravokotno na rezilo. Drugace menjaj rezilo, oz. daj ga nabrusit.
#5
ali lahko malo bolj obrazložiš kaj je to "prečka na katero je pritrjena odmična letev", prosim?

še dodatno pojasnilo o moji težavi:
- žaga vleče obdelovanec ne glede na širino obdelovanca, torej imam enako težavo pri vzdolžnem rezu 300 mm police iz iverice, kot tudi pri paranju recimo 30 mm masivne letvice. od ene določene dolžine naprej žaga obdelovanec "suka" v nasprotni smeri urinega kazalca.
#6
Je motor z listom sploh dobro pritrjen ali se gunca v vse smeri kot je to navada pri takih nizkocenovnih žagah... pač slaba konstrukcija

imaš na tej "mašini" vsaj 4500 obratov?
#7
Saj se ne spoznam preveč, ampak predvidevam da je problem v ostrini šajbe :? Vsaj pri motorki je tako da jo vleče postrani če je ena stran slabše nabrušena oz. je globina zoba drugačna kot na drugi strani.
#8
Pr iverici naj bo še tako slaba in skrhana šajba ti bo vsseno žagalo brez problema v ravnino in ob masi, edino odrez bo katastrofalen :lol:
#9
Nesi najprej list na brušenje v Leitz (ali pošlji po pošti). Ko bo nabrušen, potem rešuj probleme novo na novo. Novi (rezervni) list bi jaz kupil istotam...

Lp J.
#10
koliko je ta list prezagal, predvsem stvari za katere ni namenjen (zeblji itd.) ali lahko reces da je nabrusen.
Je bil kdaj srajan- razperjen?
Mislis da je tezava v sajbi ali konstrukciji?
probaj dobiti nadomestno testno sajbo.
#11
piknik Napisal:Je motor z listom sploh dobro pritrjen ali se gunca v vse smeri kot je to navada pri takih nizkocenovnih žagah... pač slaba konstrukcija

imaš na tej "mašini" vsaj 4500 obratov?
nič se ne gunca, to je najboljši prenosni cirkular po mojem. ni pa najdražji, je skoraj najcenejši, 550€. obratov je pa 2600 in ima 250 mm list.

cenejši je le zeleni bosch. je pa ta metabo svetlobna leta boljši od precej dražje makite, ki je res vigle-vagle vendar ima v praznem teku 4500 vrtljajev - pri pol kilovata šibkejšem motorju. po mojem je gnana na jermen, metabo ni.
#12
Hanzi Napisal:koliko je ta list prezagal, predvsem stvari za katere ni namenjen (zeblji itd.) ali lahko reces da je nabrusen.
Je bil kdaj srajan- razperjen?
Mislis da je tezava v sajbi ali konstrukciji?
probaj dobiti nadomestno testno sajbo.
list ni prav dosti prežagal, ima pa nekaj skrhanih zobcev (žebljički), vendar so to 3-4. list ima zobce iz karbidne trdine, ti se ne razperjajo ker so izmenično zrcalno brušeni.
#13
kadotr Napisal:Nesi najprej list na brušenje v Leitz (ali pošlji po pošti). Ko bo nabrušen, potem rešuj probleme novo na novo. Novi (rezervni) list bi jaz kupil istotam...

Lp J.
ne poznam. imajo spletno stran? bolj sem se nagibal k listom CMT orange tools ali Freud. te prodajajo v lestroj trzin in lahko hitro sam skočim tja.
sicer pa ti dajem prav, listi niso poceni, pod 75 € ni kaj pametnega v tej dimenziji. vendar dvomim da so oškrbljeni zobci rešljivi.
#14
Eno žago take velikosti imam jas doma samo je navadna ni vidija Aleks če rabis ti jo posodim!!!preberi ZS
l.p.cratos
#15
Se da ta cirkular okol obrnit tako kot elujevega da imaš potem kotnega?

mogoče je tle hakeljc...


Skok na forum:
Zadnje novice