Gradnja in obnova > Napeljave
Sobni termostat - vezava

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sobni termostat - vezava
#1
Pozdravljeni, prosil bi samo za drobno pomoč.
Kupil sem namreč nov sobni termostat (brezžični) in sedaj bi ga rad povezal z obtočno črpalko.
Na enoti termostata imam konektorje N in L (ta dva vem kaj pomenita), ne vem pa kaj sta NO in COM.
Torej elektriko sem pripeljal do N in L, sedaj pa kako naprej do črpalke.

Navodila pravijo takole:
NO preklopni kontakt
COM kontakt stikala
L priključno napajanje 230V AC
N nični vodnik

Fotografija v priponki.

HVALA!


Priložene datoteke
.jpg   Local_EWHt_[[1xah.jpg (Velikost: 6,48 KB / Prenosi: 6628)
#2
Malo logike: med kontaktoma NO in COM je stikalo, ki bo dejansko vklaplalo motor črpalke. Na en kontakt (ni važno kateri) vežeš fazo (morda je že šla skozi kakšen senzor, avtomat, ...), drugi kontakt pa vežeš na motor, kamor moraš pripeljati tudi ničlo.

Za vsak slučaj prej preveri, da sta kontakta sklenjena, če je dejanska temperatura nižja od nastavljene (željene).
Nimam časa - sem v penziji!
#3
hvala za odgovor, vendar sem to varianto vezave ze sprobal a zal ne deluje.
Slisi se sicer klik pri vklopu, kot da bi stikalo preklopilo, vendar crpalke ne zažene.
#4
Načeloma gre tako, kot je na sličici oziroma kot je že napisal žerjavar. Velja le za konfiguracijo, ko je tvoj novi sobni termostat edina 'žival', ki krmili črpalko. Če je 'živali' več oziroma je tvoja črpalka že priklopljena na neko krmilje, potem bo potrebno vedeti, kakšna je vezava v obstoječem stanju (sicer lahko tudi poči).


Priložene datoteke
.jpg   kontakt.jpg (Velikost: 8,83 KB / Prenosi: 6585)
Mi o avionu, pilot iz gozda....
#5
Citat:Slisi se sicer klik pri vklopu, kot da bi stikalo preklopilo, vendar crpalke ne zažene
Odvijači veliki bakelitni vijak v podaljšku osi motorja (za nekaj kapljic vode se ne sekiraj), ter z izvijačem (na osi motorja je zareza) malo zavrti rotor. Morda je zapikal (vodni kamen) - mu je potrebna majhna vzpodbuda.

Če ne bo uspeha z voltmetrom izmeri napetost med sponkama motorja, ko bi moral delovati- lahko preizkusiš tudi z navadno žarnico.
Nimam časa - sem v penziji!
#6
pozdravljeni
da ne odpiram nove tem o termostatu in njegovemu priklopu bi jaz tudi vprašal kako naj ga priklopim na starejšo plinsko peč junkers ki ima samo številke na priklopu za termostat in sicer 1,2,4 na termostatu pa NO,COM,NC kaj in kako skupaj zvezat.

l.p

Elvis
#7
Tud jaz bi prosil za pomoč pri vezavi termostata.

Imam omarico, kjer so tri stikala za pumpe:
1. za talno ogrevanje
2. za radiatorsko ogrevanje
3. za bojler

Takrat, ko mi je električar vezal peč nisem imel še enega termostata za talno ogrevanje. Črpalka za radiatorje in bojler funkcionirata. Ostala mi je za priklop še črpalka za talno. Električar mi je pustil dve žici (mislim, da stikalo) za ta termostat.

Zdaj bo počasi sezona kurjenja in moram vse do konca priklopiti. Elektrika mi je zelo tuja, zato bi vas prosil za pomoč. Spodaj je slika možnih shem priklopa termostata. Ne vem kaj moram kaj priklopit Sad

[Slika: termostat.jpg]
#8
Tip/model termostata?

Preden karkoli šlataš/priklapljaš, izključi ustrezno varovalko in pred dotikanjem s preizkuševalnikom faze (fazenprifer iz neke druge teme na forumu) preveri, če nikjer ni prisotne omrežne napetosti!! Ne dotikaj se neizoliranih vodnikov.
Če v karkoli nisi prepričan, prepusti delo usposobleni osebi - pokliči električarja - najboljše tistega, ki ti je dela izvajal.

Pa pojdimo naprej....

Če imaš na razpolago dva vodnika, ki ti ju je za priklop termostata pustil električar, bi bila prva opcija ta, da na ta dva vodnika priključiš za test eno čisto navadno stikalo za prižiganje luči.
Še ekrat: izklopiš varovalko, preveriš neprisotnost napetosti, priključiš stikalo, vklopiš varovalko....

Če stikalo vključiš, bi se morala pumpa pognat in ustavit, ko stikalo izključiš. Če bo ob vklopu počilo, potem vodnika, ki ti ju je pustil električar, nista namenjena kontaktu termostata (če se ne bo zgodilo nič, sta mogoče za napajanje pumpe - beri naprej).

Ne poznam modela tvojega termostata in ne vem, zakaj so na priloženi slikci tri možnosti vezave porabnika - med prvo in drugo je razlika le v moči grelca/porabnika, in ti dve se izključujeta s tretjo varianto - gre za tri modele termostata.

Če imaš model E8.423RF (opis priklopa velja le za ta model), potem ga priključiš takole (očitno je, da termostat ni baterijsko napajan):
230V (stalna faza) na sponko 1
ničla (stalna) na sponko 2

senzor itak na sponki 6 in 7

tvoja dva vodnika (od električarja) pa na sponki 4 in 5 (vseeno katero žico vtakneš v 4 oziroma 5)

Malo sem pobrskal in našel tole:
http://www.tkbhome.com/uploads/13595949413436.pdf

kjer sta na strani 10 oziroma 11 opisana dnevni in tedenski termostat z enakimi priključki kot na tvoji slikci. Iz tega vidim, da so pravzaprav trije modeli termostata - če imaš torej tretjega s tvoje slikce, ga priključi, kot sem napisal. Če pa imaš kak drug model, se ga pa ravno tako da uporabit - le v tem primeru moraš imeti zanesljivo informacijo, kam gresta vodnika, ki ti ju je pustil električar.

Če bi ta dva vodnika šla npr. direktno na pumpo (in samo na pumpo, na kateri drugega napajanja ne bi bilo), bi uporabil termostat tipa E8.413RF ali E8.416RF, tvoja vodnika pa bi priključil na sponki 3 in 4.

Še enkrat: previdno z elektriko! Lahko tudi dopišeš od kod si - mogoče je kak električist s foruma kje blizu, pa ti priskoči na pomoč.
Mi o avionu, pilot iz gozda....
#9
Tip termostata je E8.413RF. Potem je spodnja shema prava.
[Slika: photo-4.jpg]
Tvojega linka mi ne odpre Sad

Z električarjem imava problem, ker on dela do 16.00, mene pa do takrat še ni doma. Tako da če je kdo blizu Tržiča lahko pride na eno hladno češko pivo pa pogledava pol če se bo kaj iskrilo :lol:

Če ta dva vodnika, ki mi jih je pustil električar dam skupaj mi pumpa dela.
#10
Potem ta termostat ne bo pravi.
Potreboval bi E8.423RF in vezavo na kontakte 5-4

Vseeno bi lahko uporabil:
Če je ta termostat priklopljen na napajanje (sponki 1-2), potem bi lahko priklopil odvod proti črpalki na sponko 4 (odvod je tisti od dveh vodnikov, ki s preizkuševalcen ne sveti.)

Če je termostat baterijsko napajan (dela tudi brez priklopa napajanja 1-2), potem priklopi tisti kabel med 1 in 4
#11
:evil: Zgleda res ne bom moral nič sam narediti.
#12
Bom kar tole temo izkoristil za moje vprašanje.
Imamo 2 sobna termostata, vsak v svoji etaži. Ogrevamo na drva, vgrajen zalogovnik.
Zanima me ali lahko jaz v kurilnici dodam neko nadometno stikalo, da ročno vklopim črpalki zaogrevanje? Pač da ga zvežem pred termostate, in lahko kdaj po želji od spodaj vklopim da voda malo zakroži. Je kakšna nevarnost za termostat?
#13
Dajte mi napisat kake termostate uporabljate...te brezžične...model, proizvajale...ter kje ste kupili.

Ali da rečem drugače kaj se splača kupit?

(razmišljam da bi v II. štuku pumpo za radiatorje vezal na termostat...bi bilo pa fino da se ga da krmiliti tako časovno kot temperaturno).
#14
@damo1
Če je kje kaj pravice in logike v tvojih povezavah, tako stikalo komot montiraš.
Če imaš za krmilje kako super-truper elektroniko, boš verjetno potreboval dokumentacijo, če pa imaš klasiko, bo zadoščal fazenprifer.
V kolikor nimaš nobene sheme vezave trenutnega stanja, bo treba malo pobrskati in premeriti, kam in kako sta termostata povezana. Enostavna opcija je dvojno stikalo oziroma stikalo z dvema delovnima kontaktoma, če boš z njim vklapljal obe črpalki hkrati. Zvežeš ju paralelno (vzporedno) s termostatskima kontaktoma.
Če pogledaš mojo slikco nekje zgoraj (pre tebi je verjetno to podvojeno zaradi dveh črpalk), bi stikalo zvezal na sponki COM in NO (in ponovil z drugim stikalom na drugi pumpi/termostatu/kontaktih)

Ampak za to isto funkcionalnost lahko enostavno na termostatu zavrtiš gumb na višjo temperaturo (vsaj v nadstropju, kjer se nahajaš)
Mi o avionu, pilot iz gozda....
#15
damo1 Napisal:Bom kar tole temo izkoristil za moje vprašanje.
Imamo 2 sobna termostata, vsak v svoji etaži. Ogrevamo na drva, vgrajen zalogovnik.
Zanima me ali lahko jaz v kurilnici dodam neko nadometno stikalo, da ročno vklopim črpalki zaogrevanje? Pač da ga zvežem pred termostate, in lahko kdaj po želji od spodaj vklopim da voda malo zakroži. Je kakšna nevarnost za termostat?
Za termostat ni nobene nevarnosti, če boš uporabil isto fazo (v primeru, da imaš 3 fazno elektriko). Če boš pustil (pozabil?) stikalo vklopljeno ti termostata ne bosta izklapljala črpalke.

PS-Bi pa sam raje montiral tipko, kot stikalo. Črpalka bi tako delovala le dokler držim tipko.


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »