Splošno > O cenah materiala in storitev
ABC nakupov na Poljskem in drugje :-)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ABC nakupov na Poljskem in drugje :-)
#1
povod za to temo je ogromno zasebnih sporočil, ki jih dobim v predal in za katere, moram priznati, najdem vedno manj časa. Tako bom poskušala v tej temi zapisati vse kar je potrebno vedeti, se pozanimati, spoznati in upoštevati kadar se lotimo nakupa na Poljskem. Tako bodo člani foruma Podsvojostreho lahko prebrali koristne info, meni pa ne bo potrebno odgovarjati na ZS :lol:

Radi bi kupili npr. izolacijo za fasado. Prva stvar je, da si odpremo GoogleTranslate ter prevedemo besedišče. http://translate.google.si/?hl=sl&tab=w ... 0Astiropor To je seveda potrebno če želimo pravilno iskati blago, ki ga potrebujemo.
Če poguglamo za iskanimi besedami dobimo proizvajalce, prodajalce, posrednike...
Pri Poljakih je tipično, da imajo cenik objavljen, običajno že na prvi strani.(ne tako kot pri nas, ko na prvi strani naletimo na "Pokličite za ponudbo" :roll: ) Hitro si lahko naredimo primerjavo za enak ali podoben material. Uporabimo tudi http://www.ceneo.pl tukaj najdemo zlistane prodajalce od najcenejše do najdražje ponudbe
za iskanje ponudnikov znotraj iste kategorije je zelo uporaben tudi http://www.allegro.pl nekaj podobnega kot eBay
če gledamo gradbeni material je velik prodajalec na poljskem http://www.mega1000.pl/ imajo ponudbo različnih proizvajalcev in tudi lasten prevoz.
Kadar kupujemo blago za katerega prodajalec ne nudi lastnega prevoza oz ne organizira dostavo si moramo pač pomagati sami.
Ko smo mi pred leti kupovali na Poljskem od izolacije do kamina, mize, stolov, komod oz omar.... sem vedno urejala prevoz sama, ker je bilo tudi cenejše kot če bi Poljaki.
Od kar Viator&Vektor ni več "med živimi" se obračam na špeditersko podjetje GLOBUS Metlika.
Nekatere stvari nam lahko pripeljejo s kombijem. Takrat so nam dostavljali

TRANSPORT ŠENICA D.O.O.
Butorajska cesta 30 SLO-8340 ČRNOMELJ
E-mail: transportsenica@gmail.com
Tel.:++386(0)7 305 38 29
Fax.:++386(0)7 305 38 29
GMS:++386(0)41 342 144

in
Logistika Prevozi Brce
Brce d.o.o.
gsm:00386 40202003
tel:00386 59 081 431
fax: 00386 42325794
mail: info@prevozi-brce.si

uporabili smo tudi dostavno službo DPD, DHL ipd. Pač odvisno kje je bilo kaj ceneje.

Špediter mora vedeti točen naslov, kontaktno osebo, telefon, kdaj lahko blago dvigne (od-do), kašna je teža blaga, volumen, ali je na evro paleti oz. kakšno je pakiranje.... Prav tako je potrebno prodajalcu sporočiti kdo bo pobiral blago in približno kdaj. Poskrbimo, da so izmenjani kontakti, da so "na vezi" in se sami najlažje dogovorijo glede prevzema blaga.

Plačilo se izvaja na osnovi predračuna, bančno nakazilo na TRR, v evrih.

Da ne pozabim. Ko iščemo prodajalca moramo upoštevati, da bo cenejši prevoz, če bo prevzemno mesto kje ob poti, takorekoč mimogrede, ko se bo prevoznik vračal v Slovenijo. Torej si je potrebno dobro ogledati tudi karto Poljske Big Grin

Toliko zaenkra. Ko se spomnem še kaj koristnega dopišem, sicer pa če ima kdo kakšno vprašanje ga naj, prosim, zastavi kar tukaj.

LP

dodajam:
ko prvikrat kontaktirate prodajalca/proizvajalca pošljite mail tako v angleščini kot poljščini. Seveda uporabite Google translate in napišete, da je "instant" prevod.
Kadar mi niso odgovarjali na mail-e, jaz pa sem na vsak način hotela neko blago sem seveda dvignila telefon in naredila long distance call. Prijazno povprašala, če so dobili mail, ki sem ga poslala ene 10x, zadnjega danes zjutraj :wink: in če mi lahko odgovorijo na mail. 90% so po tem klicu tudi odgovorili na mail in me vzeli resno. Se je pa našel en blizu Gdanska na daljnem severu, ki mu tudi moji klici (najmanj 3) niso prišli do živega in mi ni hotel prodati (prečudovitih) stropnih luči. tako smo še sedaj brez njih :twisted:
#2
Hvala za to objavo...Zelo koristna Smile
#3
Sem malo spremenil naslov, ker so zadeve za npr. Nemčijo zelo podobne. Ponavadi se nakupi splačajo na trgu, ki ima čim večjo ekonomijo obsega - s tem dosegajo tudi nižje cene. Seveda pa je pametno gledati po EU in okoliških državah.

Do ključnih besed se prebijem z googlom translate in iskalnikom. Dokler nimam pravilnih izrazov v nemščini v iskalnik dodajam "site:.de", kar pomeni, da išče samo po straneh, ki se končajo s .de. Ko imam ključne besede grem v "trgovine".

V Nemčiji se poslužujem http://www.ebay.de (nekaj tašnega kot naša bolha), http://www.idealo.de (nekaj takšnega kot naš ceneje) in pa včasih tudi http://www.amazon.de.

Tako kot Poljska je tudi Nemčija velika dežela - razlika v transportu iz severa ali juga države je lahko tudi 200€ ali več, tako je vedno treba pogledati kje je kraj in kako daleč je avtocesta "za nazaj".

Plačilni načini so PayPal in pa nakazilo denarja (UPN), številko bančne/EU kartice posredujem v res zelo rekdih primerih.

eBay
Vsi prodajalci imajo tudi ocene. Splača se jih prebrati, ker včasih so negativne zaradi neumnosti, včasih pa tudi z razlogom. Nikoli ne kupujem pri trgovcu z manj kot 98% pozitivno oceno.
"Auktion" pomeni licitacijo. Tukaj so dejansko pomembne zadnje sekunde. Licitacija za vroč artikel, dve uri pred iztekom, ensotavno pomeni da ne boš ti kupec...
"Sofort-kaufen" pa pomeni, da plačaš zahtevano ceno in izdelek dobiš.

idealo
Tukaj gre predvsem za naprave zabavne elektronike in bele tehnike. Še bolj pomembno kot na eBayu so ocene trgovcev - imeti mora veliko mnenj (500+) in vsaj 4 zvezdice. Če iščete komplet za n.pr. kuhinjo bo vedno kakšen artikel izstopal - takrat se je potrebno poslužiti emalov. Pošljite povpraševanje za komplet in primerjajte komplete s prevozom!

Komunikacija? Angleščina in google translate. Če nimate strica v Nemčiji (ali nekoga, ki bi "posodil" naslov) je komunikacija skoraj obvezna. Treba jim je dopovedati, da je Slovenija ista cona kot Avstrija pri DHL-u in da si pripravljen plačati tudi kakšnega desetaka več za Nemčijo; ali pa jim povedati, da boš blago prevzel sam ("Selbstabholung") - potem pa DPD, DHL ali kakšna špedicija. Kot je napisala laik je potrebno vedeti CBM (volumen), GW (teža) in naslov. Pomemben podatek je tudi ali se lahko na vaše blago še kaj naloži - če to ni možno se računa tloris x polna višina.
211 konjev sreče v ovinkih...
[Slika: r53supercharged.jpg]
JOHN COOPER WORKS evolucija
#4
Kitajska in dežele tretjega sveta.

To je samo za najpogumejše. Nakupi male zabavne elektronike na večjih portalih (n.pr. dx.com) so dokaj varni. Kitajci delajo vse - to kar bi bilo zanimivo za ta forum je lahko okrasni kamen, parket, kakšna mehanizacija, pipe in svetila...

Kako pa najti dobrega proizvajalca pa je čista loterija. Dokler operirate z zneski pri katerih lahko rešeč "kar bo pa bo" ni težav, ko pa zajadrate v višje zneske, pa se je potrebno poslužiti agenta in/ali QC (quality control) - blago se, po VAŠIH specifikacijah, preveri pred in med nakladanjem v kontejner. Predvsem elektronika brez CE oznake v EU nima vstopa!!!

Blago nikoli ne zapisti dobavitelja dokler on nima vsega denarja pri sebi v žepu; kako pa vam napiše račun je pa stvar pogajanja. Tudi če plačate 1000 USD, vam ponavadi brez težav napiše račun za 100 pa ali 2000 USD (ali pa oba). Vedeti je pa treba da se carina in ostale pritekline plačujejo od materiala in vseh stroškov (prevoz...). In če se bo carini zdel znesek prenizek, bodo usekali svojo cenitev.
211 konjev sreče v ovinkih...
[Slika: r53supercharged.jpg]
JOHN COOPER WORKS evolucija
#5
Nebomga.. če imaš kakšne kontakte za prevoznike iz DE bi bilo dobrodošlo da tukaj napišeš, saj uporabnike foruma večinoma to zanima kako si blago lahko "pripeljejo" iz tujine. Čeprav za Nemčijo je res veliko tudi kombi prevozov, ki so praviloma ugodnejši (konkurenca).
#6
Mi smo na Poljskem res našli vse od "šivanke do slona" kot se reče, saj so cene najnižje, še posebej če se vzame količina - torej kljub prevozu
#7
Jaz delam z ALFA SP d.o.o., ampak to zaradi drugih navez in je mogoče kakšnega desetaka ugodneje. Drugače pa se mi Nemčija ne zdi tako problematična kar se prevozov tiče... ne glede na to kdo ga organizira.
211 konjev sreče v ovinkih...
[Slika: r53supercharged.jpg]
JOHN COOPER WORKS evolucija
#8
Dober dan,

zanima me koliko stane prevoz Wroclaw-Ljubljana. Ima kdo kakšen podatek?

Sem dal povpraševanje za stiropor.

Za identično naročilo je pri nas cena 5800(menda super extra popusti), Na poljskem pa 3100eur.

Samo za prevoz oni hočejo preveč. Tudi če oni dajo prevoz, je razlika še vseeno zelo velika.

lp
#9
Imaš kako povezavo do trgovine?


Skok na forum:
Zadnje novice

V radiatorju šumi
07.11.2019 ob 12:28:59
V radiatorju šumi
Svetujemo, kako pravilno odzračiti radiator in rešiti še ostale nevšečnosti z ogrevanjem.   Okvare... Beri dalje »
Vaša streha pušča?
21.10.2019 ob 07:14:34
Vaša streha pušča?
V določenih primerih vam lahko pri popravilu strehe pomaga vaše zavarovanje doma. Ste ugotovili, da vaša streha... Beri dalje »
Vsestranska delovna oblačila za urejen in profesionalen izgled zaposlenih
23.01.2018 ob 11:35:41
Vsestranska delovna oblačila za urejen in profesionalen izgled zaposlenih
Podjetja s(m)o ljudje, zato je zelo pomembno, da se na delovnem mestu počutimo dobro, saj današnji sodoben in hiter tempo življenja narekuje, da... Beri dalje »
V Lokrovcu pri Celju na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Urbano-D 149
04.12.2017 ob 10:53:36
V Lokrovcu pri Celju na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Urbano-D 149
V podjetju Lumar v soboto 9. decembra, med 10.00 in 15.00 uro, v Lokrovcu pri Celju pripravljajo dan odprtih vrat na spremenjeni hiši Lumar Urbano-D... Beri dalje »