Opremljanje doma > Kopalniška oprema
Debel sloj vodnega kamna

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Debel sloj vodnega kamna
#1
Kaj storiti, če je na dnu straniščne školjke 2 cm debel sloj vodnega kamna? Školjka je sicer še povsem v redu, ne zdi se nam niti kaj prida stara, zato je ne bi ravno vrgli proč, če ne bo nujno.
#2
probaj z solno kislino-razredceno dobis v trgovini na m,,,
#3
Kis za vlaganje. Šopneš notri liter do dva, malo pustiš delovati pa malo požokaš, če bo kaj razpadat začelo. In ponavljaš vajo.

Ne bom niti vprašal, kako vam je ratalo nabrat tok kamna.
#4
Kar vprašaj za nabiranje kamna. Stanovanje smo kupili pred kratkim, majhna garsonjera, v kateri so se dolgo menjavali številni podnajemniki, ki se seveda sproti niso ukvarjali z odstranjevanjem kamna. (Pri nas doma ga ni niti za vzorec).

Poskusili smo 6 ur z razredčeno solno kislino - učinek manj kot nič. Zato dvomim o učinkovitosti kisa. Preden bo kis odstranil toliko kamna, bomo porabili kisa v vrednosti nove školjke...
#5
kis za vlaganje reši 100% sam rabi čas.
#6
jelenal Napisal:Poskusili smo 6 ur z razredčeno solno kislino - učinek manj kot nič. ...
V štacuni se kupi 33% solna kislina. V školjko vliješ 2 dcl, z nečim zmešaš in pustiš čez noč. Naslednji dan s šraufencigerjem odlušči zmehčan kamen. Deluje preverjeno.

Pri delu PAZI! ker delaš z nevarno tekočino. Očala in rokavice so tukej obvezne.
#7
In kaj ta solna kislina pomeni za plastični odtok?

mu dobro dene?
#8
Vseeno mu je.
Je neobčutljiv še na kaj veliko agresivnejšega, kisline in lugi mu res ne škodijo, kvečjemu kakšno hudo topilo bi ga morda požgečkalo.
#9
Solna kislina se skladišči v plastični embalaži. :wink:
#10
Solno kislino dobiš v eurospinu za malo več kot en euro. Samo, če je tako zapacana, bi jo zamenjala, že zaradi boljšega občutka.
#11
Imeli smo podobno težavo, pa s kisom, coca colo ni šlo stran, potem smo izdatno polili z WC NET gel mislim da je tak, vsaj moder vem, da je bil
http://www.mercator.si/trgovina/cistilo ... ilom_50170
nekaj v zvezi z varikino je pisalo na njem, je pa smrdelo za znotr (po varikini). To smo tretirali, ko smo šli čez vikend od doma. V tem času je pobrao ves kamen.
#12
Kot so ze rekli ce je res kamen in ne kaj drugega bo katera koli kislina rešla zadevo. Bolj je koncentrirana hitreje bo kamen odfrčal. Raztapljanje pospešiš z mešanjem.

LP
#13
20 eurov je nova navadna školjka. Manj kot za vse rcnije ki so zgoraj napisane....tko da
#14
Za odstranjevanje vodnega kamna (tudi v kopalnici) sama uporabljam citronko - dobi se v vsaki špecerijski trgovini (uporabna je tudi pri izdelavi marmelad, napitkov, ....). Ne vem sicer, če bo odstranila tako debelo oblogo vodnega kamna, kot je 2 cm, ampak poskusiti bi kazalo. Jaz citronko natresem npr. na viledo, nato to malo namočim z vodo in potem rahlo podrgnem prostor, kjer je madež vodnega kamna ... doslej nisem s tem še nič uničila (npr. ploščice, umivalniki, ipd.). Če pa npr. čistim grelnik za vodo, pa citronko dam v vodo in vse skupaj zavrem - se mi zdi, da raztopljena v topli oz. vroči vodi deluje še hitreje in bolje. V primeru tistega vodnega kamna v školjki, bi morda kazalo noter vliti toplo raztopino citronke in pustiti (npr. vsaj čez noč).
#15
... aja, pa še to sem pozabila povedati prejle ... citronka nima nobenega vonja, kis pa mi smrdi kot sam vrag in ga pri čiščenju tudi slučajno nočem uporabljati ...


Skok na forum:
Zadnje novice