Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
temeljna plošča - xps, debelina

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
temeljna plošča - xps, debelina
MandM,
z notranje strani obleci temelj; kako smo izvedli, sem nekaj časa nazaj nalimal slike.
60 cm ste dvigni .... kaj??
Koto +/- 0,00 n.m.v.?
Nastuje z tamponom?
Kako pogosto poplavlja?
Ves tamonsko nasutje zavijte v filc vsaj 200-250 g.
Kam boste odvedli vodo ob dežju? Je drenaža predvidena? Kako?
Izvedna hidroizolacije na robnem nosilcu in AB temeljno plavajočo ploščo je kar "" škartljiva zadeva"". Tako imaš predvideno. Pomiki/premiki.
   
Ali jer res nujno potreben robni nosilec ?? Sidranje da se ne prestavi ob poplavi.  Ali lahko potok omejiš pred izlivom z kakšno brežino - škarpo?? Če voda ne bo drla in erodirala zemljine/tampona?
Toplotna izolacija nad AB ploščo : H. izolacija, nato vsaj 3-5 cm XPS-a, nato EPS. Razvod instalacija nad xps-om. Temu prilagodiš pritličje. Predviden imaš samo EPS.
Lep pozdrav
           


Kota prtličja je dvignjena za 60cm nad koto nivoja parcele katera je v osnovi ravna (mogoce naklona 30cm na 30m). Sicer če sliko dobro pogledam, kaže celo več kot 60cm. Ker je poplavno je lahko le hiša dvignjena nad terenom.

Načeloma na poplavlja pogosto kolikor sem se pogovarjal s starejšimi sosedi. Kar se tiče nasutja, škarpe ipd. je vse nezakonito delat v tem priobalnem pasu 5m. Imam pa seveda v planu po zaključku gradnje urediti tudi brežino, mogoče zabetonirati kamen ali z ustreznim nasutjem.

Glede filca, vzeto na znanje.

Sicer dranaže ne vidim v načrtu ampak seveda bo narejena okoli hiše. V prilogi slika načrta odvoda meteorne vode v ponikalnice. Je pa tako, da v realnosti zelo slabo voda ponika na teji zemlji zato bom vso to vodo speljal v ta potok. (enako kot vsi ostali sosedje).

Tale HI je res kritična pod AB glede na stik, ta opcija ne bo vredu. Glede nosilca težko rečem, ta obod je predviden kolikor vem, da je beton v stiku z cono zmrzali. Med nosilcem/obodom in AB je predvideno sidranje.

Kar se tiče potencialnih poplav bom seveda naredil vse kar je mozno glede brižin, škrap ipd. Ampak to pride kasneje zato bi rad trenutno rešil detaile okoli AB, da nimam brezveznih dodatnih stroškov in še kakšne težave kasneje.

Kolega gradbinec mi je priporočil tole:
Pasovne temelje in 15cm AB talno ploščo (Ne temeljna, talna). Predlaga uporabo vodotesnega betona. Potem HI na AB talni plosci. Najprej le tam kjer pridejo cegli. Pred izvedbo estrihov pa bi naredil še ostalo HI in povezal.
Ima kdo izkušnje s tako izvedbo?

Hvala že v naprej.


Priložene datoteke Predogledne slike
   
MandM ,
prijatelj gradbinec, ti je verjetno predlagal takšno izvedbo.
   
Kar na predhodno sliko dorisal: če tako predlog, imam že od nekdaj ( iz stare Yuge) pomisleke, da se prestriže hidroizolacija zaradi pomika pasovnega temelja in AB plošče, ki se ga dotika. Kakršnokoli slabo utrjevanje  bo posledično plošča se posedla. H. izolacija crkne. Opcija za kapilarni srk do cilga in naprej po steni. Osebno jo ne zagovarjam. Se je tako izvajalo ; nekaj podobnih videl tudi v novejšem času , a so po debati ............
Drenaža: odvisno do katere globine boš izvajal izkop = raščen teren.
Za koliko se še lahko gardbinec zmoti, da ti dvigne tampon??
Od kje cev KCM " na Levi " strani načrta? Zelena.

Ja se strinjam, iberlauf iz ponikovalnice ( zadrževalnika ) v potok.
Lep pozdrav
Som16

ne, Talna plošča bi bila NA temeljih s tem se rizik trganja HI močno zmanjša. (Priloga ENA.) Vidim nekje, da se potem pasovne temelje oblači vsaj z notranje in zunanje strani v XPS, nevem pa kok to odnese. Našel sem se tole sliko enega člana foruma (Priloga DVE), kjer je podložni beton čez pasovne temelje potem Ti in AB,.. sicer je to stroškovno zahtevno dosežeš pa izolirano AB. 
Mogoce pretiravanje, nevem. 
Predlagal si 3.5cm xps nad ploščo, zakaj xps in zakaj sploh kot podlaga za instalacije? Kaj bi bil dodatni rizik, da bi kar direktno naredil klasiko, instalacije na plošči, EPS čez itd..?

Izkop bo načeloma le cca 60-70cm, vendar glede na peto/pasovni temelj, zna biti tam 1m. Potem bi (kolikor sem gledal) naredil dranazo in cev pustil nekje na 1.10m globine, da ne pride pod pasovca.

Glede "..gradbinec zmoti, da mi dvigne tampon" ne razumem lih kaj misliš? 

Zelena cev je odtok, ven iz hiše na levi gre kot predpriprava za letno kuhinjo


Priložene datoteke Predogledne slike
       


Skok na forum:
Zadnje novice

Ujemite priložnost za dober kredit
09.06.2022 ob 13:14:06
Ujemite priložnost za dober kredit
Izjemna priložnost za stranke vseh bank Ujemite ugodne obrestne mere in pridobite najboljšo ponudbo NLB Stanovanjskega... Beri dalje »
Etex z zaključkom prevzema podjetja URSA - podjetja za proizvodnjo izolacijskih materialov, nadaljuje s preusmeritvijo svojega portfelja v smeri lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev
03.06.2022 ob 08:23:40
Etex z zaključkom prevzema podjetja URSA -  podjetja za proizvodnjo izolacijskih materialov, nadaljuje s preusmeritvijo svojega portfelja v smeri lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev
1. junij 2022 predstavlja pomemben mejnik za skupino Etex, saj mu pri strategiji rasti poslovanja zagotavlja peto vrsto tehnologije. S... Beri dalje »