Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
temeljna plošča - xps, debelina

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
temeljna plošča - xps, debelina
po moje bolj odvisno od terena kot načina gradnje. mi imamo po vrsti podložni beton, XPS, AB plošča in šele nato hidroizolacija (masivna gradnja). potem seveda na robu po vertikalni zidani steni gor pol metra nad terenom...

je pa podtalnica 35+m globoko. po moje vseeno, če je sploh ne bi bilo. drenaže ni, gre vse skoz tisti pesek tak ali tak.

če imaš pa durh na durh vodo praktično na tleh (barje ipd), seveda delaš drugače, hidroizoliram tudi 3x, če je kaj haska. pa še bo voda notri najdla...
(28.2.2020 ob 21:42)JaBK Napisal: je pa podtalnica 35+m globoko. po moje vseeno, če je sploh ne bi bilo. drenaže ni, gre vse skoz tisti pesek tak ali tak.

Ko omenjas drenažo - to misliš drenažno tamponskega nasutja pod podbetonom?

Sprašujem, ker je meni nadzornik rekel, da je to obvezno narediti čeprav smo gradili na peščenem terenu in ni o kaki podtalnici ne duha ne sluha nikjer naokoli.

Verjetno jo bomo sedaj preden zasujemo objekt z vseh strani naredili, ampak jo bom naredil sam in ne bom kdo ve kaj kompliciral.

Pa vaše mnenje - drnaža tamponskega nasutja ja/ne?
Aljaz30,
nekako je razlika v dojemanju izolativnosti s strani ponudnika.
Hidroizolacija med dvema plastema toplotne izolacije ( XPS-a) je nekako patentirana od Fibrama. Tu je AB plošča in zgornja toplotna izolacija zaščitena pred vlago.

Hidroizolacija na podložnem betonu , je princip, da imaš toplotno izolacijo in AB ploščo zaščiteno pred vlago = kapilarno.

Najenostavneje je, da izdelaš hidroizolacijo nad AB ploščo ter tako zaščitiš stene pred vlago.
Ker se v zadnjih letih uporablja XPS za toplotno izolacijo pod AB ploščo/pasovnimi temelji, ki je nedojemljiv ( vsaj minimalno) na navlaženje , so takšni sistemi možni.

Nekako je najpogostejši XPS uporabljen pod AB plavajočo temeljno ploščo fibranov 400L. Malce tudi komerciala; smernice.
So pa kvalitetne hidroizolacije pripomogle k tem načinom izvedbe.
Lep pozdrav


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »