Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Javna dražba

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Javna dražba
#1
Pozdravljeni!
Prosila bi za odgovore na nekaj vprašanj za katere se vam v naprej zahvaljujem.
Najprej slika za boljšo predstavo:
[Slika: o7m43n.jpg]

Torej, moji starši so lastniki parcele A (modra barva) na kateri je vinograd že od nekdaj. Kot je razvidno iz slike, nimajo direktne povezave s cesto. Je pa sicer vrisana pot skoti parcelo B (zelene barve) in jo uradno lahko uporabljajo. Oranžne barve so parcele, katerih lastniki so različni.
Sedaj je parcela B na javni dražbi, ker je lastnica v dolgovih in so ji jo zarubili. Parcela B je v bistvu sestavljena iz dveh delov (skicirala sem jo kot eno, drugače sta predmet dražbe 2 parceli). Večji je sadovnjak, na manjšemu pa stoji hiša z elektriko in vsemi priključki. Celotno parcelo B bi kupila midva s fantom. Zanima me pa sledeče:
- imajo starši predkupno pravico za nakup parcele B?
- v primeru, da imajo predkupno pravico, na kakšen način lahko postanem lastnik jaz? Imajo namreč zaščiteno kmetijo.
- kako in kje izvem, če se je kdo že prijavil na dražbo?
- kaj točno pomeni: "...s prodajo nepremičnine tudi ne ugasnejo osebne in stvarne služnosti, stvarna bremena in stavbne pravice, ki so bile vpisane v ZK."
- kje lahko najdem katere namembnosti je parcela? Parcela s stavbo je verjetno zazidljiva, kako pa ugotovim za parcelo s sadovnakom? Zanima me namreč, če je mogoče kmetijski zemljišče.

Še enkrat hvala!
#2
Edit:
sem odkrila namembnost. Obe parceli sta kmetijsko zemljišče.
#3
Glede prvih dveh vprašanj si preberi Zakon o kmetijskih zemljiščih - piše, kdo ima prednost. Dražba bo na sodišču, vprašaš tam.
Če so kakšna bremena na parceli, ne bodo ugasnile - pomeni točno to, kar piše.
#4
Vse relevantno je zapisano v odredbi o prodaji in v zakonu - če ti kaj konkretno ni razumljivo, mi lahko za razjasnitev pošlješ privatno sporočilo.

LP
#5
Hvala, bom tam prebrskala.
#6
Pozdravljeni,
zanima me, če preko javne dražbe sodišča kupiš stanovanje, ki ni vpisano v zemljiško knjigo, ali ga lahko daš vpisat v zemljiško knjigo in pod katerimi pogoji. Kakšne pasti še prežijo na tako nepremičnino?
#7
Če ni vpisano verjetno ni narejeno etažiranje? Daš link na odredbo o prodaji da vidmo več?
#8
http://www.javnadrazba.si/data/pdf/jd_3429.pdf
#9
Jest bi šel če imaš namen iti na dražbo na sodišče pogledat spis. Verjetno pa glede na to, da piše da gre za blok pač še ni vzpostavljena etažna lastnina. Če kupiš na dražbi tkole je fajn, ker se ne rabiš sekirat za nazaj, ker gre za izvirno pridobitev lastninske pravice, seveda bi blo pa fajn, da bi se v prihodnosti tudi to ZK uredilo. Cena pa je vidim kar prava.
#10
Tega me je strah

Citat:Toda če je nekaj ceneje, za to navadno obstajajo tudi razlogi. Poglejmo nekatere. Nič hudega sluteči kupec nepremičnine prek javne dražbe ima lahko težave, če recimo kupljena nepremičnina ni vpisana v zemljiško knjigo. Vedeti je treba, da je nepremičnina v obdobju, ko ni vpisana v zemljiško knjigo, zelo ranljiva, ampak samo v primerih, ko hoče nekdo izigrati zakone in oškodovati upnike ali celo kupca, opozarja Ravnak. Tako je lahko denimo kupcu zamolčano, da je bila nepremičnina obremenjena z notarskim zapisom zavarovanja denarne terjatve.

Vseh obremenitev ne pozna nihče, saj je prav zaradi nevpisa v zemljiško knjigo lahko nepremičnina neštetokrat zastavljena po različnih posojilnih pogodbah. Nobena se ne vpiše v register, temveč so o tem le notarski zapisi, razlaga Ravnak. Ob vsem tem pa je lahko morebitni solastnik prodane nepremičnine še tretja oseba, ki se potem seveda lahko odloči terjati svoj delež.

Sodišče sicer na podlagi plačane kupnine in pravnomočnega sklepa o domiku nepremičnine (da je kupec novi lastnik) izda sklep o izročitvi, ki zajema zemljiškoknjižno dovolilo za vpis lastninske pravice v korist kupca, navedbo, katera bremena se izbrišejo iz zemljiške knjige, ter rok, v katerem mora predhodni lastnik nepremičnino predati kupcu prosto oseb. Praviloma je ta rok 60 dni. Po pravnomočnosti sklepa o izročitvi začnejo teči roki za izselitev, vendar pa se lahko zgodi, da se dolžnik ne izseli v predpisanem roku. V tem primeru potem sodišče prek sodnega izvršitelja opravi deložacijo. To traja od 14 dni do meseca dni.

vir: nepremičninski portal
#11
Mislim, da tale komentar ni v celoti korekten in situacija ni tako dramatična - ker gre, kot sem že rekel za izvirno pridobitev lastninske pravice, vse kar je bilo za nazaj odprade in ni več mogoče uveljaviti, vključno z neposredno izvršljivimi notarskimi zapisi; je pa res, da utegneš potrebovat pomoč odvetnika, če se slučajno zgodi kaj nepredvidenega; zato je smiselno preverit, zakaj je dolg, koliko ga je in kdo so upniki kar izveš na sodišču; ker nimam časa dans bom pa čez vikend še preveril bolj potrobno, kako je s tem pa ti poročam, če bom kaj zanimivega ugotovil.
#12
Hvala, tudi sam sem nekako podobnega mnenja, ampak strah je pač prisoten, ko po tvju gledaš, na kak način nekateri izgubijo stanovanje, pa to me mislim na te znane primere ki so se zgodili pred kratkim, ampak na splošno. Res pa je da tam celotne zgodbe pač ne poznamo.
Še enkrat hvala za trud.
#13
Torej malo sem pogledal in ugotovil, ker pač tudi mene zanima kako je s tem: bistveno je upoštevat 3. odstavek 212 člena ZIZ, ki določa:
Zapisnik o rubežu ima pomen zaznambe izvršbe in mora biti razglašen na sodni deski in objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije.
Torej na sodišču je potrebno pogledat, ali je bila nepremičnina pravilno zarubljena in opravljena objava v Uradnem listu in če je, potem po mojem mnenju ni tveganja.
#14
Da ne odpiram nove teme bom kar tukaj vprašal.
Na strani sodišča sem našel eno stanovanje, ki se prodaja na dražbi. Ker gre za drugo dražbo je izklicna cena polovična. Pa recimo da se odločim it na dražbo in na koncu kupim to stanovanje, kako je potem z stanovalci, ki so sedaj notri? Recimo da se nočejo izselt prostovoljno, sam pa tudi nimam pretirane želje (niti srca) se prerekat z njimi in jih metat ven. Torej zanimajo me morebitne vaše izkušnje z dražbami.
#15
A res nobeden ne ve?


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
03.01.2019 ob 17:17:26
Do nižjih cen gradbenega materiala kar preko spleta
Zaradi napihnjenih cen na nepremičninskem in gradbenem trgu že nekaj časa odlašate s prenovo svojega doma? Potem imamo za vas odlično novico –... Beri dalje »
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
17.11.2018 ob 15:08:18
Na ogled skoraj nič-energijska hiša Lumar Primus-E 137
V podjetju Lumar v soboto 24. novembra, med 10.00 in 16.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bo na ogled šest let vseljena skoraj... Beri dalje »
Inovativnost v službi varčevanja z energijo in nižanja stroškov
26.10.2018 ob 09:59:22
Inovativnost v službi varčevanja z energijo in nižanja stroškov
Gonilna sila industrije ogrevanja, prezračevanja in klimatizacije (HVAC) je razvoj okolju prijaznih izdelkov z izjemnimi zmogljivostmi in uporabniku... Beri dalje »