Gradnja in obnova > Montažni sistemi in les
Gradnja skeletne hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gradnja skeletne hiše
#1
Od trenutka, ko sva se z mojo femme fatale odločila, da bova gradila hišo, sem forum PodSvojoStreho prebiral po dolgem in počez. Moram reči, da mi je dal veliko uporabnih informacij, na trenutke celo preveč, kajti v gradbeništvu je več različnih rešitev / izvedb, ki pa vse kasneje bolj ali manj dobro služijo namenu.

Prav zaradi poplave informacij sem bil vesel takšnega celovitega poročila o gradnji, kot sta ta dva:

http://gradnjahise.blog.siol.net/2007/09/
http://www.ff.uni-lj.si/slovjez/mh/gradnja.html

in sem si rekel, da bom tudi sam spisal nekaj podobnega. No, ker gradnja že poteka (zakopali smo septembra 2011), bom pisal za nazaj. Mogoče je to še bolje, ko gledaš na stvari in dogodke z nekaj časovne distance.

Predvsem bom pri pisanju poudaril stvari, ki sem se jih naučil. Take reči oz. nasvete, ki jih mora vedeti vsak novopečeni graditelj svoje prve hiške. Če bom komu pri temu pomagal, super, če ne tudi super. Dobre izvajalce bom tudi posebej označil. Slabih ne bom niti omenjal.
Če se vam med branjem pojavi kakšno vprašanje, bom seveda z veseljem odgovoril.


Vsebina/posamezni posti bo nekako takole:

Iskanje parcele
Idejni načrt hiše in izbira projektanta
Predstavitev tlorisa
Izbira izvajalca skeleta oz. montažne hiše
Ožji izbor
Pogajanja o detajlih
Pogodba
Gradnja kleti
Gradnja skeletnega dela (ta bo seveda iz več postov)
#2
Iskanje parcele

Kot že povedano idealnih parcel ni. Sam sem odraščal na periferiji Ljubljane in vem, da ni prav nič prijetno dnevno migriranje, še posebej za otroke v dobi šolanja.(zabijanje časa na avtobusnih postajah, zgodnje vstajanje zaradi dolge poti lovljenje zadnjega nočnega primestnega avtobusa zvečer ali pešačenje, ipd..)
Za prvo parcelo sva se že skoraj odločila, pa je edini sosed (njegov oče je prodajal parcelo) med najinim tretjim obiskom parcele brez potrebe zakuril plastificirane iverke brez potrebe, kot da odganja voluharje. Dovolj hitro nama je bilo jasno, da si takega soseda ne želiva. Mikro lokacija je bila sicer zelo simpatična(rob gozda,..).
Drugo parcelo je “našla” žena z besedami. “Pojdi pogledat! Tam hočem imeti hišo!“
Parcela je bila naravnost idealna. Slepa asfaltna cesta praktično brez prometa. Bližina reke, “civilizacija” in Ljubljanski mestni avtobus peš stran 10 minut.
Na parceli je stala majhna podirajoča hiška z vso komunalno infrastrukturo. Na južni strani je mejila na kmetijsko zemljišče 1. kategorije. Vmes pa pas dreves. Res je bila malo ozka (16 metrov), vendar mi je mejaš po telefonu prijazno zagotovil, da bi lahko gradili bližje njegovi cesti/parceli. Torej vse super, razen….

…v zazidalnem načrtu (iz leta 1980) je bilo silno nejasno zapisano (dva člena sta si nasprotovala), ali se lahko gradi večji objekt, kot je obstoječi, ki je meril vsega 6 x 6 metrov. Referentka za to območje na zavodu za urbanizem, nama je rekla, da za to parcelo vlada silno zanimanje (imela je že vsaj 25 ljudi v svoji pisarni na to temo oz. za to parcelo) in da ona (osebno in ne uradno) odsvetuje nakup, ker ni sigurno ali bo uspel nov prostorski načrt za mestno občino Ljubljana (IPN), ker je bilo takrat res silno nejasno. Na prvi razgrnitvi je bilo 4.400 pripomb, potrebno pa je obravnavati vse pripombe. Nato sledi druga razgrnitev in spet se upošteva pripombe. Razgrnitev pa so lahko največ tri, . Prva razgrnitev je gladko padla, proti so bili ministrstvo za kmetijsko, promet. Nekaj časa je izgledalo zelo slabo.… .
Cena je bila 300 eur za 540 m2, kar nanese silnih 160.000 eurov (za morebitno obnovo hiške z 47 m2 :? ). Odločila sva se za kockanje in kasneje sva z najinega mikro francoskega balkona v centru Ljubljane nazdravljala in špricala z šampanjcem. Moram pa reči, da sem nekajkrat res slabo spal. Potem ko sva kupila parcelo, sva videla, da je interesa res veliko. Mimoidoči so spraševali, ali se prodaja ta podirajoča hiška, našli so najine kontakte prek ZK, pa prek facebooka. Puščali so nama ponudbe na hiški, da bi radi kupili. Ja, v Ljubljani skoraj ni več dobrih parcel.

Dobra lokacija, streha malo pušča, ampak ni sile, cena sitnica :mrgreen:
/cesta ob hiši je od soseda/
[Slika: P1060010.JPG]
#3
Idejni načrt hiše in izbira projektanta

Torej parcela je bila kupljena in čakali smo, da postane polno zazidljiva. Začela sva risati prve ideje. Pregledal sem vsaj 300 tlorisov.
Največ tukaj
http://montazne-hise-on.net/tuji.html

Žal zaradi ozkosti parcele (16 metrov) in želje po orientaciji na jug, je bilo treba narediti marsikateri kompromis. Ideje za hišo sem pacal kar kakšne pol leta. Sem namreč en tistih, ki so želeli študirati arhitekturo. :mrgreen:

Risanje idej ob čakanju na sprejetje novega zazidalnega načrta, ki je bil na majavih nogah in ob predpostavki, da bo sosed pustil gradnjo bližje meji, je bilo kar malo stresno. Obljuba po telefonu je zgolj obljuba, kaj pa veš.
No, v nekem trenutku sva prišla do tega, da ne bilo slabo imeti načrt že zrisan pri projektantu, ko/če se IPN sprejme, da če čim prej začne z gradnjo. Otroci pač hitro rastejo.

Projektant
Cene za projektivo so precej različne. Skoraj bi se že odločila za en biro, pa je bila cena na sestanku kar nekaj nižja, kot kasneje v pisni ponudbi. Čeprav smo si bili kar na podobni frekvenci.
Naslednji projektant mi je sicer brezplačno zrisal svoj idejni načrt, vendar ni prav nič upošteval moje želje, ter na moje ugovore, enostavno rekel, da se pač tako gradijo hiše. Hja, kaj čmo?
No, na koncu je padla odločitev za firmo Arhim d.o.o. (www.arhim.si )
oz. za projektanta Miho Nahtigala. Na sestanku smo se ujeli, ni deloval posiljen z svojimi idejami, njegovi dosedanji projekti so mi bili zelo zelo všeč. Cenovno je bil tudi nekaj ugodnejši od ostalih, kjer sva povpraševala. Žal se pri arhitekturi pri nama ni mogel prav izkazati, ker nisem želel odstopati od mojih idejnih načrtov. Zato tudi hiša ni nek cvet arhitekture, ampak vedno si govorim, da je treba risati hišo od znotraj navzven in šele takrat, ko dobro veš kakšne so tvoje navade in potrebe. Odveč je reči, da Mihata toplo priporočam. Tudi kasneje, ko je urejeval papirje za PGD, je vse teklo neverjetno gladko. Še zdaj, ko smo v polnem teku gradnje, se rad oglasi na gradbišču. In če ga vprašam za kakšen nasvet, jih rad da. Čeprav smo mu plačali že vse. Komaj čakam, da jih povabim na kosilo v novo kuhinjo.
Kot rečeno, bom pri pisanju izpostavil napake, ki sem jih naredil. Prva napaka je bila, da smo z projektantom bili skupaj samo do pridobitve gradbenega dovoljenja (idejni načrt in PGD). PZI strojnih in elektro inštalacij smo naročili pri izvajalcu skeletne hiše, ker so bili v paketu z hišo cenejši. S tem sem “na papirju” prihranil 1000 eur, vendar smo jih hitro “porabili” zaradi neusklajenosti načrtov med zidano kletjo in skeletnim zgornjim delom. Potrebno je bilo delati eno AB steno v kleti namesto klasično zidane in že je izpuhtel prihranek. Pa še brez projektanta sva ostala. Namreč pride zelo prav pri kakšnih izvedbenih detailih ali različnih dilemah. Torej, če sta zadovoljni z svojim projektantom, se ga držite do konca gradnje.

Oblika hiše
Prav zaradi ozkosti parcele in želje po orientaciji proti jugu, je na koncu hiša postala kvadratne oblike. Res dober tloris je tako hudo težko narisati, če upoštevam vse svoje želje. V kvadratni hiši je večni izbor med tem, ali imaš dolg hodnik v nadstropju ali stopnice v sredini hiše. Tudi stopnice za v klet tudi poberejo kar nekaj prostora.

Dolgo časa sva kolebala, ali naj imava klet ali ne. Ter še eno sobo v pritličju, kar tako za goste, kabinet, spalnico za stara leta. Hiša pa raste in papir prenese vse. Šele kasneje, ko začneš plačevati račune, začneš ugotavljati, da ideje v praksi stanejo in bi šlo tudi z manjšo, precej manjšo.

Na koncu je nastalo tole:

[Slika: tloris%2520kleti.gif]
.
[Slika: pritlicje.gif]
.
[Slika: nadstropje.gif]

Želje so bile recimo tele:
-Tv ne sme biti osrednji “oltar” v hiši, oz. kavč ne sme biti obrnjen v steno z TV-jem.
TV bo sicer na posebej narejen nosilcu in se ga bo lahko povsem pospravilo.
-Iz kavča bi imel rad pogled skozi okno.
-Spalnici na vzhodni strani.
-Kuhališče obrnjeno proti oknu, ne v steno.
-Kljub vsem nasvetom, da otroci prej ali slej odletijo, je hiša zasnovana tako, da se lahko starša preselita v pritličje, zgoraj pa se ustvari “prvo” stanovanje za potomce, če bodo to rabili (mogoče za biro ali pisarno). Časi, ki prihajajo z koncem naftne dobe, ravno ne obetajo razkošja. Mogoče bo družina spet pridobila svoj stari pomen. Kdo bi to vedel?
#4
Izbira izvajalca skeletne ali montažne hiše


Že ob sami odločitvi za gradnjo sva bila z ženo bolj ali manj odločena, da ne bova šla v klasično gradnjo. Razloga sta bila dva. Želja, da se preselimo čim prej, saj otroci rastejo in dobro bi bilo, če bi najstarejši začel z osnovno šolo na novi lokaciji. Drugi razlog je bil to, da sem odraščal v montažni hiši Jelovica, ki je sicer danes stara 32 let. Kljub temu, da so takrat govorili, da imajo montažne hiše življenjsko dobo med 30 in 50 let, je hiša še vedno kot nova. Nobenih razpok ali konstrukcijskih težav. Ob menjavi oken je bil konstrukcijski les (špalete) čisto zdrav. Poleg tega smo za ogrevanje vedno porabili manj kot sosedje, kljub temu, da je hiša neverjetno slabo izolirana glede na današnje standarde. Pa bivalna klima (zračna vlaga, udarni zvok) se mi je vedno zdela odlična.

Preden sva poslala povpraševanje k izvajalcem, sva izločila Riko in Ekoprodukt, predvsem zaradi tega, ker sem prebral, da sta draga. Marles sem izločil, ker sem prebral za moje pojme preveč slabih izkušenj. (prosim, ne se sedaj kregat z mano, zaradi mojih predsodkov, ki nimajo preverjene osnove)

Moram reči, da sem bil zadovoljen, kar sem videl na dnevu odprtih vrat Lumarja (hiša Mitje Petkovška na Igu). Ob branju po internetu so mi bile všeč skeletne hiše, vendar spet ne toliko, da bi za to plačal recimo 10-15% več kot za primerljivo montažno hišo. Pri ženinem sorodniku sva si ogledala skeletno hišo Suha Gradnja Leben, ki je bila zelo lepo izvedena, ampak že končana in vseljena.

Za ponudbo sva kontaktirala Jelovico, Lumar, Kager, Dama haus, Zimic, Rihter, Jaris in Suha gradnja Leben. Sicer bi lahko kontaktiral vse (http://montazne-hise-on.net/domaci.html) pa to ni v mojem karakterju. Vse ponudnike sem najprej poklical po telefonu, da sem slišal njihove zahteve, da izdelajo ponudbo in šele nato poslal. Pač želel sem si, da me jemljejo resno.
Kager od sebe ni dal čisto nič, tudi po ponovnem klicu in po obljubi, da bodo poslali, se ni zgodilo nič. Če me spomin ne vara, tudi od Rihterja ni bilo nič. Potrudili so se pri Jelovici in Lumarju, vendar so imeli težave z mojim tlorisom, ker je imel hude razpone. Na vsak način so želeli dati v kuhinjo kakšen oporni steber. Ponudbe obeh so bile cenovno zelo primerljive.
V fazi gradnje sem si ogledal skeletne hiše Dama haus, Zimic in Jaris. Pri Dama haus so bilo, kako bi rekel, neverjetno samozavestni. Po mojih standardih preveč. O tem sem kasneje bral tudi od drugih. Hiša, ki so jo gradili, je bila ravno pod streho z odprtim skeletom, tako da se je lahko videlo vse konstrukcijske detaile. Absolutno sem bil navdušen. Poleg tega je imela hiša vmesno ploščo, ki je 16 cm debel križni lepljenec. Ta obisk je postavil skeletno gradnjo še višje na lestvici želja.
Obisk pri Zimicu je bil prav tako dober. Z Tadejem sva na dolgo in široko govorila že na celjskem obrtnem sejmu, kjer je nesebično delil vse svoje izkušnje in nasvete. Žal primerjava z skeletno hišo od Dama haus ni bila na mestu zaradi dveh razlogov. Šlo je za bolj budget izvedbo, ki še ni bila tako daleč v fazi gradnje. Pa strop je bil izveden z stropniki, ne z masivno lepljeno ploščo, tako da si lahko čutil, kako se minimalno podaja, če skačeš po njemu. Tako kot pri vseh rečeh, je težko primerjati dve stvari, od katere je ena recimo 100% dražja.
Pri Jarisu je bila ta sreča, da so ravno gradili/zaključevali dve hiši. Prvo, ki je bila v fazi delanja inštalacij, sem si ogledal sam. Na objektu sem “vedril” ene pet ur. Igor (šefe izvedbe) mi je prijazno odgovoril na vsa vprašanja, mi pokazal detaile pri izvedbi, na katere je treba biti pozoren in kako jih izvajajo. Njegov natančen odnos do dela me enostavno očaral. Drugo hišo sva si ogledala z ženo. Bila je že v zaključni fazi (že pobeljen knauf) in je prepričala še ženo. Na sestanek je prišel še Boris (direktor Jarisa) in tako kot Igor pustil dober vtis.
V času ogledov še nisem imel konkretnih ponudb od navedenih izvajalcev. Nato je prišlo na vrsto čakanje na ponudbe. O številkah raje ne bom, ker je treba dati izvedbe na skupni imenovalec.
Ponudbe smo zbirali za zunaj gotovo hišo (4. GF). Oba ponudnika Lumar in Jelovica nista bila občutno cenejša (le 4-5 %) od Jarisa. Dama haus ima svojevrsten pristop. Ponudbo ti osebno izročijo na sedežu podjetja. Prikažejo ti 3D načrt tvojega idejnega načrta. Vse lepo in prav, žal so bili cca. 20% dražji od Jarisa. Tadej Zimic je imel v času pridobivanja ponudb tako silno gužvo (poleg gradnje izvaja tudi teste zrakotesnosti in vpihavanje izolacije za druge ponudnike), da je trajalo kakšen teden dlje. Cenovno je bil primerljiv z Jarisom, vendar sem cenil čas, ki so mi ga namenili pri Jarisu. Tadej je zelo simpatičen fant, le prezaseden je bil.
Tako je bil Jaris favorit, vendar pa sva dobila še ponudbo od Suhe gradnje Leben, ki je vključevala tudi elektro inštalacije z montiranimi stikali in vtičnicami, klima napravo, centralni sesalni sistem, talno gretje z termostatom v vsaki sobi, grobe vodovodne in kanalizacijske inštalacije, alarmni sistem, lan mrežo, schiedel dimnik, notranje stopnice. Cenovno je delovala zelo ugodbo. Ker začetnik v gradnji kot sem sam, sem težko res ocenil vrednost tega. Ponudbo od Suhe gradnje sem poslal k Jarisu z vprašanjem, ali lahko naredi konkurenčno enakovredno ponudbo. Trajalo je nekaj dni in dobil primerljivo ponudbo. Tako sta se v finale uvrstila Jaris in Suha gradnja Leben. Jaris je imel hudo prednost, ker je sedež pač v Ljubljani, kjer se gradi hiša. Kljub temu sva se pred podpisom pogodbe z direktorjem mailala in sestankovala ter tako vključila predvideno vsa dodatna dela, ki sme jih želel. Na srečo se nama ni mudilo z podpisom, ker smo bili ravno v fazi pridobivanja GD. Še nasvet za vse “graditelje” montažne ali skeletne hiše. Naj se vam pred podpisom pogodbe ne mudi. Pojdite natančno skozi vse detaile/izvedbe/morebitna dodatna dela, da vas kasneje ne bo kaj neprijetno presenetilo. In tudi v tej fazi imaš dobro priložnost, da spoznaš podjetje malo bolj od blizu in odnos, ki ga imajo do strank. Boris (Jaris hiše) se je v tej fazi zelo izkazal. Vsi njegovi odgovori so bili natančni (nikjer zavajajoči) in konsistentni in roko na srce, tip je zelo potrpežljiv. Sem namreč tak tip, da preveč sprašujem. :roll:

Na koncu je zmagal Jaris. Dobili smo še 2% popusta za gradnjo v zimskem obdobju. Določili smo okviren termin (oktober/november 2011). Gradbeno dovoljenje pa še kar ni hotelo priti do konca. Predvsem me je bilo strah ARSA, ker smo gradili na vodovarstvenem območju in predvidena je bila popolnoma vkopana klet. Morali smo narediti študijo vpliva na podtalnico. In če to ne bi šlo skozi, mi moral še enkrat začeti risati tloris oz vse bi se začelo na novo. Zato je podpis pogodbe kar nekaj časa čakal. Nato pa kar iznenada obvestilo iz UE, da je GD pripravljeno. Veselje je bilo veliko, nato pa sva začela tam, kjer bi morala že prej. Skeletna hiša mora stati na temeljni in kletni plošči. Časa je bilo silno malo (Datum GD je 14.7.2011). Na hitro najti nekoga, ki bo naredil klet. Več o tem pa naslednjič.
#5
Klet

Ja, zgoraj sva izbrala. Pregledala sva preseke sten, izbrala svojo, jo kasneje odebelila iz standardnih 18 cm skeleta na 22 cm, ker je bilo to relativno malo doplačilo.

Zdaj pa klet. Temelji hiše. Ja, hiša se ne začne graditi pri strehi. Če človek o lesu še kaj ve ali pa saj misli da ve, o betonu povprečni premikovalec miške ne ve nič. O.k., iz mladosti se spomnim nekih 6 lopat cementa na mešalec. Ampak tukaj se je ustavilo. Koga izbrati? Pa mudi se.
Vprašam prijatelje in dobim nasvet: » Senad mi je super naredil! Odličen, natančen« Pokličem Senada. Pride Senad še z nekom in mi pojasni, da ima vse zasedeno, in da roko v ogenj za Hasana. ja, uganili ste, dečko ob Senadu je bil Hasan. Se začnem meniti z Hasanom, pa Hasan pravi da bo on urejal izkop in prevoze, ampak gradnjo bo pa imel čez Adem, ki ima svojo firmo za to. Adem je oldschool dečko, ki mi sicer super lepo napiše ponudbo na roko. Sicer vse lepo specifizira na petih straneh. Da on nebi sploh delal z betonskim zidakom in da naj se raje odločim za betonske stene. Da to je tisto pravo. O.k. Sprejmem ponudbo. Tip je bil faca iz Alan Forda, bele nogavice na natikače in nizke pristrižene brkice. Mene ni strah balkana (pašem k zadnji generaciji, ki je ujela služenje v JNA), ampak bil je lik iz stripa.

Začnem iskati konkurenčno ponudbo. Dva sta zasedena, en bi imel popis materiala, nekako kar ni šlo na priporočila. Nato pa naslednji, ki je ravno končal z gradnjo, mi priporoča Milana Marcena (http://www.marcen.si ). In na koncu smo se zmenili za cca. 2000 jurja manj od Adema. Sicer betonski zidak, ampak občutek je bil pravi. Nisem se uštel. Imam praktično lahko le eno zamero. Ocenili so, da bo trajala gradnja 30 dni. Nato pa kljub suhi jeseni gradili 60 dni. Pa več čas se je nekaj delalo. Nikoli nisem videl, da bi delo stalo brez razloga. Dela so opravili odlično. Novi sosed (tudi sam nekoč gradbinec), jih je pohvalil in imel jih je ves čas na očeh. Pohvalil jih je nadzornik. Stene ravne, tla ravna, hidroizolacija lično položena, preboji temeljito zatesnjeni, vzorec betona, ko smo kasneje rezali ploščo za stranišče, top.

Vzrok za zamudo je bilo predvsem moje urejanje okolice, kar se zdaj kaže kot zelo dobro. Okoli hiše je nasut pesek, kjer naj bili bili asfalt ali terasa. Blata tako ni. Priporočam, da si na začetku čimbolj uredite okolico z nasutim in povaljanim grobim peskom (cca. 40 cm debelo) na filc. Blata v hišo nismo nikoli nosili. Ne predstavljam si, da bi kamioni in kombiji (pa pride jih ogromno, verjemite mi) rili po morebitnem blatu okoli hiše.
Srce firme Marcen d.o.o.je sicer Milan, opravka pa sem imel največ z Esmirjem, ki je prava enciklopedija znanja. Sodeloval je pri statiki za steber na viaduktu črni kal in ve vse kar je treba. Še več, en dan mi je celo v pisarni začel kazati stare načrte z bojnimi ranami iz gradbišč, ki jih hrani iz nostalgičnih vzgibov. Gradbinec od glave do pet.
Razpoloženje v firmi je bilo odlično. Na koncu sem fante celo peljal v Sarajevo 84 (http://www.sarajevo84.si/ ) na čevape. Odveč je reči, da jih pripročam. Marcen d.o.o., ne ćevape. Jih nisem probal, imajo odlično tufahijo. Žal je Milan v decembru zbolel, ampak ga odlično nadomešča sin Matej.

še par fotk:
Pasovni temelji
[Slika: P1060563.JPG]

Sine prvič na gardbišču
[Slika: P1060592.JPG]

dan pred ulitjem plošče
[Slika: P1060677.JPG]

14 cm stirodurja, za lov na pasivni standard
[Slika: P1060935.JPG]

Kupi gor, kupi dol -srednji bager
[Slika: P1070287.JPG]

Grobo urejanje okolice že pred gradnjo skeleta
[Slika: P1070303.JPG]

In srečno pot fantje - mali bager
[Slika: P1070310.JPG]

Ovu sam trojicu vodio na ćevape i pivo
[Slika: P1070314.JPG]
#6
No, nato je končno prišel dan, ko so začeli z montažo skeleta. 23.11.2011. Fantje, ki so sezidali klet in pripravili grobo ureditev okolice, so ravno zaključevali z delom, tako da so pravzaprav "podali kljuko".
Na prvi dan montaže sem na parcelo prišel popoldne, tako da sem lahko le izvlekel fotoaparat, poslikal in bil priča postavljanju zadnje stene. Bil sem navdušen, kako natančno je zadnja stena pasala v že postavljene stene, ko smo jo dvignili na svoje mesto. Še par fotk. Več o montaži in tempu, pa naslednjič.

[Slika: P1070307.JPG]
.
[Slika: P1070309.JPG]
.
[Slika: P1070317.JPG]
#7
Prvi dan gradnje skeleta so fotografije v prejšnjem prispevku.
Drugi dan gradnje skeleta so se delale notranje stene in delno zapiranje zunanjih sten z OSB ploščami.
Tretji dan je veliko dvigalo pripeljalo medetažno ploščo- 16 cm debel lepljenec.
[Slika: P1070324.JPG]

Igrača za velike fante- operater dvigala z brezžičnim dalinjcem
[Slika: P1070330.JPG]

Plošča je v 4 kosih
[Slika: P1070327.JPG]

Četrti dan gradnje
začnem se zavedati, da gremo v nebo. estetika že trpi.
[Slika: P1070390.JPG]

peti dan gradnje
južna stran
[Slika: P1070394.JPG]

moar stuff goin' up!
[Slika: P1070402.JPG]

veliki napušči
[Slika: P1070410.JPG]

100% paroprepustno, pravzaprav prepustno za vse kar ti pade na pamet.
[Slika: P1070424.JPG]

Otroška soba 1
[Slika: P1070425.JPG]

Ni smrekca, je pa bor. Smiley od Jarisovcev mi je med smehom rekel:" Zdaj pa whisky in smrekco, sicer ti bo hiša pogorela. Čez pol ure (na koncu delovnega dneva, da ne bo pomote) smo že nazdravili.
[Slika: P1070440.JPG]

Do tukaj sem bil zelo zadovoljen z sestavljanjem. Vse je šlo zelo lepo skupaj brez uporabe macol, motork in podobnih naprav, ki se uporabljajo pri slabih konstrukcijah ali neravnih osnovnih ploščah. me happy Smile
#8
Torej hiša je prišla v dobrih 14 dneh gradnje do strehe.
[Slika: P1070459.JPG]


V naslednjih prispevkih bo več govora o inštalacijah, zdaj pa mislim, da rečem še kakšno o skeletu. Namreč že v fazi pogajanj sem postavil 1001 vprašanje. Kajti šele tako lahko primeraješ različne ponudbe več ponudnikov skeletne gradnje. Predvsem sem veliko spraševal o samem skeletu, kako je vezan, katere vezne elemente uporabljajo, ipd. Na srečo je bilo večino te debate kar po emailih, tako da bom naredil en povzetek tukaj. Upam, da ni napak.

Midva z ženo sva se odločila za debelejši skelet (22 cm namesto standardnih 18 cm. No, imajo še 16 cm varianto). V ponudbi je bil les 22 x 6 cm. No, ko so ga postavili, sem presenečeno ugotovil, da je Jaris dal kar na svojo roko cca. 50 % lesa dimenzije debeline 8 cm, namesto 6. Lepo od njih Big Grin

Pokončniki so razmaknjeni na 62,5 cm, zato da pride OSB štukan na vsakem drugem pokončniku. Zelo pomembno, da niso OSB plošče štukane na »praznem«. OSB je specialni, trdote 4, proizvajalca Egger, model TOP brez škodljivih lepil. Zabit celo bolj pogosto, kot na 10 cm.

Zaradi velikih razponov sva se odločila leseno lepljeno medetažno ploščo. Plošča je sicer 16,3 cm debela, križno lepljena, komercialno ime BBS, proizvajalca Binderholz. Kao ista roba kot pri nas bolj poznani KLH, le drugi proizvajalec.

Skelet se v vsakem vogalu sidra v beton (temeljno/kletna betonsko plošča) preko dveh 270 mm visokih kotnikov z dvema sidroma Fisher M16. Sidra so tako močna, da morajo Jarisovci na vsakem kotniku povečati luknje iz M12 na M16, da takšne zverine sploh lahko uporabijo. Nato je na vsakih 125 cm zunanje ali notranje stene je v ploščo dano sidro Fisher M16. Nad vsakim sidrom M16 je navojna palica M14. Ter v nivoju medetažne plošče sta v vsakem vogalu dva kotnika dolga 270 mm v pritličju obrnjena na glavo, v nadstropju pa pravilno, ki sta medsebojno povezana z navojno palico. Ta sistem se ponavlja do kapne lege, ki je s steno zvezana na vsakih 125 cm z navojno palico, v vogalu pa še s kotnikom. Naj dodam še, da imajo navojne palice ta velike podložke. Tudi vmesne lege so zvezane preko kotnikov in navojnih palic ter sider za beton do betonske plošče. Tukaj pa Jaris res ne špara.
Še nasvet za graditelje; Detailno izprašajte ponudnike glede protipotresnega okovja, kaj uporabljajo in koliko. Slovenija je bolj ali manj potresno ogrožena. Pa tudi neurja so z leti vse bolj silovita.
No, oznaka protipotresnega okovja: Kotnik BMF 270/70 mm višine, z dvojnim rebrom, pocinkani in pribiti z vsaj 20 obročastimi žeblji, 5/50

Notranji zidovi oz stene se vijačijo na zunajo steno z tremi navojnimi palicami M 14 po višini.

Glede skeleta še to;
Vsak pokončnik je fiksiran v prečnik s 140 mm dolgimi lesnimi vijaki. Tudi vsaka diagonala. Takšnih vijakov se je na naši hiši porabilo cca 3000. Hiša bi stala tudi brez vsakega vijaka, ker jo povezujejo lesne zveze. V montažni gradnji s tem ne izgubljajo časa in denarja. Največ uporabljajo valovite sponke. Špirovci so vijačeni na lege z vijaki 8/300. V praksi se to samo zabije z žeblji cca 250 mm. Prednost vijaka je v tem, da se ga ne da izpulit. BBS so povezane še medsebojno z vijaki 8/140 križno, na vsakih 30 cm.

Tudi OSB je zabit na skelet na 10 cm, ali raje manj, z obročastimi žeblji, pravilom 2,6x60. Pri montažnih hišah so bolj v rabi cementno iverne ali mavčno vlaknene, ki so oboje bolj toge in hitreje lomljive. Predvsem pa so "vijačene" praviloma zgolj s sponkami.

Les za skelet prihaja iz Avstrije, kjer je kontrolirana proizvodnja. To je pomembno, ker morajo biti lepila in postopki certificirani. Ja, ves les je lepljen.
Notranje stene pri skeletni hiši so vse nosilne, ne glede, če gre samo za pregrado med dvema sobama. In so tudi močnejše (imajo večjo nosilnost) kot v montažni hiši zunanje stene!

Tole je recimo povzetek emailanja pred podpisom pogodbe. Ko so skelet postavili in pritrdili vse protipotresno okovje sem videl, da so vse kar je bilo obljubljeno tudi izvedeno tako kot je bilo obljubljeno.


Enkrat pred kratkim sem videl en ogromen kamion z že gotovimi stenami montažne hiše že polne izolacije. Kar sem videl pri meni mi ni slučajno jasno kako spajajo skupaj stene pri montažnih hišah, glede na to, da je pripeljana stena že polna izolacije in kot taka znotraj nedostopna. Izven same konstrukcije? Ma, me sedaj hvala bogu niti ne zanima več. Odločitev za Jaris je bila do sem odlična, brez pripomb.
#9
Pa še nekaj o inštalacijah kot sem obljubil. PZI načrte sem dal delati pri Jarisu, ker sem imel občutek, da se tako lahko izogneš kakšnemu kasnejšemu prelaganju odgovornosti, češ da so načrti narejeni drugje slabi ali pomanjkljivi. Poleg tega pri Jarisu nudijo 20% popust pri PZI-jih, če se odločiš za njihovo hišo. Cena za PZI-je za strojne inštalacije (ogrevanje, prezračevanje, vodovod) in za elektro inštalacije in PZI načrt gradbenih konstrukcij in detajlov je znašala 2150 eur –20%


Projektant za elektro inštalacije je bil Jakob Lovšin s.p.. Ni imel veliko dela, ker sem (grobi) načrt za elektro inštalacije za celo hišo naredil že z mojim električarjem Romanom, ki sem ga imel za klet in za elektro omarico oz. za priklop na elektro omrežje. Jakob se korektno izkazal. Pri sami izvedbi je električar Primož, ki ga je imel Jaris, opozoril na par napak, ki so v načrtu, vendar niso v ničemur bistveno vplivale na izvedbo oz. jih je Primož izvedel tako kot je treba. Na vsak način moram pohvaliti električarja, ki ga najema Jaris (Primož Štrekelj s.p.). Sicer nismo še na koncu, vendar je z njim veselje delati.

Moj električar Roman Mohorič s.p. je zgodba zase. To mislim v pozitivni smeri. Ne samo, da ima odgovor za vsako vprašanje, temveč se je izkazal tudi kot »vsestrokovni« za vsa vprašanja. Znanje iz prakse ima iz različnih področij in sproti me je opozarjal na morebitne detaile, ki se jih da izvesti tako ali drugače. Posodil mi je veliko luč za klet, še en podaljšek, štemarico. Res je, da se poznava že od prej (pač »dežurni« električar v podjetju kjer delam), vendar že z samo pojavo pomirja ljudi in širi dobro voljo. Definitivno oba električarja zaslužita priporočilo.

Sicer sem Jakoba najel še za projekt za priklop na elektro, pa se ni najbolj izkazal. Na Elektru so me suvereno zavrnili prvič že na vložišču, drugič pa še pisno. Tako, da je bilo treba kar nekaj popravkov. Časovno ni bil takrat ravno odziven. Vendar ga sedaj povsem razumem. Razlog za hudo pomanjkanje časa je bil v tem, da je tudi kupil Jaris hišo in je bil takrat zaradi tega dodatno obremenjen. Gradnja (pa naj bo od 3. ali 5. GF) zahteva celega človeka in še malo in še ščepec. Če na to dodaš še kakšen par majhnih otrok, časa ni dovolj, pa lahko narediš karkoli.


Projektant za ogrevanje, prezračevanje, vodovod je bil ŠLIBAR INŽENIRING svetovanje d.o.o. Janez se je izkazal. Delo opravil v dogovorjenem roku, upošteval želje tako kot treba. Ko so se začela groba dela na objektu, smo imeli skupaj sestanek investitor, direktor Jarisa, vodja montaže, vodovodar in projektant. Tako pri sami izvedbi ni bilo nobenih dilem več.

Vodovod, kanalizacijo in razvod talnega gretja izvaja Lojze Štebe s.p.. Nad njim definitivno nimam pripomb, lahko bi jih imel on nad mano. Big Grin Najel sem ga tudi za izvedbo grobih vodovodnih inštalacij v kleti (že izvedeno) in za talno v kleti (pride vsak čas). Jaris sicer uporablja cevi za talno gretje znamke Oventrop, ki definitivno niso med najcenejšimi.

Odzivnost, javljanje na mobitel, natančnost, uporaba dobrih materialov, svetovanje glede različnih cenovnih izvedb; tako recimo ocenjujem dobrega obrtnika.

Aja, prezračevanje! Izbral sem prezračevanje Helios. Po tem kar sem prebral na tem forumu sem v finale dal Helios (firma Agregat) in Paul (E-netsi). Ker pa sem bil deležen res odlične predstavite s strani zaposlenega pri Agregatu (Peter Novak) in je bil tako dober, da sem se odločil ne da bi preveril konkurenco. Tako odločitev sem v času gradnje imel le eno. Sicer sem vedno preveril konkurenčne ponudbe.
Peter je znal jasno in jedrnato razložiti vse kar je bilo potrebno. Nekaj časa sem želel delati zračni zemeljski kolektor za prezračevanje (toplejši vstopni zrak pozimi in hladnejši poleti), vendar za majhne in ravne parcele to ni, ker morajo biti cevi pod zemljo vsaj 2% nagnjene. Težko je izvesti pravilni padec, če cev zavija. Če imaš možnost padca na parceli, potem da, sicer pa je to drago. Vgraditi je treba še dodatni zrakotesni jašek.

Še nasvet; če boste izbrali prezračevanje za svojo hišo, se je treba zavedati, da je snop cevi, ki jih je treba potegniti zelo debel in je treba računati na primeren vertikalen jašek.


Še par fotk: Žal ugotavljam, da sem bil tukaj kar malo skromen z slikanjem.

PZI-ji vedno na voljo.
[Slika: P1070793.JPG]

75 mm cevi za prezračevanje. na sliki 18 cevi.
[Slika: P1080330.JPG]

Primož v elementu
[Slika: P1080495.JPG]

Še malo, pa se bo bliskalo Big Grin
[Slika: P1080536.JPG]

Oventrop cevi
[Slika: P1080674.JPG]

Aja, v nadstropju se talno polaga na 9 cm kamene volne zaradi preprečitve udarne zvoka
[Slika: P1080528.JPG]naslednjič pa o Phpp izračunu....
#10
Pa še nekaj o izolaciji in phpp izračunu.

Kot rečeno že prej sem vodenje postopka na eko skladu in blower door test naročil pri Jarisu.
V fazi načrtovanja oz. že po podpisu pogodbe sva z ženo prejela novico od "projektanta" za Phpp, da pri phpp izračunu nismo prav daleč od pasivnega standarda, to je 15 kWh/(m2a) in da bi lahko z nekaj dodatne izolacije ujeli višjo subvencijo.
Glede na to, da je k toplotnemu ovoju spada tudi celotna klet, me je to res presenetilo. Namreč še nisem slišal za pasivno hišo z kletjo.

No, ta boljša izolacija je pomenila okna 0,5 namesto 0,7, ter več izolacije proti tlom v kleti. No, izračun doplačil je na koncu pokazal, da kaj več denarja si ne morava obetati, glede na to koliko bo potrebno več vložiti v izolacijo. No, hiša je pa bolje izolirana, kar je seveda najpomembneje. Glavni problem pri pasivnem standardu je mora biti test zrakotesnosti.
Za pasivne hiše je določena mejna vrednost n50 ≤ 0,6 h-1, kar pomeni, da se skozi vsa netesna mesta v zgradbi odvede ali dovede 0,6 celotnega notranjega volumna zraka v eni uri. Pri nizko energetski hiši to znaša precej lažje dosegljivih 1,1.

Testa še nismo naredili, čeprav piše v phpp izračunu, da je šel skozi. Zaradi tega so se pri Jarisu še bolj temeljito potrudili pri tesnjenju. No, čez kakšen mesec bomo že vedeli. seveda že zdaj držim pesti za uspešno opravljan test. Big Grin

Tole je par strani iz Phpp izračuna. Notri je napačno napisano, da je izolacija zunanje stene iz celuloze. Kot rečeno je iz lesenih kosmičev. več spodaj pod slikami.

[Slika: 1.jpg]

[Slika: 2.gif]

[Slika: 3.jpg]

[Slika: 4.jpg]

[Slika: 5.gif]

[Slika: 6.gif]

Tole je še par stavkov, ki sem jih pobral iz mailinga v času pred podpisom pogodbe.

Zunanje in notranje stene: FeeligWood izolacija iz lesnih kosmičev. Narejeno v Skandinaviji (švedska). Med vsemi naravnimi izolacijami ima najboljšo izolativnost lambda je 0,038 W/m2K, ter najvišjo specifično toploto. Zato v kombinaciji s fasadno ploščo Gutex Thermowall (lambda 0,039 W/m2K) in notranjo ploščo Gutex thermoinstal oz. Agepan STD (lambda 0,044 W/m2K), pridemo na fazni zamik preko 12 ur.

Moram pa še enkrat pohvalit Jaris (kot rečeno že prej; so uporabili debelejši skelet kot v pogodbi), ker so na svoje stroške zamenjali inštalacijsko ploščo Gutex Thermoinstall plošča 50 mm za Agepan STD ki je debel 60 mm.

Sicer pa pri Jarisu za fasado uporabljajo Gutex ploščo Thermowall in ne Agepan, ker so imeli enkrat probleme z Agepan fasadno ploščo in so celo enkrat morali na novo delati fasado.
#11
Pa smo prišli do fasade Big Grin
V ceni smo imeli 3 barve fasade, narisali smo kar nekaj variant, pa je na koncu nastalo tole

Fasada je rofix silikat silikon. izvedba je bila odlična, fasaderstvo dolinšek.

Najprej podlaga, toplo bela
[Slika: P1090394.JPG]

Pa načrt
[Slika: P1090409.JPG]

pa udejanjanje prebliska
[Slika: P1090472.JPG]

še ena zmaga delovnega ljudstva
[Slika: P1090474.JPG]

še bolj iz strani
[Slika: P1090477.JPG]

ena soseda je že od daleč dvignila dva palca in z nasmehom rekla:" super !"
drugi sosed pa je rekel, važno da je tebi všeč ...

in ja, všeč mi je mavrična hiša

lej oči brez rok
[Slika: P1090421.JPG]... in naslednja parada ponosa štarta izpred naše hiše.... :mrgreen:
[Slika: 28+06+dia+orgulho+gay.jpg]
#12
Na vrsto je prišla tudi izolacija na podstrešju.
50 cm celuloze, ki se kasneje posede na 40 cm.
Slikce so seveda bolj tko tko, ker se svetloba fleša odbije od delcev v zraku.
Bolj kot kvaliteta slik je pomembno to, da je hiša sedaj izolirana od glave do peta.

[Slika: P1090675.JPG]

[Slika: P1090677.JPG]

Vpihovalno vozilo...
A boste pihali? ne, bom kar vpihnil!
[Slika: P1090679.JPG]

Harley Davidson :mrgreen:
[Slika: P1090681.JPG]
#13
Na vrsto je prišla inštalacijska ravnina in na njo knauf. Kot rečeno že prej so mi pri jarisu vgradili 6cm inštalacijsko ravnino namesto 5cm debelo kot je bilo v pogodbi.

Vse preboje skozi osb ploščo (zunanja stena) smo tesnili z airstop gumjastimi manšetami.
[Slika: P1080515.JPG]

Inštalacijska ravnina je na vseh zunanjih stenah. Tam kjer potekajo kabli se plošče porezka oz. poglobi. Če je kakšna večja luknja ali težja oblika za izrezovanje se vse zapurpena.
na sliki je preboj za dovod zraka za prezračenje, ki gre nato v klet in ena od 24 tih cevi premera 75 mm za prezračevanje.
[Slika: P1090656.JPG]

V mansardi je bilo potrebno pod strop dati parno oviro in jo temeljito zatesniti za test zrakotesnosti. Žal nimam nobene fotografije stropa v tisti fazi. Sicer se je povsod po stropu dal ognjevarna plošča, v kopalnicah zelena. Na notranjih stenah pa se daje iz ene strani dvojna obloga z druge pa osb plošča in mavčna obloga.

Knaufanje v polnem teku
[Slika: P1090807.JPG]
V tem trenutku, ko je že vse pokitano in pobeljeno, ni nobenih razpok. Seveda javim, če bo tako ostalo. Sicer pa so knauferji odlično opravili svoje delo.
#14
No, pa smo prišli do testa zrakotesnosti. Kot rečeno že prej v tej temi sem naročil pri Jarisu test zrakotesnosti in vodenje postopka za pridobitje subvencije pri Eko skladu.

Test zrakotesnosti je postopek, ki omogoča merjenje prepustnosti ovoja stavbe za zrak oz. ter določanje mest prepustnosti. Testni postopek sestavljajo meritve volumetričnih zračnih tokov, ki jih povzroča razlika v tlaku zaradi delovanja kalibriranega ventilatorja.
Pri tlačni razliki 50 Pa so določeni volumni zračnih tokov (m³/h). Spremembo izrazimo s številom izmenjav celotne prostornine zraka v eni uri. [h-1].
Tipične vrednosti stopenj izmenjave zraka so:
• netesna stavba: n50 >3 h-1
• nizko-energijska hiša: n50 < 1,1 h-1
• pasivna hiša: n50 <0,6 h-1Test zrakotesnosti je pomemebna reč, sicer se lahko obrišeš za kar konkretnim kupčkom denarja. Hišo smo sprva zasnovali kot nizkoenergetsko, nato pa je Simon (ta, ki nam vodi postopek pri Eko skladu) predlagal, da z boljšimi okni in nekaj več izolacije v zidani kleti (ki je tudi zajeta v zrakotesen ovoj) lahko pridemo do Pasivne hiše. Sedaj ko gledam nazaj dodatne stroške za dosego pasivnega standarda, višja subvencija pokrije praktično vse dodatne stroške, hiša pa je seveda bolje izolirana.

No, potem pa pride dan testa. Ker je običajno investitor na koncu gradnje že tesno z denarjem, uspešno opravljen test pride še kako prav. Ker ima hiša dimnik (zelo pogost problem pri testih) in zidano klet je bilo tudi nekaj skrbi. No, izkazalo se je, da je vsaka skrb bila odveč.

Test smo opravili v prvem poskusu. Meritev je pokazala vrednost 0,4.
Glavne težave so bile zrakotesen pokrov na podstrešje, dve okenski polici in puščanje v nem vogalu hiše med kletjo in lesenim delom. To je v PDF poročilu napačno opisano kot puščanje elektro inštalacij, ker je tam viden inštalacija za zvok.

Končno poročilo o opravljanem testu zrakotesnosti
[Slika: P1090924.JPG]

[Slika: P1090925.JPG]

[Slika: P1090927.JPG]

[Slika: P1090928.JPG]

[Slika: P1090929.JPG]

Sedaj mečemo na kup vse račune (originalne!!!) in fotografije detailov za dokazilo o vgradnji. Torej če se odločite za subvencijo, sproti fotografirajte vse detaile z priloženim metrom (dokazilo o debelini izolacije).

Subvencija se lahko pridobi le do 200 m2 površine. Mi naj bi pridobili 105 eur po kvadratnem metru, kar skupaj nanese zajetnih 21.000 eurov. Če se bo zaključni del (dokumentacija in izplačilo) kaj zapletel pa se tudi javim.
#15
odlično poročilo, zelo pomaga pri odločanju. Hvala za trud!


Skok na forum:
Zadnje novice

Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
25.09.2023 ob 08:28:13
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
Jesensko obdobje nas po navadi pozdravi s hladnejšimi in krajšimi dnevi, ki jih običajno preživljamo večinoma v zaprtih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »