Gradnja in obnova > Napeljave
Centralno ogrevanje - napeljava

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Centralno ogrevanje - napeljava
#1
Živjo prosim za nasvet kakšne cevi naj uporabim za povezavo med pečjo in radijatorji alumplast ali baker hvala.
#2
Lep pozdrav. Katere cevi izbrati za radijatorsko ogrevanje je odvisno kaj bi želeli imeti doma. Bakrene cevi imajo kar nekaj toplotnih izgub in se napeljujejo brez poseganja v stene.Cevi so vidne. Se pravi imajo dobro lastnost, da ni potrebno dletenja sten. Slabosti so pa toplotne izgube in vidnost cevi. Možna je vgradnja v stene vendar zadevo podraži trdo lotanje saj je potrebno računati na raztezek bakra. Še za tiste, ki boste brali to pomembno je da je instalacija v steni trdo lotana - nadometno pa se lota z mehkim lotom.
Prednost aluplast-a je v tem, da so cevi predizolirane in vgrajene v estrihe povezane v podometne razdelilne omarice in gre vse v zid. Iz radijatorjev se lahko izpelje še talno gretje (zasilna varijanta) vendar vsekakor priporočamo kombinacijo posebnega voda za talno in radijatorsko ogrevanje.Tako, da se cevi ne vidi. Pri radijatorjih pa so priključki iz stene, kar vam omogoča lažje čiščenje pod radijatorji. Slaba lastnost alumplasa je, da brez dletenja ne gre.
#3
Še to. Kurilnica se naredi iz bakra vključno z razdelilnin sklopom kjer so črpalke. Od razdelilnega sklopa pa se nato naredi z alumplastom.Prvo do razdelilnih podometnih omaric in nato do radijatorjev.
Lep dan še naprej.
#4
Kaj pa pocinkane cevi? Kakšna posebnost pri njihovih vgradnji?
#5
Najprej povej, kakšno imaš peč. Tisti s pečjo na drva alumplasta navadno ne uporabljajo, ker je verjetnost, da temperatura vode v ceveh uide nadzoru.
Pocinkanih cevi za radiatorje še nisem videl - navadno se uporabljajo t.i. črne cevi.
Alumplast razvode lahko potegneš sam, baker mogoče tudi (če si vešč spajkanja), za železo pa potrebuješ acetilen (kompletek za avtogeno varjenje) in izkušnje (krivljenje in spajanje cevi).
Jaz imam kondenzacijsko plinsko peč, vse razvode pa alumplast.

poglej še semle:
viewtopic.php?f=7&t=41916&

lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
#6
Prosim, da ne govorite neumnosti. Še enkrat Kurilnica baker ostalo alumplast. V primeru peči na drva se vgradi na peč hladilni sistem z sondo katera odčitava temperaturo. Namen te sonde je ,da preprečuje vdor vode nad 90 stopinj v sistem. Zadeva je že dolgo na tržišču in preizkušena. Samo omemba hladilni sklop cena cca 110€, sonda z priklopom na vodovodno omrežje 60€. Dela čisto avtomatizirano. Pocinkane cevi so namenjene samo za vodo.
Lep dan še naprej.
#7
Sam imam kurilnico iz bakra nato pa do radijatorjev tiste bakrene cevi ki so že izolirane navite na kolutu in jih sami razvijep od razdelelca do radijatorja. po moje je to bolje.
#8
Za priklop konvektorjev bi uporabil alumplast cevi fi 18 mm. Na prehodu iz tal v zid je nujno potrebno izvesti z original kolenom ali se lahko cev alumplast v rahlem loku zvije ?
#9
V bistvu moraš zviti z namenskimi kleščami za upogibanje cevi. V stenah in tlakih so fitingi odsvetovani (razen kakšni T-kosi, ki so neizogibni, drugače pa kolena in podobno raje ne...) - uporaba cevi v kolutu. :wink:
#10
V trgovini imajo vzmet 7 eur , ki se da v cev in se cev zvije.
#11
(nov. '18)
Danes sem preizkušal digitalni termostat v vlogi cevnega termostata na peči na kurilno olje v hiši ki se trenutno obnavlja. Peč bo torej večino časa nastavljena na 60°C, črpalka pa izklopljena - ogrevanje termosifonsko, torej ravno toliko da bo v hiši malo nad nulo.

Ko pa bom tam, pa mora biti toplo takoj, zato sem danes preizkušal kako deluje če termostat nastavim na 95°C in vklopno razliko 1.
Črpalka je vklapljala pri 96°C in izklapljala pri 95°C ; prostori so se dovolj hitro, v manj kot uri, ogreli iz +6°C na +8°C in tudi vlagomer je šel iz 80% na malo pod 70% .

Zanima pa me če bo inštalacija to zdržala. Nekaj je železne, nekaj bakrene, nekaj štukano železo-baker-železo. Železna bi najbrž brez problemov prenesla tudi stalnih 105°C. Kako pa je z bakreno ? Še posebej če ne veš kakšen cin je uporabljen ? Koliko bi bil maksimum ?
#12
96 stopinj v radiatorje?!?!
#13
Saj imaš internet. Mehko lotanje je okrog 240 stopinj.
Recimo 200, če gre za slab lot ali material.

Ampak res. 95 stopinj v radiatorje!? Bi radi imeli tetovažo?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#14
Tole testiranje tega termostata na 96°C pa ne razumem. Piše, da bo imel peč nastavljeno na cca 60°C. Torej se peč na kaj več kot 70°C ne bo segrela. Torej tudi v radiatorje več kot ta temperatura ne bo šla. Če bo hotel vklopiti črpalko, bo mogel na zgornjem termostatu nastaviti vsaj 70°C, raje kakšno stopinjo manj. Razen če bo prestavil termostat na peči na maksimum ko bo prišel na objekt.

Za kaj takega bi raje vklopil črpalko preko wifi-ja in aplikacije na telefonu kakšno uro pred predvidenim prihodom na objekt. Pa še v hudi zimi bi lahko občasno pognal črpalko. Seveda v tem primeru rabi prisotnost interneta na objektu. Kar pa danes ni noben problem. Kak stari pametni telefon z eno predplačniško sim kartico in na njem nastavljeno dostopno točko.

https://www.gearbest.com/access-control ... gLfYvD_BwE
Recimo s tem lahko vklopiš črpalko ter spremljaš temperaturo in vlago v prostoru.
#15
Citat:Za kaj takega bi raje vklopil črpalko preko wifi-ja in aplikacije na telefonu kakšno uro pred predvidenim prihodom na objekt. Pa še v hudi zimi bi lahko občasno pognal črpalko. Seveda v tem primeru rabi prisotnost interneta na objektu. Kar pa danes ni noben problem. Kak stari pametni telefon z eno predplačniško sim kartico in na njem nastavljeno dostopno točko.
https://www.gearbest.com/access-control ... gLfYvD_BwE
Recimo s tem lahko vklopiš črpalko ter spremljaš temperaturo in vlago v prostoru.
hvala za info, bom preveril.

Nekje sem zasledil nekaj o tem da bakrene inštalacije za centralno ogrevanje ne prenesejo tako visokih temperatur kot železne, pa me je zanimalo če bi bil 95°C problem.
Višja kot je temperatura, prej se prostori ogrejejo oziroma vsaj občutek je tak ker vročina kar seva od radiatorja. Kar pomeni tudi nižjo vlažnost prostorov, ker bolj kot so radiatorji vroči, bolj suh je zrak v stanovanju. Peč oziroma gorilnik itak ni dovolj močan da bi dohiteval segrevanje vode potem ko se obtočna črpalka vklopi, zato nastavitev razlike vklop-izklop samo na 1, da ni prevelikih nihanj v sami peči.

Za vzdrževanje minimuma, da v hiši kaj ne zmrzne, pa bom najbrž uporabil kar sobni termostat, nastavljen na zvezdico, preko katerega bom vklopil peč. Stalno vklopljena na 60 bi pokurila preveč.
To vse so začasne rešitve, "na podaljšek". Obnova kurilnice pride na vrsto bogve kdaj.


Skok na forum:
Zadnje novice

Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
02.10.2023 ob 08:08:40
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
V podjetju Lumar v soboto 7. oktobra, med 10.00 in 15.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat v okviru Lumar Zero Emission... Beri dalje »
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
25.09.2023 ob 08:28:13
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
Jesensko obdobje nas po navadi pozdravi s hladnejšimi in krajšimi dnevi, ki jih običajno preživljamo večinoma v zaprtih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »