Citat: veliko poudarka daje na hidravličnem izenačevanju grelnih teles (prevedeno iz nemščine).
To sem potem storil in sicer ob konstantni temperaturi dvižnega voda 35 C in srednji hitrosti OČ sem z IR termometrom meril vhod vode v radiator in v talno gretje ter izhod. Ko sem videl, da je diferenca najbližjih radiatorjev na veji bila samo 1K ali pa še to ne mi je postalo jasno. Vsak radiator ima tudi povratni ventil (spodaj) le tega sem pripiral tako dolgo da sem po 30 min opazovanja iz njega dobil diferenco 5-6 K. Torej vse radiatorje in talno sem s tem uravnovesil in sedaj imam optimalne pretoke grelne vode po hiši zagotovljene ter mi omogočajo diferenco 6 K v TČ.
Pohvalno! Takega uravnoteženja ti ne bo naredil noben mojster, to lahko narediš le sam.
"Hidravlično izenačevanje" bi bilo izenačevanje padca pritiska (izgube pretoka). Smatram, da je primernejši izraz "uravnoteženje" radiatorjev - vsi grejejo ravno primerno.
Jaz si uravnoteženje radiatorjev predstavljam nekoliko drugače. Pri TČ je važno, da je potrebna temperatura dvižnega voda čim nižja, to pa dobimo takrat, ko najslabši radiator (najmanjši glede na izgube prostora) še ravno zadošča pri odprtem ventilu.
- črpalko daš na najnižjo hiotrost
- vse ventile polno odpreš
- nižaš temperaturo dvižnega voda, da bo v vseh prostorih željena ali višja temperatura
- pripiraš dušilni (spodnji) ventil vsakega radiatorja toliko, da dosežeš željeno temperaturo prostora. Pri radiatorjih s termostatskim ventilom (polno odprt) nastaviš za 2 stopinji višje od željene.
Na ta način dosegaš željene temperature v vseh prostorih samo s spreminjanjem temperature dvižnega voda glede na zunanjo temperaturo. To je hkrati najnižja možna temperatura dvižnega voda za željene notranje temperature.
V primeru, da je v vseh radiatorjih velika razlika (zaradi nizke hitrosti OČ) temperature med dvižnim in povratnim vodom, se postopek naredi za višjo hitrost OČ. Moja ocena primerne hitrosti obtoka je pri temperaturni razliki
dvižni - povratni >= 0,20 * (dvižni - sobna)
enačaj velja za najslabši radiator, ki ni nič dušen. Enak kriterij bi izbral tudi za izenačevanje talnega gretja. Manjša temperaturna razlika pomeni večjo hitrost OČ - večja poraba elektrike (izguba).
P:S: Naj še dodam: Zaradi večje temperaturne razlike dvig - povratek je za isto toplotno moč potrebna višja temperatura dviga - COP slabši. Približni račun pokaže kaka 2% več elektrike za TČ, vendar ta elektrika se pretvori v koristno toploto, elektrika za OČ pa gre kot toplota v kurilnico = izguba.