Gradnja in obnova > Energijski viri
primerjava gorilnikov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
primerjava gorilnikov
#16
No, se bom ojunačil jaz.
Pred dobrim mesecem (ko sem porabil zalogo olja), mi je Jože Jesenko na peč Biasi (3 člene - 30 kW) montiral njegov gorilec. Podpirajmo slovensko znanje in industrijo!
Pred tem sem kuril ELKO. Po pregledu računov Petrola sem ga od marca 2003 do montaže porabil malo manj kot 15000l. Tudi mene so naraščajoče cene pripravile k odločitvi o prehodu na alternativno gorivo.
Gorilec sam po sebi deluje kot obljubljeno, pa tudi podpora s strani Jožeta je odlična.

Je pa celoten prehod potrebno gledati celostno. S prehodom na drugo vrsto goriva, se je potrebno sprijazniti z določenimi dejstvi, ki se jih seveda da (s primernimi vložki) omiliti:

a. čiščenje: če je prej peč očistil enkrat na sezono serviser in še dimnikar, je to sedaj domena kurjača, zlasti če peč v osnovi ni bila namenjena za uporabo trdih goriv z ostanki pepela. Sesalec, kateremu se filter ne zamaši v prvem poskusu, bi bil v veliko pomoč. Poglejte si še arzenal od stepskega. Vsaka dodatna obloga na površinah izmenjevalcev pomeni neizkoriščena toplota.
b. če pri plinu in ELKO (da ne omenjam TČ) niste poznali prahu, ga bo tukaj vsaj malo. Je pa vonj neprimerno boljši.
c. manipulacija goriva: odvisno od prostorskih pogojev. Nekateri srečneži lahko paleto vreč s paletnim vozičkom pripeljejo do peči. Drugi smo vrečo za vrečo znosili v klet. Iz palete v zalogovnik (eno vrečo vzdignem najmanj 2x). Obstajajo letni zalogovniki za pelete (veliko vrst) z različnimi načini transporta pelet do peči (€€€).
d. kg peletov potrebuje bistveno več prostora kot liter ELKO (potreben prostor) zlasti če hočeš naenkrat kupiti letno količino peletov (npr. spomladi ko je cena ugodnejša). Da ne govorimo o transportu, saj večina proizvajalcev v Sloveniji ne nudi celostne storitve (prodaja+prevoza na dom) Morda se motim, situacija se bo gotovo izboljšala.
e. način kurjenja je (vsaj pri meni) drugačen od ELKO: potrebno se je prilagoditi drugačni odzivnosti peči (začenjam kuriti kako uro prej) ali prilagoditi sistem (moja peč ima majhen volumen vode, nekaj 100l vmesnega zalogovnika tople vode bi prav prišlo, vendar mi na kraj pameti ne pade tega delati v tem mrazu)
f. Kot je že ugotovil stepski (oprosti, ker te preveč citiram), se da mnogo narediti na povečanju izkoristkov: turbulatorji, dimniška loputa, regulator vleka dimnika. Zavedati se je potrebno, da smo v peč pripeljali gorivo, za katerega naprava v osnovi ni bila konstruirana. Rezultat je lahko hitro večja poraba od željene in se sanje o pol manjši ceni ogrevanja hitro razblinijo.
g. Sam bivam v neizolirani hiši iz sredine 60.let. Prvi korak, za katerega sem se odločil bo dodatna izolacija podstrešja in plošče med kletjo in pritličjem. Izolacija nato izolacija in šele nato sistem ogrevanja (ja lahko je pisat, izvedba je malo težja: $$€€)!

Tudi jaz bom ponovil že velikrat izrečene besede: bolje se prej pozanimati na različnih koncih, tuje izkušnje poskušati prenesti na lastne razmere in se (upam) pametno odločiti. Srečno!
#17
Super, hvala giovanotti, kako pa je s porabo v primerjavi z oljem, no saj kaj hudega dela to čiščenje tudi ni, se pa jasno moramo zavedati, da če les gori, je tudi pepel in prah in vse kar pride zraven, kako pa ostali uporabniki, morda kdo uporablja Biotermec, ali Ecom 2
#18
Kar se primerjave porabe tiče, ne morem dati ustreznega podatka. Trenutno si beležim porabo vreč na dan, porabo ELKO pa sem spremljal samo na letni ravni.
#19
giovanotti,tudi ta podatek je lahlo dobrodošel in zanimiv. Koliko porabiš pri teh nizkih temperaturah,recimo.
#20
Hiša zgrajena v sredini 60. let (zidaki 40cm), 190m2, ob najhujšem mrazu 60 kg/dan (24ur), zadnja dva dneva 45 kg/dan. Zadnjih 10 dni januarja povprečno pod 30 kg/dan. Varčujem za izolacijo Smile
#21
Jaz imam sun7 ferroli in imam porabo zelo lepo gori.


Skok na forum:
Zadnje novice

Vabljeni na dan odprtih vrat - DRENovo
29.09.2022 ob 13:16:41
Vabljeni na dan odprtih vrat - DRENovo
Najnovejše smernice bivanja in energetske učinkovitosti skoraj nič-energijskih hiš. Naselje DRENovo: naravni... Beri dalje »
Jesenski Zero Emission® dnevi Lumar
26.09.2022 ob 12:19:36
Jesenski Zero Emission® dnevi Lumar
Trajnostna gradnja prihodnosti  - V ŽIVO na prvi slovenski certificirani aktivni hiši V podjetju Lumar, pionirju in... Beri dalje »
Posedujte lastno počitniško hiško, ki se tudi izplača!
21.09.2022 ob 07:43:24
Posedujte lastno počitniško hiško, ki se tudi izplača!
Brez stresa, brez dela. Samo sprostite se in uživajte z družino in prijatelji. Vljudno vas vabimo na dan odprtih vrat v Krmelj, v... Beri dalje »
Gradite na novo ali prenavljate stanovanje, hišo ali poslovne prostore? Nič lažjega!
16.09.2022 ob 14:27:50
Gradite na novo ali prenavljate stanovanje, hišo ali poslovne prostore? Nič lažjega!
Smo vaš zanesljiv partner na področju gradnje in obnove, s ciljem uresničiti vaše projekte in nadgraditi vaše... Beri dalje »
Preizkusite kalkulator za izračun kredita
05.09.2022 ob 12:41:43
Preizkusite kalkulator za izračun kredita
Stanovanjski kredit Sam pojem »kredit« izhaja iz latinske besede Credere in pomeni varovati, zaupati. Pri kreditnem razmerju... Beri dalje »