Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Smiselnost izolacije pod temeljno plosco

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Smiselnost izolacije pod temeljno plosco
#91
Pa še to. V članku/knjigi Zbašnikove je napisano, da so izgube skozi ploščo, kjer je TI na plošči 2x večje od izgub skozi ploščo, kjer je TI pod ploščo - navaja 205%.

To je dejansko precej blizu moji analitiki in bi rekel, da drži.

Če pa teh 205% (sliši se ogromno) pretvorimo v evre, pa dobimo LETNI strošek reda velikosti 6 €.
#92
vincent Napisal:Glede fame o vlagi v izolaciji pod estrihom v pritličju (spodaj zemljina).
Zaenkrat še velja da perpetum mobille ni mogoč..torej nekaj ne more iz nič nastati niti ne more v nič izginit.
Torej če zadostiš pogojem HI vlaga v izolacijo nima od kje priti. Jo je kolikor jo je in to je to. Torej kot taka ne bo povzročala problemov. In s tega vidika je vseeno katero izloacijo si uporabil.
Če HI ni ali ni taka kot se zahteva je pa druga zgodba.
HI preprečije vdor vode iz zemljine v izolacijo, hkrati pa preprečuje iztek kondenza iz izolacije v zemljino.
To z vlago ni perpetuum mobile, je neprestano oddajanje vlage v ogrevanem prostoru (dihanje, kuhanje, pranje, tuširanje, ...) in posledično prehajanje vlage tja, kjer je je manj. Pri 22 C in 50 % zračne vlage ima vodna para v zraku pritisk 13 mbar, zrak v navidez suhi zemljini pod tlemi pri 6 C in 50 cm nižje z mokro zemljino pa ima para pritisk 9 mbar. Ta razlika pritiska zadošča, da para išče vse špranjice, pore in medmolekularne prostore, da bi prišla skozi oviro (talna obloga, estrih, pz, izolacija, HI, temeljna plošča). na tej poti se počasi ohlaja in ko doseže dovolj nizko temperaturo, kondenzira. Po zgornjem vrstnem redu plasti se to praviloma dogaja znotraj izolacije. Glede na betonski estrih in pz je količina pare ki pride v izolacijo dokaj majhna, vendar je in tam kondenzira. Kondenz kot tekočina pa nima kam zaradi HI, ostaja nad HI in se tam nabira. Po nekaj letih pa količina vode znotraj izolacije ni več neznatna, in se še vedno (pozimi in poleti) povečije. Izsuševati se nima kam.
Nimam časa - sem v penziji!
#93
Hvala za pomoč in zelo konkretne izračune.

Na koncu je danes padla odločitev, da XPS bo, in sicer zaradi končne razlike v ceni, ki ni tako velika, kot je najprej kazalo. Izkazalo se je namreč, da je končna razlika v ceni med XPS pod talno ploščo in EPS pod estrihom ranga 1500 EUR. Sicer je razlika v sami ceni med XPS in EPS veliko večja od tega, ampak moram dodati še eno šaro opeke po celi hiši, da dobim enako višino do stropa, pa hidroizolacija bi prišla več, ker izvajalec vztraja, da če jo vari neposredno na podložni beton, bi dal dva sloja. Pravi da zato, ker podložni beton ni tako zelo raven, da se ne bi HI vsaj nekje poškodovala, ko hodijo po njej, on pa hoče narediti 100% v redu. Verjetno se kdo ne bo strinjal. Pa še nekaj drugih podrobnosti je, ki zmanjšajo razliko (nisem se spuščal v podrobnosti). Kakorkoli že, razlika v ceni je premajhna, da bi tvegal nepotrebne toplotne mostove.

Hvala vsem na tem forumu za pomoč, ki ste mi jo nudili. Tri leta sem se učil in razmišljal, zdaj pa sem končno na točki, ko drugi teden začnemo graditi. Smile))
#94
firefly Napisal:Saso kako pa tervol prenasa kondenz? Mrzla betonska plosca in te heci Wink
1.40 sem v zemlji, cel spodnji del v ploščicah, če bi kje kaj kondenziralo, bi se v teh dvajsetih letih na fugah hitro opazilo...sem pa tudi 2012 ko sem "dodajal" fasado rihtal še komplet cokel in odkopal do pološče, ter potrgal dol izotek in 10cm stirdura nalepil, vse suho kot poper, ob enem še drenažo pregledal, lepo zasipal nazaj in na beton porfido položil okoli....je pa na ploščo, kr nekaj sodov bitumna/smole polite_kot pravim, dandanes bi definitivno dal 20cm izolacije NA ploščo, o tej pod ploščo niti razmišljal nebi...
#95
@vuego, kaj pa v primeru talnega gretja? V ceveh je voda okoli 30 stopinj. Estrih je segret in toplotni tok proti zemlji je večji kot v primeru, da talnega ni.
#96
dj001,
kakšno hidroizolacijo pa imaš v ponudbi; na podložnega?
Debelina podložnega bo .....cm?
Brez, vsaj minimalne armature je možnost da poči H. izolacije zelo velika.
Potrebna kontrola zbitosti tal na vsej površini.
Daj napiši celoten prerez skozi ta tvoj del hiše.(sestava materiala) :wink:
Lep pozdrav
#97
vuego Napisal:Sam sem bil pred kakim letom pred enako dilemo. XPS pod ploščo ali cenejšo varianto, EPS na ploščo. Zaradi razlike v ceni sem se nagibal k EPS verziji, za katero pa nisem bil popolnoma prepričan, da pije vodo v naših razmerah.

Prvi korak k odločitvi za EPS na plošči je bil certificiran sistem fasade, kjer je bila izolacija položena na temeljno ploščo, izvedba stika stene s ploščo je bila sicer preko termo člena, toplotni most pa je bil celo negativen... Pripenjam spodaj.

Glede na to sem po tem nabral cel kup literature in standardov, da sem se lahko lotil izračuna za svoj primer in da sem se potem odločil, da XPS pod ploščo ne bo.


in kaj si uporabil za termočlen?
#98
Da malo obudim temo sem pred pričetkom gradnje hiše, in se ne morem odločit ali bi pod temeljno ploščo dal izolacijo ali ne glede na to da bo hiša podkletena podkletena res ne verjamem da se bo strošek izolacije povrnil pa še dosti bolj komplicirana je pravilna izvedba (predvsem preboji...) poleg tega bi pa ta denar raje investiral v prezračevanje ali kvalitenejše stavbno pohištvo, imam pa v pgd-ju predvideno izolacijo xps pod ploščo 15cm ali se moram držati projekta ali lahko izvedem temeljno ploščo brez izolacije ker na trdnost objekta ne vpliva in tudi na izgled ne
#99
mitjaxp,
v nekaj primerih smo izvedli po načrtu.

Preboji: pravlino, da izraziš skrb - pomislek. Izdelaj pravilno.
Ali boš pridobival subvencijo ali ne? Če ne boš, potem je vsaj 8 cm vgradi pod talno ploščo.
Nasutje mora biti primerno utrjeno.
Kako imaš narisano izvedbo hidroizolacije?
Lep pozdrav


Skok na forum:
Zadnje novice

Pot do svojega stanovanja ali hiše je lažja, kot si mislite
24.02.2021 ob 12:46:27
Pot do svojega stanovanja ali hiše je lažja, kot si mislite
Želja po lastnem domu je zagotovo močna pri vsakem človeku, saj nam ta daje občutek varnosti in prostor, kjer lahko resnično poženemo... Beri dalje »
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
28.10.2020 ob 10:32:56
Kako lahko banke mladim pomagajo pri reševanju stanovanjskega problema
Mladinske organizacije v zadnjih letih glasno opozarjajo na perečo in zaskrbljujočo stanovanjsko problematiko mladih. Da bi mladim... Beri dalje »