Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Smiselnost izolacije pod temeljno plosco

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Smiselnost izolacije pod temeljno plosco
#1
Torej kot pove ze naslov se odlocam o izvedbi izolaciji v smeri proti zemlji.
Predlog projektanta:
-xxx
-izolacija 2x12cm (trdi "stiropor", ki prenese vecjo obremenitev - ime mi je uslo iz glave)
-hidroizolacija
-temeljna AB plosca 30 cm
-estrihi 18 cm (torej poleg talnega spet stiropor)

Komentar izvajalca je, da me bo ta nacin izolacije pod AB plosco prisel cca 5.000 eur drazje od "klasicne" izolacije nad temeljno AB plosco. Naj povem da bo hisa zidana, torej AB plosce ne potrebujem nujno znotraj izolacijskega ovoja hise zaradi akumulacije (to funkcijo bodo dodobra prevzele stene in plosca nadstropja).

Zelo cenim mnenja na tem forumu zato ze vnaprej hvala za nasvet ali izvesti na predlagani nacin ali pa dati izolacijo nad AB plosco in v zakup vzeti kaksen toplotni mostek proti tlom pri stenah.
#2
...jaz bi dal več izolacije v estrih in dobro izoliral obod temeljne plate...skratka, kot ti najbrz svetuje izvajalec!
Razliko v denarju raje namenite v kvalitetnejše stavbno pohištvo, boljšo izolacijo mansarde ter seveda fasadni stiropor z izboljšano izolativnostjo! Srečno.
#3
Temeljna plošča je že predvidena - dilema le, ali pod njo toplotno izolacijo ali ne. Če boš imel na zunanjih zidovih 15 cm izolacije, potem pod temeljno ploščo 10 cm zadošča (izgube proti zemljini nad lediščem). Na ta način se izogneš toplotnemu mostu po vseh zidovih od zemljine navzgor. Za zgradbo bruto 100 m2 je to 10 m3 izolacije < 500 evrov. Vse drugo je enako.
Nimam časa - sem v penziji!
#4
Žerjavar, meni se zdi 10cm pameten predlog, samo ne vem kako si prišel do 500 EUR.
Navaden za pod temeljno ploščo neprimeren EPS 100 bi prišel 600EUR,
XPS pa je precej dražji.
#5
Citat:Navaden za pod temeljno ploščo neprimeren EPS 100 bi prišel 600EUR
Mogoče sem res usekal malce mimo, pa menda ne toliko. Nisem na tekočem, mislim, da je stiropor nekje od 30 do 70 evrov / m3. Pri tlorisu 100 m2 in debelini 10 cm je to 10 m3.
Nekje je omenjena cifra 5000 evrov, pa sem jo enostavno sklatil 10 x.
Nimam časa - sem v penziji!
#6
Citat:dati izolacijo nad AB plosco in v zakup vzeti kaksen toplotni mostek proti tlom pri stenah
Me je še zanimalo, ali je to res samo "mostek", morda je kar tromostovje.

Pri bruto 100 m2 tlorisa vzamem 18 m2 zidov (votla opeka) in 82 m2 tlakov. Računam povprečno prevodnost iz notranjosti proti zemljini za vseh 100 m2 - upoštevani toplotni mosteki.
1. pod temeljno ploščo 10 cm in pod estrihi 10 cm izolacije. Povprežna prevodnost 0,21 W/m2K.
2. Enako brez izolacije pod temeljno ploščo - 0,58 W/m2K.
3. Brez izolacije pod ploščo, pod estrihi 20 cm izolacije - 0,44 W/m2K.

Želi kdo komentar?
Nimam časa - sem v penziji!
#7
Zanimivo, da sem že leta nazaj, ko še ni bilo Žerjavarja, dal tam, kjer nimam podkleteno, 10 cm stirodurja pod izravnalno ploščo med pasovnimi temelji.
Čeprav so mi vsi govorili, da je to brez veze in da se ne izplača. Kot pravi Žerjavar, tistih par evrov, če že gradiš...
Mi pa vseeno ne sede, da se računa izgube proti tlem tako, kot ostale izgube (stene, strop). Zaradi narave toplote mislim, ta načeloma ne sili v zemljo.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#8
10 cm na preklop styrodur je 18,4 EUR/m2 + DDV po ceniku na netu. 10 cm EPS-70 pa 6,6 EUR/m2 + DDV. Kaj se bolj splača?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#9
Citat:Mi pa vseeno ne sede, da se računa izgube proti tlem tako, kot ostale izgube (stene, strop). Zaradi narave toplote mislim, ta načeloma ne sili v zemljo.
Toplota vedno sili od bolj toplega k bolj hladnemu. "Sila prodiranja" je linearna s temperaturno razliko. Hitrost prodiranja pa ovira toplotna izolativnost. Manjša kot je prevodnost, manjša bo hitrost prodiranja - manjše so toplotne izgube.

Nekaj resnice je pri tvoji trditvi. Sila prodiranja proti zunanjemu zraku je na toplotni razliki 10 do 35 stopinj (mesec, dan, ura?), proti zemljini pa na 12 do 20 stopinj. Če ima hiša povsod enako toplotno prevodnost, bodo izgube proti zemljini za 1/3 manjše, kot proti zunanjemu zraku. Od tu tudi moja priporočila, da proti zemljini zadošča 2/3 debeline izolacije glede na fasado.

Če imajo zidovi kjerkoli dotik z zemljino brez vmesne izolacije, je to kar toplotno tromostovje. Situacija podobna, kot če daješ na fasado lepo debelo izolacijo, betonsko ploščo balkona (podaljšek notranje plošče) pa pustiš golo.
Nimam časa - sem v penziji!
#10
Malo mi daje misliti vse skupaj.
Seveda pod temelji/plato nisem dajal "kakršnekoli že" xps izolacije (ali drugega materiala).
Računam lahko torej še tu na "izgube"....
hmm...najbrž je res smiselno iskati rešitev kako minimizirati toplotni most na 1. šari, ki pride nepsoredno na temeljno plato/temelj!
Mislim, da je že v eni temi spisano, da se naredi iz siporexa...morda .... pa je tu kakša opcija z xps-om, ki bi ga dejansko potem šlo dosti manj....pa več izolacije v estrih?
problem vertikalnih vezi in prehajanja toplote/mrazu, pa seveda še vedno obstaja. Najbrž pa je že dosti manjši, kot po celotni površini zidu!
ne vem, zakaj mi to dajanje "kakršnekoli" že izolacije, pod temeljno ploščo, temelj nikakor "ne sede"! V statičnem smislu najbolj.
Ko pride potem na vse to nekaj 100 ton?! ene masivne betonsko opečne mase....in čez nekaj deset let...v kakšnem stanju bo ta material? kako je s posedanjem?? jamstva, izkušnje..?
#11
Mogoče stirodur samo pod stene, na vertikalnih vezeh pa ne? Se površina močno zmanjša, stene pa tudi niso tako močno obremenjene... Oh če bi se našel nek "uraden" statik na forumu...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#12
Hja,..zamišljeno ni slabo, samo malo moti teh 5.000 EUR!

Proti tlem je dobro imeti dobro izolirano - kot seveda drugje, s tem da v povprečju ima zemljina višjo (In konstatno) temperaturo (prek zime) od zraka, torej je tudi toplotni tok manjši, pa vendar stalen. Zdaj kaka je temp. zemljine je stvar debate...če se izolira tudi temelje od zunaj, lahko vzamemo čez palec da se giblje okoli 5°C, kar pomeni da se proti tlem premošča nekje temp. razlika 15 stopinj.

Glede toplotnih mostov..spet stvar debate...sam sem nekako mnenja, da z večanjem debeline izolacije med toplotnim prevodnikom (steno) se tudi ta vpliv zmanjšuje.
Po domače: če imaš betonska tla, nad tlemi 20 cm izolacije, vmes pa stena, direktno na betonu. Sama stena je tu toplotni most, pa kljub vsemu ima tudi beton enkao izolativnost....in ker je izoalcije 20 cm, mora toplota premostiti najprej teh 20 cm razdalje, predno 'uide'....in ji ta razdalja (teh 20 cm betona) tudi zaustavlja hitrost 'potovanja'. Če bi imeli zgolj 5 cm nad tlemi...je tudi ta razdalja betona toliko krajša in večji toplotni tok (podoben štos je pri balkonu, kjer štrli ven betonska plata med izolacijo, ki je nad in pod njo).

Pravo razmišljanje?


Jaz bi se na tvojem mestu (verjetno) nagibal nekako v tej smeri:
- pod ploščo bi dal 5 cm stirodurja, zgolj zaradi preprečitve toplotnega mostu.
- pod estrihom pa bi povečal debelino (na vsaj 15 cm...raje bolj proti 20 cm)...tu lahko uporabiš že stiropor za tlake, vzameš grafitnega (večja izolativnost), pa prideš na koncu do podobnega efekta predvidoma s kakimi 2- 3 jurji prihranka. Pa ta denar nameniš...ali za boljšo izolacijo sten (ker je večja kvadratura) ali za boljšo izolativnost oken in vrat (ki so razmeroma manjhnih kvadratur, pa vendar veliki izgubarji toplote).

Po tej moji opciji imaš U vrednost nekje okoli 0,12 W/m2K....kar je že povsem zadovoljivo z vidika pasivne gradnje.
#13
Citat:Ko pride potem na vse to nekaj 100 ton?! ene masivne betonsko opečne mase....in čez nekaj deset let...v kakšnem stanju bo ta material? kako je s posedanjem?? jamstva, izkušnje..
Te stvari tudi mene zanimajo.

Kar se pa tiče nekaj 100 ton pa je je približen račun za 1 m širok 30 cm debel opečnati zid. Če sem skromen, je:
- Zid višina 5 m = 2400 kg
- plošča v širini 2 m = 700 kg
- ostrešje in sneg v širini 3 m = 1000 kg
Skupaj 4100 kg. Na dnu zida 30 x 100 cm = 1,4 kg/cm2. Če se zid naslanja na 20 cm temeljno ploščo, se bo pritisk pod ploščo razdelil vsaj na površino 70 x 100 cm in je pritisk 0,6 kg/cm2.

Sedaj pa iščite izolacijski materjal, ki bo še z varnostnim faktorjem (1,5 do 3) vzdržal tak pritisk. V drugem primeru je nekaj možnosti.
Citat: z večanjem debeline izolacije med toplotnim prevodnikom (steno) se tudi ta vpliv zmanjšuje.
Tu verjetno misliš na daljšo pot toplote skozi zid navzdol do zemljine. Za približni račun lahko jemlješ, da je ta pot debelina izolacije pod estrihom (ob debeli obrobi estriha prištej še debelino estriha) + debelina zidu. Vsekakor se prevodnost skozi zid (35 do 55 cm poti toplote) ne more primerjati s prevodnostjo skozi estrih in izolacijo pod njim.
Nimam časa - sem v penziji!
#14
drži....eno so tudi "goli" zidovi in AB v strukturi teže celotne bajte...drugo pa še vse "vmesne faze", ki se štejejo v kar "velikih" tonah...kot so komplet ostrešje mokrega lesa, strešniki.....vso stavbno pohištvo....mokri estrihi...mokri ometi.....instalacije....talne obloge.....+ vsa oprema....ipd!

kot primer: v zadnjem tednu sem "vgradil" dobri samo 2t keramike...pa sem komaj na slabi polovici.......
#15
Izolacija spodaj je zelo OK, sam sem je dal cca 50cm in to penjeno steklo ( http://www.misapor.si/ps/uporabamisaporja/ ) je seveda v prvi vrsti namenjeno toplotni izolaciji , hkrati pa je tudi super hidro izolacija.
Ta zadeva je mišljena predvsem za pasivno hišo, no mene je to stalo za cca 200 M2 tlorisa okrog 10.000 eur , je pa to super zadeva, stirodurja pa nebi dajal v tla, ker nevem kaj bi bilo za 10 let in dalje......


Skok na forum:




Zadnje novice

Zadnjič se ukvarjate s streho
22.10.2020 ob 11:53:01
Zadnjič se ukvarjate s streho
Pred kratkim smo uspešno zaključili projekt pri gospodu iz okolice Litije. Dotrajano streho iz bitumenske kritine se je odločil... Beri dalje »
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
14.10.2020 ob 07:30:29
Podjetje Airabela prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover
Prejemnik letošnje Daikinove nagrade Highest Turnover za najvišji letni promet v 2019 je podjetje Airabela. Airabela je... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »