Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Nizkoenegiska hiša, prezračevanje ali ne?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nizkoenegiska hiša, prezračevanje ali ne?
#1
Pozdravljeni

Zanima me če je potrebno vgraditi v nizkoenergijsko hišo prezrčevanje ali ne (pozimi vlaga,rosne šipe, poleti,...)? In kakšno?

Debeline sten so 34 cm (14cm izolacije).

Hvala

LP
#2
Ni potrebno. Nikjer ne piše in zahteva da se vgradi. Je pa zeloooooo dobrodošlo in super zadeva. Sploh če ne znaš in nimaš časa pravilno zračit...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#3
če vas denar ne žuli - ja, ker zadeva ni poceni.
Izvedeno mora biti strokovno in z rekuperatorjem.

Da se pa veliko večino hiš sodobnih hiš tudi dobro prezračiti...brez sistema prisilnega prezračevanja - če je le volja in čas za to!
#4
Če vsak dan na stežaj odpreš vsa okna za minuto, dve in narediš prepih, potem ni potrebe po prisilnem prezračevanju.
#5
Prezračevanje mora biti - sicer hiša ni bivalna. Možnosti so:
1. prezračevanje skozi reže stavbnega pohištva in eventualne dodatne odprtine - se pravi odstraniti je treba tesnila, ki jih imajo današnja okna, in/ali vgraditi prezračevalne rešetke. Prvo rešitev so imela izvedena vsa okna izpred nekaj desetletij, drugo recimo številna blokovska stanovanja.
2. Lokalni prezračevalni sistemi, ki lahko omočajo tudi rekuperacijo.
3. Centralni prezračevalni sistemi brez rekuperacije.
4. Centralni prezračevalni sistemi z rekuperacijo toplote in eventualno tudi vlage.

Mislim, da bodo v roku enega desetletja v novogradnjah prevladovale rešitve iz točke 4.
Prezračevanje z odpiranjem SODOBNIH TESNIH oken je po mojem poznavanju problematike teorija, ki se v praksi ne obnese. Rezultat je slab zrak in plesen (še zlasti pri vgradnji sodobnih oken v starejše, nezadostno izolirane hiše - preverjeno tudi v Portorožu).

Dušan
#6
Jaz sem tudi okleval in prišel do spoznanja da prezračevanje je skoraj nuja.
S prezračevanjem se izognemo plesni.

Veliko sem pregledal po internetu in ugotovil razna dejstva.
Naredil sem tudi nekaj izračunov za prezracevanje brez rekuperacije :
( žal sedaj ne dobim internetne strani da pri prilozil formule za izracun--zato bom dal brez enot , saj se ne spomnim )
- pri izracunu sem uposteval razliko med zunanjo in notranjo temepraturo = 22 C.
- volumnom hiše 300 m3 povzroča izgubo 2800 z menjavo zraka 1 x na uro.
- celotna hiša s faktorjem 0,25 W/mk in okna 1,5 W/mk povzroča izgube 2200 .

V primeru da bi bil montiran rekuperator bi prihranili od 65 % do 70 % od 2800.
( v praksi je pokazalo prihranek 65 %, ne pa kot deklarirjo 90 % ali več)

Na linku vidimo , da bilo katero kontrolirano prezračevanje je boljše od odpiranja oken.
http://www.heiz-tipp.de/ratgeber-726-vo ... teile.html

Prezračevanje z rekuperatorjem lahko tudi naredimo tudi sami.
Cevi katere naj bi uporabili so antistatične , saj se v ceveh nabira prah in če niso antistatične lahko preskoči iskra in pride do požara.
Odvod statike z bakreno žico ni dovolj , saj je potrebna ionizacija.

Zaradi večje investicije se še nisem odločil kaj narest , ampak prezračevanje bom sigurno naredil v lastni režiji.
#7
mdule Napisal:Prezračevanje mora biti - sicer hiša ni bivalna.

Dušan

....


Confusedhock: :? Confusedhock:

svašta...

Potem 95% novogradenj (hiš, stanovanj ipd. zgrajenih zadnjih npr. 5 -10 let), ni bivalnih, ker nimajo prezračevanja? Vse so nizkoenergijske, upam trdit.

Prosim vas, zdravo pamet nucajte, pa bo. Problem prezračevanja, pomanjkanja "ustreznega" zraka je vsekakor prisoten in ni nezanemarljiv.

Hiše "preveč" tesnijo, potrebno jih je samo primerno zračiti. Glede na moderne zasnove prostorov, to sploh ni posebej problematično in težavno. Le narediti je treba. Pozimi se pač izgublja toplota, to je dejstvo - zato je potrebno večkrat, na kratko zračiti...najbolje s "prepihom"...

http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Publik ... RE1-11.htm

......

hmmm...
Človek dobi občutek ...č(e malo pavšalno prebira te poste iz naslova "energijskih virov"), da je novogradnja brez TČ in brez prezračevanja zanič, slaba, neuporabna.

osebno menim, da še zdaleč ni tako!
#8
Dobil sem link , kjer lahko izračunate izgube glede prezračevanja v odvisnosti od menjave zraka ,izolacije ,okni,...

http://www.arca53.dsl.pipex.com/index_files/tt1.htm.


Mirando,
Moje mnenje
-TČ je na forumu precenjena , saj imamo tudi druge ugodne vire (pelete).
-prezračevanje -ugotovil sem da je to precej pomembna zadeva.

Jaz sem prišel do sledečega zaključka:
- Glede na investicijo je bolje narest energetski vir na pelete in prezračevanje z rekuperacijo , kot pa TČ in brez prezračevanja .

( najcenejša nadzorovana varianta prezračevanja brez rekuperacije -cca 1000 EUR)
Glede na nujnost prezračevanja bom nekaj naredil , kajti ne želim redno odpirat okni.
Ali bom dal ventilatorje in stenske dovodnike ali centralni ventilator in stenske odvodnike ali pa celoten sistem z rekuperatorjem.
#9
nizkoenergijska hiša + tč + prezračevanje z rekuperatorjem,... = 30 litrska stara kamnita bajta z lesenimi podovi in na na prepih
po formuli:
investicija + poraba = investicija + poraba
#10
Citat:Mislim, da bodo v roku enega desetletja v novogradnjah prevladovale rešitve iz točke 4.
Prezračevanje z odpiranjem SODOBNIH TESNIH oken je po mojem poznavanju problematike teorija, ki se v praksi ne obnese.
Ta zapis me malce spominja na 3 do 4 desetletja nazaj, Ko se je ven metalo peči na drva in premog. Avtomatika ogrevanja s tekočimi ali plinastimi gorivi je naša prihodnost. Nekateri verjamejo, da je odpiranuje oken za prezračevanje nepotrebno fizično delo in ga je treba nadomestiti z avtomatiko.

Prezračevanje stanovanja je nujno potrebno predvsem zaradi spremenjenih količin sestavin zraka, ki postanejo za bivanje neugodni: povečanje vlage, povečanje CO2, Zmanjšanje kisika, pa še dodane neprijetne vonjave. V stanovanju vpliv na spremembe ni konstanten čez vseh 24 ur dneva, ampak se stalno spreminja predvsem glede na število oseb, ki se trenutno v stanovanju zadržujejo. Za dobro avtomatsko prezračevanje bi moral imeti senzorje za vse neugodne sestavine zraka in temu ustrezno krmiliti pretočno količino izmenjave zraka. pri avtomatskem prezračevanju je količina izmenjave zraka za enako velik prostor enaka, če je v njem samo direktor ali pa 6 referentov.

Večina današnjih avtomatskih prezračevanj (brez rekuperacije) pa pretirava s količino izmenjave zraka in s tem po nepotrebnem povečuje toplotne izgube. Vsekakor, če je neko prisilno prezračevanje z ventiatorjem, naj bo dodan še rekuperator.

Odsvetujem kakršno koli konstantno (reže, priprta okna, stalno vklopljen ventilator, ...) prezračevanje zaradi nepotrebnih toplotnih izgub.
Nimam časa - sem v penziji!
#11
Žerjavar Napisal:.........................
Prezračevanje stanovanja je nujno potrebno predvsem zaradi spremenjenih količin sestavin zraka, ki postanejo za bivanje neugodni: povečanje vlage, povečanje CO2, Zmanjšanje kisika, pa še dodane neprijetne vonjave. V stanovanju vpliv na spremembe ni konstanten čez vseh 24 ur dneva, ampak se stalno spreminja predvsem glede na število oseb, ki se trenutno v stanovanju zadržujejo.
.......................
Odsvetujem kakršno koli konstantno (reže, priprta okna, stalno vklopljen ventilator, ...) prezračevanje zaradi nepotrebnih toplotnih izgub.

Tukaj pa je, po moje, bistven in najpravilnejši način razmišljanja. Vlaga raste s številom oseb, kuhanjem, pranjem, sušenjem, zalivanjem rož, pomivanjem tal,.... skratka z bivanjem. Prezračevanje je potrebno zaradi svežega zraka za dihanje in odvajanje odvečne vlage. Klasika je odpiranje ali prezračevalni sistem, ki deluje stalno.
LP
#12
Tudi jaz se odločam o rekuperatorju. Me pa zanima koliko prostora zavzame rekuperator? Namreč kurilnica bo bolj majhna (cca 3 m2), v njej pa bila TČ (zrak/voda) in rekuperator. Ali je bolje rekuperator postaviti na podstrešje?
Lp
#13
Rekuperator je kvadraste oblike, ki ga fiksiraš na steno (mere cca. 60x40x30 cm), poleg ti inštalirajo zbirna boksa 2 kom, ki sta fiksirana v strop (mere cca. 30x30x20 cm), vse to je povezano z dvemi cevmi, na katerih sta tudi dušilca (cca. fi 40), ki potekata iz boksev do rekuperatorja.
Za rekuperator je priporočljivo, da je v prostoru, kjer je vsaj + 10. Torej, če imaš podstrešje toplo/izolirano, ga lahko postaviš tudi tja. Ponavadi pa je v "kotlovnici" poleg TČ.
#14
Dule..ne pretiravej Smile.

Ali je potrebno' Verjetno jepriporočljivo, bo šlo patudi brez. Verjetno zavisi tudi od kubature objekta - manjša kot je (večkot ej oseb) prej je zrak iztrošen, več vlage v zraku.


Odvisno tudi od navad..če ste že zdaj vajeni večkrat dnevno prezračit (odpreti okna) in vam to početje ni problem...to ohranite. Če hočete komoditeto....računajte na 5.000 EUR izdatka (na oko...točnih cen ne poznam).

Jaz osebno pri nasi obnavlajjoči hiši ne vidim smisla...kot prvo je zidana (torej precej večji amortizer sprejemanja in oddajanja vlage ..napram montažni) kot drugipa bojo v funkciji 3 etaže, povezane z enim res velik stopniščem...in kolikor opazujem frker nas 4 (ena celota) + mama (druga celota) je kroženja zraka že zaradi odpiranja vrat (tako vhodna v stanovanje kakor zunanja + garažna vrata) več kot dovolj (zrači se tako ali tako redno + uporablja kuh. napo pri kuhi).

Verjetno se splača razmišljati v smeri, da če danes delaš na novo hišo in finance kolikor toliko omogočajo, da si ga vseeno inštalirate...tudi če ga ne boste uporabljali - ker v obratni mseri (najprej hiša, vseliter ter nato prezračevanje) je sila bolj zahtevno če sploh mogoče.
#15
V prejšnjem prispevku sem navedel 4 izvedbe prezračevanja - vse so funkcionalne! V varianto redno odpiranje oken pa ne verjamem, take so izkušnje, ki sem jih sam videl (v Portorožu kot klimatsko eni boljših lokacij v SLO), kaj o tem misli recimo Berghaus, je napisal sam.

Investicija v prezračevanje pod točko 4. je po mojih čisto svežih izkušnjah reda velikosti 5000 € za enodružinsko hišo (vštet načeloma vrhunski rekuperator z rekuperacijo vlage; ta predstavlja približno polovico investicije); sistem je zelo enostaven za vgradnjo po načelu sam svoj mojster (gotovo eno najbolj enostavnih del pri hiši); če govorimo o novogradnji, potem tudi vključitev v hišo s prostorskega vidika ni grozno težavna (čeprav je vendarle treba predvideti kar nekaj prostora - samo za ilustracijo: naš rekuperator je velik ca. 100 x 80 x 60 cm); država prezračevanje subvencionira (vsaj lani ga je še).

Ali je prezračevanje pomembno? Če upoštevam, da gre zraka vsak dan skozi nas še veliko več kot vode, da o hrani niti ne govorim, potem bi rekel, da ja.

Prilagajanje intenzivnosti prezračevanja je pri prisilnem prezračevanju možno; gotovo bi ga bilo možno tudi regulirati na podlagi meritve koncentracije CO2 ali česa drugega, bi pa to bil vsekakor dodatni strošek; bi pa omenil, da so nas na faksu učili, da povzroča tudi hišna oprema (recimo iverke, papir itd.) določene emisije, ki jih je dobro odvesti, zato optimalna regulacija količine izmenjanega zraka ne bi bila prav enostavna. Glede na to, da imajo kakovostni rekuperatorji danes vendarle kar precejšen izkoristek, sem mnenja, da je bolje nekaj bolj kot nekaj manj intenzivno prezračevanje.

Dušan


Skok na forum:
Zadnje novice

Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »