Gradnja in obnova > Energijski viri
Centrometal peč na pelete-nastavitve

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Centrometal peč na pelete-nastavitve
#1
Pozdravljeni.

Prvo sezono ogrevam na pelete. Imamo centrometalovo peč 20kw -14kw gorilec, ker več ne potrebujemo.

Kupil sem omw-jeve pelete ( 3.20e 15kg). So identični, ki jih prodajajo v obiju- Forrest pelets.

Prahu je kar precej. Vsake 4 dni je posoda polna. Res pa, da ni nevem koliko velika. Pri šalčki kjer peleti izgorevajo ni pepela skoraj nič ali pa samo za vzorec.

Peč je nastavljena na temp. 72.C. Pri tej temp. se gorilec ugasne ter ponovno prižge, ko temp pade pod 62.C. Študiram, da bi temperaturo malenkost znižal. Na cca. 66 ter ponovni vklop pri 56.

Tukaj me zanima ali je bolje, da je razpon večji ali manjši? Predvsem, da je poraba manjša.

Kodo pin za vstop v nastavitvene parametre mi je serviser povedal vendar sm pozabil. Če jo kdo ve naj jo prosim napiše. Kolikor se spomnim je neka kombinacija set+ zimski režim+ ...

Poraba računam, da bo cca. 200kg peletov v 7 dneh. Ogrevam cca. 150m2. Glede izolacije pa nisem siguren. Ni pa neki super izolirano kakor so sodobne hiše.

Lp
#2
vklop pri 56°C je lahko morda že malo nizek, če je napeljava narejena na štiripotni ventil. osebno sicer ne vidim, da bi se pri predlagani nastavitvi kašna huda škoda delala. mirkat je treba, da pač povratek ne pade pod 50°C.
poraba bi se mogoče znala znižat za nekaj odstotkov, vesoljskih prihrankov pa osebno ne bi pričakoval. več boš prihranil z vremensko regulacijo dvižnih vodov (plus seveda potrebni gradbeni posegi: solidna izolacija, tesnjenje špranj, primerna okna in vrata, ter neko pametno pezračevanje).
kode pa žal ne vem.
#3
Sicer ne vem kje in od koga si kupil peč, kajti k peči gredo tudi navodila v slovenskem jeziku, lahko rečem, da so zelo pregledna, oziroma " taka kot morajo biti ", kajti brez njih ti pin nebo prav nič koristil....to so tipke z znaki (pin = minus - zima -polž -plus - poletje ), s tem pinom lahko v programu 8, vstopiš v servisni meni za nastavitev samih parametrov gorilca ,za seboj pa pri izhodu aktivira ( hm, kako naj rečem) samo sled, v kateri lahko pogledaš v kateri fazi delovanja je sam gorilec... ali če bi imel dvokuriščno peč Big Grin v program 9, s katerim vklopiš samostojni prehod peči iz drva na pelete oziroma določiš pri kateri temperaturi se bo zgodil sam preklop, v sebi pa ima tudi parametre za delovanje, polnjenje, zalogovnika...
Najnižja temperatura vode - nastavitve gorilca je 65 stopinj in ko ti le ta pade za 5 stopinj, (ali podane) ti ta preide v fazo vžiga in približno še nadaljnih pet stopinj ko ti gorilec dela že na polno... samo obtočno črpalko pa ti avtomatika izključi pri 60 stopinjah zaradi varovanja same peči pred kondenzacijo, torej če boš nastavil gorilec na 65 sopinj, boš moral paziti na dovolj visoko temperaturo povratnega voda, sicer ti bo izklapljalo samo črpalko...( sam imam temperaturo peči tudi nastavljeno na 72 stopinj pa mi temperatura združene vode (dvižni - povratni vod) prek štiripotnega mešalnega ventila nikoli ne pade pod 60 stopinj)... :mrgreen:
#4
peč sem kupil pri mix-u.Imam navodila in sem jih tudi prebral. Mi je popolnoma jasno, da črpalko izklopi pri 60.C. Ali se tega parametra neda spremeniti? Da, bi jo izklopil nekoliko nižje?

Spremenil bi pa sedaj v predsezoni dokler še mraz ne pritisne.Trenutno imam preko termostata črpalko vedno ugasnjeno. Centralni sistem je pa tako narejen, da voda sama kroži in pri takih temperaturah kot so sedaj je to popolnoma dovolj.

Mi lahko poveš kakšno imaš ti porabo peletov in koliko m2 ogrevaš. Vem, da je tukaj ogromno dejavnikov vendar vseeno. Ali se tudi tebi zdi posoda za pepel nekoliko majhna?
#5
Navodila sem omenil zato ker je v njih pin, vsaj v mojih... za spremebo temperature bi moral spremeniti softver, mislim pa da je s tem pogojena tudi sama garancija...se pa da sobni termostat vezati na obtocno crpalko ali sam gorilec... sam pridem s ciscenjem skozi na en teden ( Kovacevi peleti )... s samo porabo pa se ze od lani ne ukvarjam vec, sicer sem narocil merilnik porabe peletov, pa me v podjetju kjer jih izdelujejo" nategujejo " ze vec kot en mesec...
#6
čisto iz radovednosti: koliko je pri tem kotlu priporočena temperatura povratnega voda? je to 60°C?
#7
Hmm očitno imava različna navodila Smile

Ker v mojih piše pod program 8 - Dovoljen samo pooblaščenim serviserjem. Nikjer tudi ni omenjen pin Smile
#8
Živjo, poskenirana navodila v hrvaškem jeziku s podrobnim opisom tehnično-servisnih nastavitev ti lahko pošljem jaz. Slovenskih pa tudi jaz nisem dobil zraven.

Mi smo letos prenovili kurilnico in šli z olja na pelete in Centrometal CentroPlus 25kw dvokuriščno peč. V sistem smo dodali še 1500l hranilnik toplote, zunanje tipalo in regulacijo Seltron WDC20, ki krmili mešalne ventile. V hiši sta 2 etaži, na radiatorjih so termostatski ventili, vsega skupaj je 230m2, vendar jih ogrevamo cca. 120m2.

Nastavitve peči so bile vpisane pri montaži takole: vklop peči pri 62°C, izklop pri 67°C, povratni vod na 55°C. Prvih nekaj dni je bila peč vključena 24/7, nakar sem ugotovil da se v prehodnem obdobju po nepotrebnem prevečkrat vklaplja, vklopov je bilo 6-7x dnevno. Posledica je bila poraba cca. 25-30 kg pelet dnevno. Potem sem na peči nastavil timer od 16-19, izklop sem povišal na 68°C. Zdaj je poraba 15kg dnevno, ker peč deluje samo tri ure na dan in v tem času se napolni hranilnik nekje na 64/61/55, kar zadošča za potrebe enega dneva. Sem pa ves ta čas zapisoval stanje sistema in pelete dodajal po eno vrečo, da sem lahko primerjal porabo.
#9
Mremec, če se ti da skenirati bi bil res zelo vesel. Lahko mi pošlješ na mail: [email protected]

Drugače sem pa tudi jaz študiral, da bi nastimal dneve in ure, ko bi se peč vklapljala vendar dvomim, da bi kaj profitiral saj nimam hranilnika toplote. Vrjetno bi peč potem, ko bi se ponovno segrevala na cca. 65.C toliko več porabila, da bi bil končno na istem, če ne celo na slabšem.

Je kdo že to preračunaval kaj se bolj izplača? Kolikor mi je pa tudi serviser povedal to ni ravno dobro za peč.
#10
@ aleks

Priporočena temperatura povratnega voda je 60 stopinj, je pa peč sama varovana še skozi kotlovsko avtomatiko, recimo pri peletih se ti črpalka ugasne pri 59 stopinjah ( ne glede na sobni termostat) in zopet prižge pri 61, pri kurjenju na drva so te vrednosti celo nekoliko višje, tam se črpalka ugasne celo pri 68 stopinjah in moraš enostavno zopet dogreti peč, da ti jo požene... ( mogoče še tole kot zanimivost, kot veš imam dvokuriščno peč, ko si v programu kurjenja drva, ti avtomatika ignorira sobni termostat, torej se ti ne more zgoditi, da bi ti sobni ugasnil črpalko ko ti peč gori na polno) ... in po tovarniški shemi je črpalka postavljena takole, viewtopic.php?f=7&t=33075&p=273537#p273537 , pravijo, da je to zaradi varovanja same peči in priznam da je to mene na začetku kar precej begalo... meni ponavadi črpalko ugasne ob prvem jutranjem zagonu, ko je voda še preveč hladna na povratku...

some1

Sam imam v bistvu tri sklope navodil, 1 - za montažo, uporabo in vzdrževanje peči in montažo dodatne opreme za dvokuriščno peč, 2 - navodila za zagon in nastavitve pelet seta, ter z prikazom po kakšni logiki deluje gorilnik, kar ti pride prav v povezavi z programom 8, če hočeš spreminjati parametra gorilca, v bistvu servisna navodila 3 -uporaba in vzdrževanje...
vidim da si se že domenil z mremec-om
sam sem hotel namestiti merilnik porabe peletov ravno iz tega vidika ,da lahko urno spremljam porabo peletov, da vidim kaj se bolj splača, ali pustiti gorilec prižgan da dogreje peč ali ga ugasniti...ali recimo na katero temperaturo jo je najbolj optimalno ogrevati , pa še kaj bi se našlo, upam, da mi ga dostavijo vsaj do sredine zime, glede na njihovo zagnanost :mrgreen:

@ mremec

Pozdravljen, končno še nekdo z isto pečjo...
#11
stepski Napisal:@ aleks

Priporočena temperatura povratnega voda je 60 stopinj, je pa peč sama varovana še skozi kotlovsko avtomatiko, recimo pri peletih se ti črpalka ugasne pri 59 stopinjah ( ne glede na sobni termostat) in zopet prižge pri 61, pri kurjenju na drva so te vrednosti celo nekoliko višje, tam se črpalka ugasne celo pri 68 stopinjah in moraš enostavno zopet dogreti peč, da ti jo požene... ( mogoče še tole kot zanimivost, kot veš imam dvokuriščno peč, ko si v programu kurjenja drva, ti avtomatika ignorira sobni termostat, torej se ti ne more zgoditi, da bi ti sobni ugasnil črpalko ko ti peč gori na polno) ... in po tovarniški shemi je črpalka postavljena takole, viewtopic.php?f=7&t=33075&p=273537#p273537 , pravijo, da je to zaradi varovanja same peči in priznam da je to mene na začetku kar precej begalo... meni ponavadi črpalko ugasne ob prvem jutranjem zagonu, ko je voda še preveč hladna na povratku...
no, potem je klasično na 60°C in ne velja tu kaj dosti prčkat. zakaj pa je pumpa na tak način montirana pri štiripotnem ventilu ni čisto jasno, mogoče zato da hladi kotel v primeru zavretja. ampak pri štiripotnem fašeš nekaj pare tudi v povratek, tko da ne vem.
#12
Važno je da deluje, sam imam sicer tri termometre, na dvižnem, povratnem, ter združenem vodu za črpalko, pred vstopom vode v peč, tako da vem kje sem z temperaturo in so mi podlaga za namestitev mešalnega ventila...

ti dve povezavi sicer ravno ne sodita v samo temo, so mi pa zanimive slike..

http://www.biopelletkazan.hu/index.php?show=326
http://www.biopelletkazan.hu/index.php?show=332
#13
Bom kar tu vprašal,
Kako se izvede oz. ali je potrebno varovanje povratka pri cetrometalovi peči na pelete (eko.ck25), kajti monter pravi da to ni tako potrebno, pa mislim da je in bi si to naredil kar sam , ( čisto enostavno, ali pa bolj komplicirano) slike dobrodošle.
Hvala!!
#14
Predvidevam, da je pri navodilih tudi vezalna shema ???
#15
na žalost je ni zraven!!!


Skok na forum:
Zadnje novice

Etex z zaključkom prevzema podjetja URSA - podjetja za proizvodnjo izolacijskih materialov, nadaljuje s preusmeritvijo svojega portfelja v smeri lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev
03.06.2022 ob 08:23:40
Etex z zaključkom prevzema podjetja URSA -  podjetja za proizvodnjo izolacijskih materialov, nadaljuje s preusmeritvijo svojega portfelja v smeri lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev
1. junij 2022 predstavlja pomemben mejnik za skupino Etex, saj mu pri strategiji rasti poslovanja zagotavlja peto vrsto tehnologije. S... Beri dalje »