Splošno > Sam svoj mojster
Uničenje orožja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uničenje orožja
#1
A ve kdo mogoče kaj se vse mora nardit po zakonu da se ena dvocevka uniči,se pravi da ne morš več z njo strelat pol?
A se res morata nardit dve stvari,ali je dovolj da se nekaj prelukna?
#2
Pokliči kakšnega puškarja.
#3
Preluknjaš cev (obe) in pobrusiš petelina.
Vprašanje je, zakaj to rabiš?
Če zase, je to dovolj, če pa rabiš papirje, je popolnoma drugi postopek.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#4
Kaj pa če odbiješ iglo?
#5
Živjo!

Če je orožje celo je nekaj vredno in si zasluži ime orožje, če je uničeno pa prav nič. No ja morebiti 1-2 kg železa.

Res škoda, da bi nekaj uničil in s kakšnim namenom oz. vzrokom?
#6
To se uradno imenuje ONESPOSOBITEV OROŽJA in, če to vtipkaš v google boš dobil vse odgovore.

To področje urejata Zakon o orožju in Pravilnik za izvajanje Zakona o orožju bolj natančno:

28. člen

Onesposobitev orožja


Strelno orožje izgubi lastnost orožja (3. točka četrtega odstavka 3. člena zakona), če so vsi bistveni deli onesposobljenega strelnega orožja trajno neuporabni in taki, da na njih ni mogoča odstranitev, zamenjava ali prireditev, ki bi kakorkoli omogočila ponovno usposobitev tega orožja.

Onesposobitev strelnega orožja mora biti izvedena v skladu z naslednjimi zahtevami:

– ležišče nabojev mora imeti tri prečne izvrtine najmanj premera nazivnega kalibra cevi ali pa mora biti z jeklenim vložkom tako zaprto, da se ga ne more polniti s strelivom;

– cev mora biti zaprta v celotni dolžini ali v ustju in na strani ležišča nabojev, s kovinskim odlitkom. Kot zaprta cev pa se šteje tudi ena vzdolžna zareza širine najmanj 5 mm, ki sega do notranjosti cevi in poteka od sprednjega dela ležišča nabojev do ustja cevi;

– zaklep mora biti na strani, kjer sega v cev tako obdelan, da sta izvlačilec in čelo zaklepa odstranjena. Izvrtina vodila udarne igle mora biti zavarjena, igla pa odstranjena. Za onesposobitev zaklepa se šteje tudi pod kotom 45 stopinj odstranjena čelna stran zaklepa;

– pri revolverjih se cev onesposobi, kot je navedeno v drugi alinei tega odstavka. Vsako ležišče naboja v bobniču pa mora imeti prečno izvrtino premera nazivnega kalibra, ali pa vsa ležišča zaprta z jeklenim vložkom. Zaprti del cevi, ležišče nabojev in ležišča nabojev v vrtljivem bobniču, ki so zaprti, morajo imeti jeklene vložke, tako povezane z ostalimi deli orožja, da jih ni mogoče odstraniti iz orožja s segrevanjem in orodji, ki so v splošni rabi.

Pri orožju, kjer se da sicer cev menjati brez orodja, mora biti cev z ustreznim posegom trdno povezana z ohišjem orožja.

Izjemoma se za orožje, za katerega lastnik dokaže, da ima večjo zgodovinsko ali spominsko vrednost, šteje, da je nerabno, če je na njem opravljen poseg le v skladu s tretjo alineo drugega odstavka tega člena.

Ustrezne posege na orožju naredi puškar, po opravljenem posegu pa mora lastnik za tako orožje pridobiti ustrezen certifikat, ki ga izda posebna komisija pri ministrstvu, pristojnem za notranje zadeve (v nadaljnjem besedilu: komisija).

Strelno in hladno orožje izgubi lastnosti orožja tudi v primeru, ko na njem ni izveden poseben poseg, samo orožje pa je kot tako nerabno zaradi korozije, ki je v taki meri uničila orožje oziroma njegove funkcionalne dele, da le-ti ne delujejo več in jih z nobenim postopkom ni več mogoče usposobiti. Lastnik nerabnega orožja mora za tako orožje pridobiti ustrezen certifikat, ki mu ga izda komisija na obrazcu št. 18.

Kdor najde nerabno orožje iz prejšnjega odstavka, mora o nerabnosti pridobiti strokovno mnenje puškarja ter o najdbi obvestiti policijo. Po preteku enega leta od najdbe pa mora pri komisiji podati vlogo za izdajo certifikata. Do izdaje certifikata najditelj nerabnega orožja ne sme odsvojiti. O najdbi nerabnega orožja starejšega od 50 let mora najditelj obvestiti najbližji muzej, ki na kraju najdbe opravlja javno službo.

Kdor v tujini nabavi nerabno orožje, ga mora pri vnosu priglasiti organu, pristojnemu za mejno kontrolo, ki mu izda ustrezno potrdilo. Za nerabno orožje, nabavljeno v tujini, mora lastnik v roku 8 dni po vnosu v Republiko Slovenijo podati vlogo za pridobitev ustreznega certifikata komisije.


Skok na forum:
Zadnje novice

Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
04.05.2020 ob 12:34:06
Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
Lep, varčen in pameten dom Podjetje Lumar je v Dragomlju, ki leži le nekaj kilometrov oddaljen od Ljubljane, postavilo hišo Lumar... Beri dalje »
Redno vzdrževanje doma je nujno
20.01.2020 ob 12:59:50
Redno vzdrževanje doma je nujno
S tem boste poskrbeli za svojo varnost in manj zapletov pri zavarovanju. Izognite se slabi volji, ko vam denimo poči cev in voda... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »