Splošno > Sam svoj mojster
kakšno štango zabetonirat?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kakšno štango zabetonirat?
#1
lp
zanima me kako cev zabetonirat v zemlo da bo za brajdo in mrežo proti toči dovolj?
Gor bo 16 žic 30m dolgih za trto...višina bo 2m.

Ali je 8x8cm dovolj?
Pa če se 1m zabetonira v zemlo...
#2
Aja pa še to.
Ali je kaka razlika, če se zabetonira 60cm ali pa 100cm globoko...
#3
Citat:razlika, če se zabetonira 60cm ali pa 100cm globo
Globlji temelj bo dovoljeval približno 4 x večjo horizontalno silo na vrhu stebra.

Če veš povedati, koliko bo hor. sila na vrh stebra in kakšna je zemljina, ti povem, kakšen je potreben temelj. V smeri poteka žic mora biti sidro ali podpora, ki prenaša silo v žicah. Temelj mora prenašati bočno silo (veter)
Nimam časa - sem v penziji!
#4
na vrhu je nekje 30kg sile...
#5
Nisi povedal, kakšna je zemljina. Vzel sem ilovico. Za tvoje podatke zadošča kvadratna cev 50 x 3, v zemljo vrtana luknja 10 cm do globine vsaj 70 cm, polnjena z betonom.

Bojim se, da bo dejanska horizontalna sila na steber znatno večja. Zamisli si popolnoma zeleno brajdo ob hudem vetru (ko ne moreš zadržati navadnega dežnika).
Nimam časa - sem v penziji!
#6
sneg je tisti ki nardi silo...na trto in žico...
#7
Citat:sneg je tisti ki nardi silo...na trto in žico.
Da, na žico in sidra (podpore). Na steber pa je le vertikalna sila - ni problem za steber in temelj, razen če je steber že nagnjen.
Nimam časa - sem v penziji!
#8
Kako hitro pa veže suhi beton marke 30?
#9
Žerjavar Napisal:
Citat:sneg je tisti ki nardi silo...na trto in žico.
Da, na žico in sidra (podpore). Na steber pa je le vertikalna sila - ni problem za steber in temelj, razen če je steber že nagnjen.

To je le teoretično. 30 metrov razpona, 16 žic v širino (predvidevam vsake pol metra?). To znese kar nekaj kvadratnih metrov. Sedaj pa si predstavljaj še koliko kilogramov toče se lahko nabere na protitočni mreži. Če je mreža vodoravna in toča ne more z nje, se bo konstrukcija podrla ko keks... Kakšna sidra bi to zdržala? Sem na lastne oči videl podobno zaščito z četrtino manjšo površino in nagnjeno streho.
#10
Citat:se bo konstrukcija podrla ko keks... Kakšna sidra bi to zdržala?
To sem zgoraj povedal, da ni problem stebra ampak sider. Za steber je samo problem bočni veter.Pri sidrih je dvojni problem: lahko popusti zatezna žica (premalo pramenov) ali pa se izpuli sidro (premalo globoko ali premali premer.
Vse te stvari se lahko dela po izkustvu (pri sosedu se še ni podrlo, bom nartedil enako) ali pa računsko. Jaz delam računsko. Tudi količina toče na mreži se da računsko predvideti, izkustva v tej smeri je še bolj malo. Lahko pa se naredi mreža kot trakovi nad stebri, med sabo vezani tako, da ob več nabrane toče popusti in toča pade dol.
Nimam časa - sem v penziji!
#11
No sem rešil kar tako da sem zabetoniral 8x8 120 globoko,pa še podporo zraven 5 cm cev
zašvasano na 3/4 stebra in po kotom nekje 40 stopinj.
Za obe lukni sem porabil pol kubika betona tako da to verjetno ne mora več nikamor...

Aja še kar se tiče sider.
V kombinatu smo enkrat probali z traktorjem izpulit sidro in ni šans,prej disk na sudru zravnaš ali se utrga švas.Sidro je bilo zatirano do konca v zemlo.

Aja pa pri sidru je potrebno pazit kako ga zatiraš v zemlo ker kolko vidim ga večina zatira ravno,kar je narobe ker se potem nagne ali zvije v smeri sile oz zajle.
Sidro bi moglo bit v zemli v isti liniji kot zajla gre do sidra...

Poglej včasih po linijo kako so sohe v kakih goricah in so vse enako napete in sidra ravno v zemlo.In če po liniji prvih soh pogledaš boš videl odstopanja ravno zaradi sider kii jih potegne,tam kjer pa so sidra v liniji zajle pa do konca v zemlo se pravi 70cm pa ni šans da se soha premake...
#12
Da se še jaz vrinem,
postavil bom brajdo, 3 stebre 2 metra visoke, 2 metra en od drugega, na vrhu bo čez vse tri lata da jih poveže (kot pri kozolcu), na eno stran bo roka cca 50 cm iz vseh treh stebrov. Trte so posajene tri, za oporo trti bom napel žico.

Stebri bodo hrast 12*12cm, čakam na nosilce, ki jih bom zabetoniral, skopal sem luknje in sicer 25 x 25 cm x 50cm globoke in so v obliki trapezoida, torej v spodnjem delu nekoliko širše kot v zgornjem. Brajda bo stala ob objektu.

A naredim večje luknje za nosilce ali bo ok?
#13
Imam podobno zadevo kot ti, samo da imam betonske stebre 10x10cm, razmaknjene na 3m.
Tudi njih po vrhu povezuje lesena lata 7x5cm.
Kopal sem luknje 25x25 na 50cm globine.

Zadeva je bila postavljena 10 let nazaj, še danes stoji kot takrat... (steber seveda)
#14
Super hvala!

No čist za info... naletel sem na elektro kabel in sicer na globini 30cm.... sem se moral potem malo premaknit. Elektro kabel ni moj ampak od elektra in gre iz štange pod zemljo naprej po vasi.... In to oni zakopajo na 30cm..... Razen če je kaj drugega samo je rdeča velika cev, bil je trak pozor rdeče barve.... uglavnem moja cev ni, odkopavali pa tudi nič nismo zemljine po vrhu ker je 1 meter stran objekt in so vrata poleg tako da ..... katastrofa
#15
Še moje vprašanje...
rabim navpično L konstrukcijo za obesit viseč stol. Višina bo 250cm. Kolikšen temelj narediti da bo držalo npr. max 150kg. Hvala za izračun


Skok na forum:
Zadnje novice

Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
04.05.2020 ob 12:34:06
Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
Lep, varčen in pameten dom Podjetje Lumar je v Dragomlju, ki leži le nekaj kilometrov oddaljen od Ljubljane, postavilo hišo Lumar... Beri dalje »
Redno vzdrževanje doma je nujno
20.01.2020 ob 12:59:50
Redno vzdrževanje doma je nujno
S tem boste poskrbeli za svojo varnost in manj zapletov pri zavarovanju. Izognite se slabi volji, ko vam denimo poči cev in voda... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »